Uitbouw

Wordt je huis te klein en heb je nood aan meer ruimte? Dan is een uitbouw misschien wel iets voor jou! Dan zit je bij BUILDINC helemaal goed! BUILDINC is een bouwbedrijf die specialiseert in renovaties van bestaande woningen en jouw project tot een goed einde brengt.

Lees snel verder.

aanbouw-of-uitbouw-2 (1)

Een uitbouw van je woning

Wordt je huis te klein en heb je nood aan meer ruimte? Vooraleer je alle immosites begint af te schuimen op zoek naar je nieuwe droomwoning kan je ook nog eens wat andere, goedkopere opties overwegen. Misschien is er bij jouw woning wel de mogelijkheid om een aanbouw of uitbouw te plaatsen. Bij een uitbouw wordt een bestaande ruimte vergroot. Dat betekent dat de buitenmuur verplaatst wordt, waardoor je extra vierkante meters woonoppervlakte zal overhouden.

Klinkt zo’n uitbouw je als muziek in de oren? BUILDINC maakt het mogelijk om snel en efficiënt een uitbouw of aanbouw te realiseren. Lees snel verder!

Het verschil tussen aanbouw en uitbouw

Aanbouw en uitbouw zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar dat is niet terecht. Er is namelijk wel degelijk een verschil tussen de twee. We leggen het graag nog even helder voor je uit. 

Wat is aanbouw?

Als je kiest voor een aanbouw wordt er een nieuw bouwwerk vastgemaakt aan de gevel van je woning. Het is dus geen uitbreiding van een bestaande ruimte, maar wel een toevoeging van een losstaande constructie aan je bestaande woning.

Aanbouw zorgt met andere woorden voor een verlenging van je huis. Bovendien is de aangebouwde constructie meestal voorzien van een deur, zodat er een goede verbinding is tussen je huis en de aanbouw.  

Voorbeelden van aanbouw

Aanbouw kan de vorm hebben van een:

  • garage
  • carport
  • glazen serre
  • bijkeuken
  • veranda
aanbouw
Een carport als aanbouw zorgt voor een optimale bescherming tegen wind, regen, hagel en zon voor uw auto

Wat is uitbouw?

Terwijl er bij aanbouw sprake is van een volledig nieuwe constructie, is dat bij uitbouw niet het geval. Wie kiest voor uitbouw wil graag een bestaand deel van de woning vergroten. De buitenmuur wordt dan in de meeste gevallen verplaatst.

Een van de grote voordelen van uitbouw is dat je een veel ruimtelijker gevoel creëert in de woning. Je huis zal er zo minder rommelig uitzien én je hebt meer plaats om gasten te ontvangen voor een gezellig feestje! 

Voorbeelden van uitbouw

Vaak gaat het om een uitbouw aan de zij- of achterkant van de woning, maar het is mogelijk om eender welke woonruimte te vergroten. Zowel een keuken, erker, garage als een woonkamer kan uitgebreid worden. De mogelijkheden van de uitbouw hangen ook af van het type huis waarin je woont. Er zijn dus heel wat opties:

  • Garage uitbreiden
  • Keuken uitbreiden
  • Uitbreiding woonkamer
  • Een glazen uitbouw 
  • Een stenen uitbouw 
Ben je op zoek naar een aanbouw of opbouw aan de achterkant van je woning?

De voordelen van een uitbouw

Meer ruimte en licht

Heb je het gevoel dat je huis te klein wordt? Veel gezinnen met jonge kinderen zullen het probleem herkennen. Toch hoef je niet per se te verhuizen, want je kan ook kiezen voor een uitbouw van je woning. Met een uitbouw creëer je ontzettend veel extra ruimte, zonder dat je er al je spaargeld hoeft in te pompen. Met een kleine investering heb je meteen een ruimere en comfortabelere woning. Bovendien is het een vrij simpele manier om je huis uit te breiden. 

De waarde van je woning zal stijgen

Verder stijgt ook de waarde van jouw huis, waardoor je die investering op termijn kan terugverdienen. Een grotere woonkamer of een extra kantoorruimte maakt het huis nog aantrekkelijker bij verkoop.

Je huis ziet er veel mooier uit

Doordat er meer ruimte is en er meer licht in het huis binnenkomt krijgt het huis ook een mooiere aanblik. En dat is altijd fijn!

Bouwmateriaal

Daarna is het tijd om het bouwmateriaal voor jouw woning te kiezen. Het grote voordeel is dat jij een perfect overzicht houdt over je budget en zelf kan bepalen waar je meer of minder geld aan wil uitgeven. Geen onvoorziene kosten dus!

Wat is bio-ecologisch bouwmateriaal?

