Slim wonen

Wil je ecologisch of circulair bouwen of verbouwen in België? Het bouwsysteem van BUILDINC werkt snel en heeft een duurzaam en energiezuinig karakter.

Je kan ook later je ecologisch huis uitbreiden met een extra verdieping of het helemaal zelfvoorzienend maken. Benieuwd hoe wij het ecohuis van je dromen bouwen?

Slim wonen

5 vragen en antwoorden over slim wonen

Slim wonen is het wonen van de toekomst, maar wat is dat eigenlijk? Leven de bewoners van zo’n slim huis een luxe leventje omdat alles voor hen wordt gedaan, of hebben ze nog steeds de touwtjes in handen? Welk effect heeft ecologisch bouwen op hun energieverbruik? Op al deze vragen geeft BUILDINC een antwoord!

1. Wat is een slimme woning?

Slimme woningen zijn woningen die gebaseerd zijn op systemen waarbij alle slimme apparaten in verbinding staan met dezelfde centrale computer. Op die manier kan je alles instellen volgens jouw wensen. Dat gaat over welke soort verlichting je op welk moment van de dag wil tot het terras dat, door middel van een voorgeprogrammeerde scène, zichzelf klaarzet. Het zorgt voor meer comfort, veiligheid en vrijheid. Leve de technologie!

2. Hoe zorg ik ervoor dat alles op elkaar afgestemd is?

Slimme apparaten maken je leven een stuk makkelijker, maar elk apparaat apart bedienen kost heel wat tijd en moeite. Om nog maar te zwijgen over de verzameling afstandsbedieningen! Daarom is een domotica-systeem, waarbij alle toestellen verbonden zijn met dezelfde centrale computer, een geniale uitvinding. Op die manier is alles afgestemd op elkaar en daardoor veel efficiënter.

Het is zelfs mogelijk om scènes te creëren waarbij alle aangesloten apparaten zich tegelijk opstellen op de manier die jij hebt ingesteld. Heb je bijvoorbeeld zin in een glaasje wijn bij zonsondergang op je terras? Met één druk op de knop klapt de zonwering zich in, gaat de elektrische buitenhaard aan en wordt de verlichting gedimd. 10/10 voor sfeer en gezelligheid!

3. Welke toepassingen bestaan er voor domotica?

Er bestaan verschillende toepassingen voor domotica. Je kan zelf kiezen welke slimme apparaten aan het centrale systeem worden toegevoegd. Kort samengevat kan een toegevoegde toepassing vanop afstand worden bestuurd. Dat is een enorm voordeel als je buitenshuis gaat werken, op reis gaat of minder mobiel bent. Daarnaast zorgt de mogelijkheid om een scène in te stellen met alle verbonden apparaten voor meer headspace voor jou. 

Safety First

Dankzij een geïntegreerd domotica-systeem kan je heel wat maatregelen treffen om je woning veiliger te maken.

Veiligheidssystemen

Het is bijvoorbeeld mogelijk om alarmsystemen vanop afstand in te stellen en te bedienen. Daarnaast kunnen ook de hulpdiensten automatisch verwittigd worden wanneer het alarm wordt geactiveerd.

Slimme deurbel

Een slimme deurbel heeft een ingebouwde camera waardoor jij vanop afstand kan zien wie er voor de deur staat. Via een app kan je ook meteen communiceren met de persoon die aanbelde. Dat is vooral handig als je vaak pakjes bestelt, maar weinig thuis bent om ze te ontvangen. 

Slimme sloten

Vaak worden slimme deurbellen gecombineerd met slimme sloten. Je kan eveneens via een app je deuren en poorten sluiten of openen. Op die manier weet je zeker dat je de deur op slot hebt gedaan of kan je de poetshulp binnenlaten terwijl je zelf op je werk bent.

Slim wonen

Het licht sturen

Bij slim wonen hoort de mogelijkheid de verlichting van je huis op afstand te sturen. 

Verlichting regelen

Met slimme verlichting kan je niet alleen een bepaalde sfeer scheppen in je woning, maar ook nagaan of er geen lichten onnodig branden. Dankzij het domotica-systeem kan je de lichten vanop afstand doven.

Zonwering regelen

Deze toepassing is enorm handig als de zon je huis binnenvalt op de warmste momenten van de dag. Vanop afstand kan je de zonwering laten zakken en vermijd je dat de temperatuur te hoog oploopt. Gebruik omwille van privacy is een ander voorbeeld.

