Energieneutraal bouwen kosten

Energieneutraal bouwen kosten
Energieneutraal bouwen voorbeelden

Kosten van energieneutraal bouwen: een realistische kijk op duurzaam investeren

Energieneutraal bouwen brengt kosten met zich mee. Maar hoeveel precies? In dit artikel vertelt BUILDINC je meer over de prijsfactoren, van bouwmaterialen tot energie-innovaties, en leren we je hoe deze investering zich op termijn vanzelf kan terugbetalen. Zonder overbodige details leidt dit artikel je door de financiële overwegingen van een duurzame woningbouw.

Belangrijkste punten

Wat is energieneutraal bouwen precies?

 • Een energieneutraal huis bouwen vereist een hogere initiële investering, maar leidt tot lagere energiekosten en biedt financiële voordelen door besparingen op de lange termijn.

 • Essentiële elementen voor een energieneutraal huis zijn goede isolatie, effectieve ventilatiesystemen en duurzame energieopwekking zoals zonnepanelen en zonneboilers.

 • BUILDINC biedt modulaire bouwmethoden, streeft naar klanttevredenheid en herhaalde samenwerking, en kan helpen bij het verkrijgen van subsidies en leningen voor energieneutraal bouwen.

Op Vlaanderen.be lees je meer over bijna-energieneutraal bouwen.

Energieneutraal bouwen: kosten en overwegingen

Het bouwen van een energieneutraal huis vereist een hogere initiële investering. Hoewel er dus een extra investering is, wordt deze op de lange termijn gecompenseerd door aanzienlijk lagere energiekosten.

Bovendien biedt BUILDINC:

 • een vast prijsmodel voor energieneutrale woningen

 • klanten worden niet geconfronteerd met onverwachte extra kosten

 • dit zorgt voor een grotere klanttevredenheid en vertrouwen.

Investeren in duurzaamheid

Investeren in duurzaam bouwen is niet alleen goed voor het milieu, maar levert ook financiële voordelen op. Energieneutrale gebouwen gebruiken tot wel vijf keer minder energie dan traditionele bouwmethoden, wat resulteert in een significante CO2-reductie van 50%. Naast de milieu-impact bieden duurzaam gebouwde huizen de volgende voordelen:

 • Een langere levensduur van producten

 • Minder onderhoud

 • Meer onafhankelijkheid van hulpbronnen, dankzij duurzaam opgewekt energie

 • Ondersteuning van de lokale economie

 • Aan de regels voldoen qua duurzaamheid

Door bewust om te gaan met water- en energieverbruik, kunnen we niet alleen geld besparen, maar ook onze ecologische voetafdruk verkleinen en streven naar een woning met bijna nul op de meter.

Factoren die de kosten beïnvloeden

Bij het bepalen van de kosten van het bouwen van een energieneutraal huis, zijn er enkele factoren waar men rekening mee moet houden:

 • De grootte van de woning en het aantal verdiepingen hebben een directe invloed op de kosten van energieneutraal bouwen.

 • De prijs van een energieneutraal huis wordt mede bepaald door de keuze van bouwmaterialen.

 • De installatie van energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp kan ook invloed hebben op de kosten.

BEN-woning betekenis

Belangrijkste componenten van een energieneutraal huis

Een energieneutraal huis is een energieneutrale woning waarbij het energieverbruik op nul uitkomt doordat net zoveel energie wordt opgewekt als wordt verbruikt, met duurzame bronnen zoals zonne-energie. Om dit te bereiken, zijn er enkele essentiële elementen nodig, waaronder goede isolatie, effectieve ventilatiesystemen en duurzame energieopwekking. Energieneutraal wonen is dus het resultaat van deze gecombineerde inspanningen om een volledig energieneutraal ecohuis te realiseren. Het streven naar een woning energieneutraal maken is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst.

Isolatie en ventilatie

Goede isolatie is een cruciaal onderdeel van een energieneutraal huis. Door het gebruik van thermisch glas en hoogwaardig isolatiemateriaal zorgt het voor temperatuurregulatie in huis en reduceert het energieverbruik aanzienlijk.

Naast isolatie is een goed ventilatiesysteem essentieel om de luchtkwaliteit in het huis te waarborgen en gezondheidsproblemen als gevolg van de ophoping van gassen en fijnstof te voorkomen.

Duurzame energieopwekking

Duurzame energieopwekking speelt een sleutelrol in een energieneutraal huis. Zonnepanelen zijn essentieel voor energieopwekking in energieneutrale huizen door de omzetting van zonlicht naar elektriciteit.

Daarnaast verminderen zonneboilers het energieverbruik voor warm water door gebruik te maken van zonne-energie om water op te warmen.

Wat is een BEN-woning?

De rol van BUILDINC in energieneutraal bouwen

BUILDINC speelt een belangrijke rol in energieneutraal bouwen. We zetten ons in voor het gebruik van de meest duurzame, slimme en groene materialen in de bouw van energieneutrale woningen. Onze benadering is integraal en multidisciplinair, wat zorgt voor energieneutrale bouwprojecten die in aanmerking kunnen komen voor subsidies en leningen.

Maatwerk en modulaire bouw

BUILDINC past maatwerk en modulaire bouwmethoden toe in hun projecten. Hun modulaire bouwmethode biedt klanten de mogelijkheid om hun woning gemakkelijk uit te breiden of te verplaatsen. Bovendien zorgen de architecturale vrijheid en hoge kwaliteit van materialen voor een op maat gemaakt modulair huis dat de klanttevredenheid verhoogt.

Klanttevredenheid en herhaalde samenwerking

Klanttevredenheid en herhaalde samenwerking zijn een belangrijk aspect van BUILDINC’s succes. Veel klanten van BUILDINC kiezen ervoor om herhaaldelijk met het bedrijf te bouwen voor hun projecten, wat bevestigt dat zij tevreden zijn met de geleverde diensten.

Onze modulaire bouwmethoden bieden de mogelijkheid tot uitbreiding en aanpassing van ecologische woningen in de toekomst, wat een duurzame relatie met klanten bevordert.

Bij BUILDINC zijn we gespecialiseerd in ons vak en helpen jou hier graag mee verder. Contacteer ons daarom vrijblijvend of vraag een gratis offerte aan.

Financiële voordelen van energieneutraal bouwen

Energieneutraal bouwen biedt aanzienlijke financiële voordelen. Door het streven naar een goed energielabel, leidt energieneutraal bouwen tot terugverdienen van de initiële investering door besparingen op de energiefactuur.

Daarnaast leidt goede isolatie tot ongeveer 30% besparing op jaarlijkse energiekosten.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van een energieneutraal bouwproject kan worden berekend door de investering van de energiebesparende maatregel te delen door de jaarlijkse kostenbesparingen, met inachtneming van subsidies en fiscale voordelen. Voor nauwkeurigere berekeningen kan de netto contante waarde methode worden gebruikt.

Subsidies en leningen

Subsidies en leningen kunnen helpen bij de financiering van energieneutrale bouwprojecten. Deze zijn veelal lokaal bepaald en moeten aangevraagd worden bij de stad of gemeente, met verschillende voorwaarden en beschikbaarheid per regio. Voor het aanvragen van subsidies is het verzamelen van de juiste documentatie cruciaal.

Praktische tips voor het bouwen van een energieneutraal huis

Het bouwen van een energieneutraal huis kan overweldigend lijken, maar met de juiste informatie en planning kan het proces soepel verlopen. Een van de eerste stappen is het bepalen voor welke subsidies of leningen je in aanmerking komt.

Daarnaast is het belangrijk om het juiste verwarmingssysteem te kiezen, zodat de benodigde buizen onmiddellijk mee kunnen worden geïnstalleerd tijdens isolerende werkzaamheden.

Locatie en oriëntatie

De locatie en oriëntatie van een huis kunnen sterk bijdragen aan de energie-efficiëntie. De oriëntatie van een woning is bijvoorbeeld bepalend voor de zoninval en daarmee de natuurlijke lichtinval en warmtewinst doorheen het jaar.

Daarnaast is het belangrijk om vooronderzoek te doen naar de specifieke bouwkavels, bouwtechnische voorschriften en beeldkwaliteitsplan voordat je een geschikt stuk grond kiest voor een energieneutraal huis.

Samenwerken met experts

Het is belangrijk om te werken met experts in energieneutraal bouwen. Professionals zoals architecten en aannemers gespecialiseerd in energieneutraal bouwen zijn het best in staat om te zorgen voor een energieneutraal huis. Zij kunnen ook tools gebruiken om al in de schetsfase van het ontwerp schaduweffecten te analyseren en zo de oriëntatie en geometrie van het gebouw te optimaliseren voor maximale energieprestatie.

Energieneutraal bouwen is goed voor jouw portemonnee

Door dit alles heen, is het duidelijk dat energieneutraal bouwen een investering is die de moeite waard is, zowel voor het milieu als voor jouw portemonnee. Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, worden deze op de lange termijn gecompenseerd door aanzienlijke besparingen op de energiekosten. Daarnaast speelt BUILDINC een cruciale rol in het proces door het bieden van duurzame bouwoplossingen en een vast prijsmodel.

Neem contact op

Bij BUILDINC zijn we gespecialiseerd in ons vak. We helpen jou hier dan ook graag mee verder. Contacteer ons daarom vrijblijvend of vraag een gratis offerte aan.

Energieneutraal bouwen met BUILDINC!

Ben jij overtuigd van de vele voordelen van energieneutraal bouwen? BUILDINC staat voor je klaar! Vraag je offerte aan of neem contact met ons op