Modulair bouwen duurzaam

Modulair bouwen duurzaam
vakantiehuis bouwen kosten

Modulair bouwen duurzaam? BUILDINC beantwoordt al jouw vragen!

De traditionele bouw is niet meer van deze tijd. In de huidige economie wordt alles duurder en stapelen de rekeningen zich op. Bovendien worden alle grondstoffen uiteindelijk afval, wat een negatieve impact heeft op mens, dier en planeet. Zou jij graag goedkoop en duurzaam bouwen? Dan ben je bij BUILDINC aan het juiste adres! In dit artikel beantwoorden we al jouw vragen over modulair bouwen en waarom het de meest duurzame manier van bouwen is. Lees snel verder om de grootste voordelen te ontdekken!

vakantiehuis bouwen kosten

Wat houdt modulaire bouw in?

Modulaire woningen zijn opgebouwd uit verschillende modules. Elke module wordt, net zoals de dragende structuur, in een fabriek geproduceerd. Wanneer alles af is, worden alle componenten naar de bouwplaats getransporteerd om ter plekke te worden gemonteerd. Deze bouwtechniek is veel efficiënter, duurzamer en goedkoper dan de traditionele bouw.

Geprefabriceerde woningen, of prefabricage tout court, is niets nieuws onder de zon. Het bouwsysteem werd na de Tweede Wereldoorlog bedacht om snel aan de grote woonbehoefte tegemoet te komen. Het productieproces moest dus snel, flexibel, efficiënt en goedkoop zijn. Het tekort aan staal en arbeidskrachten vormden een bijkomend probleem. Met de snelle vooruitgang van de industrialisering lag het antwoord voor handen: standaardisering van de bouwmethodiek. Na een instorting van een modulair gebouw in 1968 in Groot-Brittannië hadden mensen geen vertrouwen meer in het bouwsysteem en raakte het uit de mode.

Tegenwoordig zijn modulaire prefab woningen aan een stevige opmars bezig. Vandaag biedt het niet alleen een antwoord op de hoge woonvraag, maar ook op de vraag naar duurzaamheid. Dankzij het gebruik van duurzame materialen, een circulair bouwproces en de verdere ontwikkeling van de bouwtechniek, is het de ideale oplossing voor wie een eigen woning op een duurzame manier wil bouwen.

Modulair bouwen komt steeds meer in het nieuws. Klik hier om meer te lezen over de stijgende populariteit van deze bijzondere bouwmethode.

Wat zijn de voordelen van een modulaire constructie?

In tegenstelling tot wat men vroeger over modulaire gebouwen dacht, zijn er nu heel wat voordelen die bij deze bijzondere bouwmethodiek komen kijken. We sommen ze even voor je op!

Korte bouwtijd

Aangezien de productie van de woning in beschermde werkplek plaatsvindt, wordt de planning niet in de war gestuurd door externe factoren. De bouw ligt niet stil omdat het regent of omdat de bouwmaterialen niet zijn geleverd. Het zijn de ideale omstandigheden om jouw woning te produceren.

Modulair bouwen gaat ook vlot door het eenvoudige assemblagesysteem. BUILDINC gebruikt daarvoor de ecologische Recyclackpanelen. Deze zijn gemaakt uit gerecycleerd afval en zorgen voor isolatie en bescherming. Monteren en demonteren was nog nooit zo makkelijk!

Lagere bouwkosten

Het bouwproces van een modulaire woning is veel efficiënter dan van een standaard woning. Om die reden betaal jij minder aan bouwkosten. Bovendien zijn ook de arbeidskosten lager, want er is veel minder mankracht nodig in het atelier dan op een werf.

Bovendien is een modulaire woning eenvoudig te demonteren. Indien je de modules wil veranderen, hoef je geen volledige renovatie-operatie op poten te zetten. Wil je een module toevoegen, wegnemen of anders invullen? Dan hergebruiken we gewoon het materiaal dat voorhanden is. Op deze manier kan je dus ook een hele hoop kosten én zorgen vermijden!

 Duurzaam bouwen betekent ook dat je oog hebt voor bijna energieneutrale toepassingen, zoals zonnepanelen een hoge isolatiewaarde, een zonneboiler, etc. Op die manier kan je niet alleen een bijdrage leveren aan een groene toekomst, maar bespaar je ook op energiefacturen.

Benieuwd hoeveel een modulaire woning jou zou kosten? Vraag een gratis een vrijblijvende offerte aan bij BUILDINC!  

Duurzaam gebouwd

Het is ondertussen duidelijk dat BUILDINC steeds voor de meest duurzame optie zal kiezen. Heb je weinig kaas gegeten van ecologische bouwtechnieken? Geen nood! BUILDINC is een expert in de bouwsector. Wij maken alleen gebruik van duurzame materialen en technieken. Jij hoeft gewoon je wensen met ons te delen en wij realiseren het op de meest milieubewuste manier!

Modulair bouwen stoot bovendien een pak minder CO2 uit. Aangezien alle onderdelen centraal worden geleverd en de modules op hetzelfde moment worden verplaatst, is er minder heen-en-weer gerij met zware vrachtwagens nodig.  

Kwaliteitscontrole

Een atelier of fabriek is de ideale omgeving om regelmatige kwaliteitscontroles uit te voeren. Voordat de modules naar de bouwplek getransporteerd worden, werden ze al aan frequente keuringen onderworpen. Op die manier zijn we er zeker van dat alles naar behoren werkt én kunnen we het repareren voordat jij erin woont. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Indien er alsnog iets te weinig zou zijn, dan staat BUILDINC steeds voor je klaar. Daarbij is een modulaire woning veel eenvoudiger te repareren dan een standaard woning.

Zijn er nadelen aan modulair bouwen?

Niets is zonder nadelen, natuurlijk. We geven je graag ook de nadelen mee, zodat jij een weloverwogen keuze kan maken.

Imago

Hoewel de kwaliteit van prefab huizen er de laatste decennia enorm op vooruit is gegaan, heeft het nog steeds te kampen met een negatief imago. Indien je kiest voor een modulaire woning zal je dus veel vragen krijgen. Wij kunnen je alvast verzekeren dat een modulaire woning op vlak van stevigheid en kwaliteit zeker niet hoeft onder te doen voor een standaard woning. Integendeel! Door de frequente controles zijn er een pak minder incidenten met prefab woningen dan met traditionele woningen. Het wordt tijd om dat imago eens wat op te krikken! 

Standaardisering

Aangezien de modulaire bouw gebruik maakt van een serie gestandaardiseerde modules, is je keuzevrijheid beperkter. Hoewel dat weinig tot geen impact heeft op de bouwstijl, kan het wel de indeling en constructie beïnvloeden. Had je al een concept in je hoofd? Aarzel dan zeker niet om het eens bij BUILDINC af te toetsen. Wij kunnen je meteen laten weten wat al dan niet mogelijk is.

Transport

Eenmaal de modules gerealiseerd zijn, moeten we ze verplaatsen naar de bouwplaats. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een grote oplegger. Deze convoi exceptionnel kan wel wat verstoring van het verkeer veroorzaken. Gelukkig hoeft dit maar één keer te gebeuren tenzij je wil verhuizen natuurlijk. 

recreatiewoning bouwen op eigen grond

Waarvoor kan ik een modulaire constructie gebruiken?

BUILDINC bouwde al verschillende modulaire gebouwen die de meest uiteenlopende functies kregen. Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van een modulaire prefab woning? We hebben een handig inspiratie-lijstje voor je gemaakt!

Zorgwoning

De populairste toepassing van een modulaire woning is de zorgwoning. Een gezin wil bijvoorbeeld de zorg van een oudere en/of beperkte persoon op zich nemen en heeft daarvoor een extra zorgunit nodig. Dit moet uiteraard aan bepaalde voorwaarden voldoen. Met een modulaire woning is dat snel opgelost. Bovendien kan je de extra ruimte een nieuwe invulling geven of het materiaal hergebruiken als de zorgperiode is afgelopen.

vakantiewoning bouwen ardennen

Meegroeiwoning

Deze vraag krijgen we vaak van jonge gezinnen. Een meegroeiwoning is de ideale oplossing voor mensen die een eigen woning met een lange levensduur wensen, die echter toch een bepaalde flexibiliteit bezit. Een modulaire woning is daar ideaal voor. Er kan gemakkelijk extra ruimte toegevoegd worden indien er bijvoorbeeld van thuis uit gewerkt moet worden of er een kind onderweg is. 

De populairste toepassing van een modulaire woning is de zorgwoning. Een gezin wil bijvoorbeeld de zorg van een oudere en/of beperkte persoon op zich nemen en heeft daarvoor een extra zorgunit nodig. Dit moet uiteraard aan bepaalde voorwaarden voldoen. Met een modulaire woning is dat snel opgelost. Bovendien kan je de extra ruimte een nieuwe invulling geven of het materiaal hergebruiken als de zorgperiode is afgelopen.

Tiny House

Een tiny house modulair bouwen is ook mogelijk! Hoewel je minder modules nodig hebt dan bij een woning met standaardafmetingen, maakt het je kleine huisje flexibel en ideaal voor transport. Indien je je tiny house als vakantiewoning gebruikt, kan je van tijd tot tijd eens veranderen van staanplaats. Daarbij is het ontwikkelen en bouwen van een modulair tiny house een stuk efficiënter dan op de standaard manier.

Aanbouw of optopping

Bij een aanbouw gebruiken we de modulaire techniek om een bestaande woning uit te breiden. Je huis hoeft daarbij niet voorzien te zijn van een modulair bouwsysteem. In het geval van een aanbouw produceren we een losstaande module in ons atelier die kan dienen als garage, veranda, serre, etc.

Een optopping zou je kunnen zien als een aanbouw in de hoogte. Aan de hand van de modulaire bouwmethode kan er een extra verdieping op een bestaand pand worden gebouwd. Dit is op elk type dak mogelijk: plat, hellend, puntdak. Op die manier kan elk gebouw die extra architecturale touch krijgen.

Waarom is modulair bouwen duurzaam?

Eerst en vooral wordt er bij modulair bouwen minder CO2 uitgestoten. Aangezien het grootste deel van de productie in onzeons fabriek gebeurt, moeten er minder vrachtwagens op de baan. 

Ten tweede gebruikt BUILDINC alleen duurzame producten voor de bouw en afwerking van de woning. Dat houdt niet alleen in dat ze biologisch afbreekbaar zijn, maar ook dat ze gerecycleerd kunnen worden. Op die manier zet BUILDINC in op een circulair systeem waarbij er van afval opnieuw grondstoffen worden gemaakt.

Ten derde hebben modulaire gebouwen een langere levensduur. Wat kapot is wordt gerepareerd, wat te klein is vergroot, wat te groot is herbestemd. Je bouwt dus niet enkel voor jezelf, maar ook voor de toekomstige generaties.  

Kies BUILDINC als partner in jouw duurzame bouwproject!

Modulair en duurzaam bouwen daar is BUILDINC expert in. Voor elke bouwwens hebben wij een slimme, snelle en groene oplossing. Draag jij duurzaamheid ook hoog in het vaandel? Deel dan jouw bouwplannen met ons! Samen starten we met het modulair bouwen van jouw droomwoning.