Circulair huis

Circulair huis

Dé vijf redenen om een circulair huis te bouwen

Ze zeggen vaak dat een Belg met een baksteen in zijn maag wordt geboren. Jammer genoeg ziet de realiteit er minder rooskleurig uit. In de huidige economie is het steeds minder eenvoudig om een woning te kopen. Niet alleen op vlak van financiering, maar ook door het gebruik van schaarse grondstoffen, de bergen afval en CO2-uitstoot is deze manier van werken steeds minder gerechtvaardigd. De transitie naar ecologisch bouwen is echt noodzakelijk. Daarom wil BUILDINC inzetten op een alternatief systeem en een andere manier van bouwen aanbieden: circulair bouwen

First things first: wat is circulair bouwen?

Momenteel zitten we gevangen in een lineair systeem waarbij telkens nieuwe materialen uit grondstoffen worden geproduceerd. Van deze materialen wordt er slechts eenmaal gebruik gemaakt, waarna ze op de afvalberg terecht komen. Gezamenlijk produceren we zodanig veel dat er een enorme grondstofschaarste en een gigantisch afvalprobleem zit aan te komen. Dat heeft uiteraard een grote impact op onze portefeuille, onze gezondheid en onze planeet.

Om een antwoord te bieden op deze problemen werkt een circulair systeem in de omgekeerde richting. De grondstoffen en materialen die gebruikt worden, krijgen nieuwe rollen en worden hergebruikt. Afval wordt dus opnieuw een grondstof. Circulariteit kan je op elke productieketen toepassen, maar deze methode is vooral een hot topic in de tech industrie – denk maar aan de snelheid waarmee mensen hun gsm of laptop vervangen – en in de bouwsector

Bij circulair bouwen wordt er in dat licht ingezet op het gebruik van duurzame materialen enerzijds en het hergebruiken van grondstoffen en bouwmaterialen anderzijds. Indien er een verbouwing moet gebeuren, komt er geen sloop aan te pas. De gebruikte materialen recycleren we en zetten we in bij de bouw voor iets nieuws. Voor allerhande aanpassingen werden er specifieke technieken en producten ontwikkeld. Hierdoor wordt de optimalisatie of renovatie van je woning niet alleen een fluitje van een cent, maar ook een stuk goedkoper en duurzamer! 

Wil je meer weten over de technische kant van de zaak? Check hier alle feiten en cijfers over circulair bouwen!    


Vijf redenen waarom we beter overschakelen op een circulaire economie

Circulair bouwen en wonen in een circulair huis heeft heel wat voordelen. Hoewel je ze waarschijnlijk al kan raden, geven we graag nog een extra woordje uitleg.

1.) Een biologische kringloop is beter voor het milieu

We leren het al in de kleuterklas: recycleren is goed voor het milieu! Dat is zeker ook van toepassing in de bouwsector. De bouw is een van de meest vervuilende industrieën:; met de containers vol bouwafval en puin wordt er niets meer gedaan. Bovendien stoten de vrachtwagens die bouwmateriaal leveren en/of afval wegbrengen heel wat CO2 uit.

Door in te zetten op het gebruik van gerecycleerde materialen, in plaats van nieuwe producten, bij de constructie van gebouwen wordt er rekening gehouden met zowel de afvalberg als de CO2-uitstoot. BUILDINC maakt bijvoorbeeld gebruik van Recyclackpanelen, een duurzaam alternatief gemaakt uit verwerkt afval. Ze zijn makkelijk te demonteren en dus op zich volledig herbruikbaar. Om die reden worden ze vaak ingezet bij de bouw van een ecohuis.

2.) Flexibele manier van wonen

Binnen de circulaire woningbouw wordt het volledige huis opgebouwd uit bouwmaterialen die je kan hergebruiken. Dat wil zeggen dat je volledige woning herbruikbaar is! Een duurzaam huis dat volgens de richtlijnen van het circulair bouwen is gemaakt wordt meestal op voorhand in een fabriek of atelier geconstrueerd. Deze modulaire prefab huizen kunnen we makkelijk assembleren en demonteren. Dat biedt heel wat mogelijkheden!

Het idee van een circulaire woning ligt vaak aan de basis van een meegroeiwoning. Het houdt in dat je huis meegroeit met jou en dat je dus voor de rest van je leven comfortabel woont. Een mensenleven staat niet stil, en veranderingen aan je woning zouden niet zo lastig mogen zijn. Met een modulaire woning kan je makkelijk jouw huis uitbreiden, reduceren of veranderen naargelang je behoefte. Het is zelfs mogelijk om het volledige gebouw mee te verhuizen als je nood hebt aan een nieuwe omgeving. The sky is the limit bij het circulair bouwen!  

3.) Slimme en goedkope investering

Omwille van het hergebruik van grondstoffen en efficiënte demontage-technieken is een circulaire woning niet alleen een slimme investering, maar ook een goedkope. Op lange termijn geef je namelijk veel minder uit aan reparaties en renovaties. Een ecologisch huis voldoet ook volledig aan de regelgeving van het BEN-bouwen. Met zonnepanelen op je dak en Recyclackpanelen in je wanden bespaar je flink op de gevreesde energiefacturen.

Wie de huidige (woning)markt bekijkt, zal zien dat de prijzen de pan uitswingen. Circulair bouwen biedt niet alleen een beter alternatief voor het klimaat, maar ook voor de portefeuille. Om die reden wordt dit bouwsysteem steeds meer gekozen door de jongere generatie. Ze opteren daarbij niet alleen voor het meest ecologische alternatief, maar ook voor een duurzame toekomst.  

4.) Gaat schaarste van grondstoffen tegen

De transitie naar een circulair systeem zou het grondstoffengebruik radicaal veranderen. Op dit moment worden schaarse grondstoffen à volonté verbruikt, tot ze onvermijdelijk op de afvalberg belanden. Duurzaam bouwen houdt niet alleen in dat er minder op die berg terechtkomt, maar ook dat afval als grondstof kan worden gebruikt. Het speelt zelfs een belangrijke rol in de constructie van een circulaire woning! Op die manier wordt de afvalberg een stukje kleiner en kunnen natuurlijke grondstoffen opnieuw groeien volgens de biologische kringloop. Het is een win-win voor mens en natuur!

recreatiewoning bouwen op eigen grond

5.) Ontwerpen en aanpassen op basis van jouw noden

Zoals al eerder aangehaald kan je met een circulaire woning alle richtingen uit. Architecten staan dan ook te springen om de ideale woning voor jou te ontwerpen. Daarbij focussen ze niet alleen op wat jij nu nodig hebt om comfortabel te wonen, maar ook wat je in de toekomst nodig zou kunnen hebben. Ontwerpers kunnen helaas niet in een glazen bol kijken, maar binnen het circulair bouwen wordt een woning efficiënt gebouwd zodat alles nog mogelijk is!

Is een circulaire woning iets voor jou? Steun op de kennis en expertise van BUILDINC!

Ben je geïnteresseerd in circulair bouwen en klaar voor de transitie naar een circulair huis? Deel je plannen met BUILDINC! Wij werken steeds nauw samen met aannemers en architecten, waardoor we samen jouw perfecte woning kunnen ontwikkelen. We letten daarbij niet alleen op duurzaamheid en circulariteit, maar ook op jouw wensen en noden. Heb je vragen? Contacteer ons vrijblijvend!