Passieve woning bouwen

Passieve woning bouwen
Ecologisch wonen is de toekomst. Daarom zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in een ecohuis. We leggen hieronder graag uit wat het inhoudt en welke opties je hebt.
Passieve woning bouwen

Een passieve woning bouwen? Ecologisch bouwen bij BUILDINC

Goede isolatie, gebalanceerde ventilatie en hernieuwbare energie: dat zijn de drie basisingrediënten bij een passieve woning bouwen. BUILDINC zet al jaren in op ecologisch en duurzaam bouwen. Ontdek hier hoe we precies te werk gaan en wat de voordelen zijn van passief bouwen. 

Passiefwoningen: een korte definitie

Een passiefwoning is kort samengevat een erg energiezuinig gebouw met een optimaal winter- en zomercomfort. Het woord ‘passief’ verwijst naar de lage jaarlijkse energievraag van de woning. Aangezien het binnenklimaat er steeds aangenaam is, is een actief verwarmings- of koelsysteem niet nodig. De energiebehoefte ligt gemiddeld zelfs zo’n vier keer lager dan bij een traditionele woning. 

Standaard spreken we van een een passiefhuis als de jaarlijkse energievraag niet meer dan 15 kWh/m² is voor een ruimteverwarming tot 20°C. Dat betekent in principe dat je zelfs met een simpele haardroger een woning van 100 m² kan verwarmen. 

Een BEN-woning of passiefhuis bouwen?

Het is duidelijk dat een passieve woning een van de meest energievriendelijke woningen is die er vandaag de dag bestaan. Er zijn daarnaast wel nog andere manieren om op een ecologische manier te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan de inmiddels ingeburgerde ‘BEN-woningen’ (‘bijna-energieneutrale woningen’). 

groener bouwen

Bij een passiefhuis ligt de lat nog hoger. Het grote verschil tussen de twee is namelijk het E-peil. Het E-peil is de energetische score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Terwijl het E-peil bij de BEN-woning lager is dan E30, is de waarde bij een passiefhuis meestal negatief. Er wordt met passiefwoningen dus meer energie opgewekt dan verbruikt. Zo zijn ze nog energiebesparender dan de BEN-woningen!

Wil je meer weten over het bouwen van een BEN-woning? Lees dan dit artikel. 

Hoe bouwt BUILDINC een passiefhuis?

Hoe kan een passiefwoning een stabiele binnentemperatuur behouden? Het antwoord is meervoudig. Er zijn namelijk veel factoren waar men rekening mee moet houden:

Goede isolatie en luchtdichtheid

Ten eerste is hoogwaardige isolatie een echte must. BUILDINC staat garant voor de beste isolatiewaarde in de sector. We werken met dikke isolatie die overal doorloopt, ook bij aansluitingen tussen muren en vloeren. 

Zo werken we koudebruggen zoveel mogelijk weg. Daarbovenop bestaan de ramen uit drievoudig glas en wordt het schrijnwerk extra geïsoleerd. Op die manier voel je geen koude lucht wanneer je dichtbij het raam gaat zitten en blijft het altijd lekker warm in huis.
modulair bouwen

Warmteterugwinning via goede ventilatie

De meeste warmte in een passieve woning wordt gerecupereerd via mechanische luchtverversing. Aan de hand van een speciale warmtewisselaar kan men de verse binnenlucht verwarmen met de lucht die naar buiten wordt afgevoerd. Zo kan men wel tot 90% van de warmte terugwinnen. Bovendien gaat goede ventilatie schimmel en condensatie tegen. 

De zon als gratis warmtebron

Een passiefwoning probeert zoveel mogelijk ‘gratis’ energie te benutten. Ze hebben meestal grote ramen gericht op het zuiden en kleinere ramen aan de noordzijde. Zo kan men zoveel mogelijk warmte halen uit het zonlicht. 

Bij passieve gebouwen is het zelfs zo dat ze meer warmte van de zon opnemen dan dat ze warmte verliezen. Ook verminder je met zuidgerichte ramen de nood aan verlichting overdag. 

Gebruik van groene energie

Passiefwoningen hebben een extreem lage warmtebehoefte. Een traditioneel verwarmings- of koelsysteem is daarom overbodig. Als men dan toch energie nodig heeft, worden duurzame energiebronnen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen voor stroom of een warmtepomp voor warm water. Als je daarbovenop nog eens gebruik maakt van energiezuinige, elektrische apparaten en ledverlichting kan je je verbruik zelfs nog met de helft verminderen! 

Waarom passief bouwen?

Passief bouwen heeft heel wat voordelen. Wij sommen alle troeven van een ecologische woning voor je op!

  1. Goed voor het milieu. Dankzij een doorgedreven isolatie is het totale energieverbruik gemiddeld 75% lager dan bij traditionele nieuwbouw. Een passiefhuis is zo de meest energievriendelijke woning die er bestaat. 

  2. Gericht op de toekomst. De energienormen worden steeds strenger. Met een passiefwoning mag je op je twee oren slapen: de verkoopwaarde zal alleen maar stijgen. 

  3. Besparing op energiekosten. Zelfs al gaan de energiefacturen steeds meer de lucht in, jij zal daar geen enkele last van ondervinden. 

  4. Extra premies en subsidies. Bovendien heb je recht op premies bij de bouw of renovatie van je passieve woning. Meer informatie hierover vind je op de website van de Vlaamse overheid. 

  5. Aangenaam om in te wonen. Gedaan met bibberen in de winter of oververhitting in de zomer! Een passiefwoning is door zijn stabiele binnenklimaat een zeer aangenaam huis om in te vertoeven. 

De extra investering waard?

Passief bouwen hoeft niet zoveel duurder te zijn dan een BEN-woning. Gemiddeld is de kostprijs zo’n 3,5 tot 6% hoger dan die van de BEN-woning. Je uitgaven voor energie zijn echter minimaal. Die extra investering verdien je dus op korte tijd gewoon terug.

BUILDINC: Experten in ecologisch bouwen

Het bouwen van een passiefhuis vergt tonnen ervaring en veel expertise. Daarom ga je best in zee met een bouwbedrijf dat de ecologische markt vanbinnen en vanbuiten kent. Wij bij BUILDINC houden ons al jaren bezig met duurzame oplossingen op maat van de klant. Zowel renovaties als nieuwbouwprojecten brengen wij tot een goed einde. Van ontwerp tot plaatsing kan je op ons rekenen!

Overtuigd? Of nood aan extra informatie? Contacteer ons hier voor een gratis offerte. Wij staan paraat om al je vragen te beantwoorden.