Energieneutraal bouwen voorbeelden

Energieneutraal bouwen voorbeelden
Energieneutraal bouwen voorbeelden

Energieneutraal bouwen: voorbeelden van BUILDINC

Bijna energieneutraal bouwen, bouwen volgens de BEN-eisen, circulair bouwen, nul op de meter bouwen… Wanneer het over duurzaamheid gaat, komen er veel verschillende termen op je af. In dit artikel vertelt BUILDINC je alles over energieneutraal bouwen. Zo kan jij binnenkort genieten van je eigen energieneutraal huis, terwijl je zelf energie opwekt.

Wat is een energieneutrale woning?

De energieneutrale woningen van BUILDINC wekken op jaarbasis evenveel hernieuwbare energie op als dat ze energie verbruiken. Dit wil zeggen dat er geen energie van buitenaf nodig is, waardoor het netto energieverbruik resulteert in nul op de meter. Deze energiebesparingsmaatregelen verminderen de CO²-uitstoot en leveren grote voordelen op voor het milieu en voor je portemonnee.

Meer weten over energiezuinig bouwen? Bekijk dan zeker deze webpagina eens.

Wat kost een energieneutraal huis bouwen

Wat is het verschil tussen energieneutraal bouwen en nul op de meter bouwen?

Energieneutraal bouwen

Een energieneutrale woning is een woning waarbij het totale energieverbruik gedurende een bepaalde periode gelijk is aan de hoeveelheid lokaal opgewekte hernieuwbare energie. De woning zal evenveel energie opwekken als dat ze gedurende een jaar verbruikt. Energieneutraliteit richt zich op het realiseren van een evenwicht tussen energieverbruik en energieopwekking.

Nul op de meter

Een woning met nul op de meter gaat een stap verder dan energieneutraliteit. In dit geval wordt niet alleen gestreefd naar een balans tussen energieverbruik en -opwekking over een bepaalde periode, maar wordt ook nagestreefd dat de woning geen elektriciteit van het openbare elektriciteitsnet afneemt. Met andere woorden, de woning wekt voldoende energie op om niet alleen zelfvoorzienend te zijn, maar ook om een overschot aan elektriciteit terug te leveren aan het net.

Hoe maak je een oude woning energieneutraal?

Een oude woning ombouwen tot de energieneutrale woning van je dromen, lijkt een flinke klus. Het energielabel (meestal E, F of G) toont aan dat er nog veel schort aan de isolatie. Het is dus vaak beter om extra maatregelen te nemen en je huis in één keer energieneutraal te maken.

Goede isolatie

Eerst en vooral moet je zorgen voor goede isolatie en een degelijk ventilatiesysteem met warmteterugwinning in de woning. Anders verlies je te veel van je zelfopgewekte energie. In een energieneutraal huis tocht het niet, is het gelijkmatig warm en is er een continue aanvoer van verse lucht. 

Alternatieve energiebronnen

Zeg vaarwel tegen je gasaansluiting en sluit je woning volledig op stroom aan. De benodigde energie wordt opgewekt door alternatieve hernieuwbare energiebronnen. Zelf energie opwekken, zoals met zonne-energie, doe je door zonnepanelen en een warmtepomp te (laten) installeren.

Voor het milieu is een warmtepomp met lage temperatuurverwarming de beste keuze. Kies voor de meest zuinige apparaten (met energielabel A+++) en ledverlichting.

Dé expert in energieneutraal bouwen

BUILDINC is een expert in energieneutraal bouwen. Met onze innovatieve bouwmaterialen is het zelfs mogelijk om helemaal zelfvoorzienend te zijn. Het resultaat? Een kleinere ecologische voetafdruk én een lagere energiefactuur.

Voorbeelden van energieneutraal bouwen

Kiezen voor duurzaam of ecologisch bouwen wil zeggen dat je zoveel mogelijk rekening houdt met mens en milieu. Met een eco-huis of BEN-woning (bijna-energieneutrale woning) streef je naar zuinig energie- en watergebruik. Daarnaast houden we met het bouwsysteem van BUILDINC ook rekening met de toegankelijkheid van huizen en de aanpasbaarheid ervan over tijd. Wij kiezen voor “Slim bouwen met levenslang comfort”.

Hoewel zonnepanelen, een warmtepomp of goede isolatie al een stukje kunnen helpen, is het bouwen van een BEN-woning de meest efficiënte en langdurige oplossing voor hoge energiekosten. Deze zogenaamde ‘bijna-energieneutrale woningen’ halen de BEN-norm met gemak én zullen je energiefacturen in aanzienlijke mate doen dalen.

Voordelen van een BEN-woning

Het is niet zo goed gesteld met onze planeet. Ieder van ons kan een steentje bijdragen aan de wereld van morgen. Een BEN-woning is dan ook de juiste investering om klimaatverandering tegen te gaan. Naast het maatschappelijke belang van zo’n woning, zijn er ook nog heel wat andere mooie voordelen aan verbonden: 

  • Lagere energiefactuur: Een BEN-woning verbruikt tot 50% minder energie. De investeringen in hernieuwbare bronnen worden op die manier gecompenseerd door een onmiddellijke besparing op je energiefacturen. 
  • Aangename temperatuur het hele jaar lang: Door de thermische isolatie heeft de woning minder warmteverlies en heeft men minder last van tocht.
  • Je bent minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.
  • Een BEN-woning is een pak meer waard bij verkoop dan een traditioneel huis

BUILDINC is expert in het bouwen van BEN-woningen. Neem zeker een kijkje op de website voor meer informatie over BEN-woningen.

Wat kost het om een huis energieneutraal te maken?

Een reeds bestaande woning of een nieuwbouwwoning? Energieneutraal bouwen gaat heel vlot dankzij BUILDINC, waarbij jouw energieneutraal huis volledig op maat wordt gebouwd of verbouwd. De prijzen kunnen daarom flink variëren. De kosten van ventilatie, zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp kunnen al snel oplopen tot € 50.000. Gelukkig verdien je dit op lange termijn terug dankzij de lage energiekosten. 

Ben je van plan om een nieuwe woning te bouwen in Vlaanderen? Een ‘nieuwbouwpremie’ bestaat jammer genoeg niet, maar wie een extra inspanning levert om energiezuinig te bouwen, kan daarvoor beloond worden.

Bij BUILDINC sta je niet voor verrassingen. Samen bekijken we wat je verwachtingen zijn en werken we een plan uit volgens jouw wensen én zonder onverwachte kosten. Zo kan jij binnenkort volledig energieneutraal wonen. 

Neem zeker contact op met BUILDINC als je nog vragen hebt of vraag gratis een offerte aan.  

Energieneutraal bouwen met BUILDINC!

Ben jij overtuigd van de vele voordelen van energieneutraal bouwen? BUILDINC staat voor je klaar! Vraag je offerte aan of neem contact met ons op