BEN woning bouwen

BEN woning bouwen

Wil je een BEN-woning laten bouwen op maat van je dromen en noden? Dan is BUILDINC jouw ideale partner. Wij zijn bouwprofessionals met één duidelijke missie: het bouwen in België slimmer, sneller en groener maken. En daarvoor hebben we alle kennis in huis.

Lees hier alles over het bouwen van een BEN-woning.

SIP panelen woning bouwen

BEN-woning bouwen op maat? Bouw je futureproof woning bij BUILDINC

Wat is een BEN-woning?

De afkorting ‘BEN’ staat voor ‘bijna-energieneutraal’. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze bijna geen energie verbruiken voor ventilatie, verwarming, koeling en warm water. En als er dan toch energie nodig is, haalt men dat zoveel mogelijk uit groene energiebronnen. Zo belast je met een BEN-woning het milieu niet en bespaar je heel wat op je energiefactuur. 

De BEN-norm

Wanneer is een woning nu een echte BEN-woning? Die vraag is te beantwoorden aan de hand van de BEN-norm. Dat is de energienorm die vastligt in de energieprestatieregelgeving (EPB). Sinds 2021 is de BEN-norm trouwens de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en zelfs heel Europa. Het E-peil van nieuwe woningen bedraagt nu maximaal E30. 

De eisen bij de bouw van een BEN-woning

Naast een maximaal E-peil van E30, zijn er nog andere voorwaarden waaraan een echte BEN-woning moet voldoen:

  1. De woning is optimaal geïsoleerd.
  2. Er wordt goede ventilatie voorzien.
  3. Energie wordt gewonnen uit hernieuwbare energiebronnen (vb.: zonneboilers, zonnepanelen, een warmtepomp of biomassa-installaties).

Voor de precieze cijfers en details over de voorwaarden van de bouw van een BEN-woning kan je terecht op de site van de Vlaamse Overheid. 

Is een BEN-woning hetzelfde als een passieve woning?

Ook de passieve woning is een populaire term in de wereld van het ecologisch bouwen. 

Het grootste verschil tussen een passiefhuis en een BEN-woning is het E-peil. Het E-peil is de energetische score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Terwijl het E-peil bij de BEN-woning lager is dan E30 is de waarde bij een passiefhuis meestal zelfs negatief. Er wordt met passiefwoningen dus meer energie opgewekt dan verbruikt. Zo zijn ze nog energiebesparender dan de BEN-woningen! Maar door het hoge kostenplaatje van een passieve woning, is de BEN-woning vaak een meer toegankelijke en realistischere keuze. 

Wil je de extra mile gaan met je woning? Lees hier meer over passieve woningen.

Een BEN-woning bouwen is kiezen voor de toekomst

Waarom zou je vandaag al een BEN-woning bouwen? De voordelen van bijna energieneutraal bouwen zijn niet op één hand te tellen, toch wagen we hier een poging:

1. Bespaar veel geld

Zoals je zelf ook vast en zeker al gemerkt hebt, worden de prijzen voor energie steeds duurder. Hoe fijn is het dan niet om in een huis te wonen waar je amper de verwarming moet aanleggen? Een BEN-woning verbruikt tot 50% minder energie. Energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie betalen zichzelf dus op korte termijn terug. Op die manier ben je veel minder afhankelijk van fossiele brandstoffen én geniet je van een erg lage energiefactuur.

2. Een goede E-score creëert meerwaarde

Op elke immosite zie je duidelijk de energetische score blinken. Vaak haken mensen al af als ze een C of een D zien staan. Woningen moeten een goede E-score zijn dan ook erg gegeerd op de vastgoedmarkt. Een BEN-woning is zo de perfecte investering voor de toekomst.

3. Aangename temperatuur het hele jaar lang

Door de thermische isolatie heeft de woning minder warmteverlies en heb je minder last van tocht. Zo hoef je nooit rillend van de kou je tanden poetsen in de winter of je kapot te zweten in de zomermaanden. Altijd geniet je van een aangename temperatuur in de woning.

4. Je helpt klimaatverandering tegen te gaan

 En dat is toch wel het allerbelangrijkste voordeel! Een BEN-woning zorgt ervoor dat we zoveel mogelijk energie halen uit hernieuwbare bronnen.

Afwerking voor jouw BEN-woning

BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.

Wil jij ook een BEN-woning bouwen?

Een BEN-woning bouwen is een echte specialiteit en moet dan ook met verstand van zaken worden ontworpen en gebouwd. 

