BEN-woning betekenis

BEN-woning betekenis
BEN-woning betekenis

De betekenis van een BEN-woning: duurzaamheid in de bouw

Wanneer het over duurzaamheid gaat, worden termen als “BEN-woning” steeds vaker gehoord? Maar wat betekent dat nu eigenlijk? BEN staat voor “Bijna Energie Neutraal”. Het concept heeft de afgelopen jaren heel wat aandacht gekregen in de bouwsector. 

In dit artikel vertelt BUILDINC je waarom een BEN-woning belangrijk is voor een duurzame toekomst.

Wat is een BEN-woning?

Sinds 2021 gelden in heel Europa specifieke BEN-normen voor nieuwbouwwoningen. Een BEN-woning is een type energiezuinige woning dat streeft naar een zeer hoge energie-efficiëntie. Het doel van bijna energieneutraal bouwen is om bijna evenveel hernieuwbare energie op te wekken als dat er wordt verbruikt, zodat het energieverbruik tot een minimum wordt beperkt. Dankzij deze norm wordt de ecologische voetafdruk kleiner en de energiefactuur lager.

BEN-woning betekenis

Kenmerken van een BEN-woning

1. Uitstekende isolatie

Een BEN-woning is voorzien van hoogwaardige thermische isolatie om warmteverlies te minimaliseren. Goede isolatie zorgt ervoor dat de woning in de winter warm blijft en in de zomer koel.

2. Energiezuinige verwarming en koeling

BEN-woning betekenis

BEN-woningen maken gebruik van energiezuinige verwarmings- en koelsystemen

Een warmtepomp is bijvoorbeeld een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen omdat zo’n pomp minder energie verbruikt en daardoor minder CO2 uitstoot. Een warmtepomp is een apparaat dat warmte verplaatst van een koudere naar een warmere plek. De pomp gebruikt een koelvloeistof die verdampt bij lage temperaturen en condenseert bij hogere temperaturen. Hierdoor kan een warmtepomp efficiënt warmte onttrekken en deze gebruiken om een gebouw te verwarmen of warm water te produceren.

3. Efficiënte ventilatie

Ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. BEN-woningen hebben geavanceerde ventilatiesystemen die zorgen voor een constante toevoer van verse lucht zonder onnodig energieverlies.

4. Gebruik van hernieuwbare bronnen

Een cruciaal kenmerk van BEN-woningen is het gebruik van groene energie, met bijvoorbeeld zonnepanelen of windturbines, om in de resterende energiebehoefte te voorzien. Dit vermindert de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen.

5. Energieprestatie en certificering

BEN-woningen worden beoordeeld op hun energieprestatie. Certificeringen, zoals het E-peil, geven aan hoe energiezuinig een woning is. Een BEN-woning heeft een E-peil van 30 of lager. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning.

Naast het E-peil wordt ook het S-peil gebruikt om de energiezuinigheid van een gebouw uit te drukken, waarbij rekening wordt gehouden met de netto energiebehoefte voor vaste installaties, zoals verwarming, warmwatervoorziening, verplichte ventilatievoorzieningen, koeling en verlichting. Produceert je woning hernieuwbare energie? Dan telt dat ook mee in de eindbeoordeling.

6. Energiezuiniger

Nieuwe gebouwen in Vlaanderen moeten sinds 2021 voldoen aan de BEN-normen. Hierdoor is je nieuwbouwwoning energiezuiniger. Dankzij deze normen wordt de energiefactuur van de nieuwe bewoners lager.

7. Onroerende voorheffing

In sommige regio’s, zoals Vlaanderen, kunnen eigenaars van een BEN-woning genieten van fiscale voordelen. Zo krijg je vijf jaar lang een korting van 50% op de onroerende voorheffing wanneer je energetische score maximaal 20 bedraagt. Sommige banken bieden zelfs een BEN-krediet aan.

Wil je weten voor welke BEN-woning subsidies jij in aanmerking komt? Raadpleeg de subsidiepagina van het Vlaams agentschap voor meer informatie.  

Een duurzame toekomst met een BEN-woning

Milieubewustzijn

BEN-woningen dragen bij aan het verminderen van de CO²-uitstoot en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Door het gebruik van deze groene energiebronnen te omarmen, tonen we respect voor het milieu en dragen we bij aan een duurzame toekomst.

Energiebesparing

Door het lage energieverbruik helpen BEN-woningen de energiekosten voor de bewoners te verlagen. Dit is niet alleen gunstig voor de portemonnee, maar ook voor de stabiliteit van de energievoorziening op lange termijn.

Toekomstbestendigheid

De klimaatverandering en de eindigheid van fossiele brandstoffen brengen heel wat zorgen met zich mee. Een BEN-woning is een toekomstbestendige investering die comfortabele leefomstandigheden waarborgt, zonder de aarde uit te putten

BUILDINC is de ideale partner in jouw ecologische bouwverhaal

BUILDINC bouwt huizen die goed zijn voor het milieu én voor je portemonnee. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of kunnen we je ergens mee helpen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Klaar voor je future proof woning? Contacteer ons dan vrijblijvend voor een offerte.