Voorbeelden circulair bouwen

Voorbeelden circulair bouwen
Wat is circulair bouwen

Duurzaamheid en innovatie voor de toekomst: voorbeelden van circulair bouwen

De bouwsector heeft een enorme impact op het milieu. Er worden namelijk grote hoeveelheden materialen, ruimte, water en energie verbruikt. Daar komt nog bij kijken dat gebruikte materialen vaak op de afvalberg eindigen. 

Aangezien er vaak grondstoffen gebruikt worden in de bouw die in beperkte voorraad aanwezig zijn, moet hier iets aan veranderen. BUILDINC pakt dit aan door circulair te bouwen, zoals hopelijk in de toekomst de norm zal zijn voor vele bouwbedrijven. De ambitie van BUILDINC is om te streven naar een volledige circulaire bouweconomie, wat alleen maar aangemoedigd kan worden. 

Kom in dit artikel te weten wat circulair bouwen juist inhoudt en hoe BUILDINC hiermee omgaat in de praktijk. 

Wat is circulair bouwen?

Wat is circulariteit?

Het zit al een beetje in het woord zelf vervat: circulariteit wil zeggen dat je grondstoffen zo lang mogelijk in kringlopen probeert te houden. In praktijk kan dat zowel gaan om reparatie, hergebruik, recycling als renovatie. Op die manier gaan er zo weinig mogelijk grondstoffen verloren. 

Een circulaire economie

Een groeiend aantal ondernemingen en instellingen omarmt het concept van circulariteit. Bij circulariteit verschuift het accent van individueel bezit van hulpbronnen naar het delen van gemeenschappelijke goederen. Hierdoor vermindert de behoefte aan overmatige productie, wat resulteert in een lagere vraag naar primaire grondstoffen.

In essentie is een circulaire economie een economisch en industrieel systeem waarbij de eindige voorraden van grondstoffen niet worden uitgeput en restproducten opnieuw worden geïntegreerd in het systeem. Op deze manier blijft de duurzame cyclus efficiënt draaien. Dit systeem wordt ook volmondig omarmd in de bouwsector door BUILDINC!

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen maakt een groot onderdeel uit van die circulaire economie. Het betekent dat bij de totstandkoming van een gebouw zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruikt worden. Op die manier ontstaat er een wereld zonder afval. Prachtig toch? 

Waarom nu circulair bouwen?

Er zijn veel verschillende redenen om voor circulair bouwen te kiezen. Ben je toch nog niet overtuigd van de voordelen? Hieronder vind je nog enkele specifieke voordelen aan circulair bouwen die je zeker en vast over de streep zullen trekken.  

Denk aan de toekomst

De eisen voor het bouwen van een woning in sneltempo. De isolatie, maar ook de indeling van een woonplaats evolueert voortdurend. Door die nieuwe inzichten worden heel veel oude gebouwen afgebroken. Daarom is het als architect tegenwoordig belangrijk om ook naar de toekomst te kijken.

Verminder je ecologische voetafdruk

Wel zo’n 30 tot 40 procent van ons afval komt uit de bouwsector. Bovendien heeft de manier waarop we bouwen en wonen een ongeziene impact op onze ecologische voetafdruk. Daarom vinden we het bij BUILDINC zo belangrijk om de omslag te maken naar circulair bouwen en te streven naar een circulaire economie. 

Wil je meer te weten komen? Neem dan nu nog contact met ons op! Wij beantwoorden graag al je vragen.

Voorbeelden circulair bouwen

In de zoektocht naar een duurzamere toekomst heeft Vlaanderen zich stevig geëngageerd voor circulaire economieprincipes. Een belangrijke speler in dit streven is ‘Vlaanderen Circulair’, een initiatief dat de overgang naar een circulaire economie in de regio promoot en faciliteert. 

Wat is Vlaanderen Circulair?

Vlaanderen Circulair‘ is een ambitieus programma dat in 2016 werd gelanceerd door de Vlaamse overheid. Het heeft als voornaamste doel de transitie naar een circulaire economie in Vlaanderen te versnellen.

Doelstellingen en Acties

‘Vlaanderen Circulair’ heeft een reeks concrete doelstellingen geformuleerd om de transitie naar een circulaire economie te bevorderen:

  • Inspireren en informeren: Het programma voorziet in het delen van kennis en goede praktijkvoorbeelden om bedrijven, overheden en burgers te inspireren en te informeren over circulair denken en handelen.
  • Netwerken en samenwerken: ‘Vlaanderen Circulair’ faciliteert netwerken en samenwerkingsverbanden tussen verschillende stakeholders in de circulaire economie, wat innovatie en synergie bevordert.
  • Financiële ondersteuning: Het programma biedt financiële ondersteuning voor circulaire projecten en initiatieven, waardoor bedrijven en organisaties worden aangemoedigd om circulaire praktijken te implementeren.
  • Regelgeving en beleid: ‘Vlaanderen Circulair’ werkt samen met de Vlaamse overheid om circulaire principes te integreren in beleidsmaatregelen en regelgeving.
  • Monitoring en evaluatie: Het programma volgt de voortgang van circulaire initiatieven en evalueert hun impact op het milieu en de economie.

Inspirerende Voorbeelden

Een van de opvallende aspecten van ‘Vlaanderen Circulair’ is de nadruk op praktische voorbeelden. Het programma toont hoe circulaire principes in de praktijk worden toegepast, van circulaire bouwprojecten tot initiatieven voor het delen van goederen en grondstoffen. Deze voorbeelden inspireren anderen om ook de stap te zetten naar een meer circulaire benadering.

Kortom, ‘Vlaanderen Circulair’ speelt een cruciale rol in het bevorderen van duurzaamheid en het verminderen van de ecologische voetafdruk in Vlaanderen. Het programma biedt niet alleen de nodige ondersteuning, maar fungeert ook als een katalysator voor positieve verandering in de regio. Door de transitie naar een circulaire economie te stimuleren, hoopt Vlaanderen een betere en meer duurzame toekomst voor de komende generaties te waarborgen.

BUILDINC bouwt 120% circulair

De ecohuizen en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze niet alleen 100% duurzaam, ze zijn ook 120% circulair. Hoe je meer dan 100% circulair kan zijn, horen we je vragen? Simpel: door de modulaire opbouw van onze gebouwen kunnen alle elementen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt. Van je poolhouse een aanbouw maken voor het huis van je kinderen? You got it

Duurzame bouwproducten en -materialen bij BUILDINC

Als bouwbedrijf voelen wij bij BUILDINC de verantwoordelijkheid om bij het bouwen of verbouwen van woningen stil te staan bij de grote impact die we kunnen hebben op het milieu. Met een focus op ecologische bouw zorgen we ervoor dat ook de kansen van toekomstige generaties verzekerd blijven. 

Benieuwd hoe wij te werk gaan bij het circulair ontwerpen en uiteindelijke construeren van een circulair gebouw? Neem zeker eens een kijkje op onze website voor meer informatie.

Daarom werken we samen met andere bedrijven en fabrikanten die ook oog hebben voor duurzaamheid en ons kwalitatieve, duurzame producten of materialen kunnen bezorgen. Alleen zo helpen we de wereld echt vooruit!

Neem nu nog contact met ons op! Wij beantwoorden graag al je vragen. 

Budgetvriendelijk en ecologisch bouwen doe je met BUILDINC!

BUILDINC staat voor iedereen in heel België klaar. Met onze kennis en expertise binnen het ecologisch bouwen maken we jouw dromen op een slimme, snelle én groene manier waar!

Liggen je bouwplannen al klaar? Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan via onze website.