Een ecologisch huis laten bouwen: de mogelijkheden

Een ecologisch huis laten bouwen: de mogelijkheden
Ecologisch wonen is de toekomst. Daarom zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in een ecohuis. We leggen hieronder graag uit wat het inhoudt en welke opties je hebt.
ecologisch wonen

Een ecologisch huis laten bouwen: de mogelijkheden

Wie nadenkt over het bouwen van een ecologisch woning raakt al snel verstrikt in het kluwen van normen en maatregelen waar je aan moet voldoen. Hoe kan er zo zuinig mogelijk omgesprongen worden met het energie- en waterverbruik? Hoe kan er rekening gehouden worden met mens en milieu? 

Het vergt een grote denkoefening en een aanzienlijke (financiële) inspanning, maar één die zichzelf op de lange termijn terugverdient. Deze kopzorgen zouden een mens niet mogen tegenhouden zijn steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst. In dit artikel kom je te weten hoe je het simpel houdt en wat de mogelijkheden zijn van ecologisch bouwen.

Keuzestress

Op vlak van energieverbruik is het sinds 2021 verplicht om woningen met een BEN-systeem (Bijna-energieneutraal) te bouwen. Hierbij wordt er voor de verwarming en verkoeling van het huis zo weinig mogelijk energie verbruikt en is die energie bovendien hernieuwbaar. Dit kan verkregen worden door het installeren van bijvoorbeeld een zonneboiler, een warmtepomp, zonnepanelen…  

groener bouwen

Daarnaast spelen isolatie, compactheid van de ruimte en natuurlijke lichtinval een grote rol. Door hernieuwbare materialen te gebruiken bij de bouw van een woning wordt er ook zorg gedragen voor mens en milieu. Inzetten op onuitputtelijke basisgrondstoffen zoals hout, vlas, stro of kurk zijn hierbij de norm. Bij de wens om ecologisch te bouwen komt er dus heel wat kijken.

Modulair bouwen als oplossing?

De kennis en expertise van het Belgische bouwbedrijf BUILDINC is zeker welkom bij de vraag naar duurzame woningbouw. Het bedrijf is expert in modulaire bouwtechnieken. Dat houdt in dat er delen van de woning vooraf op een snelle en milieuvriendelijke manier in een fabriek of atelier worden geproduceerd. Deze modules worden dan ter plekke gemonteerd.

modulair bouwen

Door grotere woonunits op voorhand te produceren heb je minder te lijden onder de gewoonlijke werf-kwalen zoals koud en nat weer of een slecht gecommuniceerde planning. Met modulaire bouwtechnieken wordt de constructie aanzienlijk versneld. Daarnaast is deze techniek ook erg flexibel. De verschillende modules zijn demonteerbaar, waardoor ze makkelijk hergebruikt kunnen worden. Een extra slaapkamer kan bijvoorbeeld getransformeerd worden tot tuinhuisje en vice versa. 

De ecologische woningen van BUILDINC kunnen met andere woorden meegroeien met de woonsituatie van de bewoners. Bij het ontwerp ben je zelf de architect en kan je je fantasie de vrije loop laten. Met de professionele begeleiding van het BUILDINC-team is alles mogelijk. 

De voordelen van modulair bouwen

Voor een vlotte (de)montage van de units werkt BUILDINC exclusief met het Tabiclack-systeem. Dit zijn modulaire Structural Insulated Panels (of kortweg SIPs) die de bouwtijd minimaliseren en de isolatiewaarde maximaliseren. Het Tabiclack-systeem is veelzijdig en kan zeker tegen een stootje. 

Het is een ingenieus systeem dat de klus vlot klaart en dat op een milieuvriendelijke manier. Door de makkelijke demontage is er zelfs een optie om de volledige woning op een andere locatie te monteren. Ook daarom voldoet het aan de ecologische en duurzame norm die BUILDINC hoog in het vaandel draagt.

Circulaire woningbouw vs. traditionele woningbouw

Met behulp van het Tabiclack-systeem doet BUILDINC aan circulaire woningbouw. Het bedrijf gebruikt telkens duurzame grondstoffen voor een recycleerbare, maar stevige woning. De bouwmaterialen in de circulaire woningbouw moeten in kwaliteit zeker niet onderdoen voor de traditionele woningbouw. Integendeel, de duurzame en milieuvriendelijke materialen zijn alleen maar een meerwaarde.

Bij de traditionele woningbouw wordt oud en defect materiaal naar het containerpark gebracht. Dat is anders bij de circulaire woningbouw. Alle elementen kunnen hergebruikt worden, ook in andere constructies. Daarnaast is het belangrijk dat de materialen zelf duurzaam en ecologisch zijn. In een gezonde en groene woning is er immers geen plaats voor gevaarlijke chemische stoffen. Daarbij leunt de bouwpraktijk van BUILDINC ook aan bij het bio-ecologisch bouwen.

circulaire woningbouw

Prijskaartje

Dat hangt natuurlijk af van veel verschillende factoren. Hoe groot is de bewoonbare oppervlakte? Spreken we over een casco woning of sleutel-op-de-deur? Naar welke E-peil wordt er gestreefd? Over het algemeen geldt de regel: hoe energiezuiniger de woning, hoe meer er in infrastructuur moet worden geïnvesteerd. Daardoor zal je echter wel een lager getal zien op je energiefactuur. 

Omdat BUILDINC werkt met duurzame grondstoffen, zullen deze woningen ook veel langer meegaan. Je investeert als het ware in de toekomst. Daarnaast bestaan er heel wat premies en subsidies van de overheid voor het bouwen van een ecologische woning.

Kortom…

De modulaire woningbouw is ideaal voor mensen die willen inzetten op een duurzame toekomst zonder de kopzorgen. Met het vakmanschap van BUILDINC is het bouwen van een ecologische woonst toegankelijker dan ooit. Vergeet de moeilijke denkoefeningen en laat je begeleiden door een team experten. Bij het creëren van een ecologische woning brengt BUILDINC alleen maar oplossingen.