Wat is een BEN-woning?

Wat is een BEN-woning?
Wat is een BEN-woning?

BUILDINC legt uit wat een BEN-woning is

Sinds 2021 gelden in heel Europa specifieke BEN-normen voor nieuwbouwwoningen. Een BEN-woning is een type energiezuinige woning dat streeft naar een zeer hoge energie-efficiëntie. “BEN” staat voor “bijna energieneutraal”. Het doel van bijna energieneutraal bouwen is om bijna evenveel hernieuwbare energie op te wekken als dat er wordt verbruikt, zodat het energieverbruik tot een minimum wordt beperkt. 

De focus ligt op het minimaliseren van de netto energiebehoefte voor verwarming, ventilatie, koeling, en warm water. Deze woningen halen een E-peil van 30 of lager, wat aangeeft dat ze energiezuiniger zijn dan traditionele nieuwbouwwoningen.

Deze waarde wordt beïnvloed door de thermische isolatie, de luchtdichtheid en de oriëntatie en bezonning van het pand.

Naast het E-peil wordt ook het S-peil gebruikt om de energiezuinigheid van een gebouw uit te drukken, waarbij rekening wordt gehouden met de netto energiebehoefte voor vaste installaties, zoals verwarming, warmwatervoorziening, verplichte ventilatievoorzieningen, koeling en verlichting. Produceert je woning hernieuwbare energie? Dan telt dat ook mee in de eindbeoordeling.

BEN-woningen zorgen niet alleen voor een lage energiefactuur, maar dragen ook bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot, het behoud van groene energiebronnen en de productie van groene energie.

Meer weten over de voordelen van een BEN-woning? BUILDINC vertelt je alles in dit artikel.

Tien voordelen van een BEN-woning

1. Hernieuwbare energiebronnen

BEN-woningen maken optimaal gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, om groene energie te genereren en elektriciteit op te wekken.

2. Thermische isolatie

Een BEN-woning is uitgerust met hoogwaardige thermische isolatie in de muren, vloeren, poorten, vensters en constructiedelen. Het resultaat? Een efficiënter warmtebehoud en minder energieverlies.

3. E-peil

Het E-peil van een BEN-woning is lager dan de vereiste norm (E30), wat aangeeft dat de netto energiebehoefte voor verwarming en andere energieverbruikende aspecten laag is.

4. Hernieuwbare bronnen

BEN-woningen halen een groot deel van hun energie uit hernieuwbare bronnen, waardoor de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt verminderd.

5. Bijna energieneutraal

Het concept “bijna energieneutraal” betekent dat de BEN-woning bijna evenveel energie uit hernieuwbare bronnen haalt als dat ze verbruikt. Dit resulteert in een lage ecologische voetafdruk.

6. Onroerende voorheffing

In sommige regio’s, zoals Vlaanderen, kunnen eigenaars van BEN-woningen genieten van fiscale voordelen. Zo krijg je vijf jaar lang een korting van 50% op de onroerende voorheffing wanneer je energetische score maximaal 20 bedraagt. Sommige banken bieden zelfs een BEN-krediet aan.   

Wil je weten voor welke BEN-woning subsidies jij in aanmerking komt? Raadpleeg de subsidiepagina van het Vlaams agentschap voor meer informatie.  

7. Energiezuiniger

Nieuwe gebouwen in Vlaanderen moeten sinds 2021 voldoen aan de BEN-normen. Hierdoor word je nieuwbouwwoning energiezuiniger. Dankzij deze normen wordt de energiefactuur van de nieuwe bewoners lager.

8. Constructie en isolatie

De constructie van BEN-woningen bestaat uit hoogwaardige isolatiematerialen en geavanceerde constructietechnieken om energieverlies te minimaliseren.

9. Wooncomfort

Dankzij de combinatie van goede isolatie, ventilatie, en verwarmings- en koelsystemen is een BEN-woning zeer comfortabel voor de bewoners.

10. Oriëntatie

De oriëntatie van een BEN-woning wordt strategisch gekozen om optimaal gebruik te maken van natuurlijk licht en zonneenergie.

Wat is een BEN-woning?

BUILDINC is de ideale partner in jouw ecologische bouwverhaal

BUILDINC bouwt huizen die goed zijn voor het milieu én voor je portemonnee. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of kunnen we je ergens mee helpen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Klaar voor je future proof woning? Contacteer ons dan vrijblijvend voor een offerte.