Eigen huis bouwen energieneutraal

Eigen huis bouwen energieneutraal
Energieneutraal bouwen voorbeelden

Jouw eigen huis energieneutraal bouwen: duurzaam, betaalbaar & toekomstgericht

Bij het bouwen van een eigen energieneutraal huis spelen ontwerp, materialen en technologie een sleutelrol. Krijg inzicht in hoe je comfort en duurzaamheid hand in hand laat gaan, met een energieneutrale thuis als resultaat.

Bijna energieneutraal bouwen, bouwen volgens de BEN-eisen, circulair bouwen, nul op de meter bouwen… Wanneer het over duurzaamheid gaat, komen er veel verschillende termen op je af. In dit artikel vertelt BUILDINC je alles over energieneutraal bouwen. Zo kan jij binnenkort genieten van je eigen energieneutraal huis, terwijl je zelf energie opwekt.

Alvorens je begint

  • Een energieneutraal huis streeft naar een balans in energieopwekking en -verbruik, gebruikmakend van zonne-energie, warmtepompen, en slimme energieopslag om onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen te bereiken en de CO2-uitstoot te verminderen.
  • Duurzame materialen en geavanceerde isolatie- en ventilatietechnieken zijn essentieel voor het realiseren van energieneutrale woningen, wat leidt tot zowel een hoog wooncomfort als energiebesparingen.

  • Financiële voordelen van energieneutraal wonen omvatten besparingen op lange termijn en mogelijke subsidies, waardoor de aanvankelijke investering uiteindelijk kan leiden tot aanzienlijke voordelen en bovendien ook bijdraagt aan een duurzamere samenleving.

De basis van energieneutraal bouwen

Een energieneutraal huis is als een eiland: volledig zelfvoorzienend. Het is een plek waar elke Watt stroom met zorg wordt opgewekt en benut, zonder een beroep te doen op vervuilende energiebronnen. Maar energieneutraal bouwen is meer dan een technische prestatie; het is een statement, een manier om te zeggen: “Ik draag bij aan een schonere wereld.”

De energieneutrale woningen van BUILDINC wekken op jaarbasis evenveel hernieuwbare energie op als dat ze energie verbruiken. Door het verminderen van CO2-uitstoot en fossiele brandstofconsumptie, doen energieneutrale huizen meer dan alleen energiekosten besparen; ze zijn een cruciaal onderdeel in de strijd tegen klimaatverandering.

Het bewonen van een bijna energieneutraal huis gaat verder dan het milieu. Het betekent leven in een ruimte die comfort ademt: geen tocht, geen koude vloeren, maar een gelijkmatige warmteverdeling die bijdraagt aan een aangenaam binnenklimaat.

De keuzes die je maakt in de bouwfase bepalen niet alleen je toekomstige wooncomfort, maar ook de directe en indirecte kosten. Een energieneutraal huis bouwen houdt rekening met de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) en isolatienormen, die hierbij leidende factoren zijn.

Het streven naar een energiezuinig huis is een belangrijk aspect van dit proces, en het uiteindelijke doel is een woning energieneutraal te maken. Het bouwen van een energieneutraal huis is dus een investering in de toekomst: voor het milieu, je comfort en je financiën.

BUILDINC is jouw partner in energieneutraal wonen. Wil je meer weten? Neem contact op voor een offerte voor je project!

De eerste stappen naar een energieneutraal huis

Het fundament van een energieneutraal huis wordt al vroeg gelegd, bij de zorgvuldige keuze van een kavel. Het bestemmingsplan en bebouwingsvoorschriften zijn hierbij je eerste gidsen. Vervolgens komt het ontwerp van de woning aan bod. Dit is waar persoonlijke wensen en technische eisen samenkomen in harmonie, met energiezuinigheid als leidraad.

BUILDINC begeleidt je project van A tot Z: hierbij tekenen wij een plan voor jou op maat waarmee de architect verder kan. BUILDINC beschikt verder over een ruim netwerk van architecten en in-house interieurdesigners die verschillende stijlen kunnen aanpakken en uitwerken.

Maar hoe pak je dat aan, en met welke materialen? We beginnen met stap 1: het ontwerp en de oriëntatie.

1. Ontwerp en Oriëntatie

Het ontwerp van een energieneutraal huis is haast te beschouwen als een soort kunstvorm waarbij esthetiek en efficiëntie elkaar ontmoeten. Grote ramen op het zuiden laten niet alleen het natuurlijke licht binnen, maar benutten ook passieve zonne-energie, wat de behoefte aan kunstlicht en actieve verwarming vermindert.

De juiste oriëntatie van woonruimten is hierbij essentieel; het zuiden is daarvoor de perfecte richting om optimaal van het zonlicht te kunnen genieten.

Samenwerken met architecten die een expertise hebben in open architectuur en natuurlijk licht kan wonderen doen voor je energierekening. Het creëert een leefruimte die niet alleen warmteverlies minimaliseert, maar ook een unieke identiteit geeft aan je toekomstig thuis. Vraag zeker aan BUILDINC een aantal referenties voor goede architecten eens je concrete volgende stappen wilt maken met je project.

En vergeet niet, het definitieve ontwerp moet rekening houden met jouw persoonlijke wensen nadat de kavel is aangeschaft. Dit is hoe je een huis bouwt dat niet alleen energieneutraal is, maar ook aanvoelt als een warme thuis.

