Meegroeiwoning

Meegroeiwoning
Ecologisch wonen is de toekomst. Daarom zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in een ecohuis. We leggen hieronder graag uit wat het inhoudt en welke opties je hebt.
Passieve woning bouwen

Hoe bouw je de perfecte meegroeiwoning?

Een woning is meestal de grootste en belangrijkste investering in een mensenleven. Toch zien we bij het ontwerpen van een droomwoning vaak het langetermijnperspectief over het hoofd. De woonbehoeften die je vandaag hebt zijn namelijk niet dezelfde als die over twintig of dertig jaar. Zo wordt ecologisch bouwen steeds belangrijker. Een woning moet mee kunnen evolueren met je veranderende noden en behoeftes. 

Een meegroeiwoning is dus de ideale oplossing. Met een meegroeiwoning bouw je een huis waar je ook over vijftig jaar nog graag en comfortabel zal wonen. BUILDINC ontwerpt en bouwt meegroeiwoningen met aandacht voor elk detail. Lees hier hoe wij meebouwen aan de woning van jouw toekomst.

Wat is een meegroeiwoning?

Een korte definitie

Een meegroeiwoning is een flexibele woning die mee evolueert met de bewoners. Veranderen je levensstijl en behoeften? Dan kan je woning snel en relatief goedkoop aangepast worden om aan die nieuwe noden te voldoen. Toekomstgerichtheid, aanpasbaarheid en flexibiliteit staan hier centraal. 

groener bouwen

De filosofie

Het idee achter de meegroeiwoningen is dat een woning voor iedereen mogelijk en betaalbaar moet zijn. Als twintiger kan je beginnen met een basiswoning, maar je kan makkelijk uitbreiden (via uitbouw of aanbouw) wanneer je meer plaats nodig hebt of andere behoeften krijgt. Je woning groeit steeds met je mee: levenslang wonen dus!

Hoe ziet een meegroeiwoning eruit?

Er zijn een aantal aandachtspunten waar we bij BUILDINC rekening mee houden wanneer wij een meegroeiwoning ontwerpen:

1. Makkelijk aanpasbare ruimtes

De kamers in een meegroeiwoning kunnen makkelijk omgebouwd worden voor een nieuwe functie. Zo kan je voorlopig de slaapkamers boven houden, maar die later verhuizen naar de benedenverdieping en boven een aparte woonst maken. Op die manier is het ook makkelijk om je meegroeiwoning om te toveren tot een kangoeroewoning

Lees hier meer over modulair bouwen

modulair bouwen

2. Een vlotte toegankelijkheid

Als je jong bent zijn veel trappen of hoge drempels geen probleem. Toch is het beter om ook al een beetje aan je oude dag te denken. Meegroeiwoningen hebben doorgaans ruime doorgangen, brede deuren en zo min mogelijk niveauverschillen. Op die manier hoef je niet te verhuizen wanneer je slechter te been wordt. 

Ook kies je best voor een brede, praktische trap met sterke leuningen.  

3. Gebruik van duurzame materialen en groene energiebronnen

Bij BUILDINC hechten we veel belang aan duurzaamheid. Om een woning te bouwen die heel je leven lang meegaat is het daarom van groot belang dat de meest duurzame materialen worden gebruikt

Daarnaast worden de eisen op het vlak van energie steeds strenger. BEN-woningen en passieve woningen komen tegemoet aan die verstrengde Europese richtlijnen. Dit type woningen wordt optimaal geïsoleerd en haalt zijn energie deels uit groene energiebronnen zoals zonneboilers, zonnepanelen of biomassa-installaties. Op die manier wordt er een milieuvriendelijk gebouw gecreëerd met een heel hoge energieprestatie. Daarbovenop zal je eigen ecologische voetafdruk drastisch verkleinen.

4. Zorg voor een ruime, veilige badkamer

Een badkamer met groot comfort is een absolute must in een meegroeiwoning. Zowel voor kinderen als een mindervalide is het bijvoorbeeld handig dat het toilet voldoende ruim is. Daarnaast is het fijn om zowel een bad als een grote inloopdouche te installeren. 

5. Kies voor een ergonomische keuken

Zorg dat je een keuken kiest waarbij je niet te veel hoeft te bukken of moet klimmen om borden of glazen uit de kast te kunnen nemen. Ook is het handig als de loopafstand tussen de verschillende werkbladen zoveel mogelijk beperkt wordt. 
Tip: plaats de werkbladen op een ergonomisch optimale hoogte.  

6. Toekomstgerichte technische installatie

Automatisering is de toekomst. Smart home systemen, soms ook wel domotica genoemd, helpen bij het verwarmen, verlichten, beveiligen of automatiseren van je woning. Daarbij hebben ze één hoofddoel: het leven van de bewoners makkelijker maken. BUILDINC is exclusief verdeler van de handige ORVIBO smarthome systemen.

De kostprijs van flexibele woningen

Een meegroeiwoning hoeft niet meer te kosten dan een traditionele nieuwbouwwoning. Bovendien is een doorgroeiwoning zo voorzien dat hij makkelijk en goedkoop aan te passen is aan veranderende leefomstandigheden. 

De voordelen van een meegroeiwoning

  • Flexibel en functioneel
  • Makkelijk en goedkoop wijzigingen aanbrengen
  • Snelle bouwtijd
  • Groot comfort
  • Duurzaam
  • Last but not least: een investering die je hele leven lang meegaat!

Bouw de woning voor je toekomst bij BUILDINC

Bouwen op maat is onze passie. Samen bekijken we wat jouw mogelijkheden, noden en wensen zijn. Daarna realiseren wij de woning van je dromen. Vraag hier meer informatie en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je persoonlijk te adviseren en de verschillende mogelijkheden te bespreken.