Je verwarming updaten

Een verwarmde of gekoelde woning wanneer je thuiskomt? Zalig! Dankzij domotica kan je instellen wanneer de verwarming of airco aanstaat. Je kan het zelfs regelen per kamer

4. Verlaagd slim wonen mijn energieverbruik?

Slim wonen betekent dat je alles vanop afstand kan regelen. Je kiest dus zelf wanneer een apparaat aanstaan en wanneer niet. Het is daardoor vanzelfsprekend dat je minder energie verbruikt. Bij slim wonen heb je ook meer zicht op je energieconsumptie, waardoor je proactief en energie-efficiënt te werk kan gaan.

Mensen die slim wonen besparen gemiddeld 19% op verwarming en 13% op elektriciteit. Slim wonen draagt dus bij aan een groene toekomst!

circulair bouwen 2

Wat is circulair bouwen? Circulair bouwen is bouwen met een beter, zuiniger gebruik van hulpbronnen. Dat doen we door in een intense samenwerking slimmer te ontwerpen en kringlopen te sluiten.

5. Hoe bouw ik een slimme én ecologische woning?

Je zou kunnen denken dat al die elektronische toestellen een negatieve impact hebben op klimaat en milieu, maar niets is minder waar. Zo bespaar je heel wat op energie, en er zijn heel wat eco-huizen met smart home integratie. BUILDINC is een gespecialiseerd bouwbedrijf dat slim én ecologisch bouwen makkelijk maakt!

De BEN-norm

BUILDINC bouwt enkel huizen die voldoen aan de BEN-norm. Een Bijna Energie Neutrale woning houdt in dat je E-peil niet hoger mag zijn dan 30. Energie- en waterverbruik zijn met BUILDINC steeds zo zuinig en efficiënt mogelijk.  

Circulair bouwen

De woningen die BUILDINC ontwerpt en bouwt zijn telkens 120% circulair. Dankzij het modulaire bouwen met duurzame en herbruikbare materialen kunnen alle elementen van de woning opnieuw gebruikt worden in een andere constructie. Een slimmere woning kan bijna niet!

Een slimme en energiezuinige thuis creëren? Op BUILDINC kan je bouwen!

Bouwen met BUILDINC betekent duurzaam bouwen met een tijdloos design. Wij bouwen woningen op maat die een leven lang meegaan! Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag een gratis offerte aan. Zo zet jij jouw eerste stap richting een slimme én ecologische woning!

Wat is bio-ecologisch bouwmateriaal?

Bio-ecologische bouwmaterialen zijn natuurlijke materialen die bestaan uit (quasi) onuitputtelijke grondstoffen, met zo weinig mogelijk of zelfs geen chemisch toegevoegde stoffen, zonder zware milieubelasting en zonder schadelijke gevolgen voor de eigen gezondheid. Een passieve woning bouwen is dus niet enkel een milieuvriendelijke keuze, maar ook een slimme keuze voor jezelf en je gezondheid.

Hoe BUILDINC een future-proof woning bouwt

De ecohuizen en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze niet alleen 100% duurzaam, ze zijn ook 120% circulair. Hoe je meer dan 100% circulair kan zijn, horen we je vragen? Simpel: door de modulaire opbouw van onze gebouwen kunnen alle elementen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt. Van je poolhouse een aanbouw maken voor het huis van je kinderen? You got it! 

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een passieve woning volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Duurzaam bouwadvies

Samen met jou bekijken we wat je precies van je ecowoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zoveel meer.

Ecologisch bouwen: Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt

Als handige harry kan je zelf aan de slag met begeleiding van een professional. Of heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan allebei! Jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

De BEN-woningen van BUILDINC zijn niet enkel 120% circulair, ze zijn ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op verschillende onderdelen van de constructie.

100% DUURZAAM, 120% CIRCULAIR

De ecologische gebouwen, doorgroeiwoningen, meegroeiwoningen en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze niet alleen 100% duurzaam, ze zijn ook 120% circulair. Hoe je meer dan 100% circulair kan zijn? Simpel: door de modulaire opbouw van onze gebouwen kunnen alle elementen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt. Van je poolhouse een aanbouw maken voor de woning van je kinderen? You got it!

