Energieneutraal huis bouwen

Energieneutraal huis bouwen
Energieneutraal huis bouwen

Jouw energieneutraal huis bouwen met BUILDINC

Bijna energieneutraal bouwen, bouwen volgens de BEN-eisen, circulair bouwen, nul op de meter bouwen… Wanneer het over duurzaamheid gaat, komen er veel verschillende termen op je af. In dit artikel vertelt BUILDINC je alles over energieneutraal bouwen. Zo kan jij binnenkort genieten van je eigen energieneutraal huis, terwijl je zelf energie opwekt.

Wat is een energieneutraal huis?

De energieneutrale woningen van BUILDINC wekken op jaarbasis evenveel hernieuwbare energie op als dat ze energie verbruiken. Dit wil zeggen dat er geen energie van buitenaf nodig is, waardoor het netto energieverbruik resulteert in nul op de meter. Deze energiebesparingsmaatregelen verminderen de CO²-uitstoot en leveren grote voordelen op voor het milieu en voor je portemonnee

Meer weten over energiezuinig bouwen? Bekijk dan zeker deze webpagina eens.

Energieneutraal huis bouwen

Wat is het verschil tussen energieneutraal bouwen en nul op de meter bouwen?

Energieneutraal bouwen

Een energieneutrale woning is een woning waarbij het totale energieverbruik gedurende een bepaalde periode gelijk is aan de hoeveelheid lokaal opgewekte hernieuwbare energie. De woning zal evenveel energie opwekken als dat ze gedurende een jaar verbruikt. Energieneutraliteit richt zich op het realiseren van een evenwicht tussen energieverbruik en energieopwekking.

Nul op de meter

Een woning met nul op de meter gaat een stap verder dan energieneutraliteit. In dit geval wordt niet alleen gestreefd naar een balans tussen energieverbruik en -opwekking over een bepaalde periode, maar wordt ook nagestreefd dat de woning geen elektriciteit van het openbare elektriciteitsnet afneemt. Met andere woorden, de woning wekt voldoende energie op om niet alleen zelfvoorzienend te zijn, maar ook om een overschot aan elektriciteit terug te leveren aan het net.

Hoe maak je een oude woning energieneutraal?

Een oud huis ombouwen tot het energieneutrale huis van je dromen, lijkt een flinke klus. Het energielabel (meestal E, F of G) toont aan dat er nog veel schort aan de isolatie. Het is dus vaak beter om extra maatregelen te nemen en je huis in één keer energieneutraal te maken.

Goede isolatie

Eerst en vooral moet je zorgen voor goede isolatie en een degelijk ventilatiesysteem met warmteterugwinning in de woning. Anders verlies je te veel van je zelfopgewekte energie. In een energieneutrale woning tocht het niet, is het gelijkmatig warm en is er een continue aanvoer van verse lucht.

Alternatieve energiebronnen

Zeg vaarwel tegen je gasaansluiting en sluit je woning volledig op stroom aan. De benodigde energie wordt opgewekt door alternatieve energiebronnen. Zelf energie opwekken, doe je door zonnepanelen en een warmtepomp te (laten) installeren.

Voor het milieu is een warmtepomp met lage temperatuurverwarming de beste keuze. Kies voor de meest zuinige apparaten (met energielabel A+++) en ledverlichting.

Dé expert in energieneutraal bouwen

BUILDINC is een expert in energieneutraal bouwen. Met onze innovatieve bouwmaterialen is het zelfs mogelijk om helemaal zelfvoorzienend te zijn. Het resultaat? Een kleinere ecologische voetafdruk én een lagere energiefactuur.

Wat kost het om een huis energieneutraal te maken?

Een reeds bestaande woning of een nieuwbouwwoning? BUILDINC bouwt of verbouwt jouw energieneutraal huis volledig op maat. De prijzen kunnen daarom flink variëren. De kosten van ventilatie, zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp kunnen al snel oplopen tot € 50.000. Gelukkig verdien je dit op lange termijn terug dankzij de lage energiekosten. 

Ben je van plan om een nieuwe woning te bouwen in Vlaanderen? Een ‘nieuwbouwpremie’ bestaat jammer genoeg niet, maar wie een extra inspanning levert om energiezuinig te bouwen, kan daarvoor beloond worden.

Bij BUILDINC sta je niet voor verrassingen. Samen bekijken we wat je verwachtingen zijn en werken we een plan uit volgens jouw wensen én zonder onverwachte kosten. Zo kan jij binnenkort volledig energieneutraal wonen. 

Budgetvriendelijk en ecologisch bouwen doe je met BUILDINC!

BUILDINC staat voor iedereen in heel België klaar. Met onze kennis en expertise binnen het ecologisch bouwen maken we jouw dromen op een slimme, snelle én groene manier waar!

Liggen je bouwplannen al klaar? Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan via onze website.