Klein huis bouwen

Klein huis bouwen
casco woning bouwen

Een klein huis bouwen doe je met BUILDINC!

Veel mensen dromen van een eigen huis, maar dat lijkt in de huidige economie steeds moeilijker om waar te maken. Of zijn er wel nog haalbare mogelijkheden? In dit artikel toont BUILDINC dat het ook anders kan.

Geen vrijstaande woning of villa, maar een tiny house of klein huis laten bouwen, dát is de toekomst. Heb je interesse in deze alternatieve woonvorm en kan je niet wachten om een klein huis te bouwen? Lees dan snel verder!

De stijgende populariteit van tiny houses

In de huidige maatschappij lijkt het voor de meerderheid van de mensen erg moeilijk om een eigen huis te bouwen of te kopen. Bovendien wordt er meer aandacht besteed aan het milieu en ecologisch bouwen. Daarom zoeken jonge mensen steeds vaker naar alternatieve manieren van wonen of bouwen die wél binnen het budget en het idee van duurzaamheid passen

Zoektocht naar alternatieve woonvormen

Alternatieve woonvormen gaan van cohousing tot een off-grid vanlife. Jammer genoeg gaat dit vaak gepaard met een heleboel nadelen, zoals geen vast adres hebben of aan privacy moeten inboeten. Een kleine woning bouwen, is om die reden erg aantrekkelijk!

Het is een zelfs een trend om met een groep vrienden en/of familie een stuk bouwgrond te kopen en elk op je eigen oppervlakte een tiny house te bouwen. Op die manier ervaar je zowel de voordelen van cohousing, als die van tiny houses.

Weet jij al met welke vrienden of familieleden jij een bouwgrond wilt kopen? Heb je Pinterest al afgezocht op zoek naar het ideale kleine huis? Neem dan contact op met BUILDINC en samen maken we van je droom realiteit!

The Tiny House Movement

The Tiny House Movement, die wonen in kleine huizen propageert, is overgewaaid uit de Verenigde Staten. In de jaren ‘70 keerden heel wat mensen zich tegen de drukte van de stad en zocht men naar een eenvoudiger leven. Het bleek niet enkel een positieve impact te hebben op de stresslevels van de mensen, maar ook op hun ecologische voetafdruk én rekening.

Het wettelijk kader

Hoewel je in België hier en daar zo’n klein huisje kan vinden, loopt de wetgeving rond tiny houses nog achter. Juridisch wordt er een opdeling gemaakt tussen een tiny house als permanente woning of als tweede verblijf/vakantiewoning.

Een klein huis bouwen, maar met een waaier aan mogelijkheden

Zoals je ziet biedt een tiny house heel wat voordelen én mogelijkheden. Het is zoveel meer dan een goedkoop huis bouwen! Je creëert een eigen nestje dat in alle gemakken is voorzien: verwarming, een functionele keuken, een kantoor, etc. Een tiny house hoeft daarbij zeker niet onder te doen voor een moderne woning. Indien je dat wenst kunnen er zelfs zonnepanelen geïnstalleerd worden.

Tiny house bouwen

Omwille van z’n kleine afmetingen is het in veel gevallen eenvoudiger om zelf een tiny house te bouwen. Iedereen heeft een andere manier van doen, wat een invloed heeft op de indeling van het huisje. Vergelijk het met het dragen van iemands ingelopen schoenen. Een tiny house dat op maat van iemand anders gemaakt is, voelt niet helemaal als jouw thuis

Ook op dit vlak heeft een tiny house een streepje voor op standaard huizen. Het heeft namelijk een korte bouwtijd waardoor jij snel van je nieuwe woning kan genieten. Daarnaast heb je bij het bouwen van jouw droomhuis de touwtjes in handen en kan je volledig bepalen hoe het eruit ziet en ingericht wordt.

Vrees je voor je budget? We’ve got you! Bij BUILDINC kan je vrijblijvend een gratis offerte aanvragen. Heb je daarbij nog vragen of advies nodig, aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met BUILDINC.

Top tip: via premiezoeker kan je heel wat premies vinden voor het bouwen van een woning.

Kies je stijl!

Op het eerste gezicht lijkt een tiny house bouwen de eenvoud zelve, maar het grootste deel van het werk zit in de details. Eerst en vooral moet je bepalen welk soort tiny house je wil. Bij een bouwbedrijf aankloppen met een plan, is het halve werk. Daarom kan je maar beter op voorhand al inspiratie opdoen – laat die uren op Pinterest maar komen! Om je te helpen toont BUILDINC je graag enkele voorbeelden.

Containerwoning

Een populair, minimalistisch type van een tiny houses is de containerwoning. Wees gerust, de term slaat op de vorm ervan en niet op het feit dat je effectief in een container zult wonen. Het is een ideale basisvorm om via het principe van modulair bouwen uit te breiden indien nodig. Lees in dit artikel meer over de containerwoning.

A-frame house

Een ander genre van tiny houses, is eentje die enorm tot de verbeelding spreekt. Op zich is de constructie simpel. Zoals de naam suggereert, heeft een A-frame huis de vorm van de letter A. Indien gewenst kan de gevel, zowel de voor- als achterzijde ervan, volledig in glas worden gemaakt. In een groene omgeving bereikt dit type z’n volle potentieel. 

