Circulair bouwen met hout

Circulair bouwen met hout
Wat is circulair bouwen

Circulair bouwen met hout

Hout, een natuurlijk en veelzijdig bouwmateriaal met grootschalige toepassing, heeft een opmerkelijke transformatie ondergaan in de context van duurzaam bouwen. Het gebruik van biobased bouwmaterialen zoals hout draagt bij aan een lagere milieubelasting. 

Door circulair te bouwen kan je de houten elementen meerdere malen hergebruiken. In dit artikel duiken we dieper in op de wereld van circulair bouwen met hout en ontdekken we waarom dit niet alleen een trend is, maar een cruciale stap in het realiseren van een groenere en veerkrachtige toekomst

BUILDINC tracht meer en meer circulair te werk te gaan door materialen als hout te hergebruiken. Lees er hier meer over! 

Wat is circulair bouwen

Hout als hernieuwbare grondstof

Circulair bouwen met hout

Hout wordt steeds vaker erkend als een duurzaam alternatief voor traditionele bouwmaterialen. Door hout te gebruiken als bouwmateriaal draag je bij aan de vermindering van de vraag naar niet-hernieuwbare grondstoffen

Hout groeit aan bomen, die met zorg worden gekweekt en geoogst. Deze hernieuwbare bron draagt bij aan het minimaliseren van uitputting van natuurlijke hulpbronnen en biedt een milieuvriendelijk alternatief voor materialen zoals beton en staal. Hernieuwbare grondstoffen dragen bij aan de strijd tegen de vervuiling van het milieu. Hoogwaardig hergebruik van hernieuwbare materialen als hout zorgt voor minder uitputting van primaire grondstoffen. 

CO2-opslag en klimaatimpact

Bijdrage aan CO2-vermindering

Circulair bouwen met hout gaat verder dan duurzaamheid alleen. Hout fungeert als een natuurlijke opslagplaats voor CO2, waardoor de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd en de impact op het klimaat wordt verlaagd.

Bomen absorberen tijdens hun groei CO2 uit de atmosfeer en slaan deze op. Door hout te gebruiken in de bouw, draag je bij aan het verminderen van de hoeveelheid CO2 die anders in de atmosfeer zou blijven, en speel je een actieve rol in de strijd tegen klimaatverandering.

Biologische afbraak en milieuvriendelijkheid

Minimalisering van ecologische belasting

Houtafval en -resten kunnen biologisch worden afgebroken zonder significante schade aan het milieu. In vergelijking met andere materialen, die vaak langzaam of helemaal niet ontbinden, is hout een milieuvriendelijke keuze.

Voordelen van hout als biologisch afbreekbaar materiaal

Circulair bouwen met hout vermindert niet alleen de hoeveelheid afval in bouwprojecten, maar draagt ook bij aan het minimaliseren van de milieu-impact op lange termijn. Hout past zich naadloos aan de principes van circulariteit aan door terug te keren naar de natuurlijke omgeving.

Flexibiliteit en modulariteit

Flexibel en aanpasbaar houtgebruik

Hout biedt ontwerpers en bouwers flexibiliteit in het creëren van diverse bouwconstructies. Het is licht, maar toch sterk, en kan worden gebruikt in zowel traditionele als innovatieve ontwerpen.

Modulaire houtconstructies voor duurzame gebouwen

Hout kan gemakkelijk worden gebruikt in modulaire bouwsystemen, wat leidt tot snellere en efficiëntere constructies. Dit draagt bij aan duurzame gebouwen met een verminderde ecologische voetafdruk.

Innovatieve houtbewerkingstechnieken

Evolutie van duurzaam houtgebruik

De bouwsector blijft innoveren en houtbewerkingstechnieken evolueren om duurzaam bouwen te ondersteunen. Innovaties zoals geavanceerde behandelingen en verbeterde afwerkingsmethoden dragen bij aan een duurzamer gebruik van hout. Innovatieve houtbewerkingstechnieken maken het mogelijk om houtafval te minimaliseren, hergebruik te bevorderen en zelfs hout te herstellen, waardoor de levensduur van het materiaal wordt verlengd en het duurzaamheidsaspect wordt versterkt.

Circulair bouwen met hout

Circulair bouwen met hout biedt niet alleen voordelen voor de bouwsector, maar ook voor het milieu en de samenleving als geheel. Door hout te omarmen als een hernieuwbare, CO2-opslagoplossing en biologisch afbreekbaar materiaal, dragen we bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen en verminderen we onze impact op het milieu. Innovatieve technieken en houtbewerking leveren ook nieuwe mogelijkheden op voor creatieve en esthetische ontwerpen.

Een circulaire economie

Een groeiend aantal ondernemingen en instellingen omarmt het concept van circulariteit. Bij circulariteit verschuift het accent van individueel bezit van hulpbronnen naar het delen van gemeenschappelijke goederen. Door bijvoorbeeld het delen van auto’s en accommodaties vermindert de noodzaak voor overmatige productie, wat resulteert in een lagere vraag naar primaire grondstoffen. 

De ambitie van BUILDINC is daarom om over te gaan naar een volledige circulaire bouweconomie. Een circulaire bouwsector draagt bij aan economische groei en een positieve impact op het klimaat en milieu. Bij een lineaire economie, die vroeger voornamelijk heerste, worden materialen niet hergebruikt en gerecycleerd. Bij circulair bouwen worden daarentegen hernieuwbare grondstoffen gebruikt om uitputting tegen te gaan. 

In essentie is een circulaire economie een economisch en industrieel systeem waarbij de eindige voorraden van grondstoffen niet worden uitgeput en restproducten opnieuw worden geïntegreerd in het systeem. Op deze manier blijft de duurzame cyclus efficiënt draaien. Dit systeem wordt ook volmondig omarmd in de bouwsector door BUILDINC!

Duurzame bouwproducten en -materialen bij BUILDINC

Als bouwbedrijf voelen wij bij BUILDINC de verantwoordelijkheid om bij het bouwen of verbouwen van woningen stil te staan bij de impact op het milieu. Met een focus op ecologische bouw zorgen we ervoor dat ook de kansen van toekomstige generaties verzekerd blijven. Daarom werken we samen met andere bedrijven en fabrikanten die ook oog hebben voor duurzaamheid en ons kwalitatieve, duurzame producten of materialen kunnen bezorgen. Alleen zo helpen we de wereld echt vooruit!

Lees hier meer over ons circulair bouwmateriaal. 

Circulair bouwen is bij BUILDINC de norm

Bij BUILDINC zetten we versterkt in op circulariteit. Gerecycleerde of recycleerbare materialen en modulair bouwen zijn bij ons topprioriteit.  Eindige bronnen passen we zo efficiënt mogelijk toe en we blijven steeds op zoek naar de meest duurzame bouwmethodes. Circulair bouwen gaat immers niet alleen over het bouwproces, maar ook over de ontwerpfase en de manier waarop je een gebouw gebruikt. 

En dat heeft niet alleen een positieve impact op het milieu, maar heeft ook voordelen voor jou! De duurzame materialen zorgen voor een langere levensduur van je woning. Daarnaast houden we met het bouwsysteem van BUILDINC ook rekening met de toegankelijkheid van huizen en de aanpasbaarheid ervan over tijd. Wij kiezen voor “Slim bouwen met levenslang comfort”. Bovendien is je woning erg energiezuinig, waardoor je je energiefacturen in aanzienlijke mate zal zien dalen! 

Ook benieuwd hoe wij een ecologisch huis kunnen bouwen of hoe wij circulair renoveren? 

Neem dan nu nog contact met ons op! Wij beantwoorden graag al je vragen. 

Budgetvriendelijk en ecologisch bouwen doe je met BUILDINC!

BUILDINC staat voor iedereen in heel België klaar. Met onze kennis en expertise binnen het ecologisch bouwen maken we jouw dromen op een slimme, snelle én groene manier waar!

Liggen je bouwplannen al klaar? Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan via onze website.