Aanbouw woning

Aanbouw woning

Is je huis te klein geworden of wil je gewoon graag een extra ruimte? Een aanbouw plaatsen aan je woning is de oplossing bij uitstek!

Ieder aanbouw bouwen wij volledig op maat. Ontdek hier alle voordelen met BUILDINC.

aanbouw woning 2

De complete gids voor de aanbouw van je woning

Is je huis te klein geworden, maar wil je niet graag verhuizen? Dan is aanbouw of uitbouw de ideale oplossing! In principe kleef je een nieuw gebouw aan je bestaande woning, waardoor je woning meteen een pak groter wordt. Voor een beperkt budget kan je al een mooie aanbouw plaatsen en extra ruimte creëren. Lees hier alles over aanbouw en hoe wij dat bij BUILDINC aanpakken.

Verschil tussen aanbouw, uitbouw en bijgebouw

Hoewel de termen soms door elkaar worden gebruikt, is er wel degelijk een verschil. Dat leggen we je hier graag even uit:

Aanbouw

Als je kiest voor een aanbouw wordt er een nieuwe constructie vastgemaakt aan de gevel van je eigen woning. Een aanbouw is een afzonderlijke ruimte. Het is dus geen uitbreiding van een bestaande ruimte, maar wel een toevoeging van een losstaand bouwwerk aan je bestaande woning.

Uitbouw

Terwijl er bij aanbouw sprake is van een volledig nieuwe constructie, is dat bij uitbouw niet het geval. Wie kiest voor uitbouw wil graag een bestaand deel van de woning vergroten. De buitenmuur wordt dan in de meeste gevallen verplaatst.

Bijgebouw

Een bijgebouw is een constructie dat los staat van de hoofdwoning. Denk aan een tuinhuis, zorgwoning, poolhouse

Lees hier meer over het verschil tussen aanbouw en uitbouw. 

aanbouw
Een carport als aanbouw zorgt voor een optimale bescherming tegen wind, regen, hagel en zon voor uw auto

Verschil tussen aanbouw en veranda

Terwijl klassieke aanbouw bestaat uit een afwisseling van ramen en muren herken je een veranda aan de grotere hoeveelheid ramen en glas. Met een veranda heb je steeds een mooi uitzicht op de tuin.

Voor meer informatie of advies kan je ook steeds vrijblijvend contact opnemen met BUILDINC. Wij beantwoorden met veel plezier al je vragen!

Ben je op zoek naar een aanbouw of opbouw aan de achterkant van je woning?

Hoe wij bouwen bij BUILDINC?

BUILDINC kiest voor ecologisch en duurzaam bouwen. Daarmee bedoelen we dat we zoveel mogelijk rekening houden met mens en milieu. Met ons eigen bouwsysteem kunnen wij energiezuinige woningen bouwen met een laag E-peil. 

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een passieve woning volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Duurzaam bouwadvies

Samen met jou bekijken we wat je precies van je ecowoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zoveel meer.

Ecologisch bouwen: Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt

Als handige harry kan je zelf aan de slag met begeleiding van een professional. Of heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan allebei! Jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

Bij oplevering heb je altijd de kans om te controleren of alle werken goed zijn uitgevoerd. Daarna is het tijd om dozen in te pakken en naar je nieuwe stulpje te trekken!

Meer informatie over de precieze regelgeving en vergunningen in Vlaanderen vind je hier.

BEN-WONING: EEN FUTUREPROOF WONING

Een BEN-woning verbruikt wel tot 50% minder energie. Dat komt omdat een BEN-woning optimaal geïsoleerd wordt en zijn energie deels uit groene energiebronnen haalt, zoals zonneboilers, zonnepanelen of biomassa-installaties. 

Wil je nog een stapje verder? Neem dan eens een kijkje bij ons artikel over passieve woningen. 

circulair bouwen 2

Wat is circulair bouwen? Circulair bouwen is bouwen met een beter, zuiniger gebruik van hulpbronnen. Dat doen we door in een intense samenwerking slimmer te ontwerpen en kringlopen te sluiten.

Soorten constructies voor een aanbouw

Kleine aanbouw of grotere aanbouw? Van hout of van steen? Wij lijsten hier de populairste soorten aanbouw op.
aanbouw-of-uitbouw-6

Houten aanbouw

Houtskeletbouw is erg in trek bij het plaatsen van een aanbouw. De onderdelen worden vooraf gemaakt in een atelier, zodat ze op de werf enkel nog maar in elkaar gemonteerd moeten worden.  

De voordelen van houten aanbouw

 1. Een houten constructie is duurzaam en ecologisch.
 2. Hout isoleert goed tegen kou en geluid. 
 3. Met hout kan je op architecturaal vlak nog alle kanten op.

Metalen aanbouw

Fan van moderne architectuur en een industriële look? Dan is een metalen skelet misschien wel perfect voor jouw aanbouw. Je kan bij de afwerking kiezen uit een ruime assortiment van materialen zoals steen, hout, pleister, cementvezelplaten … 

De voordelen van een metalen skelet

 1. Een stalen aanbouw kan erg snel in elkaar worden gezet. De metalen constructie staat er al binnen een paar dagen.

 2. Aangezien de buitenmuren geen dragende functie hebben ben je vrij om de indeling van je aanbouw te kiezen.

aanbouw-of-uitbouw-3
aanbouw-of-uitbouw-4

Stenen aanbouw

Wie eerder houdt van een traditionele bouwstijl of landelijke look, kiest misschien sneller voor een gemetselde aanbouw. Ook de aanbouw in steen kan je helemaal naar eigen smaak aanpassen. Zo kan je steen bijvoorbeeld combineren met een houten gevelbekleding om het geheel moderner te doen ogen. 

Voordelen stenen aanbouw

 1. Een aanbouw van steen is een erg stevige constructie die heel lang meegaat.

 2. Steen zorgt automatisch voor goede isolatie.

Zelf meebouwen

Voor de handigen onder ons is er natuurlijk niets fijner dan het gevoel dat je zelf mee hebt gebouwd aan je eigen droomhuis. Ook daarop is BUILDINC ruim voorzien. Zo bieden wij de mogelijkheid om een casco prefab woning te zetten. 

Een casco woning is een wind- en waterdichte woning waarvan enkel de ruwbouw volledig staat. Daarna heb je zelf de volledige controle over hoe je het binnen inricht. Een prefab woning is ook een stuk goedkoper en sneller dan een traditionele woning die volledig op maat wordt gemaakt. 

casco woning betekenis

Veelgestelde vragen over een veranda bouwen

Vroeger had je bij het uitbreiden van je woning een stedenbouwkundige vergunning nodig. Tegenwoordig is die vergunningsplicht vervangen door de meldingsplicht, mits een aantal voorwaarden.

Zo mag de uitbreiding maximum 40 vierkante meter groot zijn en mag het aangebouwde bijgebouw niet hoger zijn dan vier meter. Wie graag alle andere voorwaarden wil weten, kan terecht op de site omgevingsloket.be van de Vlaamse overheid.

Wil je een aanbouw laten plaatsen die groter is dan 40 vierkante meter? Dan moet je een architect aanstellen. Bij BUILDINC hebben we gelukkig heel wat in-house architecten ter beschikking die je kunnen helpen met het ontwerpen van je project. 

Een bio-ecologische, nieuwe woning komt met een prijskaartje, maar dat verdien je snel terug. De kosten van je energiefactuur zullen namelijk een stuk lager liggen door het water- en energiebesparend karakter. Daarnaast is een bio-ecologisch huis ook een investering in de toekomst.

De overheid begint alsmaar strengere regels in te voeren met betrekking tot milieuverantwoord bouwen en energiebesparing. Met een BEN-woning ben je deze verstrengingen voor en zal je woning later meer waard zijn.

Ja er zijn een aantal alternatieven:

Een aanbouw plaatsen
Bij een aanbouw wordt een extra bouwwerk aan je bestaande woning toegevoegd. Wie tevens nood heeft aan extra leefruimte op de eerste verdieping kan opteren voor een aanbouw bestaande uit twee verdiepingen, ook wel een ‘dubbele aanbouw’ genoemd. Niet alleen de benedenverdieping wordt zo groter, maar ook op de eerste etage is er de mogelijkheid om een extra kamer, zoals een slaapkamer of hobbykamer, toe te voegen.

Bijgebouw
Een bijgebouw lijkt op aanbouw en uitbouw, met het grote verschil dat er hier geen verbinding is met het hoofdgebouw. Een poolhouse, tuinhuis, tuinkantoor of zorgwoning zijn allemaal voorbeelden van bijgebouwen.
 
Optopping
Bij een optopping of opbouw breng je één of meerdere nieuwe bouwlagen aan bovenop je bestaande woning. Optopping komt in veel verschillende vormen voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een extra penthouse op het dak, een dakkapel of een prachtig dakterras. Het grote voordeel van optopping is dat je heel veel extra ruimte creëert, zonder dat je een deel van je tuin moet opofferen.

BUILDINC is in de Benelux exclusief verdeler van het Tabiclack bouwsysteem. Dankzij dat modulair systeem is het mogelijk om meerdere verdiepingen bij te bouwen.

Het staat garant voor een snelle luchtdichte constructie met een ononderbroken isolatieschil.

De ecowoningen en andere constructies van BUILDINC zijn door hun keuze van isolatiematerialen 100% duurzaam en geïsoleerd.

BUILDINC biedt ecologische woningen op maat. Zo kan je zelf kiezen voor zonnepanelen, thuisbatterijen, smart home integratie en meer. Op die manier kunnen wij je woning volledig zelfvoorzienend maken.

Ja, BUILDINC biedt de mogelijkheid om je ecologische woning uit te breiden op maat. Door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen nog aanpassen, uitbreiden of hergebruiken.

Niet onbelangrijk bij het bouwen van een ecologische woning is de basis waarop deze gebouwd wordt. BUILDINC biedt je verschillende funderingsmogelijkheden om een snelle en propere opbouw te garanderen.

Wat is de prijs van een aanbouw?

Factoren die de prijs van je aanbouw bepalen

 De kosten van een nieuwe aanbouw hangen af van heel wat factoren, zoals:

 • Op maat gemaakt of prefab: Op maat gemaakte aanbouw is veel duurder dan een prefab aanbouw waarvan grote delen al op voorhand in de fabriek worden gemaakt. 

 • De afmetingen van de aanbouw: Een grotere aanbouw zal je natuurlijk meer kosten. 

 • De leeftijd van je woning: Voor nieuwere huizen zijn vaak beter passende  aanbouwen beschikbaar. 

 • De materialen: Met kwalitatieve materialen ben je zeker dat je lang van je aanbouw zal genieten. Natuurlijk hangt hier ook een prijskaartje aan vast. 

 • De fundering: Ook de ondergrond van de aanbouw en het gewicht van de constructie bepalen mee wat voor soort fundering je zal nodig hebben. De ene fundering is al goedkoper dan de andere. Zo zal je bij de plaatsing van heipalen meer geld kwijt zijn dan bij simpele vloerplaten.  

 • Soort afwerking, zoals isolatie, ramen, centrale verwarming, zonnepanelen, vloerverwarming …

De gemiddelde prijs van een aanbouw aan je woning

Zoals je net kon lezen hebben heel wat factoren invloed op de prijs. In het algemeen reken je best op €1200 à 2000 euro per vierkante meter. 

Wil je graag een prijsraming voor jouw project? Vraag dan hier vrijblijvend een offerte aan.

Bekijk enkele van onze referenties: