Passieve woning: energiezuinig bouwen bij BUILDINC
De energieprijzen blijven vandaag de dag stijgen, daarom is het tegenwoordig erg interessant om te investeren in een passieve woning. Ecologisch gebouwde woningen zijn namelijk zo energiezuinig dat er nauwelijks een actief verwarmingssysteem nodig is. Fantastisch toch? Lees hier meer over dé meest ecologische woningen van het moment.
Wat is een passiefhuis?
Een passiefhuis is een woning die zo energiezuinig mogelijk gemaakt wordt. De energiebehoefte ligt gemiddeld zelfs zo’n vier keer lager dan bij een gewone woning. Standaard spreken we van een een passiefhuis als de jaarlijkse energievraag niet meer dan 15 kWh/m2 is voor een ruimteverwarming tot 20°C.
Zowel in de zomer als winter heerst er in een passiefhuis een comfortabel binnenklimaat. Daarom heb je het grootste deel van het jaar geen verwarming of koelingssysteem nodig. Zo bespaar je dus jaar na jaar op kosten voor elektriciteit en verwarming.
Verschil tussen een BEN woning en een passiefhuis
Ook de BEN-woning is een populaire term in de wereld van het ecologisch bouwen. De naam staat voor ‘bijna-energieneutraal bouwen’. Deze woningen springen zo zuinig mogelijk om met ventilatie, verwarming koeling en warm water.
Hoe gaat dat in zijn werk? Wel, zo’n BEN woning wordt optimaal geïsoleerd en haalt zijn energie deels uit groene energiebronnen zoals zonneboilers, zonnepanelen of biomassa-installaties. Sinds 2021 zijn de BEN-normen in heel Europa standaard voor nieuwbouw. Meer hierover kan je lezen op de website van de Vlaamse overheid.

Het grootste verschil tussen een passiefhuis en een BEN-woning is het E-peil. Het E-peil is de energetische score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Terwijl het E-peil bij de BEN-woning lager is dan E30 is de waarde bij een passiefhuis meestal zelfs negatief. Er wordt met passiefwoningen dus meer energie opgewekt dan verbruikt. Zo zijn ze nog energiebesparender dan de BEN-woningen!
Klaar voor een future proof woning? Contacteer ons dan vrijblijvend voor een offerte.
De basiskenmerken van passieve huizen
Aan welke kenmerken moet zo’n passiefhuis nu voldoen? Wij lijsten hier de belangrijkste principes even voor je op.
Goede isolatie
Vergelijk de isolatie van je huis bijvoorbeeld met een wollen trui. Bij een passiefwoning wordt die trui ingeruild door een water- en winddichte winterjas die vermijdt dat tocht het huis binnenkomt of warmte tussen spleten en kieren verdwijnt.
Om de verwarming zoveel mogelijk te kunnen uitschakelen gebruikt men een dikkere en meer kwalitatieve isolatielaag. De isolatiedikte varieert zo tussen de 18 en 35 cm afhankelijk van het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Daarbij streeft men naar een uitstekende luchtdichtheid. De isolatie dient overal door te lopen, ook bij aansluitingen tussen wanden of vloeren. Zo krijgen koudebruggen geen kans. Daarbovenop plaatst men drievoudig glas en is het schrijnwerk extra geïsoleerd.

Warmterecuperatie via mechanische balansventilatie
Passieve gebouwen hebben een slim ventilatiesysteem met een hoge mate van warmteterugwinning. Aan de hand van een speciale warmtewisselaar kan men de verse lucht verwarmen met de lucht die naar buiten wordt afgevoerd. Zo kan men tot 90% van de warmte terugwinnen. Verse lucht komt binnen via droge ruimtes, zoals de slaapkamers of woonkamers, en wordt weer afgevoerd via natte ruimtes, zoals de wc of de badkamer.
Optimaal gebruik van passieve zonne-energie
De zon is gratis energie die gebruikt kan worden voor de verwarming van je woning. Bij een passiefwoning vangen de ramen tijdens de winter meer warmte op van de zon dan dat ze warmte verliezen. Omgekeerd moet zonwering er in de warmere tijden voor zorgen dat er geen oververhitting kan plaatsvinden.
Energiezuinige, efficiënte huishoudapparaten
Door gebruik te maken van energiezuinige elektrische apparaten kan het verbruik nog met de helft worden verminderd. Met grote ramen gericht op het zuiden verminder je ook de nood aan verlichting overdag.
Gebruik hernieuwbare energie
Het energieverbruik bij passiefhuizen is laag. Wanneer men dan toch energie nodig heeft, worden duurzame energiebronnen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen voor stroom of een warmteboiler voor warm water.
De financiële voordelen van een passief huis
Je bespaart grondig op je energiefactuur. De energiebehoeften van een passieve woning bedragen slechts 25% van die van een traditionele woning.
Je hebt recht op subsidies en premies bij het bouwen van een passiefhuis. Op de website van de Vlaamse Overheid vind je meer informatie.
Een extra voordeel is dat het een positieve invloed heeft op de waarde van je woning. Doordat er naar de toekomst toe steeds strengere energienormen zullen komen, blijft jouw woning zo erg aantrekkelijk op de vastgoedmarkt.
Naast een hoger comfort en de financiële opportuniteiten draag je bovendien je steentje bij aan het milieu!
Ecologisch bouwen bij BUILDINC
Bij het bouwen van een passiefwoning neem je best een bouwbedrijf onder de arm dat kennis van zaken heeft. BUILDINC is dan ook de ideale partner in jouw ecologische bouwverhaal. Samen tekenen we met ervaren architecten een uniek plan uit dat aan al jouw noden en eisen voldoet. Steeds gaan we daarbij op zoek naar de duurzaamste materialen en de beste bouw-technologieën om je woning zo energieneutraal mogelijk te maken.
Heb je vragenof interesse in een gratis offerte? Neem dan zeker contact met ons op. Wij antwoorden zo snel mogelijk op al je vragen.Krijg nu een plan & prijsraming voor een bouwproject op maat
Optie 1: Standaardofferte met richtprijs
Deze offerte is een standaardofferte, je krijgt hier een aantal voorbeeldprijzen.
Wens je een offerte op maat? Kies dan Optie 2: offerte op maat.