Aanbouw of uitbouw

Aanbouw of uitbouw

Een aanbouw of uitbouw is de perfecte oplossing voor meer ruimte in je woning.

Lees hier alles over de verschillen, kostprijs, realisatie, nodige vergunningen en voordelen van aan- of uitbouw.

aanbouw-of-uitbouw-2 (1)

Aanbouw of uitbouw: wat zijn de verschillen?

Het is niet altijd nodig om te verhuizen naar een nieuwe woning als het ook mogelijk is om je huis gedeeltelijk uit te breiden of te vergroten. Heb je nood aan een grotere woonkamer of een nieuwe keuken met kookeiland? Of wil je al jaren dolgraag een veranda zodat je in de winter ook van je tuin kan genieten? Dan is het aan- of uitbouwen van je huis de juiste keuze.

Maar wat is nu precies het verschil tussen de twee termen? In dit artikel worden de grootste verschillen op een rijtje gezet. Ook gaan we wat dieper in op de vergunningen en kosten die bij de realisatie van uitbouw of aanbouw komen kijken.

Wat is een aanbouw?

Als je kiest voor een aanbouw, wordt er een nieuwe constructie vastgemaakt aan de gevel van je eigen woning.

Het is dus geen uitbreiding van een bestaande ruimte, maar wel een toevoeging van een losstaand bouwwerk aan je bestaande woning.

Aanbouw zorgt, met andere woorden, voor een verlenging van je huis. Bovendien is de aangebouwde constructie meestal voorzien van een deur, zodat er een goede verbinding is tussen je huis en de aanbouw.  

Voorbeelden van aanbouw

Aanbouw kan de vorm hebben van een:

Wie ook nood heeft aan extra leefruimte op de eerste verdieping, kan opteren voor een aanbouw bestaande uit twee verdiepingen, ook wel een ‘dubbele aanbouw’ genoemd. Niet alleen de benedenverdieping wordt groter, maar ook op de eerste etage is er de mogelijkheid om een extra kamer, zoals een slaapkamer of hobbykamer, toe te voegen. 

Prefab aanbouw

Om snel te genieten van de aanbouw, kan je kiezen voor een geprefabriceerd bouwwerk. De constructie wordt dan al grotendeels in het atelier gemonteerd. Vervolgens brengt men de aanbouw in stukken naar de werf en wordt het gebouw daar op relatief korte tijd in elkaar gestoken. Er zijn tegenwoordig diverse soorten prefab in veel verschillende kleuren en maten verkrijgbaar. Prefab is ook vaak goedkoper dan traditionele bouw. Bovendien is de kwaliteit uitstekend, omdat het bouwwerk in erg stabiele omstandigheden in het atelier gemaakt wordt. 

Houtskeletbouw

Houtskeletbouw wordt vaak gebruikt voor aanbouw, omdat het snel in elkaar gezet kan worden en het een mooie, karakteristieke touch geeft aan de woning. Een ander groot voordeel is dat houtskeletbouw een beperkt gewicht heeft, waardoor men minder moet funderen. Hoeveel euro je precies betaalt, is afhankelijk van de houtsoort en de uitvoering van de aanbouw. Ook kan je kiezen om het hout wel of niet zichtbaar te houden. Het is alvast een feit dat mooi uitgevoerde houtskeletbouw een flinke meerwaarde creëert.

Verschil tussen aanbouw en veranda

Terwijl klassieke aanbouw bestaat uit een afwisseling van ramen en muren, herken je een veranda aan de grotere hoeveelheid ramen en glas. Soms is het dak zelfs uit glas gemaakt, waardoor het de sfeer van een serre oproept. Een veranda is een aparte ruimte die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Het kan bijvoorbeeld dienst doen als een extra (woon)kamer, een fitness of ontspanruimte. Met een veranda ben je steeds nauw in contact met je tuin en de natuur. En dat zowel in het putje van de winter als in volle zomer.  Een ander, eerder praktisch voordeel is dat je bij een veranda meestal niet gebonden bent aan verschillende aannemers (dakwerker, architect, metsers, ramenplaatsers,…). Hierdoor is de opleveringstermijn veel korter bij een veranda.

Twijfel je nog steeds tussen gewone aanbouw en een veranda? In dit artikel van Zimmo leggen ze het verschil nog uitgebreider uit.

Voor meer informatie of advies kan je ook steeds vrijblijvend contact opnemen met BUILDINC. Wij beantwoorden met veel plezier al je vragen!

Afwerking naar keuze

BUILDINC is in de Benelux exclusief verdeler van het Tabiclack bouwsysteem.

Tabiclack levert hoogwaardige bouwsystemen met een ongeziene isolatiewaarde. Het bouwsysteem staat garant voor een snelle luchtdichte constructie met een ononderbroken isolatieschil. Zo staat je project garant voor jarenlang plezier en voldoet deze aan de strengste normen vandaag en ver in de toekomst.

Download de brochure voor alle technische specificaties.

Wat is een uitbouw?

Terwijl er bij aanbouw sprake is van een volledig nieuwe constructie, is dat bij uitbouw niet het geval. Wie kiest voor uitbouw, wil graag een bestaand deel van de woning vergroten. De buitenmuur wordt dan in de meeste gevallen verplaatst.