Bij BUILDINC hebben we alle kennis in huis om een BEN-woning te bouwen op maat van jouw wensen en dromen. Daarbij streven we steeds naar het beste E-peil en kiezen we voor de duurzaamste technieken en materialen.

Heb je verbouwplannen of sta je al te popelen om een toekomstgericht huis te bouwen? Wij willen graag je partner worden! Neem nu nog contact met ons op. 

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een ecohuis volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Duurzaam bouwadvies

Samen met jou bekijken we wat je precies van je ecowoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.

Ecologisch bouwen: Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan allebei: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

De BEN-woningen van BUILDINC zijn niet enkel 120% circulair, ze zijn ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

100% DUURZAAM, 120% CIRCULAIR

De ecohuizen en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze niet alleen 100% duurzaam, ze zijn ook 120% circulair. Hoe je meer dan 100% circulair kan zijn, horen we je vragen? Simpel: door de modulaire opbouw van onze gebouwen kunnen alle elementen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt. Van je poolhouse een aanbouw maken voor het huis van je kinderen? You got it! 

Hoeveel kost het om een BEN-woning te bouwen?

Een BEN-woning is niet per se veel duurder dan een traditionele woning. Het klopt dat het bij de start van de bouw een extra investering vraagt, maar die win je op korte tijd terug. Door de lage energiefactuur heb je immers veel minder last van de stijgende energieprijzen. 

Natuurlijk laat je je het best begeleiden door een bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in ecologisch bouwen. Zo weet je zeker dat je bij elke fase de juiste keuzes maakt. Bij BUILDINC helpen we je graag om de BEN-woning van je dromen te creëren. 

Lees hier hoe wij ecologisch bouwen

tuinkantoor modern

Subsidies

Wie een BEN-woning bouwt in Vlaanderen komt in aanmerking voor verschillende premies. Zo krijg je een korting van 50% op de onroerende voorheffing gedurende vijf jaar als je energetische score 20  of minder bedraagt. Ook bepaalde banken moedigen je graag aan om een BEN-woning te bouwen en bieden soms een voordelig BEN-krediet aan. 

Daarnaast zijn er een aantal premies voorzien. Om te weten te komen voor welke premies jij in aanmerking komt, kan je de subsidiepagina van het Vlaams agentschap raadplegen. Alle premies worden zo met een aantal klikken voor je opgelijst. 

Interesse in een gratis offerte? Vul ons contactformulier in. 

Veelgestelde vragen over ecologisch bouwen

Of het nu om een gewone woning gaat of over het plaatsen van een klein ecohuis in je tuin, om te bouwen in België heb je een bouw- of omgevingsvergunning nodig.

Voor bijgebouwen zoals tuinhuizen, serres of carports is dat meestal niet nodig indien je de door jouw gewest of gemeente voorgeschreven maximale oppervlakte, hoogte en afstand tot de eigen woning en andere gebouwen respecteert.

Leg uw ecologisch bouwproject altijd eerst voor aan de bevoegde dienst van uw gemeente of stad.

Op het platform van Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen vind je alle informatie omtrent subsidies bij duurzaam bouwen.

BUILDINC is in de Benelux exclusief verdeler van het Tabiclack bouwsysteem. Dankzij dat modulair systeem is het mogelijk om meerdere verdiepingen bij te bouwen.

Het staat garant voor een snelle luchtdichte constructie met een ononderbroken isolatieschil.

De ecowoningen en andere constructies van BUILDINC zijn door hun keuze van isolatiematerialen 100% duurzaam en geïsoleerd.

BUILDINC biedt ecologische woningen op maat. Zo kan je zelf kiezen voor zonnepanelen, thuisbatterijen, smart home integratie en meer. Op die manier kunnen wij je woning volledig zelfvoorzienend maken.

Ja, BUILDINC biedt de mogelijkheid om je ecologische woning uit te breiden op maat. Door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen nog aanpassen, uitbreiden of hergebruiken.

Niet onbelangrijk bij het bouwen van een ecologische woning is de basis waarop deze gebouwd wordt. BUILDINC biedt je verschillende funderingsmogelijkheden om een snelle en propere opbouw te garanderen.

Bouw met advies

Een ecologische woning bouwen volgens de principes van duurzaam bouwen is geen eenvoudige klus. Daarom is het belangrijk om je eerst vooraf goed te informeren. BUILDINC beschikt over een ruim netwerk van architecten en in-house interieurdesigners. We leggen je graag uit hoe jouw project stap voor stap vorm zal krijgen.

Bekijk enkele van onze referenties: