Verschil tussen een aanbouw en een veranda
Het grootste verschil tussen een aanbouw en een veranda? De ramen! Een veranda heeft standaard veel meer ramen dan een aanbouw. Daarnaast vormt een veranda eerder een aparte ruimte, terwijl een aanbouw je leefruimte uitbreidt.
Is je woning groot genoeg, maar wil je graag een extraatje toevoegen aan je huis? Dan is een veranda de juiste optie. Wie zijn woning echt ruimer wil maken, kiest het best voor een klassieke aanbouw.
Is een uitbouw eerder iets voor jou? Lees dan zeker ons artikel over een uitbouw waarin de verschillende soorten en voordelen aan bod komen.- Volledig op maat en volgens jouw wensen
- Zowel zelfbouwpakketten als geplaatst
- Begeleiding doorheen het volledige proces
- Duurzame, circulaire & innovatieve materialen
Aanbouw: soorten en voordelen
Wat is een aanbouw?
Als je kiest voor een aanbouw, wordt een nieuwe constructie vastgemaakt aan de gevel van je eigen woning. Het is dus geen uitbreiding van een bestaande ruimte, maar wel een toevoeging van een losstaand bouwwerk aan je huidige woning.
Een aanbouw zorgt voor een verlenging van je huis. De stijl en het karakter van je woning worden doorgetrokken in de aanbouw. Bovendien is de aangebouwde constructie meestal voorzien van een deur, zodat er een goede verbinding is tussen je huis en de aanbouw.
Soorten aanbouw
Een aanbouw bestaat in verschillende soorten en materialen. Zo wint een aanbouw in houtskeletbouw steeds meer aan populariteit. Het is duurzamer en snel in elkaar te zetten.
Wie eerder fan is van een industriële look kan opteren voor een metalen skelet. Vaak is dat type voorzien van grote raampartijen. Je kan ook zelf kiezen hoe je je stalen aanbouw wil afwerken. Bovendien staat het skelet er al in enkele dagen!
Als laatste bestaat er ook gemetselde aanbouw: perfect voor een woning in een landelijke stijl. Nadeel bij deze constructie:het zal een stuk langer duren voordat je aanbouw er zal staan.
3 voordelen van een aanbouw
- Vergroot je woning
- Vormt één geheel met de rest van het huis
- Meerwaarde bij verkoop

Veranda: soorten en voordelen
De kenmerken van een veranda
Het meest opvallende kenmerk van een veranda is het glazen karakter. Zo is er soms zelfs een glazen dak dat de connectie met de tuin alleen nog maar versterkt en de sfeer van een serre oproept. Op die manier kan je zelfs in de winter in je tuin vertoeven zonder dat je kou hoeft te lijden.
TIP: Staat je veranda zuidgericht? Dan is goede zonwering aangeraden. Zo vermijd je oververhitting.
Soorten veranda’s
Met een veranda kan je nog echt alle kanten uit. Zo zijn er vele soorten glas en materialen om er jouw unieke droomveranda van te maken! Een houten veranda, bijvoorbeeld, is goed isolerend. De houten constructie kan je bovendien in een kleur naar keuze schilderen.
3 voordelen van een veranda
- Altijd één met de natuur, zowel in de winter als zomer
- Een extra ontspanningsruimte
- Meerwaarde bij verkoop

Bouwmateriaal
Daarna is het tijd om het bouwmateriaal voor jouw woning te kiezen. Het grote voordeel is dat jij een perfect overzicht houdt over je budget en zelf kan bepalen waar je meer of minder geld aan wil uitgeven. Geen onvoorziene kosten dus!
Wat is bio-ecologisch bouwmateriaal?
Bio-ecologische bouwmaterialen zijn natuurlijke materialen die bestaan uit (quasi) onuitputtelijke grondstoffen, met zo weinig mogelijk of zelfs geen chemisch toegevoegde stoffen, zonder zware milieubelasting en zonder schadelijke gevolgen voor de eigen gezondheid. Een passieve woning bouwen is dus niet enkel een milieuvriendelijke keuze, maar ook een slimme keuze voor jezelf en je gezondheid.
Hoe wij bouwen bij BUILDINC?
BUILDINC kiest voor ecologisch en duurzaam bouwen. Daarmee bedoelen we dat we zoveel mogelijk rekening houden met mens en milieu. Met ons eigen bouwsysteem kunnen wij energiezuinige woningen bouwen met een laag E-peil.
Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag
Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een passieve woning volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.
Duurzaam bouwadvies
Samen met jou bekijken we wat je precies van je ecowoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zoveel meer.
Ecologisch bouwen: Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt
Als handige harry kan je zelf aan de slag met begeleiding van een professional. Of heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan allebei! Jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.
Levenslang genieten
Bij oplevering heb je altijd de kans om te controleren of alle werken goed zijn uitgevoerd. Daarna is het tijd om dozen in te pakken en naar je nieuwe stulpje te trekken!
Meer informatie over de precieze regelgeving en vergunningen in Vlaanderen vind je hier.

BEN-WONING: EEN FUTUREPROOF WONING
Een BEN-woning verbruikt wel tot 50% minder energie. Dat komt omdat een BEN-woning optimaal geïsoleerd wordt en zijn energie deels uit groene energiebronnen haalt, zoals zonneboilers, zonnepanelen of biomassa-installaties.
Wil je nog een stapje verder? Neem dan eens een kijkje bij ons artikel over passieve woningen.

