BEN woning

Wat is een BEN-woning? BEN staat voor bijna-energieneutraal.
Bouwen volgens de BEN-principes wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen, in heel Europa zelfs.

Wil je duurzaam of ecologisch bouwen of verbouwen in België? Lees dan zeker verder.

Slim wonen

Bouw mee aan een groene toekomst met een BEN-woning van BUILDINC

De energieprijzen rijzen de laatste maanden de pan uit en dat voelt men ook stevig in de portemonnee.

Hoewel zonnepanelen, een warmtepomp of goede isolatie al een stukje kunnen helpen, is het bouwen van een BEN-woning de meest efficiënte en langdurige oplossing voor hoge energiekosten. Deze zogenaamde ‘bijna energie neutrale woningen’ halen de BEN-norm met gemak én zullen je energiefacturen in aanzienlijke mate doen dalen. 

Lees hier alles over het bouwen van ecologische en duurzame BEN-woningen! 

Wat is een BEN-woning?

De BEN-norm

Sinds 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen in Europa voldoen aan de BEN-norm, ofwel de ‘Bijna Energieneutrale norm’. Dat wil zeggen dat het e-peil van nieuwe gebouwen, de energetische score die aangeeft hoe energiezuinig een woning is, nog maximum 30 mag bedragen. 

Go green

BEN-woningen komen tegemoet aan die Europese richtlijnen door heel zuinig om te springen met energieverbruik voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Hoe doen ze dat? Wel, zo’n BEN woning wordt optimaal geïsoleerd en haalt zijn energie deels uit groene energiebronnen, zoals zonneboilers, zonnepanelen of biomassa-installaties. Op die manier wordt er een milieuvriendelijk gebouw gecreëerd met een heel hoge energieprestatie. Daarbovenop zal je eigen ecologische voetafdruk drastisch verkleinen!

Graag meer weten over de specifieke eisen voor het bouwen van een BEN-gebouw? Lees dan dit artikel van het Vlaams energie-en klimaatagentschap.

BEN-bouwen: alleen maar voordelen

Het is niet zo goed gesteld met onze geliefde moeder aarde. Ieder van ons kaneen steentje bijdragen aan de wereld van morgen. Een BEN-woning is dan ook de juiste investering om klimaatverandering tegen te gaan. Naast het maatschappelijke belang van zo’n woning, zijn er ook nog heel wat andere mooie voordelen aan verbonden: 

  • Lagere energiefactuur: Een BEN-woning verbruikt tot 50% minder energie. De investeringen in hernieuwbare bronnen worden op die manier gecompenseerd door een onmiddellijke besparing op je energiefacturen. 
  • Aangename temperatuur het hele jaar lang: Door de thermische isolatie heeft de woning minder warmteverlies en heeft men minder last van tocht.
  • Je bent minder afhankelijk van fossiele brandstoffen
  • Een BEN-woning is een pak meer waard bij verkoop dan een traditioneel huis

Spaar geld uit

Bovendien zijn er nog een aantal extra financiële voordelen bij een BEN-woning!  Zo krijg je een korting van 50% op de onroerende voorheffing gedurende vijf jaar als je energetische score 20  of minder bedraagt. Ook bepaalde banken moedigen je graag aan om een BEN-woning te bouwen en bieden soms een BEN-krediet aan. Daarnaast zijn er een aantal premies voorzien. Om te weten te komen voor welke BEN-woning subsidies jij in aanmerking komt, kan je de subsidiepagina van het Vlaams agentschap raadplegen.  Alle premies worden zo met een aantal klikken voor je opgelijst. Een BEN-woning bouwen levert dus flink wat geld op.

Afwerking voor jouw BEN-woning

Wat is bio-ecologisch bouwmateriaal?

BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.

BEN je er klaar voor? BUILDINC staat je bij!

Bij het bouwen van een BEN-woning neem je best een bouwbedrijf onder de arm die kennis van zaken heeft. BUILDINC is dan ook de ideale partner in jouw ecologische bouwverhaal. Samen tekenen we met ervaren architecten een uniek plan uit die aan al jouw noden en eisen voldoet. We kiezen daarbij de beste en meest duurzame materialen en we staan garant voor een ongeziene isolatiewaarde in de sector. 

Klaar voor een future proof woning? Contacteer ons  dan vrijblijvend voor een offerte. 

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een ecohuis volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Duurzaam bouwadvies

Samen met jou bekijken we wat je precies van je ecowoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.

Ecologisch bouwen: Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan allebei: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

De BEN-woningen van BUILDINC zijn niet enkel 120% circulair, ze zijn ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

100% DUURZAAM, 120% CIRCULAIR

De ecohuizen en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze niet alleen 100% duurzaam, ze zijn ook 120% circulair. Hoe je meer dan 100% circulair kan zijn, horen we je vragen? Simpel: door de modulaire opbouw van onze gebouwen kunnen alle elementen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt. Van je poolhouse een aanbouw maken voor het huis van je kinderen? You got it! 

Hoeveel kost een BEN-woning?

Velen beweren dat een BEN-gebouw duurder is dan een traditioneel huis. Toch hoeft dat helemaal niet het geval te zijn. De meerkost die je moet uitgeven aan het begin van de rit, zal je uiteindelijk na een vijftal jaar terugwinnen door de lage energiefactuur. Je mag op je twee oren slapen, want ook van de drastisch stijgende energieprijzen zal jij weinig last ondervinden.  

tuinkantoor modern

Veelgestelde vragen over ecologisch bouwen

Of het nu om een gewone woning gaat of over het plaatsen van een klein ecohuis in je tuin, om te bouwen in België heb je een bouw- of omgevingsvergunning nodig.

Voor bijgebouwen zoals tuinhuizen, serres of carports is dat meestal niet nodig indien je de door jouw gewest of gemeente voorgeschreven maximale oppervlakte, hoogte en afstand tot de eigen woning en andere gebouwen respecteert.

Leg uw ecologisch bouwproject altijd eerst voor aan de bevoegde dienst van uw gemeente of stad.

Op het platform van Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen vind je alle informatie omtrent subsidies bij duurzaam bouwen.

BUILDINC is in de Benelux exclusief verdeler van het Tabiclack bouwsysteem. Dankzij dat modulair systeem is het mogelijk om meerdere verdiepingen bij te bouwen.

Het staat garant voor een snelle luchtdichte constructie met een ononderbroken isolatieschil.

De ecowoningen en andere constructies van BUILDINC zijn door hun keuze van isolatiematerialen 100% duurzaam en geïsoleerd.

BUILDINC biedt ecologische woningen op maat. Zo kan je zelf kiezen voor zonnepanelen, thuisbatterijen, smart home integratie en meer. Op die manier kunnen wij je woning volledig zelfvoorzienend maken.

Ja, BUILDINC biedt de mogelijkheid om je ecologische woning uit te breiden op maat. Door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen nog aanpassen, uitbreiden of hergebruiken.

Niet onbelangrijk bij het bouwen van een ecologische woning is de basis waarop deze gebouwd wordt. BUILDINC biedt je verschillende funderingsmogelijkheden om een snelle en propere opbouw te garanderen.

Bouw met advies

Een ecologische woning bouwen volgens de principes van duurzaam bouwen is geen eenvoudige klus. Daarom is het belangrijk om je eerst vooraf goed te informeren. BUILDINC beschikt over een ruim netwerk van architecten en in-house interieurdesigners. We leggen je graag uit hoe jouw project stap voor stap vorm zal krijgen.

Bekijk enkele van onze referenties: