Energieneutraal huis bouwen subsidie

Energieneutraal huis bouwen subsidie
Energieneutraal bouwen voorbeelden

Subsidies voor het bouwen van een energieneutraal huis: zo pak je het aan in 2024

Ben je van plan een energieneutraal huis te bouwen en ben je benieuwd naar mogelijkheden voor subsidies in 2024? In dit artikel verkent BUILDINC met jou de diverse subsidieregelingen die jouw project financieel haalbaar kunnen maken. We lichten toe hoe je deze subsidies kunt aanvragen en aan welke voorwaarden je moet voldoen. We helpen je stap voor stap naar energieneutraal bouwen met behulp van de juiste kennis over subsidies!

Wat is energieneutraal bouwen?

Laten we beginnen bij het begin: wat is energieneutraal bouwen precies? Energieneutraal bouwen betekent het realiseren van woningen en gebouwen die op jaarbasis evenveel energie opwekken als ze verbruiken. Dit houdt in dat alle gebruikte energie afkomstig is van hernieuwbare bronnen, zoals zonnepanelen, windenergie of aardwarmte.

Het concept van energieneutraal bouwen is gebaseerd op het minimaliseren van het energieverbruik door middel van doordachte ontwerpen en het toepassen van hoogwaardige isolatie. Daarnaast wordt de benodigde energie op een duurzame manier opgewekt, waardoor de CO2-uitstoot sterk vermindert. Het doel is om een comfortabel binnenklimaat te creëren zonder negatieve impact op het milieu, en met een zo laag mogelijke energierekening!

 

Goed om te weten

  • In 2024 zijn er zowel nationale als lokale subsidies beschikbaar voor het energieneutraal bouwen of renoveren van woningen, inclusief premies voor warmtepompen en verhoogde subsidies voor aansluitingen op het warmtenet.

  • Een energieneutraal huis bouwen combineert architectuur, efficiënte technieken zoals zonnepanelen en warmtepompen, en goede isolatie om energieverbruik te minimaliseren en eigen energie op te wekken.

  • Het financieren van een energieneutraal huis kan via groene leningen en hypotheken met gunstige voorwaarden, en hoewel er een initiële investering is, leidt dit op termijn tot aanzienlijke besparingen op de energierekening.

 

Subsidies voor energieneutraal bouwen: wat zijn de mogelijkheden?

Het bouwen van een energieneutraal huis vergt een initiële investering, maar gelukkig zijn er in 2024 verschillende subsidies beschikbaar om dit financieel aantrekkelijker te maken. Van premies voor isolatie tot subsidies voor warmtepompen en zonne-energie: er zijn tal van mogelijkheden om je huis energieneutraal te maken.

Nationale en lokale subsidies

Er zijn tal van nationale en lokale initiatieven, waaronder die van de Vlaamse overheid, die de bouw van energieneutrale woningen financieel aantrekkelijker maken. Zo zijn er in Vlaanderen bijvoorbeeld tijdelijk hogere premies voor warmtepompen.

Deze subsidies zijn niet alleen beschikbaar voor de bouw van nieuwe woningen, maar ook voor het energieneutraal maken van bestaande woningen door middel van renovatie. Dus of je nu een nieuwe woning wilt bouwen of je bestaande woning wilt renoveren, er zijn tal van financiële voordelen bij het energieneutraal maken van je huis.

Voorwaarden en aanvraagprocedures

Hoewel de subsidies voor energieneutraal bouwen aantrekkelijk zijn, is het belangrijk om te weten dat er bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn. Zo moeten aanvragers van ‘Mijn VerbouwPremie’ voldoen aan specifieke voorwaarden afhankelijk van de doelgroep en inkomenscategorie. Ook is het isoleren van minstens 2 delen van het huis of de combinatie van isolatie met een warmtepomp of zonneboiler een voorwaarde om in aanmerking te komen voor subsidies.

Het aanvragen van subsidies kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en voorbereiding is het zeker te doen. De algemene procedure voor het aanvragen van subsidies inclusief energieneutraal bouwen houdt in dat je de aanvraag bij de stad of gemeente moet indienen, de beschikbare subsidies moet controleren en de nodige documenten moet verzamelen. Het is dus belangrijk om je goed te informeren en de aanvraag op tijd in te dienen.

Bij BUILDINC zijn we goed in wat we doen. We helpen jou dan ook graag verder. Contacteer ons vrijblijvend of vraag een gratis offerte aan.

Energiezuinige technieken voor een energieneutraal huis

Een energieneutraal huis is meer dan alleen een huis met zonnepanelen op het dak. Het is een energieneutrale woning die slim ontworpen is om zo weinig mogelijk energie te verbruiken en zoveel mogelijk energie zelf op te wekken.

Dit gaat verder dan alleen de keuze voor groene energiebronnen; het betreft ook het minimale aandeel van de bouw en indeling van je woning, de isolatie, en zelfs de keuze voor energiezuinige apparaten. We bespreken even de verschillende onderdelen met betrekking tot duurzame energie en energiezuinig wonen.

Zonne-energie

Zonne-energie speelt een cruciale rol in het energieneutraal maken van een huis. Door middel van zonnepanelen wordt zonne-energie omgezet in elektriciteit die gebruikt kan worden voor allerlei huishoudelijke apparaten.

Het plaatsen van zonnepanelen is een investering, maar dankzij de subsidies en de besparing op je energierekening verdien je deze investering op termijn terug. Bovendien draag je bij aan een schonere wereld door minder CO2 uit te stoten.