Mobiel tiny house

Een tiny house op wieltjes opent nieuwe deuren. Hoewel het niet gemaakt is om mee rond te trekken, zoals met een caravan, is het wel een aangename optie om te hebben. Verhuizen wordt plots erg efficiënt. Trek je naar andere plaatsen, dan neem je gewoon je hele huis mee! Daarnaast biedt het ook mogelijkheden om je tiny house als zorgwoning of tuinkantoor te gebruiken. 

Hebben deze voordelen voor meer keuzestress gezorgd? Weet je niet wat kiezen? Neem contact op met BUILDINC en dan bespreken we samen welke optie bij jou past.

Bouwpakket of laten bouwen?

De bouw van je droomwoning brengt heel wat met zich mee. Bij BUILDINC weten we heel goed hoeveel bloed, zweet, tranen en geld het kan kosten. Daarom bieden we verschillende opties aan, gaande van een bouwpakket tot bouwen.

Casco woning

Steek je graag zelf de handen uit de mouwen? Dan is een casco woning misschien iets voor jou. Daarbij wordt de ruwbouw en buitenafwerking door BUILDINC opgezet op basis van SIP-panelen. Deze zijn efficiënt, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. Wanneer het skelet van jouw tiny house er staat, laten we de afwerking en het maatwerk aan jou over. 

Autonomie

Deze manier van werken biedt jou heel wat vrijheid. Als gratis werkkracht, bespaar je natuurlijk heel wat kosten; want wie veel taken op zich neemt, kan tot wel tienduizenden euro’s besparen.

Indien je toch hulp nodig hebt van een aannemer, een elektricien of BUILDINC, dan kan je daar steeds voor kiezen. Je hebt de vrijheid om het aan te pakken zoals jij het wil. Op die manier kan je later ook opscheppen dat je het huis eigenhandig gebouwd hebt!

Op eigen tempo

Het casco-systeem is ideaal om de kosten en de arbeid te spreiden. Aangezien je zelf de touwtjes in handen hebt, kan je ervoor kiezen om niet alles in één keer te doen. Het geeft je ook de ademruimte om doordachte beslissingen te maken. Het is en blijft hoe dan ook jouw huis.  

Levenslang genieten

Door samen te werken met BUILDINC heb je aan het einde van de rit niet enkel een mooi afgewerkte woning, maar ook de belofte dat alles herbruikbaar is. Door duurzame materialen te gebruiken en volgens circulair bouwen te werken, kunnen we elk onderdeel – zelfs decennia later – opnieuw gebruiken in een ander bouwwerk. Dat is niet enkel goed nieuw voor de planeet, maar ook voor jouw portefeuille! 

Laat het over aan BUILDINC!

Indien het zelf bouwen toch een beetje te hoog gegrepen is, kan je het steeds overlaten aan BUILDINC. Met onze jarenlange ervaring en open houding werken we samen met jou een concept uit dat volledig bij je past. Zolang we aan jouw wensen voldoen, zijn wij tevreden. 

Duurzaamheid

Duurzaamheid en ecologie dragen we hoog in het vaandel. Daarom vallen alle bouwoplossingen die we aanbieden binnen dat kader. Naast onze jarenlange ervaring, zetten we ook in op bijscholing, zodat we jou de nieuwste bouwtechnologie kunnen aanbieden. Liggen jouw bouwplannen al klaar? Aarzel dan niet om ze voor te leggen aan ons en neem contact op!

Transparantie

We vinden het erg belangrijk dat jij volledig op de hoogte bent van het project. Daarnaast voeren we geen beslissingen door die we niet aan jou hebben voorgelegd. We werken immers samen om jouw woondroom te realiseren. Daarom: hoe meer communicatie, hoe liever!

Expertise

Eerlijk? De productie van een tiny house is dankzij onze kennis en expertise een makkelijke opdracht. We weten precies op welke details we moeten letten en welk materiaal net niet te gebruiken. Op ons kan je vertrouwen!

Klein huis, goedkoop huis?

Is een klein huis nu werkelijk goedkoper? Dat is de hamvraag, natuurlijk! Er is geen sluitend antwoord op te geven, want het hangt van verschillende factoren af. De kost van het bouwen op zich bevindt zich gemiddeld tussen de 50 000 en 100 000 euro

Factoren die dit bedrag beïnvloeden zijn de kost van de materialen, het luxelevel, de afmetingen, etc. Daarnaast moet je ook rekening houden met de aankoop van de grond, de lonen van extra mankracht en dergelijke meer. Via de website van BUILDINC kan je steeds een gratis offerte aanvragen om de kosten al eens in kaart te brengen.

Klaar voor je eigen kleine woning? BUILDINC is de ideale projectpartner!

Heeft dit artikel je dichter bij een betaalbaar droomhuis gebracht? BUILDINC staat in ieder geval klaar om jouw bouwplannen te bespreken. Kies je voor een casco, een prefab of toch een klein huisje? Laat het ons weten! Deel vandaag nog je plannen met ons of vraag een gratis offerte aan.