BEN woning prijs

Een BEN-woning laten bouwen door echte experten? Dat kan bij BUILDINC! Wij hebben jarenlange ervaring opgebouwd in het bouwen van ecologishe woningen. 

Benieuwd naar de gemiddelde prijs van een BEN-woning? Lees dan snel verder!

Wat is een BEN-woning? 





Een korte definitie

De afkorting ‘BEN’ staat voor ‘bijna-energieneutraal’. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze bijna geen energie verbruiken voor ventilatie, verwarming, koeling en warm water. En als er dan toch energie nodig is, haalt men dat zoveel mogelijk uit groene energiebronnen. Zo belast je met een BEN-woning het milieu niet en bespaar je heel wat op je energiefactuur. 

  • Volledig op maat en volgens jouw wensen
  • Zowel zelfbouwpakketten als geplaatst
  • Begeleiding doorheen het volledige proces
  • Duurzame, circulaire & innovatieve materialen

De BEN-norm

Wanneer is een woning nu een echte BEN-woning? Die vraag is te beantwoorden aan de hand van de BEN-norm. Dat is de energienorm die vastligt in de energieprestatieregelgeving (EPB). Sinds 2021 is de BEN-norm trouwens de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en zelfs heel Europa. Het E-peil van nieuwe woningen bedraagt nu maximaal E30. 

Waarom een BEN-woning kiezen? 

We zetten de voordelen eens voor je op een rijtje:

  • Tot 50% minder energieverbruik
  • Altijd een aangename temperatuur in je woning
  • Minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen
  • Een lagere energiefactuur

De totale kostprijs van een BEN-woning

De 5 belangrijkste factoren die de prijs van je BEN-woning bepalen:

1. De bouwgrond 

Wie een nieuwbouwwoning wil bouwen heeft natuurlijk in de eerste plaats bouwgrond nodig. Waar je bouwt, zal bepalen wat de kostprijs is van je bouwgrond. In Limburg bouwen is bijvoorbeeld veel goedkoper dan in Vlaams-Brabant. Daarnaast komen er ook nog extra kosten bij kijken:

  • de registratierechten: 12% van de prijs van de bouwgrond in Vlaanderen, 12,5% in de rest van het land. 
  • het ereloon van de notaris: dit is een percentage op de prijs van de bouwgrond. 
  • de aktekosten van de bouwgrond: die prijs verschilt per gemeente. 
  • de kosten voor de lening, zoals de interesten.

2. De architect 

Na het kiezen van je locatie is het tijd om je project vorm te laten geven door een architect. Alles samen kost een architect je ongeveer 10% van de totale kostprijs van je woning. Daarnaast zijn er vaak verschillende aannemers bij je bouwproject betrokken. 

BUILDINC beschikt over een ruim netwerk van architecten en in-house interieurdesigners. Wij kunnen je dan ook in elke fase van je project correct begeleiden en ondersteunen. 

3. Het type woning en indeling van de woning

De prijs zal daarnaast sterk afhangen van het type woning dat je kiest. Een vrijstaande woning is bijvoorbeeld duurder dan een halfopen bebouwing , en een halfopen bebouwing is dan weer duurder dan een gesloten bebouwing. 

Ook wanneer je voor een BEN-woning kiest, mag je rekenen op een meerprijs. Dat komt omdat er duurzamere materialen en technieken worden gebruikt, de woning optimaal wordt geïsoleerd en er geïnvesteerd moet worden in hernieuwbare energiebronnen. 

Toch is het die investering dubbel en dik waard, want door de veel lagere energiefactuur en langere levensduur van je woning bespaar je in de lange rit veel meer geld uit dan wanneer je kiest voor een traditionele woning.  Energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie betalen zichzelf dus op korte termijn terug

Verder speelt de indeling en functie van elke ruimte een rol. Een extra badkamer of studio zal de prijs zo bijvoorbeeld echt de hoogte in laten schieten. 

4. De gebruikte materialen en technieken

Bijna-energieneutraal bouwen brengt de de nodige extra kosten met zich mee qua verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Denk maar aan een warmtepomp, de nodige zonnepanelen, het juiste type ventilatiesysteem en optimale isolatie.

Afwerking voor jouw BEN-woning

BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.

BUILDINC kiest resoluut voor de toekomst

Wil je een ecologisch huis laten bouwen? BUILDINC is expert in het bouwen van energiezuinige woningen in Vlaanderen. Met onze innovatieve materialen en technieken is het zelfs mogelijk om een volledig energieneutrale woning te bouwen. 

Bij het bouwen van een BEN-woning op maat wil je graag weten waar je aan toe bent. Dat begrijpen we bij BUILDINC maar al te goed. Neem contact op met BUILDINC voor persoonlijk advies. We bespreken met jou graag alle mogelijkheden zodat we binnenkort de woning van je dromen kunnen bouwen!

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een ecohuis volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Duurzaam bouwadvies

Samen met jou bekijken we wat je precies van je ecowoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.

Ecologisch bouwen: Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan allebei: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

De BEN-woningen van BUILDINC zijn niet enkel 120% circulair, ze zijn ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

100%

Duurzaam
garantie

100% duurzaam, 120% circulair

De ecohuizen en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze niet alleen 100% duurzaam, ze zijn ook 120% circulair. Hoe je meer dan 100% circulair kan zijn, horen we je vragen? Simpel: door de modulaire opbouw van onze gebouwen kunnen alle elementen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt. Van je poolhouse een aanbouw maken voor het huis van je kinderen? You got it! 

Hoeveel kost het om een BEN-woning te bouwen? 


Een BEN-woning is niet per se veel duurder dan een traditionele woning. Het klopt dat het bij de start van de bouw een extra investering vraagt, maar die win je op korte tijd terug. Door de lage energiefactuur heb je immers veel minder last van de stijgende energieprijzen. 

Natuurlijk laat je je het best begeleiden door een bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in ecologisch bouwen. Zo weet je zeker dat je bij elke fase de juiste keuzes maakt. Bij BUILDINC helpen we je graag om de BEN-woning van je dromen te creëren. 

Lees hier hoe wij ecologisch bouwen

tuinkantoor modern


Subsidies  

Wie een BEN-woning bouwt in Vlaanderen komt in aanmerking voor verschillende premies. Zo krijg je een korting van 50% op de onroerende voorheffing gedurende vijf jaar als je energetische score 20  of minder bedraagt. Ook bepaalde banken moedigen je graag aan om een BEN-woning te bouwen en bieden soms een voordelig BEN-krediet aan. 

Daarnaast zijn er een aantal premies voorzien. Om te weten te komen voor welke premies jij in aanmerking komt, kan je de subsidiepagina van het Vlaams agentschap raadplegen. Alle premies worden zo met een aantal klikken voor je opgelijst. 

Interesse in een gratis offerte? Vul ons contactformulier in. 

BEN-woning: alleen maar voordelen

Het is niet zo goed gesteld met onze geliefde moeder aarde. Ieder van ons kan een steentje bijdragen aan de wereld van morgen. Een BEN-woning is dan ook de juiste investering om klimaatverandering tegen te gaan. Naast het maatschappelijke belang van zo’n woning, zijn er ook nog heel wat andere mooie voordelen aan verbonden: 

  • Lagere energiefactuur: Een BEN-woning verbruikt tot 50% minder energie. De investeringen in hernieuwbare bronnen worden op die manier gecompenseerd door een onmiddellijke besparing op je energiefacturen. 
  • Aangename temperatuur het hele jaar lang: Door de thermische isolatie heeft de woning minder warmteverlies en heeft men minder last van tocht.
  • Je bent minder afhankelijk van fossiele brandstoffen
  • Een BEN-woning is een pak meer waard bij verkoop dan een traditioneel huis

Veelgestelde vragen over ecologisch bouwen

Is een bouwvergunning nodig voor een ecohuis?

Ongeacht het om een gewone woning gaat of het plaatsen van een kleine ecohuis in je tuin. Voor het bouwen moet je overal in België een bouw- of omgevingsvergunning hebben.

Voor bijgebouwen zoals tuinhuizen, serres of carports is dat meestal niet nodig als u de door uw gewest of gemeente voorgeschreven maximale oppervlakte, hoogte en afstand tot uw eigen woning en andere gebouwen respecteert.

Hoe groot kan een ecohuis zijn?

Leg uw ecologisch bouwproject altijd eerst voor aan de bevoegde dienst van uw gemeente of stad.

Ecohuis premies, krijg ik hiervoor subsidies?

Op het platform van Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen vind je alle informatie omtrent subsidies bij duurzaam bouwen.

Kan ik meerdere verdiepen bouwen?

BUILDINC is in de Benelux exclusief verdeler van het Tabiclack bouwsysteem. Dit is een modulair systeem die het mogelijk maakt om meerdere meerdere verdiepingen bij te bouwen.

Het bouwsysteem staat garant voor een snelle luchtdichte constructie met een een ononderbroken isolatieschil.

Hoe geïsoleerd zijn de huizen van BUILDINC?

De ecowoningen en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze 100% duurzaam en geïsoleerd.

Zijn de ecohuizen zelfvoorzienend?

BUILDINC biedt de mogelijkheid om je ecologische woning uit te breiden op maat. Zo heb je ook een ecohuis met zonnepanelen, thuisbatterijen en smart home integratie, ect. en kunnen we je woning volledig zelfvoorzienend maken.

Kan ik een ecologische woning later uitbreiden?

Ja, door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen zelfs jaren nog aanpassen, uibreiden of hergebruiken.

Welke fundering heeft een ecohuis nodig?

Niet onbelangrijk bij het bouwen van een ecologische woning is de basis waarop deze gebouwd wordt. BUILDINC biedt je verschillende funderingsmogelijkheden om een snelle en propere opbouw te garanderen.

Bouw met advies


Een ecologische woning bouwen volgens de principes van duurzaam bouwen is geen eenvoudige klus. Daarom is het belangrijk om je eerst vooraf goed te informeren. BUILDINC beschikt over een ruim netwerk van architecten en in-house interieurdesigners. We leggen je graag uit hoe jouw project stap voor stap vorm zal krijgen.

Bekijk enkele van onze referenties:

Krijg nu een plan & prijsraming voor een bouwproject op maat

  • Optie 1: Standaardofferte

  • Optie 2: OFFERTE OP MAAT

Optie 1: Standaardofferte met richtprijs

Deze offerte is een standaardofferte, je krijgt hier een aantal voorbeeldprijzen.
Wens je een offerte op maat? Kies dan Optie 2: offerte op maat.

  • Volledig op maat en volgens jouw wensen
  • Zowel zelfbouwpakketten als geplaatst
  • Begeleiding doorheen het volledige proces
  • Duurzame, circulaire & innovatieve materialen
Vul hier je gegevens in
Afmeting project
  • Tussen 10-20m²
  • Tussen 20-30m²
  • Tussen 30-40m²
  • Groter dan 40m²
Standaardofferte (BEN-woning)