 

BEN-woning E-peil

Warmtepompen

Naast zonne-energie zijn warmtepompen een andere belangrijke techniek om je huis energieneutraal te maken. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en gebruikt deze voor de verwarming van je woning en warm water. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, elk met hun eigen voordelen en toepassingen.

Een belangrijk voordeel van warmtepompen is hun efficiëntie. Ze verbruiken slechts een klein beetje elektriciteit om een grote hoeveelheid warmte op te wekken. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor een energieneutraal huis. Bovendien kun je voor de installatie van een warmtepomp in veel gevallen een subsidie krijgen, wat de investering nog aantrekkelijker maakt.

Isolatie

Goede isolatie, zoals thermische isolatie, is essentieel voor een energieneutraal huis. Door je woning goed te isoleren, voorkom je dat warmte verloren gaat en houd je de kou buiten. Dit betekent dat je minder energie nodig hebt voor verwarming en dus bespaart op je energierekening.

Er zijn veel verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en toepassingen. Zo zijn er bijvoorbeeld prefab bouwdelen met geïntegreerde isolatie die het bouwproces vereenvoudigen. De keuze voor het juiste isolatiemateriaal hangt af van je specifieke situatie en wensen.

Tips voor het ontwerpen van een energieneutraal huis

Het ontwerpen van een energieneutraal huis vraagt om een andere aanpak dan het ontwerpen van een traditioneel huis. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

Architectuur en indeling

De architectuur en indeling van je huis zijn cruciaal voor het bereiken van energieneutraliteit. Een compacte huisvorm en het gebruik van passieve zonne-energie zijn essentieel om energieverlies te minimaliseren en energie-efficiëntie te maximaliseren.

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de oriëntatie van je huis. Door je huis zo te oriënteren dat het maximaal profiteert van de zon, kun je de hoeveelheid energie die je nodig hebt voor verwarming verminderen. Bovendien draagt een goede oriëntatie bij aan een aangenamer binnenklimaat.

Materialen en bouwmethoden

Bij het bouwen van een energieneutraal huis is het belangrijk om duurzame materialen en bouwmethoden te kiezen. Duurzame materialen, zoals hout, bamboe en natuursteen, hebben een lagere CO2-voetafdruk dan traditionele bouwmaterialen en dragen dus bij aan de duurzaamheid van je huis.

Daarnaast kan het gebruik van innovatieve bouwmethoden, zoals prefabricage of modulaire bouw, helpen om bouwafval te verminderen en bouwtijden te verkorten. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook kosten besparen.

Financiering van een energieneutraal huis

Wat zijn nu de kosten bij het bouwen van een energieneutraal huis? Er is namelijk een initiële investering, maar er zijn verschillende manieren om deze investering te financieren. Van subsidies en kortingen op de onroerende voorheffing tot groene leningen en hypotheken, er zijn tal van mogelijkheden om de kosten te dekken.

Groene leningen en hypotheken

Groene leningen en hypotheken zijn speciale financiële producten die bedoeld zijn om duurzame projecten te financieren, waaronder het bouwen van een energieneutraal huis. Deze leningen en hypotheken hebben vaak gunstige voorwaarden, zoals een lagere rente of langere looptijd, in vergelijking met reguliere leningen en hypotheken.

Een voorbeeld is het Energy Efficient Mortgage (EEM)-label. Dit label wordt toegekend aan duurzame vastgoedkredieten en stelt hoge eisen aan het financieren van duurzame projecten, waaronder het bereiken van een toegekend e-peil. Banken die het EEM-label ondersteunen bieden mogelijkheden voor de financiering van energieneutrale bouwprojecten volgens vastgestelde duurzaamheidsstandaarden.

Terugverdientijd en besparingen

Hoewel de investering in een energieneutraal huis aanvankelijk groot kan zijn, is het belangrijk om te bedenken dat je deze investering op termijn terugverdient. Energieneutrale woningen hebben namelijk een energierekening van bijna nul, wat leidt tot significante besparingen op energiekosten.

Bovendien is het niet alleen de energierekening die je bespaart. Goede isolatie in energieneutrale woningen levert naast besparingen op energiekosten ook een verhoogd wooncomfort op.

Mogelijkheden voor energieneutraal bouwen

Een goed voorbeeld van energieneutrale gebouwen is BUILDINC’s BEN-woning, bekend om haar duurzaamheid, 120% circulariteit en energie-efficiëntie zonder het gebruik van fossiele brandstoffen, resulterend in een lage energiefactuur.

Maar een BEN-woning is nog meer dan louter energieneutraal: ze is energieleverend. Dat betekent dat BEN-woningen geen energie verbruiken van het openbare elektriciteitsnet. Dit soort woningen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar kunnen ook een bron van inkomsten zijn als je de overtollige energie teruglevert aan het net.

Kies voor een energieneutraal huis van BUILDINC

Een energieneutrale woning bouwen of je bestaand huis energiezuinig maken is een investering in de toekomst. Door slim gebruik te maken van duurzame technologieën en bouwmethoden, kun je een comfortabel en modern huis creëren dat net zoveel energie opwekt als het verbruikt. Met de juiste financiering en de beschikbare subsidies is het bouwen van een energieneutraal huis voor iedereen haalbaar. En het mooiste is dat je niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar ook bespaart op je energierekening en geniet van een verhoogd wooncomfort.

Neem contact op

Bij BUILDINC zijn we gespecialiseerd in ons vak. We helpen jou hier dan ook graag mee verder. Contacteer ons daarom vrijblijvend of vraag een gratis offerte aan.

Energieneutraal bouwen met BUILDINC!

Ben jij overtuigd van de vele voordelen van energieneutraal bouwen? BUILDINC staat voor je klaar! Vraag je offerte aan of neem contact met ons op