Wat is een BEN woning?

Wat is een BEN woning?
Wil je jouw energiefactuur verlagen? Wat is een BEN woning? Ontdek hier alle voordelen. BUILDINC is dé specialist in het bouwen van bijna-energieneutrale woningen. Lees meer in dit artikel.
wat-is-een-ben-woning-1

Wat is een BEN-woning? BUILDINC legt uit

Een BEN-woning of bijna-energieneutrale woning is een energie-efficiënte woning die gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen. Deze energiezuinige woning zorgt ervoor dat je een onmiddellijke besparing kan invoeren op vlak van energie, wat jouw bankrekening alleen maar ten goede komt. Lees hier alles over een BEN-woning bouwen

Voldoen aan de BEN-norm

Een woning is pas een bijna-energieneutraal wanneer het voldoet aan de BEN-norm. Deze norm is sinds 2021 ook de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en heel Europa. Nieuwe gebouwen moeten daarbij een E-peil hebben van E30 of lager.

ben-woning-e-pijl-schema

Hernieuwbare energie

Die E-peil kan je bereiken door ten eerste zoveel mogelijk fossiele brandstoffen te vermijden. Je maakt gebruik van groene energiebronnen zoals zonnepanelen, warmtepompen of biomassa-installaties. Dankzij die hernieuwbare bronnen verhoog je de energie-efficiëntie van je woning. 

Thermische isolatie

Om een lage energiefactuur te behouden en de netto energiebehoefte voor verwarming laag te houden is het een goed idee om te investeren in degelijke isolatie. Op die manier kan je je makkelijk verwarmen of verkoelen zonder al te veel energie te verbruiken. 

Goede ventilatie

Ten slotte moet er gedacht worden aan de verplichte ventilatievoorzieningen. Een BEN-woning wordt gekenmerkt door een hoge luchtdichtheid, maar uiteraard moet je nog steeds kunnen ademen. Daarom is een goede ventilatie cruciaal.

Verschil met een passieve woning

Het grootste verschil tussen een BEN-woning en een passieve woning is het E-peil. Terwijl het bij een BEN-woning zo is dat het E-peil lager dan of maximum 30 mag zijn is het E-peil bij een passiefwoning negatief. In passieve woningen wordt dus meer energie uit groene energiebronnen gehaald dan er verbruikt wordt. Vanwege het hoge prijskaartje van passieve woningen laten de meeste mensen echter liever een BEN-woning bouwen. 

Wil je toch voor die extra hoge energieprestatie gaan? BUILDINC bouwt ook passieve woningen.

De voordelen van een BEN woning

Er zijn heel wat mensen die willen weten hoeveel energie ze kunnen besparen aan de hand van verschillende maatregelen. Een BEN-woning voldoet sowieso aan de eis om minder energie te verbruiken. Toch heeft zo’n woning nog andere voordelen. Ontdek ze hier!

a-frame huis
Heerlijk slapen

Aangename temperatuur behouden

Dankzij de thermische installatie kan je altijd genieten van een aangename temperatuur en heb je minder kans op tocht. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken over een koude living in de winter of een veel te warme slaapkamer in de zomer. 

Bespaar heel wat geld

Door het uitsparen van fossiele brandstoffen en het gebruik van hernieuwbare energie spaar je heel wat geld uit. Een BEN-woning verbruikt namelijk tot 50% minder energie. Zo kan je genieten van een heel lage energiefactuur!

Ook kom je met een BEN-woning in aanmerking voor verschillende premies. Zo kan je van de Vlaamse Overheid een korting van maar liefst 50% krijgen op je onroerende voorheffing. Ontdek alle premies

Ga klimaatverandering tegen

Dit is misschien wel het belangrijkste voordeel op lange termijn. Dankzij een focus op hernieuwbare energie en een sterk verminderd gebruik van fossiele brandstoffen help je de natuur een handje!

Meerwaarde creëren

Tegenwoordig zie je op elke immosite duidelijk staan welk E-peil een woning heeft. Een laag E-peil is dan natuurlijk extra aantrekkelijk voor potentiële kopers. Als je je woning ooit zou willen doorverkopen, heb je met een goede energiescore een stapje voor op anderen. Daarom is een BEN-woning een goede investering voor de toekomst. 

Bijna-energieneutraal bouwen met BUILDINC

Een BEN-woning bouwen doe je niet zomaar. Je hebt namelijk nood aan specifieke vaardigheden en kennis om een duurzame woning te bouwen. Gelukkig hebben we bij BUILDINC expertise in overvloed!

Wil jij graag een BEN-woning bouwen om je toekomst te verzekeren? Neem dan contact op met BUILDINC. Wij helpen je graag om je dromen te verwezenlijken!

BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.

Je BEN-woning kopen bij BUILDINC

Speel je al een tijdje met het idee om in een BEN-woning te gaan wonen? Bij BUILDINC ben je aan het juiste adres! Wij zijn expert in modulair en ecologisch bouwen in België. Samen bekijken we wat er mogelijk is en wordt er op basis daarvan een offerte gemaakt. Lees hier hoe wij tewerk gaan:

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC : je krijgt van ons één vaste prijs voor een BEN-woning volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Het plan voor een BEN-woning van je dromen

Samen met jou bekijken we wat je precies van je microwoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.

Jij bepaalt hoe jouw BEN-woning gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan alle twee: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

Een BEN-huis met BUILDINC is niet enkel 120% circulair, het is ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

DUURZAME OPLOSSING

Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan ben je met een BEN-woning al op de goede weg. Bij het bouwen van een ecohuis wordt er namelijk steevast gebruikgemaakt van duurzame materialen. Ook bij BUILDINC proberen wij ons steentje bij te dragen. 

BUILDINC: jouw veilige keuze

Klaar voor een ecohuis dat voldoet aan al jouw wensen? Aarzel niet langer en doe een beroep op de expertise van BUILDINC voor het bouwen en plaatsen van jouw droomproject! Zo ben je zeker van een hoogstaand afgewerkte tiny house en kun je rekenen op een offerte op maat. Zo wordt jouw tiny house-droom werkelijkheid!

Laat je inspireren door design:

Wie eens ecologische huizen opzoekt op Pinterest, zal al snel verliefd worden op deze charmante type woningen. Elke vierkante meter wordt benut en knus ingericht voor maximaal comfort en woonplezier. Doordat een BEN-woning bij BUILDINC altijd in samenspraak met de klant worden ontworpen, zal die er exact uitzien zoals in jouw dromen. Graag een A-frame tiny house (met het typische dak)? Of eerder een blokje? De keuze is aan jou!