Wat kost een energieneutraal huis bouwen

Wat kost een energieneutraal huis bouwen
Wat kost een energieneutraal huis bouwen

Wat kost de bouw van een energieneutraal huis?

Bijna energieneutraal bouwen, bouwen volgens de BEN-eisen, circulair bouwen, nul op de meter bouwen… Wanneer het over duurzaamheid gaat, komen er veel verschillende termen op je af. In dit artikel vertelt BUILDINC je alles over energieneutraal bouwen. Zo kan jij binnenkort genieten van je eigen energieneutrale woning, terwijl je zelf energie opwekt. 

Wat is een energieneutraal huis?

De energieneutrale woningen van BUILDINC wekken op jaarbasis evenveel hernieuwbare energie op als dat ze energie verbruiken. Dit wil zeggen dat er geen energie van buitenaf nodig is, waardoor het netto energieverbruik resulteert in nul op de meter. Deze energiebesparingsmaatregelen verminderen de CO²-uitstoot en leveren grote voordelen op voor het milieu en voor je portemonnee. Zo kan je je ecologische voetafdruk verkleinen. 

Meer weten over energiezuinig bouwen? Bekijk dan zeker deze webpagina eens.

Wat kost een energieneutraal huis bouwen

Wat is het verschil tussen energieneutraal bouwen en nul op de meter bouwen?

Energieneutraal bouwen

Een energieneutraal huis is een huis waarbij het totale energieverbruik gedurende een bepaalde periode gelijk is aan de hoeveelheid lokaal opgewekte hernieuwbare energie. De woning zal evenveel energie opwekken als dat ze gedurende een jaar verbruikt. Energieneutraliteit richt zich op het realiseren van een evenwicht tussen energieverbruik en energieopwekking.

Nul op de meter

Een woning met nul op de meter gaat een stap verder dan energieneutraliteit. In dit geval wordt niet alleen gestreefd naar een balans tussen energieverbruik en -opwekking over een bepaalde periode, maar wordt ook nagestreefd dat de woning geen elektriciteit van het openbare elektriciteitsnet afneemt. Met andere woorden, de woning wekt voldoende energie op om niet alleen zelfvoorzienend te zijn, maar ook om een overschot aan elektriciteit terug te leveren aan het net.

 

Hoe maak je een oude woning energieneutraal?

Een oude woning ombouwen tot de energieneutrale woning van je dromen, lijkt een flinke klus. Het energielabel (meestal E, F of G) toont aan dat er nog veel schort aan de isolatie. Het is dus vaak beter om extra maatregelen te nemen en je huis in één keer energieneutraal te maken.

Goede isolatie

Eerst en vooral moet je zorgen voor goede isolatie en een degelijk ventilatiesysteem met warmteterugwinning in de woning. Anders verlies je te veel van je zelfopgewekte energie. In een energieneutraal huis tocht het niet, is het gelijkmatig warm en is er een continue aanvoer van verse lucht.

Alternatieve energiebronnen

Zeg vaarwel tegen je gasaansluiting en sluit je woning volledig op stroom aan. De benodigde energie wordt opgewekt door alternatieve energiebronnen. Zelf energie opwekken, doe je door zonnepanelen en een warmtepomp te (laten) installeren.

Voor het milieu is een warmtepomp met lage temperatuurverwarming de beste keuze. Kies voor de meest zuinige apparaten (met energielabel A+++) en ledverlichting.

Wat kost het om een huis energieneutraal te maken?

Een reeds bestaande woning of een nieuwbouwwoning? Een energieneutraal huis bouwen gaat heel vlot dankzij BUILDINC. Je huis kan namelijk volledig op maat worden gebouwd of verbouwd. De prijzen kunnen daarom flink variëren. De kosten van ventilatie, zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp kunnen al snel oplopen tot € 50.000. Gelukkig verdien je dit op lange termijn terug dankzij de lage energiekosten. 

Ben je van plan om een nieuwe woning te bouwen in Vlaanderen? Een ‘nieuwbouwpremie’ bestaat jammer genoeg niet, maar wie een extra inspanning levert om energiezuinig te bouwen, kan daarvoor beloond worden.

Bij BUILDINC sta je niet voor verrassingen. Samen bekijken we wat je verwachtingen zijn en werken we een plan uit volgens jouw wensen én zonder onverwachte kosten. Zo kan jij binnenkort volledig energieneutraal wonen. 

Vraag zeker een gratis offerte aan om te kijken wat dit in jouw situatie zal kosten. BUILDINC hanteert uiteraard altijd een correcte prijs. 

Dé expert in energieneutraal bouwen

BUILDINC is een expert in energieneutraal bouwen. Met onze innovatieve bouwmaterialen is het zelfs mogelijk om helemaal zelfvoorzienend te zijn. Het resultaat? Een kleinere ecologische voetafdruk én een lagere energiefactuur.

Energieneutraal bouwen met BUILDINC!

Ben jij overtuigd van de vele voordelen van energieneutraal bouwen? BUILDINC staat voor je klaar! Vraag je offerte aan of neem contact met ons op