BEN-woning E-peil

BEN-woning E-peil
BEN-woning E-peil

E-peil van een BEN-woning

Bouwen volgens de BEN-normen is sinds 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Europa. Een BEN-woning moet een E-peil hebben van E30 of lager. Maar wat is een E-peil nu juist? En wat zijn de voordelen van een laag E-peil? BUILDINC legt het uit in dit artikel.

Wat is het E-peil?

Bij een BEN-woning, een woning die bijna energieneutraal is, is het grootste deel van de energie afkomstig uit hernieuwbare bronnen, zo ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Het E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw is. Wil je een bijna energieneutrale woning bouwen? Dan is het E-peil maximaal E30 of lager voor een BEN-woning in Vlaanderen. Dit betekent dat de woning zeer energie-efficiënt moet zijn en weinig energie mag verbruiken voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. 

BEN-woning E-peil

De voordelen van een laag E-peil

Energiebesparing

Een laag E-peil betekent dat de netto energiebehoefte van de woning zeer klein is. 

Extra investeringen in energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie betalen zichzelf terug door een onmiddellijke besparing op uw energiefactuur. 

Milieuvriendelijkheid

Minder energie verbruiken betekent ook een lagere CO²-uitstoot. Door te streven naar een lager E-peil levert deze energiezuinige woning een positieve bijdrage aan het verminderen van de ecologische voetafdruk en het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen.

Wooncomfort

Een goed geïsoleerde woning met een laag E-peil zorgt voor een stabiele binnentemperatuur en een comfortabele leefomgeving.

Hoe wordt het E-peil bepaald?

Isolatie

Om een lage energiefactuur te behouden en de netto energiebehoefte voor verwarming laag te houden is het een goed idee om te investeren in degelijke thermische isolatie. Een goede isolatie van muren, vloeren en daken vermindert het energieverlies, wat zorgt voor een lager E-peil bij je BEN-woning.

Verplichte ventilatievoorzieningen

Een BEN-woning wordt gekenmerkt door een hoge luchtdichtheid, maar uiteraard moet je nog steeds vrij kunnen ademenen. Efficiënte ventilatiesystemen dragen bij aan een gezond binnenklimaat en beïnvloeden het E-peil positief.

Hernieuwbare energie

Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen heeft een directe en positieve impact op het E-peil van een BEN-woning.

Luchtdichtheid

Een goed afgesloten woning voorkomt onnodig warmteverlies en draagt bij aan een lager E-peil.

 

Opgelet: het E-peil is onderhevig aan veranderingen

Het maximale E-peil is onderhevig aan veranderingen. Bekijk de website van de Vlaamse overheid voor de recente normen en eisen.

Niet onbelangrijk: de overheid geeft kortingen op de onroerende voorheffing wanneer je investeert in een BEN-woning.

BUILDINC is de ideale partner in jouw ecologische bouwverhaal

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over bijna energieneutraal bouwen of kunnen we je ergens mee helpen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Klaar voor de bouw van jouw future proof BEN-woning? Contacteer ons dan vrijblijvend voor een offerte.