Bio-ecologische bouwmaterialen zijn natuurlijke materialen die bestaan uit (quasi) onuitputtelijke grondstoffen, met zo weinig mogelijk of zelfs geen chemisch toegevoegde stoffen, zonder zware milieubelasting en zonder schadelijke gevolgen voor de eigen gezondheid. Een passieve woning bouwen is dus niet enkel een milieuvriendelijke keuze, maar ook een slimme keuze voor jezelf en je gezondheid.

Hoe wij bouwen bij BUILDINC?

BUILDINC kiest voor ecologisch en duurzaam bouwen. Daarmee bedoelen we dat we zoveel mogelijk rekening houden met mens en milieu. Met ons eigen bouwsysteem kunnen wij energiezuinige woningen bouwen met een laag E-peil. 

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een passieve woning volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Duurzaam bouwadvies

Samen met jou bekijken we wat je precies van je ecowoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zoveel meer.

Ecologisch bouwen: Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt

Als handige harry kan je zelf aan de slag met begeleiding van een professional. Of heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan allebei! Jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

Bij oplevering heb je altijd de kans om te controleren of alle werken goed zijn uitgevoerd. Daarna is het tijd om dozen in te pakken en naar je nieuwe stulpje te trekken!

Meer informatie over de precieze regelgeving en vergunningen in Vlaanderen vind je hier.

BEN-WONING: EEN FUTUREPROOF WONING

Een BEN-woning verbruikt wel tot 50% minder energie. Dat komt omdat een BEN-woning optimaal geïsoleerd wordt en zijn energie deels uit groene energiebronnen haalt, zoals zonneboilers, zonnepanelen of biomassa-installaties. 

Wil je nog een stapje verder? Neem dan eens een kijkje bij ons artikel over passieve woningen. 

circulair bouwen 2

Wat is circulair bouwen? Circulair bouwen is bouwen met een beter, zuiniger gebruik van hulpbronnen. Dat doen we door in een intense samenwerking slimmer te ontwerpen en kringlopen te sluiten.

Soorten veranda's

aanbouw-of-uitbouw-6
aanbouw-of-uitbouw-3

Een standaard uitbouw

Een standaard uitbouw is toe te passen op vrijwel ieder woningtype. Vaak gaat die uitbreiding gepaard met een deur of extra ramen. Het is steevast de goedkoopste optie.

Klassieke uitbouw

Bij huizen met een eerder landelijke of klassieke stijl zal ook best geopteerd worden voor een klassieke uitbouw. Vaak is klassieke uitbouw ietsje duurder dan de standaard uitbouw.

Moderne/glazen uitbouw

Typerend voor de moderne uitbouw zijn de grote glaspartijen. Zo tracht men zoveel mogelijk licht te laten binnenvallen in de woning en wordt er veel contact gecreëerd met de natuur buiten de woning. Aan een moderne uitbouw hangt natuurlijk ook een prijskaartje vast. 

Zelf meebouwen

Voor de handigen onder ons is er natuurlijk niets fijner dan het gevoel dat je zelf mee hebt gebouwd aan je eigen droomhuis. Ook daarop is BUILDINC ruim voorzien. Zo bieden wij de mogelijkheid om een casco prefab woning te zetten. 

Een casco woning is een wind- en waterdichte woning waarvan enkel de ruwbouw volledig staat. Daarna heb je zelf de volledige controle over hoe je het binnen inricht. Een prefab woning is ook een stuk goedkoper en sneller dan een traditionele woning die volledig op maat wordt gemaakt. 

casco woning betekenis

Veelgestelde vragen over een veranda bouwen

Vroeger was het bij elke aanbouw of uitbreiding van de woning in Vlaanderen verplicht om een vergunning aan te vragen. Tegenwoordig is die vergunningsplicht vervangen door de meldingsplicht, mits een aantal voorwaarden. Zo mag de uitbreiding maximum 40 vierkante meter zijn en mag het aangebouwde bijgebouw niet hoger zijn dan vier meter. Wie graag alle andere voorwaarden wil weten kan terecht op de site omgevingsloket.be van de Vlaamse overheid.

Een bio-ecologische, nieuwe woning komt met een prijskaartje, maar dat verdien je snel terug. De kosten van je energiefactuur zullen namelijk een stuk lager liggen door het water- en energiebesparend karakter. Daarnaast is een bio-ecologisch huis ook een investering in de toekomst.

De overheid begint alsmaar strengere regels in te voeren met betrekking tot milieuverantwoord bouwen en energiebesparing. Met een BEN-woning ben je deze verstrengingen voor en zal je woning later meer waard zijn.