Een van de grote voordelen van uitbouw is dat je een veel ruimtelijker gevoel creëert in de woning. Je huis zal er zo minder rommelig uitzien én je hebt meer plaats om gasten te ontvangen voor een gezellig feestje! 

uitbouw woning

Voorbeelden van uitbouw

Vaak gaat het om een uitbouw aan de zij- of achterkant van de woning, maar het is mogelijk om eender welke woonruimte te vergroten. Zowel een keuken, erker, garage als een woonkamer kan uitgebreid worden. De mogelijkheden van de uitbouw hangen ook af van het type huis waarin je woont.

De voordelen van aanbouw en uitbouw

  • Extra ruimte: De hoofdreden waarom mensen hun huis verbouwen, heeft natuurlijk met extra ruimte te maken. Je hebt zo meer plaats om spullen en meubels te zetten, en de leefruimtes zullen minder rommelig ogen.
  • Meerwaarde bij verkoop: Elke vierkante meter die je toevoegt aan je huis, zorgt voor een hogere verkoopwaarde. Aan- of uitbouw is dus een goede investering. 
  • Je huis ziet er veel mooier uit: Doordat er meer ruimte is en er meer licht in het huis binnenkomt, krijgt het huis ook een mooiere aanblik. 
  • Je hoeft niet te verhuizen: De competitie op de vastgoedmarkt is tegenwoordig zo groot, dat men vaak al bij een eerste bezichtiging een bod op het huis moeten doen. Aan- of uitbouw zal je dan ook veel stress en een lastige verhuis besparen. 

Heb je een vergunning nodig voor uitbouw of aanbouw?

Vroeger was het bij elke uitbreiding of aanbouw van de woning in Vlaanderen verplicht om een vergunning aan te vragen. Tegenwoordig is die vergunningsplicht vervangen door de meldingsplicht, mits een aantal voorwaarden. Zo mag de uitbreiding maximum 40 vierkante meter zijn en mag het aangebouwde bijgebouw niet hoger zijn dan vier meter. Wie graag alle andere voorwaarden wil weten, kan terecht op de site omgevingsloket.be van de Vlaamse overheid.

De kosten voor aanbouw en uitbouw:
is er een verschil?

Vaak wordt er gezegd dat aanbouw veel duurder is dan uitbouw. Toch blijkt dat in de praktijk niet te kloppen. Eigenlijk zijn de kosten min of meer dezelfde. De uiteindelijke kostprijs hangt vooral af van het soort aanbouw of uitbouw, de grootte, de materiaalkeuze, fundering en afwerking. Maatwerk zal altijd iets duurder zijn dan een prefab constructie. 

Neem hier contact op met BUILDINC en ontvang vrijblijvend offertes!

Een woning uitbreiden. Hoe doen wij dat?

Bij het uitbreiden van je woning op maat wil je graag weten waar je aan toe bent.

Dat begrijpen we bij BUILDINC maar al te goed. We leggen daarom graag uit hoe jouw project stap voor stap vorm zal krijgen.

Prijs voor je uitbreiding: Je krijgt een voorstel en kostenraming voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een uitbreiding volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Het plan voor een uitbreiding van je woning

Samen met jou bekijken we wat je precies van je aanbouw of opbouw verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo veel meer.

Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan allebei: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

Bouwen met BUILDINC is niet enkel 120% circulair, het is ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

100% DUURZAAM, 120% CIRCULAIR

Een aanbouw of opbouw en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze niet alleen 100% duurzaam, ze zijn ook 120% circulair. Hoe je meer dan 100% circulair kan zijn, horen we je vragen? Simpel: door de modulaire opbouw van onze gebouwen kunnen alle elementen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt.

Enkele alternatieven

Optopping

Bij een optopping of opbouw breng je één of meerdere nieuwe bouwlagen aan bovenop je bestaande woning. Optopping komt in veel verschillende vormen voor. Denk hierbij aan een extra penthouse op het dak, een dakkapel of een prachtig dakterras. 

Het grote voordeel van optopping is dat je heel veel extra ruimte creëert zonder dat je een deel van je tuin moet opofferen. Bovendien zal een dakopbouw ervoor zorgen dat je huis in waarde stijgt en dat er extra lichtinval je woning binnenkomt.

dakopbouw hellend dak

Een optopping langs beide kanten. Weinig ruimte? Creëer meer leefruimte door je dak verticaal te verhogen.

poolhouse modern

Wil je meer in rust genieten van je tuin? Een moderne poolhouse of tuinkantoor is een ideale oplossing.

Een bijgebouw plaatsen

Een bijgebouw lijkt op aanbouw en uitbouw met het grote verschil dat er hier geen verbinding is met het hoofdgebouw. Een poolhouse, tuinhuis, tuinkantoor of zorgwoning zijn allemaal voorbeelden van bijgebouwen. 

Voor zowel aanbouw als uitbouw kan je terecht bij BUILDINC

Denk je eraan om een veranda te plaatsen? Wil je een nieuwe ruimte toevoegen aan je woning? Of ben je toch eerder geïnteresseerd in het uitbouwen van een leefruimte? Bij elke verbouwing staat BUILDINC voor je klaar! Wij begeleiden de klant van ontwerp tot plaatsing. Vraag hier meer informatie en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je persoonlijk te adviseren en de verschillende mogelijkheden te bespreken.

Hieronder vind je een aantal voorbeeldjes van projecten met een aanbouw / uitbouw. Wil je meer weten hoe wij jou kunnen helpen met je project? Vraag gratis een offerte aan.

Bekijk enkele uitbouw en aanbouw voorbeelden: