Ecologisch modulair bouwen

Ecologisch modulair bouwen
Modulaire woning bouwen

Ecologisch modulair bouwen: zo gaat het in zijn werk!

Modulair bouwen wordt steeds populairder in de bouwsector. De bouwmethode trekt vooral de aandacht van duurzaamheidsbewuste individuen en bedrijven. BUILDINC probeert modulair bouwen op een zo ecologisch mogelijke manier te doen. Wat houdt dat juist in? En wat zijn de voordelen voor het milieu en jouw portemonnee? Kom het hier te weten! 

Wat is ecologisch modulair bouwen?

Ecologisch modulair bouwen, ook wel bekend als duurzaam modulair bouwen, is een benadering van bouwen waarbij gebouwen worden geconstrueerd met behulp van modules of geprefabriceerde onderdelen die in de fabriek worden geproduceerd en vervolgens op de bouwplaats worden samengevoegd. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan ecologisch modulair bouwen. 

Voordelen voor het milieu

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van ecologisch modulair bouwen is de aanzienlijk verminderde milieu-impact in vergelijking met traditionele bouwmethoden. Dit komt voornamelijk door:

  • Minder afval: De fabricage van modules in een gecontroleerde omgeving resulteert in minder materiaalverspilling.
  • Energie-efficiëntie: Ecologische modulaire gebouwen worden vaak ontworpen met de nadruk op energie-efficiëntie, wat resulteert in lagere energiekosten en minder uitstoot van broeikasgassen.
  • Duurzame materialen: Hout, gerecycleerde materialen en duurzame isolatie zijn veelvoorkomende keuzes in ecologische modulaire constructies.

Modulaire bouwmethoden

Traditionele versus modulaire bouw

Een belangrijk verschil tussen ecologisch modulair bouwen en traditioneel bouwen is de mate van voorafgaande fabricage. Terwijl traditionele bouw op de bouwplaats plaatsvindt, worden modules voor ecologisch modulaire gebouwen in de fabriek geproduceerd en vervolgens naar de locatie vervoerd voor montage. Dit verkort de bouwtijd aanzienlijk.

Materialen en technologieën

Ecologisch modulaire constructies maken gebruik van innovatieve materialen en technologieën om duurzaamheid te waarborgen. Deze omvatten geavanceerde isolatiematerialen, groene daken voor natuurlijke isolatie, en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

Duurzaamheid en energie-efficiëntie

Energiezuinige ontwerpen

Energiezuinige ontwerpen vormen een integraal onderdeel van ecologisch modulair bouwen. Dit omvat het optimaliseren van de gebouworiëntatie, het gebruik van passieve zonne-energie, en het minimaliseren van energieverlies door luchtdichtheid en hoogwaardige isolatie.

Hernieuwbare energiebronnen

Ecologische modulaire gebouwen streven vaak naar onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, windturbines, en warmtepompen

Ongeremde architecturale vrijheid

Voordelen van modulair bouwen

Supersnel

Een woning bouwen is een proces van lange adem. Het is namelijk erg arbeidsintensief en heel wat externe factoren heb je niet in de hand. Zo kan bijvoorbeeld een lange vorstperiode ervoor zorgen dat het bouwproces soms dagenlang stil ligt. Bij het bouwen van modulaire (bij)gebouwen heb je gelukkig dat probleem niet.

De meeste stukken worden al op voorhand in een fabriek of atelier gemaakt in de meest optimale omstandigheden. Op slechts enkele weken tijd zijn de modules klaar en hoeven ze ter plekke enkel nog gemonteerd te worden. Daarna heb je nog enkele weken nodig voor de afwerking. Zo is aan het einde van de rit de bouwtijd wel 30 tot 50 procent sneller dan bij een traditionele bouw. Voor je het weet ben je dus al de verhuiswagen aan het inladen!

Flexibel

Nog een grote troef van modulair bouwen in Nederland of België is de flexibiliteit. Zo is het mogelijk om later je woning te verplaatsen. Modulaire gebouwen zijn demontabel; alles kan zowel in als uit elkaar worden gehaald. Daarnaast kan je ook heel gemakkelijk je bestaande woning uitbreiden, zowel in de breedte, de lengte als in de hoogte. Het is perfect mogelijk om één of meerdere extra modules zoals een mobiel bijgebouw bij te plaatsen, terwijl dat bij een traditionele woning een stukje moeilijker is. 

Kwaliteit voorop

Net als in de traditionele bouwsector wordt er gebruikgemaakt van dezelfde hoogwaardige materialen. Modulaire woningen moeten dus absoluut niet onderdoen voor traditioneel gebouwde woningen. BUIDINC is voorstander van een duurzame aanpak. Zo maken wij gebruik van kwalitatieve en duurzame materialen zodat je woning meerdere generaties in perfecte staat blijft en de levensduur quasi eindeloos is. Bovendien zorgt de gestandaardiseerde fabricage ervoor dat we nog beter de kwaliteit kunnen controleren.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Om modulair te bouwen, gebruiken wij duurzame materialen zoals hout en staal. Zo is je woning niet alleen sterk, maar ook 100% recycleerbaar. Een voorbeeld van een erg duurzame bouwmethode bij modulair bouwen is houtskeletbouw. Al het houtafval wordt gerecycleerd tot bijvoorbeeld houtpellets, vezelplaten, papier,… Er blijft aanzienlijk minder afval achter bij modulaire bouwen, omdat alle grondstoffen en gebruikte materialen steeds hergebruikt kunnen worden. Bovendien is er veel minder CO2 uitstoot aangezien er minder transport aan te pas komt.

Ongeremde architecturale vrijheid

Nog een van de grote voordelen van geprefabriceerde woningen is dat elke bouwstijl, indeling en inrichting mogelijk is. Wat denk je van Degmeda gebrand hout, gevelpanelen of  sierpleister voor de buitenkant? Of heb je liever een klassieke baksteen? It’s up to you! Ook voor de binnenwanden of de vloer zijn er oneindig veel opties. 

Modulaire woning bouwen

Hoe gaan we bij BUILDINC aan de slag met modulair bouwen?

Een nieuw huis bouwen of een bestaand huis kopen en verbouwen, is een belangrijk proces. Dat begrijpen we bij BUILDINC maar al te goed. We leggen daarom graag uit hoe jouw project stap voor stap vorm zal krijgen. 

  1. Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag: Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een modulair huis volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.
  2. Het plan voor het modulaire huis van je dromen: Samen met jou bekijken we wat je precies van je ecowoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.
  3. Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt: met begeleiding van een professional kan je zelf aan de slag als handige Harry. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan allebei: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst. 
  4. Levenslang genieten: De BEN-woningen (bijna-energieneutrale woningen) van BUILDINC zijn niet enkel 120% circulair, ze zijn ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

Op zoek naar een bedrijf om je modulaire woning te verwezelijken? BUILDINC verzekert jou een tot in de puntjes uitgewerkt resultaat. Aarzel niet en neem contact met ons op.

Budgetvriendelijk en ecologisch bouwen doe je met BUILDINC!

BUILDINC staat voor iedereen in heel België klaar. Met onze kennis en expertise binnen het ecologisch bouwen maken we jouw dromen op een slimme, snelle én groene manier waar!

Liggen je bouwplannen al klaar? Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan via onze website.