Ja er zijn een aantal alternatieven:

Een aanbouw plaatsen
Bij een aanbouw wordt een extra bouwwerk aan je bestaande woning toegevoegd. Wie tevens nood heeft aan extra leefruimte op de eerste verdieping kan opteren voor een aanbouw bestaande uit twee verdiepingen, ook wel een ‘dubbele aanbouw’ genoemd. Niet alleen de benedenverdieping wordt zo groter, maar ook op de eerste etage is er de mogelijkheid om een extra kamer, zoals een slaapkamer of hobbykamer, toe te voegen.

Bijgebouw
Een bijgebouw lijkt op aanbouw en uitbouw, met het grote verschil dat er hier geen verbinding is met het hoofdgebouw. Een poolhouse, tuinhuis, tuinkantoor of zorgwoning zijn allemaal voorbeelden van bijgebouwen.
 
Optopping
Bij een optopping of opbouw breng je één of meerdere nieuwe bouwlagen aan bovenop je bestaande woning. Optopping komt in veel verschillende vormen voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een extra penthouse op het dak, een dakkapel of een prachtig dakterras. Het grote voordeel van optopping is dat je heel veel extra ruimte creëert, zonder dat je een deel van je tuin moet opofferen.

BUILDINC is in de Benelux exclusief verdeler van het Tabiclack bouwsysteem. Dankzij dat modulair systeem is het mogelijk om meerdere verdiepingen bij te bouwen.

Het staat garant voor een snelle luchtdichte constructie met een ononderbroken isolatieschil.

De ecowoningen en andere constructies van BUILDINC zijn door hun keuze van isolatiematerialen 100% duurzaam en geïsoleerd.

BUILDINC biedt ecologische woningen op maat. Zo kan je zelf kiezen voor zonnepanelen, thuisbatterijen, smart home integratie en meer. Op die manier kunnen wij je woning volledig zelfvoorzienend maken.

Ja, BUILDINC biedt de mogelijkheid om je ecologische woning uit te breiden op maat. Door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen nog aanpassen, uitbreiden of hergebruiken.

Niet onbelangrijk bij het bouwen van een ecologische woning is de basis waarop deze gebouwd wordt. BUILDINC biedt je verschillende funderingsmogelijkheden om een snelle en propere opbouw te garanderen.

Uitbouw prijzen

De gemiddelde kostprijs

De gemiddelde kosten van een uitbouw zijn afhankelijk van een groot aantal factoren:

1. De grootte van de uitbouw

Veel hangt af van de afmetingen van de uitbouw. Een grotere uitbouw vraagt meer arbeidsuren, meer materiaal en dus ook meer tijd. Daardoor zullen de prijzen bij een grote uitbouw een stuk hoger liggen. 

Wil je graag een gedetailleerde offerte voor jouw uitbouwplannen? Vraag hier gratis je offerte aan.

2. Materiaalkeuze

Ook de materiaalkeuze is van belang. BUILDINC werkt steevast met duurzame materialen waar niet alleen jij, maar ook de natuur baat bij heeft. Door met kwaliteitsvolle materialen te werken ben je er zeker van dat je woning ook na decennia nog in perfecte staat zal zijn. Natuurlijk kies je zelf welk soort materiaal het beste in je budget en bij je woning past. 

3. Het aantal deuren en ramen

Wie kiest voor veel kozijnen en deuren zal uiteraard ook de kostprijs zien stijgen. Toch vinden velen het de prijs waard, aangezien (schuif)ramen meteen een veel ruimtelijker gevoel in je woning creëren. 

4. De afwerking

Naast de isolatie en fundering van de uitbouw heeft de afwerking eveneens een invloed op de prijs. Bij een perfecte afwerking heb je zelf geen werk meer, wat natuurlijk erg fijn is. Een handige Harry kan de prijs echter ook drukken door heel wat klusjes zelf te doen. Aan jou de keuze! 

Daarnaast behoren ook de prijs voor een eventuele architect en/of aannemer en eventuele vergunningen in dit rijtje thuis.

Vraag vrijblijvend je offerte aan en kom meteen te weten hoeveel jouw uitbouw of aanbouw zal kosten!

Bekijk enkele van onze referenties:

Laat je woning uitbreiden door BUILDINC

Het laten plaatsen van een uitbouw of aanbouw brengt altijd onzekerheid met zich mee. Daarom is het verstandig om hulp te vragen aan een bouwbedrijf zoals dat van BUILDINC. Wij hebben al heel wat verbouwingen achter de rug en weten dan ook als de beste hoe we jouw bouwproject moeten aanpakken. Zowel bij het ontwerpen als de uitvoering van je project kan je ten volle op ons rekenen. Een persoonlijke aanpak staat bij ons voorop!

Klaar voor een renovatie bij BUILDINC? Of heb je nog wat twijfels? In beide gevallen kan je met ons contact opnemen. Dan beantwoorden wij jouw vragen zo spoedig mogelijk.