De principes van circulair bouwen

renovaties bouwbedrijf

1. Multi-inzetbaarheid en aanpasbaarheid

We zorgen dat een gebouw meteen voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Daarnaast is het ook handig dat het gebouw makkelijk aan te passen is aan nieuwe noden en wensen. 

Zo biedt BUILDINC modulair bouwen aan. Modulair bouwen is een snelle en erg milieuvriendelijke bouwtechniek waarbij grote delen van de woning vooraf in een fabriek worden geproduceerd. Die gefabriceerde modules transporteert men vervolgens naar de bouwplaats en monteert men op korte tijd tot één gebouw. 

Een groot pluspunt van modulaire huizen is hun flexibiliteit. Zo zijn ze makkelijk te demonteren of uit te breiden met andere modules. Alle elementen kunnen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt. 

2. Bouwen in lagen

Niet alle materialen hebben dezelfde levensduur. Een architect kan daarom kiezen om onafhankelijke lagen te bouwen die nadien weer gescheiden kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld een gebouw strippen, maar wel de betonstructuur behouden. 

circulair bouwen

3. Materialenpaspoort

Een veelbelovend document bij circulair bouwen is het materialenpaspoort. Dat geeft al bij het ontwerp van het gebouw inzicht in welke materialen er gebruikt zullen worden, wat de milieu–impact ervan is en/of er mogelijkheden zijn tot recyclage en hergebruik. Op die manier draagt het paspoort bij aan een van de belangrijkste doelstellingen van circulair bouwen: het voorkomen van uitputting van primaire grondstoffen. Een tweede grote voordeel is dat de demontage en recyclage van delen van het gebouw veel eenvoudiger wordt.

Op dit moment is een materialenpaspoort nog niet verplicht, maar op termijn zal dit er hoogstwaarschijnlijk wel komen. Een goede evolutie die wij enkel maar kunnen toejuichen!

4. Biobased materialen

De absolute voorkeur gaat uiteraard uit naar materialen met een lage milieu-impact. Het gaat hier om materialen die gerecycled zijn of die zelf makkelijk gerecycled of hergebruikt kunnen worden. RECYclack is hier een voorbeeldje van.

BUILDINC maakt zoveel mogelijk gebruik van bio-ecologisch bouwmateriaal. Dat zijn natuurlijke materialen die bestaan uit hernieuwbare grondstoffen met zo weinig mogelijk of zelfs geen chemisch toegevoegde stoffen, zonder zware milieubelasting en zonder schadelijke gevolgen voor de eigen gezondheid. 

recyclack

Duurzame bouwproducten en -materialen bij BUILDINC

Als bouwbedrijf voelen wij bij BUILDINC de verantwoordelijkheid om bij het bouwen of verbouwen van woningen stil te staan bij de impact op het milieu. Met een focus op ecologische bouw zorgen we ervoor dat ook de kansen van toekomstige generaties verzekerd blijven. Daarom werken we samen met andere bedrijven en fabrikanten die ook oog hebben voor duurzaamheid en ons kwalitatieve, duurzame producten of materialen kunnen bezorgen. Alleen zo helpen we de wereld echt vooruit!

Lees hier meer over onze duurzame bouwproducten en -materialen. 

Vlaanderen Circulair

Begin 2019 lanceerden Vlaanderen Circulair, OVAM en de Vlaamse Confederatie Bouw de Green Deal Circulair Bouwen. Via dit gezamenlijk engagement werken 320 organisaties samen om circulair bouwen in Vlaanderen in de toekomst een dagelijkse realiteit te maken.

Om de overgang naar een circulaire economie in Vlaanderen te versnellen heeft Vlaanderen Circulair sinds eind 2020 een nieuwe structuur opgezet met werkagenda’s. Dat zijn partnerschappen die zich richten op strategische, circulaire acties.  Een voorbeeld daarvan is de Werkagenda Circulair Bouwen, vertegenwoordigd door Petra Ronda van Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en Roos Servaes van OVAM/Vlaanderen Circulair. Binnen deze werkagenda wordt samen met een breed team aan stakeholders vanuit de sector gewerkt aan het opzetten van een rollend actieprogramma, dat gelanceerd is eind 2021.

Meer informatie hierover vind je op de officiële website van de Vlaamse Overheid: Vlaanderen Circulair

Duur of duurzaam?