Wat is circulair bouwen? Circulair bouwen is bouwen met een beter, zuiniger gebruik van hulpbronnen. Dat doen we door in een intense samenwerking slimmer te ontwerpen en kringlopen te sluiten.
Soorten veranda's


Een standaard uitbouw
Een standaard uitbouw is toe te passen op vrijwel ieder woningtype. Vaak gaat die uitbreiding gepaard met een deur of extra ramen. Het is steevast de goedkoopste optie.
Klassieke uitbouw
Bij huizen met een eerder landelijke of klassieke stijl zal ook best geopteerd worden voor een klassieke uitbouw. Vaak is klassieke uitbouw ietsje duurder dan de standaard uitbouw.
Moderne/glazen uitbouw
Typerend voor de moderne uitbouw zijn de grote glaspartijen. Zo tracht men zoveel mogelijk licht te laten binnenvallen in de woning en wordt er veel contact gecreëerd met de natuur buiten de woning. Aan een moderne uitbouw hangt natuurlijk ook een prijskaartje vast.
Zelf meebouwen
Voor de handigen onder ons is er natuurlijk niets fijner dan het gevoel dat je zelf mee hebt gebouwd aan je eigen droomhuis. Ook daarop is BUILDINC ruim voorzien. Zo bieden wij de mogelijkheid om een casco prefab woning te zetten.
Een casco woning is een wind- en waterdichte woning waarvan enkel de ruwbouw volledig staat. Daarna heb je zelf de volledige controle over hoe je het binnen inricht. Een prefab woning is ook een stuk goedkoper en sneller dan een traditionele woning die volledig op maat wordt gemaakt.

Veelgestelde vragen over een veranda bouwen
Vroeger was het bij elke aanbouw of uitbreiding van je woning in Vlaanderen verplicht om een vergunning aan te vragen. Tegenwoordig is die vergunningsplicht vervangen door de meldingsplicht, mits een aantal voorwaarden.
Zo is de maximale oppervlakte van een uitbreiding 40 vierkante meter en mag het aangebouwde bijgebouw niet hoger zijn dan vier meter. De reeds bestaande, aangebouwde bijgebouwen moeten meegeteld worden in deze berekening.
Wie graag alle andere voorwaarden wil raadplegen of wil weten of het verplicht is om een architect in te schakelen,, kan terecht op de website van de Vlaamse overheid.
Een bio-ecologische, nieuwe woning komt met een prijskaartje, maar dat verdien je snel terug. De kosten van je energiefactuur zullen namelijk een stuk lager liggen door het water- en energiebesparend karakter. Daarnaast is een bio-ecologisch huis ook een investering in de toekomst.
De overheid begint alsmaar strengere regels in te voeren met betrekking tot milieuverantwoord bouwen en energiebesparing. Met een BEN-woning ben je deze verstrengingen voor en zal je woning later meer waard zijn.
Ja er zijn een aantal alternatieven:
Een aanbouw plaatsen
Bij een aanbouw wordt een extra bouwwerk aan je bestaande woning toegevoegd. Wie tevens nood heeft aan extra leefruimte op de eerste verdieping kan opteren voor een aanbouw bestaande uit twee verdiepingen, ook wel een ‘dubbele aanbouw’ genoemd. Niet alleen de benedenverdieping wordt zo groter, maar ook op de eerste etage is er de mogelijkheid om een extra kamer, zoals een slaapkamer of hobbykamer, toe te voegen.
Bijgebouw
Een bijgebouw lijkt op aanbouw en uitbouw, met het grote verschil dat er hier geen verbinding is met het hoofdgebouw. Een poolhouse, tuinhuis, tuinkantoor of zorgwoning zijn allemaal voorbeelden van bijgebouwen.
Optopping
Bij een optopping of opbouw breng je één of meerdere nieuwe bouwlagen aan bovenop je bestaande woning. Optopping komt in veel verschillende vormen voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een extra penthouse op het dak, een dakkapel of een prachtig dakterras. Het grote voordeel van optopping is dat je heel veel extra ruimte creëert, zonder dat je een deel van je tuin moet opofferen.
BUILDINC is in de Benelux exclusief verdeler van het Tabiclack bouwsysteem. Dankzij dat modulair systeem is het mogelijk om meerdere verdiepingen bij te bouwen.
Het staat garant voor een snelle luchtdichte constructie met een ononderbroken isolatieschil.
BUILDINC biedt ecologische woningen op maat. Zo kan je zelf kiezen voor zonnepanelen, thuisbatterijen, smart home integratie en meer. Op die manier kunnen wij je woning volledig zelfvoorzienend maken.
Ja, BUILDINC biedt de mogelijkheid om je ecologische woning uit te breiden op maat. Door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen nog aanpassen, uitbreiden of hergebruiken.
Niet onbelangrijk bij het bouwen van een ecologische woning is de basis waarop deze gebouwd wordt. BUILDINC biedt je verschillende funderingsmogelijkheden om een snelle en propere opbouw te garanderen.
De kostprijs per vierkante meter van een aanbouw of een veranda: is er een verschil?
De prijzen van een veranda en een aanbouw lopen vrij gelijk. De kostprijs begint ongeveer bij 1000 euro per vierkante meter, maar kan oplopen tot zo’n 1500 euro per vierkante meter, als je kiest voor duurdere materialen. Natuurlijk kan je de prijzen ook drukken door zelf de handen uit de mouwen te steken.
Benieuwd naar de kostprijs van jouw aanbouw of veranda? Vraag vrijblijvend een offerte aan!