Modulaire woning bouwen

Modulaire woning bouwen
Modulaire woning bouwen

Modulaire woning bouwen

In de bouwsector wordt modulair bouwen steeds populairder. Het is een bouwmethode die tal van voordelen met zich meebrengt. Ook bij BUILDINC zijn we hiervan op de hoogte en proberen we zoveel mogelijk modulair te bouwen. Weet je niet echt goed wat dat inhoudt?  In dit artikel gaan we dieper in op de wereld van modulair bouwen, wat het precies is en waarom het steeds vaker wordt toegepast. 

Wat is modulair bouwen?

Modulair bouwen is een snelle en erg milieuvriendelijke bouwtechniek waarbij grote delen van de woning vooraf in een fabriek worden geproduceerd. Die gefabriceerde modules transporteert men vervolgens naar de bouwplaats en monteert men op korte tijd tot één gebouw. Daar wordt het gebouw vervolgens voorzien van leidingen, isolatie, elektriciteit en alles wat er nog bij een woning komt kijken

Een groot pluspunt van modulaire huizen is hun flexibiliteit. Zo zijn ze makkelijk te demonteren of uit te breiden met andere modules. Alle elementen kunnen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt. 

Voordelen van modulair bouwen

Tijdsbesparing

Een van de belangrijkste voordelen van modulair bouwen is de aanzienlijke tijdsbesparing. Omdat veel van het werk in een gecontroleerde fabrieksomgeving wordt uitgevoerd, kan de bouw van een modulair gebouw veel sneller worden voltooid dan bij traditionele bouwmethoden.

Kostenefficiëntie

Modulair bouwen kan ook kostenefficiënt zijn. De gestandaardiseerde modules verminderen bouwfouten en minimaliseren verspilling van materialen, wat leidt tot lagere bouwkosten.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een ander belangrijk voordeel van modulair bouwen. Omdat modules herhaaldelijk kunnen worden gebruikt en gerecycled, wordt er minder afval geproduceerd. Bovendien maakt de efficiënte constructiemethode beter gebruik van hulpbronnen en vermindert het de ecologische voetafdruk van bouwprojecten.

Toepassingen van modulair bouwen

Modulair bouwen wordt tegenwoordig in verschillende sectoren toegepast. Het wordt niet alleen gebruikt voor het bouwen van woningen, maar ook voor kantoren, scholen, ziekenhuizen en zelfs hotels. Deze flexibiliteit maakt modulair bouwen aantrekkelijk voor een breed scala aan projecten.

Traditionele bouw vs modulair bouwen

De manier waarop modulaire woonunits worden gebouwd is anders in vergelijking met traditionele woningen. Het grootste werk (de productie) gebeurt namelijk op afstand, in gecontroleerde omstandigheden in een fabriek. 

Daardoor hangt de bouw van de woning veel minder af van externe factoren, zoals het weer of de beschikbaarheid van constructiewerkers, en kan de woning dus veel sneller en gemakkelijker gebouwd worden dan bij een traditionele woning het geval zou zijn. 

Voordelen van modulair bouwen

Supersnel

Een woning bouwen is een proces van lange adem. Het is namelijk erg arbeidsintensief en heel wat externe factoren heb je niet in de hand. Zo kan bijvoorbeeld een lange vorstperiode ervoor zorgen dat het bouwproces soms dagenlang stil ligt. Bij het bouwen van modulaire (bij)gebouwen heb je gelukkig dat probleem niet.

De meeste stukken worden al op voorhand in een fabriek of atelier gemaakt in de meest optimale omstandigheden. Op slechts enkele weken tijd zijn de modules klaar en hoeven ze ter plekke enkel nog gemonteerd te worden. Daarna heb je nog enkele weken nodig voor de afwerking. Zo is aan het einde van de rit de bouwtijd wel 30 tot 50 procent sneller dan bij een traditionele bouw. Voor je het weet ben je dus al de verhuiswagen aan het inladen!

Flexibel

Nog een grote troef van modulair bouwen in Nederland of België is de flexibiliteit. Zo is het mogelijk om later je woning te verplaatsen. Modulaire gebouwen zijn demontabel; alles kan zowel in als uit elkaar worden gehaald. Daarnaast kan je ook heel gemakkelijk je bestaande woning uitbreiden, zowel in de breedte, de lengte als in de hoogte. Het is perfect mogelijk om één of meerdere extra modules zoals een mobiel bijgebouw bij te plaatsen, terwijl dat bij een traditionele woning een stukje moeilijker is. 

Kwaliteit voorop

Net als in de traditionele bouwsector wordt er gebruikgemaakt van dezelfde hoogwaardige materialen. Modulaire woningen moeten dus absoluut niet onderdoen voor traditioneel gebouwde woningen. BUIDINC is voorstander van een duurzame aanpak. Zo maken wij gebruik van kwalitatieve en duurzame materialen zodat je woning meerdere generaties in perfecte staat blijft en de levensduur quasi eindeloos is. Bovendien zorgt de gestandaardiseerde fabricage ervoor dat we nog beter de kwaliteit kunnen controleren.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Om modulair te bouwen, gebruiken wij duurzame materialen zoals hout en staal. Zo is je woning niet alleen sterk, maar ook 100% recycleerbaar. Een voorbeeld van een erg duurzame bouwmethode bij modulair bouwen is houtskeletbouw. Al het houtafval wordt gerecycleerd tot bijvoorbeeld houtpellets, vezelplaten, papier,… Er blijft aanzienlijk minder afval achter bij modulaire bouwen, omdat alle grondstoffen en gebruikte materialen steeds hergebruikt kunnen worden. Bovendien is er veel minder CO2 uitstoot aangezien er minder transport aan te pas komt.

Ongeremde architecturale vrijheid

Nog een van de grote voordelen van geprefabriceerde woningen is dat elke bouwstijl, indeling en inrichting mogelijk is. Wat denk je van Degmeda gebrand hout, gevelpanelen of  sierpleister voor de buitenkant? Of heb je liever een klassieke baksteen? It’s up to you! Ook voor de binnenwanden of de vloer zijn er oneindig veel opties. 

Modulaire woning bouwen

Hoe gaan we bij BUILDINC aan de slag met modulair bouwen?

Een nieuw huis bouwen of een bestaand huis kopen en verbouwen, is een belangrijk proces. Dat begrijpen we bij BUILDINC maar al te goed. We leggen daarom graag uit hoe jouw project stap voor stap vorm zal krijgen.

  1. Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag: Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een modulair huis volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.
  2. Het plan voor het modulaire huis van je dromen: Samen met jou bekijken we wat je precies van je ecowoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.
  3. Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt: met begeleiding van een professional kan je zelf aan de slag als handige Harry. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan allebei: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst. 
  4. Levenslang genieten: De BEN-woningen (bijna-energieneutrale woningen) van BUILDINC zijn niet enkel 120% circulair, ze zijn ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

Op zoek naar een bedrijf om je modulaire woning te verwezelijken? BUILDINC verzekert jou een tot in de puntjes uitgewerkt resultaat. Aarzel niet en neem contact met ons op.

Budgetvriendelijk en ecologisch bouwen doe je met BUILDINC!

BUILDINC staat voor iedereen in heel België klaar. Met onze kennis en expertise binnen het ecologisch bouwen maken we jouw dromen op een slimme, snelle én groene manier waar!

Liggen je bouwplannen al klaar? Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan via onze website.