huis bouwen onder 100.000 euro

huis bouwen onder 100.000 euro
casco woning bouwen

Een huis bouwen onder 100.000 euro? Ontdek de mogelijkheden met BUILDINC!

Een eigen huis laten bouwen in de huidige economie lijkt een onmogelijke opgave. Daarom neigen steeds meer mensen naar alternatieve vormen van wonen en bouwen. Op die manier is het mogelijk om een huis te bouwen onder 100 000 euro.

In dit artikel laat BUILDINC je zien hoe dat kan. Lees snel verder om alle praktische tips en de waaier aan mogelijkheden te ontdekken!

Op zoek naar betaalbare woningen? In this economy?!

De prijzen van huizen, zowel sleutel-op-de-deur als te renoveren huizen, swingen de pan uit. Daarnaast is een woning bouwen ook niet evident. Voor veel mensen lijkt het bezitten van een eigen huis daarom een verre droom. Bovendien bereikt de stijging in waarde van huizen stilaan een plateau, waardoor het ook minder aantrekkelijk is om op dit moment in bakstenen te investeren.  

Toch is de levenslange huur van een huis ook geen ideale oplossing. Gelukkig zijn er manieren om goedkoper te bouwen en een eigen woning voor iedereen mogelijk te maken. Hiervoor moet er met enkele factoren, die de prijs van een compleet huis beïnvloeden, rekening gehouden worden. Als je hiermee rekening houdt, wordt goedkoper bouwen mogelijk

Luxe van het huis

Dit eerste puntje is natuurlijk vanzelfsprekend. Met een klein budget koop je helaas geen complete woningen met drie slaapkamers, twee badkamers, domotica en een zwembad. Toch betekent dit niet dat je in een bungalow zonder sanitaire voorzieningen moet wonen. Jouw droomhuis zal een stukje eenvoudiger zijn, maar zal nog steeds van alle gemakken voorzien zijn

Grootte van het huis

Dit sluit aan bij het aandachtspunt hierboven. Gelukkig is wonen op een kleinere oppervlakte helemaal in. Omdat je minder tijd aan het huishouden moet besteden, is er meer ruimte voor vrijetijdsactiviteiten en rust.

De nadruk ligt niet meer op het materiële, maar op de ervaring. Dit idee is overgewaaid uit The States dankzij de tiny house movement uit de jaren ‘70. Daarnaast is kleiner wonen een stuk beter voor het milieu!

Wil jij graag een klein huis bouwen? Neem contact op met BUILDINC en dan bekijken we samen wat mogelijk is voor jouw budget!

Bouwmateriaal dat je kiest

Opnieuw heeft dit te maken met gewenste luxeniveau. Wie een woonkamer in eikenhout wil, kan maar beter beginnen sparen. Wie het slim aanpakt, kan gelukkig heel wat dupes met dezelfde kwaliteit vinden. Bovendien kan je ervoor opteren om meer te investeren in hoogkwalitatief bouwmateriaal zodat het een levenlang meegaat. Lang leve duurzaamheid!

Controle

Een huis laten bouwen, houdt in dat je jouw plannen aan een projectontwikkelaar uitbesteedt. Omdat de verantwoordelijkheid dan bij de aannemer ligt, kan je soms te maken krijgen met onvoorziene kosten. Het is belangrijk om zelf het overzicht te bewaren en ervoor te zorgen dat je van elke beslissing op de hoogte bent. 

Huis bouwen onder 100 000 euro? Dit zijn je opties

Heeft bovenstaande lijst je moedeloos gemaakt? Niet getreurd! BUILDINC laat je kennismaken met enkele geweldige opties die met elk aandachtspunt rekening houden. Met deze alternatieve woon- of bouwtechnieken maken we jouw droomhuis, voor een lagere prijs, een realiteit.

Casco woning

‘Casco’ is een Spaans woord en betekent zoveel als ‘scheepsromp’. Hoewel het niets met scheepvaart te maken heeft, bezit deze bouwtechniek wel dezelfde robuustheid als een zeeschip.

Een casco bouwpakket bestaat uit een aantal SIP-panelen van verschillende modellen. Deze maken 90% van de woning op. Ze lijken licht en luchtig, maar zijn in werkelijkheid erg sterk en goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Met deze efficiënte panelen wordt de bouwtijd aanzienlijk verkort.

Met dit bouwpakket zorgt BUILDINC voor de dragende constructie en de buitenafwerking van je woning. Daarna zijn de afwerking en inrichting voor jou. Steek je graag zelf de handen uit de mouwen, dan kan je de kosten drukken door de sanitaire voorziening en/of de inrichting voor eigen rekening te nemen. Sterker nog, wie veel taken op zich neemt, kan tot wel tienduizenden euro’s besparen.

Indien je hier niet mee vertrouwd bent en het liever overlaat aan een professional, kan je rekenen op het uitgebreide netwerk aan aannemers, architecten en interieurdesigners van BUILDINC!

Een casco woning is dus als een wit canvas, klaar om door jou omgetoverd te worden tot een meesterwerk. Neem contact met ons op en geniet binnenkort van je droomwoning!

