Doorgroeiwoning

Doorgroeiwoning
Ecologisch wonen is de toekomst. Daarom zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in een ecohuis. We leggen hieronder graag uit wat het inhoudt en welke opties je hebt.
Passieve woning bouwen

Levenslang genieten met een doorgroeiwoning

Bij het bouwen of verbouwen van je woning denk je ook best aan de toekomst. Het is daarom van belang je huis zo in te richten dat je later makkelijk en met weinig kosten aanpassingen kan doen. Zo’n huis noemen we ook wel een ‘doorgroeiwoning’ of ‘starterswoning’. Wij leggen je in dit artikel uit hoe je zo’n woning op de meest efficiënte manier kan realiseren. 

De voordelen

Tijdens ons leven maken we heel wat veranderingen mee. We geven even een voorbeeld: je koopt als jong koppel een bescheiden huisje dat perfect is voor twee personen. Een paar jaar later komen er kinderen bij en moet je uitbreiden. 

groener bouwen

Met een doorgroeiwoning is het makkelijk om gefaseerd te bouwen. Zo kan je na verloop van tijd evolueren naar je echte droomwoning zonder per se te moeten verhuizen. Bovendien creëer je meer financiële ademruimte doordat je je investering beter kan spreiden. 

Hoe bouw je een doorgroeiwoning?

Je staat op het punt om een doorgroeiwoning te bouwen, maar hoe begin je daar nu aan?

Modulair bouwen

‘Modulair bouwen’ is hier het sleutelwoord. Modulair bouwen is een snelle en erg milieuvriendelijke bouwtechniek waarbij grote delen van je huis vooraf in een fabriek worden geproduceerd. Die gefabriceerde modules transporteert men vervolgens naar de bouwplaats en transformeert men op korte tijd tot één gebouw. Daar wordt het huis vervolgens voorzien van leidingen, isolatie, elektriciteit en alles wat er nog bij een woning komt kijken. 

modulair bouwen

Flexibiliteit

Een grote troef van modulair bouwen is de flexibiliteit. Modulaire gebouwen zijn demontabel: alles kan dus zowel in als uit elkaar worden gehaald. Daarnaast kan je ook heel makkelijk extra ruimte toevoegen aan je modulaire woning en dat in de breedte, de lengte en in de hoogte. Het is perfect mogelijk om één of meerdere modules bij te plaatsen, terwijl dat bij een traditionele woning een stukje moeilijker is. Het is dus de ideale bouwtechniek voor aan- of uitbouw!

Meer lezen over modulair bouwen? Lees dan dit artikel.

De mogelijkheden

Optopping

De mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos. Heb je bijvoorbeeld nood aan extra kinderkamers, dan is optopping misschien een goede optie. Bij optopping breng je een extra bouwlaag aan bovenop je bestaande woning en creëer je dus bijna dubbel zoveel oppervlakte aan woonruimte. 

Aan-of uitbouw

Ook aanbouw of uitbouw is interessant voor de uitbreiding van je woning. Met deze bouwtechnieken kan je bijvoorbeeld later je woning uitbreiden met een grotere woonkamer, een veranda, garage, extra slaapkamers of zelfs een terras. Met weinig kosten kan je je huis aanpassen aan al je nieuwe noden. 

Denk aan de toekomst

Ook is het belangrijk om bij de bouw rekening te houden met toegankelijkheid en comfort. Zeker als je een dagje ouder wordt is het handig dat je voor je keuken of badkamer de trap niet op hoeft. 

Een doorgroeiwoning op maat bij BUILDINC

Van tiny house tot doorgroeiwoning, bij BUILDINC ben je op de juiste plaats voor elk bouwproject op maat. Wij begeleiden de klant van ontwerp tot plaatsing! Vraag hier vrijblijvend meer informatie en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je persoonlijk te adviseren en de verschillende mogelijkheden te bespreken.