Modulair bouwen

Modulair bouwen

Wil je modulair bouwen in België? BUILDINC combineert modulair design met ecologische materialen.

Niet alleen bouwen wij modulaire huizen ‘from scratch’, maar breiden wij ook huizen uit met modulaire units. Modulair bouwen heeft tal van toepassingen: wat dacht je van een extra verdieping, een aangebouwde zorgwoning, een mobiel bijgebouw in je tuin of een kantoor op je dak? Modulaire bouw heeft veel te bieden. Lees zeker verder om alle voordelen en mogelijkheden te ontdekken.

modulair bouwen

Wat is modulair bouwen?

Modulair bouwen is een snelle en erg milieuvriendelijke bouwtechniek waarbij grote delen van de woning vooraf in een fabriek worden geproduceerd. Die gefabriceerde modules transporteert men vervolgens naar de bouwplaats en monteert men op korte tijd tot één gebouw. Daar wordt het gebouw vervolgens voorzien van leidingen, isolatie, elektriciteit en alles wat er nog bij een woning komt kijken. Een groot pluspunt van modulaire huizen is hun flexibiliteit. Zo zijn ze makkelijk te demonteren of uit te breiden met andere modules. Alle elementen kunnen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt. 

Prefab vs modulair bouwen

‘Wat is het verschil met prefab?’ is de vraag die we vaak krijgen. Bij prefab worden enkel sommige losse elementen al vooraf in een fabriek geproduceerd. Bij modulair bouwen gaat het echter om volledige modules, waardoor de plaatsing nog efficiënter en sneller verloopt.

Traditionele bouw vs modulair bouwen

De manier waarop modulaire woonunits worden gebouwd is anders in vergelijking met traditionele woningen. Het grootste werk (de productie) gebeurt namelijk op afstand, in gecontroleerde omstandigheden in een fabriek. Daardoor hangt de bouw van de woning veel minder af van externe factoren, zoals het weer of de beschikbaarheid van constructiewerkers, en kan de woning dus veel sneller en gemakkelijker gebouwd worden dan bij een traditionele woning het geval zou zijn. 

Wonen we straks allemaal in een modulair huis? Lees het antwoord in dit artikel.

Afwerking

Met BUILDINC kies je voor modulair bouwen, op maat gemaakt en met een tijdloos design. Of je nu kiest voor een bijgebouw aan je bestaande woning of een tiny house in je tuin. Wij begeleiden jou in al je wensen en eisen in design, functionaliteit, techniek én afwerking.

Modulair bouwen in België of Nederland is nog nooit zo makkelijk geweest, want BUILDINC is in de Benelux exclusief verdeler van het Tabiclack bouwsysteem. Tabiclack levert hoogwaardige bouwsystemen met een ongeziene isolatiewaarde. Het bouwsysteem staat garant voor een snelle, luchtdichte constructie met een ononderbroken isolatieschil. Zo staat je constructie garant voor jarenlang plezier en voldoet die aan de strengste normen van vandaag en ver in de toekomst. 

BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.

Hoe we modulair bouwen in België of Nederland?

Een nieuw huis bouwen of een bestaand huis kopen en verbouwen, is een belangrijk proces. Dat begrijpen we bij BUILDINC maar al te goed. We leggen daarom graag uit hoe jouw project stap voor stap vorm zal krijgen.

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een modulair huis volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Het plan voor een modulaire huis van je dromen

Samen met jou bekijken we wat je precies van je ecowoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.

Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt

Met begeleiding van een professional kan je zelf aan de slag als handige harry. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan allebei: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

De BEN-woningen van BUILDINC zijn niet enkel 120% circulair, ze zijn ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

100% DUURZAAM, 120% CIRCULAIR

De ecohuizen en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze niet alleen 100% duurzaam, ze zijn ook 120% circulair. Hoe je meer dan 100% circulair kan zijn, horen we je vragen? Simpel: door de modulaire opbouw van onze gebouwen kunnen alle elementen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt. Van je poolhouse een aanbouw maken voor het huis van je kinderen? You got it!

De voordelen van modulair bouwen

tuinkantoor op maat

1. Supersnel

Een woning bouwen is een proces van lange adem. Het is namelijk erg arbeidsintensief en heel wat externe factoren heb je niet in de hand. Zo kan bijvoorbeeld een lange vorstperiode ervoor zorgen dat het bouwproces soms dagenlang stil ligt. Bij het bouwen van modulaire (bij)gebouwen heb je gelukkig dat probleem niet.

De meeste stukken worden al op voorhand in een fabriek of atelier gemaakt in de meest optimale omstandigheden. Op slechts enkele weken tijd zijn de modules klaar en hoeven ze ter plekke enkel nog gemonteerd te worden. Daarna heb je nog enkele weken nodig voor de afwerking. Zo is aan het einde van de rit de bouwtijd wel 30 tot 50 procent sneller dan bij een traditionele bouw. Voor je het weet ben je al de verhuiswagen aan het inladen! 

2. Flexibel

Nog een grote troef van modulair bouwen in Nederland of België is de flexibiliteit. Zo is het mogelijk om later je woning te verplaatsen. Modulaire gebouwen zijn demontabel; alles kan zowel in als uit elkaar worden gehaald. Daarnaast kan je ook heel gemakkelijk je modulaire woning uitbreiden, zowel in de breedte, de lengte als in de hoogte. Het is perfect mogelijk om één of meerdere extra modules bij te plaatsen, terwijl dat bij een traditionele woning een stukje moeilijker is.

tuinkantoor modern
tiny house

3. Kwaliteit voorop

Net als in de traditionele bouwsector wordt er gebruik gemaakt van dezelfde hoogwaardige materialen. Modulaire woningen moeten dus absoluut niet onderdoen voor traditioneel gebouwde woningen. BUIDINC is voorstander van een duurzame aanpak. Zo maken wij gebruik van kwalitatieve en duurzame materialen zodat je woning meerdere generaties in perfecte staat blijft en de levensduur quasi eindeloos is. Bovendien zorgt de gestandaardiseerde fabricage ervoor dat we nog beter de kwaliteit kunnen controleren.

4. Duurzaam en milieuvriendelijk

Om modulair te bouwen, gebruiken wij duurzame materialen zoals hout en staal. Zo is je woning niet alleen sterk, maar ook 100% recycleerbaar. Een voorbeeld van een erg duurzame bouwmethode bij modulair bouwen is houtskeletbouw. Al het houtafval wordt gerecycleerd tot bijvoorbeeld houtpellets, vezelplaten, papier,… Er blijft aanzienlijk minder afval achter bij modulaire bouwen, omdat alle grondstoffen en gebruikte materialen steeds hergebruikt kunnen worden. Bovendien is er veel minder CO2 uitstoot aangezien er minder transport aan te pas komt.
A-Frame_2
A-frame huis

5. Ongeremde architecturale vrijheid

Nog een van de grote voordelen van geprefabriceerde woningen is dat elke bouwstijl, indeling en inrichting mogelijk is. Wat denk je van Degmeda gebrand hout, gevelpanelen of  sierpleister voor de buitenkant? Of heb je liever een klassieke baksteen? It’s up to you! Ook voor de binnenwanden of de vloer zijn er oneindig veel opties. 

Veelgestelde vragen over modulair bouwen

Ongeacht het om een gewone woning gaat of het plaatsen van een klein huisje in je tuin. Voor het bouwen moet je overal in België een bouw- of omgevingsvergunning hebben.

Voor bijgebouwen zoals tuinhuizen, serres of carports is dat meestal niet nodig als u de door uw gewest of gemeente voorgeschreven maximale oppervlakte, hoogte en afstand tot uw eigen woning en andere gebouwen respecteert.

Leg je modulair bouwproject altijd eerst voor aan de bevoegde dienst van jouw gemeente of stad.

Op het platform van Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen vind je alle informatie omtrent subsidies bij duurzaam bouwen.

BUILDINC is in de Benelux exclusief verdeler van het Tabiclack bouwsysteem. Dit is een modulair systeem die het mogelijk maakt om meerdere meerdere verdiepingen bij te bouwen.

Het bouwsysteem staat garant voor een snelle luchtdichte constructie met een een ononderbroken isolatieschil.

De modulaire woningen en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze 100% duurzaam en geïsoleerd.
BUILDINC biedt de mogelijkheid aan om een modulair huis uit te breiden op maat. Zo heb je modulaire woningen met zonnepanelen, thuisbatterijen en smart home integratie, ect. en kunnen we je woning volledig zelfvoorzienend maken.
Ja, door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen zelfs jaren nog aanpassen, uibreiden of hergebruiken.
Niet onbelangrijk bij het bouwen van een modulaire woning is de basis waarop deze gebouwd wordt. BUILDINC biedt je verschillende funderingsmogelijkheden om een snelle en propere opbouw te garanderen.

Modulair bouwen op maat

Een modulair huis in België of Nederland bouwen

Een huis bouwen is een belangrijke stap. Voor veel mensen is het de grootste investering in hun leven. Iedereen streeft daarbij hetzelfde doel na: levenslang comfort, afgestemd op jouw noden.

Modulair bouwen in België wordt steeds populairder. Wil je een bouwproject met een modulair huis in Antwerpen, Herentals, Borgerhout, Geel, Boom, Lommel, Gent of in de Ardennen? BUILDINC biedt duurzame oplossingen voor heel België.

Ga je bouwen of verbouwen en wil je meer informatie of advies over duurzaam of ecologisch bouwen en wonen in België? Neem vrijblijvend contact op met ons of je kan terecht bij een adviseur van de Provinciale Steunpunten voor Duurzaam Bouwadvies.

Ook in Nederland is BUILDINC erg actief. Lees alles over modulair bouwen in Nederland.

Modulair bouwen: prijs en mogelijkheden

Modulaire woningen zijn een pak goedkoper dan traditionele woningen. De prijs van modulair bouwen kan wel variëren naargelang de opbouw en je persoonlijke voorkeuren. 

Zo hangt de prijs voor het plaatsen van een modulair huis af van deze elementen:

  • Bouwpakket of sleutel-op-de-deur?
  • De afmeting
  • Afwerking in hout of steen?
  • Technische voorzieningen

Neem voor een vrijblijvende offerte contact op met BUILDINC. 

Modulair bouwen bij BUILDINC

Wil je een modulair huis laten bouwen? BUILDINC is expert in het bouwen van energiezuinige woningen in Vlaanderen. Met onze innovatieve materialen is het zelfs mogelijk om met zo’n huisje helemaal zelfvoorzienend te zijn.

Liever alles zelf doen? Dat kan! Met een bouwpakket bouw je zelf de BEN-woning (Bijna-energieneutrale huis) van je dromen. Wij begeleiden je doorheen het volledige proces. 

Bij het bouwen van een modulair huis op maat wil je graag weten waar je aan toe bent. Dat begrijpen we bij BUILDINC maar al te goed. Neem contact op met BUILDINC voor persoonlijk advies. We bespreken met jou graag alle mogelijkheden zodat we binnenkort de woning van je dromen kunnen bouwen!

Bekijk enkele van onze referenties voor modulair bouwen: