Wat is energieneutraal bouwen

Wat is energieneutraal bouwen
Energieneutraal huis bouwen

Wat is energieneutraal bouwen? BUILDINC legt uit!

Een energieneutrale woning: het is de toekomst van bouwen. Energieneutraal bouwen zit stevig in de lift, en daar zijn goede redenen voor! Dankzij energieneutrale gebouwen verbruiken we veel minder en kunnen we komaf maken met vervuilende fossiele brandstoffen. Je oude woning kan zelfs energieneutraal gemaakt worden! Wanneer je energieneutraal bouwt is dat trouwens niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je bankrekening. Hoe dat zit? Dat legt BUILDINC je graag uit!

Een energieneutrale woning - wat is dat?

Wat is energieneutraal bouwen nu eigenlijk? En hoe ziet een energieneutraal gebouw eruit? Energiezuinig bouwen kan op verschillende manieren. Wij leggen je graag het verschil uit tussen bijna-energieneutrale gebouwen (BEN-woningen) en ‘nul op de meter’-huizen. 

BEN-woningen

Een BEN-woning of bijna-energieneutrale woning is een concept dat de laatste jaren steeds populairder wordt. Dat is ook niet vreemd, aangezien de BEN-norm sinds 2021 verplicht is voor alle nieuwbouwwoningen. Dat betekent dat het E-peil van die nieuwe woningen E30 of minder moet bedragen.

Een BEN-woning is niet volledig energieneutraal, maar wel voldoende energieneutraal om lage energiekosten te hebben en een goede constante temperatuur aan te houden in het huis. 

Nul op de meter

Een nul-op-de-meter-woning gaat nog een stapje verder. Zoals de naam het al zegt, staat de meter in dit energieneutraal huis helemaal op nul. Dat betekent dat de woning evenveel energie opwekt als het verbruikt. Er wordt hiervoor gewerkt met een goede isolatie en duurzame energiebronnen. Jouw energieverbruik zie je dus niet terug op je rekening!

Energieneutraal bouwen gaat zo!

Een woning energieneutraal maken, dat vergt een paar aanpassingen. Je kan zowel een nieuwbouw als een bestaande woning aanpassen aan de energieneutrale normen. Daarvoor heb je echter een paar materialen nodig die je in de traditionele bouw minder snel terug vindt. BUILDINC zorgt ervoor dat de volgende onderdelen toegepast worden in jouw woning.

De ingrediënten voor energiezuinig bouwen

Energieneutraal bouwen begint met een goed ventilatiesysteem en kwalitatieve isolatie. Dankzij duurzame materialen zal je zo minder energie verbruiken aan het verwarmen van je woning, en blijft je binnen een constante temperatuur aanhouden, zelfs bij een lage temperatuur buiten. 

Een gasaansluiting? Niet nodig! Jij kan volledig vertrouwen op duurzame energie via het elektriciteitsnet en natuurlijk de hernieuwbare energie die je zelf opwekt. Zonne-energie opwekken of een warmtepomp laten installeren is cruciaal om je woning (bijna) energieneutraal te maken. 

Klinkt deze lijst alsof je wat financiële hulp van buitenaf kan gebruiken? Geen nood! De overheid heeft verschillende subsidies ter beschikking waar jij misschien voor in aanmerking komt. Lees zeker de subsidies BEN-woning pagina. 

De energieneutrale gebouwen van BUILDINC

Energieneutraal bouwen met BUILDINC, dat betekent dat je kan genieten van heel wat voordelen. Wij zorgen voor een woning op maat van jouw wensen. Daarvoor werken we met duurzame en innovatieve materialen, die bovendien volledig circulair zijn. Dat betekent dat de materialen opnieuw gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld je woning uit te breiden.

BUILDINC laat je de keuze tussen zelfbouwpakketten en volledig geplaatste woningen. Uiteraard zorgen we voor een fantastische begeleiding doorheen het hele proces, van idee tot afwerking. Benieuwd naar energieneutraal bouwen met BUILDINC? Vraag een vrijblijvende offerte aan! 

Prijskaartje van een energieneutraal huis

Een energieneutrale woning is iets duurder dan een woning gebouwd op de tradionele wijze.  Op de lange termijn is het echter wel erg voordelig. Je moet namelijk veel minder tot zelfs helemaal niets meer betalen voor stroom of verwarming, wat een grote kost uitspaart. 

Wil je er zeker van zijn dat je geen financiële verrassingen tegen zal komen? Vertrouw dan op BUILDINC! Onze offerte heeft een vaste prijs die niet meer wordt aangepast doorheen het bouwproces. Zo garanderen we je dat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Energieneutraal bouwen met BUILDINC!

Ben jij overtuigd van de vele voordelen van energieneutraal bouwen? BUILDINC staat voor je klaar! Vraag je offerte aan of neem contact met ons op