2. Kiezen voor duurzame materialen

De keuze voor materialen is cruciaal in de reis naar een energieneutraal huis. Duurzame bouwmaterialen zoals hout, zorgen niet alleen voor een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik, maar verbeteren ook het binnenklimaat van de woning.

Biobased isolatiematerialen zoals houtvezel, hennep of vlas winnen aan populariteit. Ze zijn niet alleen goed voor het milieu vanwege hun lage energiekosten voor productie, maar ook vanwege de verminderde impact tijdens transport en bouw. Er bestaan diverse houthandels die zich hierin specialiseren.

Maar BUILDINC gaat een stap verder dan traditionele bouwmaterialen. Hoewel hout inderdaad een zeer duurzame basis vormt, werkt BUILDINC met de unieke panelen van Tabiclack. Dat zijn modulaire panelen die bijzonder isolerend zijn, gemakkelijk in montage, extreem duurzaam (ze gaan in theorie honderden jaren mee) én herbruikbaar (je kan in theorie je woning terug demonteren en elders heropbouwen met dezelfde panelen).

Eigen huis bouwen energieneutraal

Energie opwekken en verbruiken in balans

Een volledig energieneutraal huis bereikt een perfecte harmonie wanneer de hoeveelheid energie die het opwekt gelijkstaat aan de energie die het verbruikt, wat resulteert in ‘nul op de meter’. Maar hoe bereik je zo’n balans? Dit vereist een combinatie van slimme technologieën en een doordacht ontwerp, van zonnepanelen tot warmtepompen. Deze technologieën moeten niet alleen energie opwekken, maar ook het verbruik ervan optimaliseren.

De projecten van BUILDINC zijn voorzien van alle mogelijke duurzame technologieën op aanvraag. We overlopen enkele van de meest gevraagde hernieuwbare energie-installaties.

1. Zonne-energie en warmtepompen

Zonne-energie staat centraal in het energieneutrale huis. In combinatie met vloerverwarming en warmtepompen, maakt het gebruik van zonne-energie het mogelijk om een comfortabel binnenklimaat te creëren zonder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Warmtepompen, en met name de luchtwarmtepomp, spelen een cruciale rol in het verwarmen en koelen van een woning zonder aardgas. En wanneer deze worden gevoed door de elektriciteit van je eigen zonnepanelen, is het plaatje van energieneutraal wonen compleet.

Het inzetten van een warmtepomp die gevoed wordt door zonne-energie resulteert niet alleen in CO2-besparingen, maar leidt ook tot een reductie in energiekosten. Afhankelijk van het type warmtepomp kan het nodig zijn om extra zonnepanelen te installeren, vooral als je kiest voor een volledig elektrische variant. Het intelligente gebruik van passieve en actieve zonne-energie versterkt de efficiëntie van het energieverbruik in huis aanzienlijk.

BEN-woning E-peil

2. Slimme energieopslag

Het opwekken van zonne-energie is één ding, maar wat doe je met de overtollige energie op de momenten dat je deze niet direct nodig hebt? Hier komen slimme energieopslagmogelijkheden zoals thuisbatterijen om de hoek kijken. Thuisbatterijen stellen ons in staat om die extra zonne-energie op te slaan voor gebruik op een later moment, zoals tijdens de avonduren of op bewolkte dagen.

Financiële voordelen van energieneutraal wonen

Investeren in een energieneutraal huis kan initieel overweldigend lijken, maar het financiële plaatje is helder. Besparingen op de energierekening, verminderde CO2-uitstoot en een lagere energievraag leiden tot aanzienlijke financiële voordelen op de lange termijn.

Na 15 jaar in een energieneutraal huis te hebben gewoond, kan dit zelfs oplopen tot een besparing van €15.000 in vergelijking met een standaardwoning uit 2006. Maar hoe kun je deze besparingen realiseren? Subsidies en regelingen spelen hierin een sleutelrol.

Subsidies

De overheid ondersteunt de overgang naar energieneutraal wonen met verschillende subsidies en fiscale voordelen. Deze maatregelen zijn ontworpen om de financiële last te verlichten en maken duurzame energiemaatregelen toegankelijker. Als huiseigenaar kun je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor subsidies die tot 30% van de kosten dekken voor huisisolatie.

Voor de aanschaf van een warmtepomp kan deze subsidie oplopen tot wel €3000, terwijl bij de aanschaf van zonnepanelen het btw-voordeel kan resulteren in het minder hoeven betalen van btw over de aanschaf. Let op: het btw-voordeel is altijd onderhevig aan veranderende wetgeving en is meestal beperkt in de tijd. Lees hier de btw-voorwaarden van de federale overheid.

Jouw energieneutrale droomhuis realiseren

De droom van een energieneutraal huis is binnen handbereik. Of je nu een bestaande woning wilt ombouwen of vanaf de grond opnieuw wilt beginnen, een heldere visie en zorgvuldige planning zijn essentieel. Het samenwerkingsproces met BUILDINC verloopt zeer vlot, ook is BUILDINC een A-tot-Z-partner die instaat voor een volledige ontzorging.

Neem contact op

Bij BUILDINC zijn we gespecialiseerd in ons vak. We helpen jou hier dan ook graag mee verder. Contacteer ons daarom vrijblijvend of vraag een gratis offerte aan.

Energieneutraal bouwen met BUILDINC!

Ben jij overtuigd van de vele voordelen van energieneutraal bouwen? BUILDINC staat voor je klaar! Vraag je offerte aan of neem contact met ons op