Prefabwoning

De meeste mensen hebben, ten onrechte, negatieve vooroordelen over prefabwoningen: snel vochtproblemen, onstevig, onveilig, wegwerp, enzovoort. Sinds de ontwikkeling van deze bouwmethode is er echter al veel veranderd. 

Ondertussen staan bouwtechnieken zodanig ver dat een prefabwoning dezelfde kwaliteit kent als een standaard huis. De bouwmaterialen die hiervoor gebruikt worden zijn zelfs duurzamer. Daarnaast biedt een prefabhuis nog zoveel meer voordelen.

De grootste delen van een prefabwoning worden op voorhand in een fabriek gebouwd. Het proces wordt dus niet beïnvloed door weersomstandigheden of zieke bouwvakkers. Het bouwen gaat bijgevolg erg snel vooruit, waardoor het een stuk goedkoper is. Eenmaal de modules zijn afgewerkt, worden ze naar jouw lapje grond getransporteerd en ter plekke gemonteerd. Bewoners van een prefabhuis merken nauwelijks het verschil met een standaard woning. 

Tiny House

Ten slotte kan je ook nog kiezen voor een tiny house. Ondertussen is deze alternatieve woonvorm zodanig populair dat het geen introductie meer hoeft.

Kleiner leven betekent meer ruimte voor vrije tijd en rust. Bovendien hangt de bewoonde oppervlakte nauw samen met de grootte van je ecologische voetafdruk. Hoe kleiner, hoe beter voor het milieu! Bovendien is het ook mogelijk om tiny houses bijna energieneutraal te maken. 

In landen als Zweden koopt men bijvoorbeeld samen met vrienden of familie een stuk grond om er dan elk een tiny house op te bouwen. Op die manier ontstaan er tiny house communities die de kosten van een bouwgrond kunnen delen. Het is de perfecte combinatie van cohousing en alleen wonen!

Bij ons kan je terecht voor al je dromen: wil je een moderne villa bouwen of toch maar een tiny house? BUILDINC helpt je verder!

Denk aan de toekomst en vermijd bijkomende kosten

Tegenwoordig moet je niet enkel rekening houden met de aankoopsom, maar ook met de toekomstige kosten aan je woning. Gelukkig kan BUILDINC je ook daarbij helpen.

BEN-woningen

Een BEN-woning staat voor bijna-energieneutraal. De woning wordt voorzien van verschillende technologieën om zo efficiënt mogelijk energie te verbruiken. Dat is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je portefeuille.

Om dit te bereiken mag je e-peil niet hoger zijn dan dertig. Dat wordt behaald door te isoleren met hoogwaardige materialen, zonnepanelen te leggen, een zonneboiler te installeren en een thuisbatterij – zoals Bluetti – te plaatsen. Dat kost aardig wat, maar de meerkost win je in gemiddeld vijf jaar terug.

Modulair bouwen

Een ander bouwsysteem dat het overwegen waard is, zeker met het oog op gezinsuitbreiding, is modulair bouwen. Hierbij kan het materiaal dat gebruikt is bij het bouwen van een bepaalde module gebruikt worden bij de constructie van een nieuwe module. Je kan je huis dus makkelijk uitbreiden met een extra kamer. Wanneer die dan niet meer in gebruik is, kan die omgevormd worden naar een tuinkantoor of optopping

Dit systeem is ideaal voor een zorgwoning of een meegroeiwoning. Ook past deze manier van werken volledig binnen circulair bouwen, waar BUILDINC sterk op inzet.

Wil je graag ecologisch wonen? Kies dan voor BUILDINC!

Rekening houden met de extra kosten

Wie een huis gaat bouwen, moet ook de extra kosten meetellen. Omdat deze vaak over het hoofd worden gezien, lijsten we ze nog eens op.

Bouwgrond waarop je een woning laat bouwen

Uiteraard kost de bouwgrond waarop je een huis zet ook veel centjes. Dit bedrag is afhankelijk van de ligging. Meestal zijn de prijzen voor een bouwgrond hoger, hoe dichter ze bij een stad gelegen zijn. Een goedkoop huis begint dus bij goedkope grond die verder van een stadskern ligt.

Arbeidskosten

Als je veel uitbesteed aan vakmensen, moet je ook hun arbeidsloon incalculeren. Indien je kiest voor een casco woning of een prefab woning, kan je deze kosten enigszins drukken. Want je kan zelf de handen uit de mouwen steken en zo besparen op arbeidslonen.

Belastingen

Een huis laten bouwen, betekent jammer genoeg ook belastingen betalen. Omdat het hier gaat om een nieuwe woning, en niet het verbouwen van een oude, betaal je de volle 21% btw. Via premiezoeker van de Vlaamse overheid kan je makkelijk zoeken naar premies die wél van toepassing zijn.

BUILDINC, de perfecte partner bij elk bouwproject

Heeft dit artikel je dichter bij een betaalbaar droomhuis gebracht? BUILDINC staat in ieder geval klaar om jouw bouwplannen te bespreken. Kies je voor een casco, een prefab of toch een klein huisje? Laat het ons weten! Deel vandaag nog je plannen met ons of vraag een gratis offerte aan.