Aan circulair bouwen hangt vaak een prijskaartje vast. Natuurlijke materialen zijn bijvoorbeeld vaak duurder dan synthetische bouwmaterialen.

We moeten echter ook verder kijken dan die initiële kostprijs. Door gebruik te maken van herbruikbare materialen en in te zetten op modulair bouwen kunnen toekomstige bouwprojecten met een minder grote investering gerealiseerd worden. Bovendien hebben circulaire gebouwen vaak een lange levensduur en hebben ze het beste E-peil. Ook na enkele decennia zal je duurzame woning dus nog steeds erg gegeerd zijn op de vastgoedmarkt. De investering verdient zich eenvoudig terug. 

Lees hier meer over de BEN-woningen die we bij BUILDINC bouwen: Wat is een BEN-woning? | Verbruik 50% minder energie

Duur of duurzaam? Dan kiezen we toch het tweede. Circulair renoveren en bouwen is namelijk niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen zorg je daarenboven voor een gezonder woon- en werkklimaat. 

Veelgestelde vragen over circulair bouwen

Of het nu om een gewone woning gaat of over het plaatsen van een klein ecohuis in je tuin, om te bouwen in België heb je een bouw- of omgevingsvergunning nodig.

Voor bijgebouwen zoals tuinhuizen, serres of carports is dat meestal niet nodig indien je de door jouw gewest of gemeente voorgeschreven maximale oppervlakte, hoogte en afstand tot de eigen woning en andere gebouwen respecteert.

Een bio-ecologische, nieuwe woning komt met een prijskaartje, maar dat verdien je snel terug. De kosten van je energiefactuur zullen namelijk een stuk lager liggen door het water- en energiebesparend karakter. Daarnaast is een bio-ecologisch huis ook een investering in de toekomst.

De overheid begint alsmaar strengere regels in te voeren met betrekking tot milieuverantwoord bouwen en energiebesparing. Met een BEN-woning ben je deze verstrengingen voor en zal je woning later meer waard zijn.

Op het platform van Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen vind je alle informatie omtrent subsidies bij duurzaam bouwen.

BUILDINC is in de Benelux exclusief verdeler van het Tabiclack bouwsysteem. Dankzij dat modulair systeem is het mogelijk om meerdere verdiepingen bij te bouwen.

Het staat garant voor een snelle luchtdichte constructie met een ononderbroken isolatieschil.

De ecowoningen en andere constructies van BUILDINC zijn door hun keuze van isolatiematerialen 100% duurzaam en geïsoleerd.

BUILDINC biedt ecologische woningen op maat. Zo kan je zelf kiezen voor zonnepanelen, thuisbatterijen, smart home integratie en meer. Op die manier kunnen wij je woning volledig zelfvoorzienend maken.

Ja, BUILDINC biedt de mogelijkheid om je ecologische woning uit te breiden op maat. Door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen nog aanpassen, uitbreiden of hergebruiken.

Niet onbelangrijk bij het bouwen van een ecologische woning is de basis waarop deze gebouwd wordt. BUILDINC biedt je verschillende funderingsmogelijkheden om een snelle en propere opbouw te garanderen.

Circulair bouwen is bij BUILDINC de norm

Bij BUILDINC zetten we versterkt in op circulariteit. Gerecycleerde of recycleerbare materialen en modulair bouwen zijn bij ons topprioriteit.  Eindige bronnen passen we zo efficiënt mogelijk toe en we blijven steeds op zoek naar de meest duurzame bouwmethodes. Circulair bouwen gaat immers niet alleen over het bouwproces, maar ook over de ontwerpfase en de manier waarop je een gebouw gebruikt. 

En dat heeft niet alleen een positieve impact op het milieu, maar heeft ook voordelen voor jou! De duurzame materialen zorgen voor een langere levensduur van je woning. Daarnaast houden we met het bouwsysteem van BUILDINC ook rekening met de toegankelijkheid van huizen en de aanpasbaarheid ervan over tijd. Wij kiezen voor “Slim bouwen met levenslang comfort”. Bovendien is je woning erg energiezuinig, waardoor je je energiefacturen in aanzienlijke mate zal zien dalen!

Ook benieuwd hoe wij een ecologisch huis kunnen bouwen of hoe wij circulair renoveren? 

Neem dan nu nog contact met ons op! Wij beantwoorden graag al je vragen

Bekijk enkele van onze referenties: