Nadelen modulair bouwen

Nadelen modulair bouwen
Nadelen modulair bouwen

Nadelen van modulair bouwen: is het altijd de juiste keuze?

De populariteit van modulair bouwen zit in de lift. Het wordt vaak geprezen voor zijn snelheid, efficiëntie en duurzaamheid. Op het eerste gezicht zijn er veel voordelen aan deze bouwmethode, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de nadelen van modulair bouwen, vooraleer je hiermee aan de slag gaat.

In dit artikel bespreekt BUILDINC de belangrijkste nadelen van modulair bouwen.

Wat is modulair bouwen?

Modulair bouwen is een snelle en milieuvriendelijke bouwtechniek waarbij losse elementen van een gebouw vooraf in een fabriek geproduceerd worden. Ze worden getransporteerd naar de bouwplaats en daar in elkaar gezet tot één gebouw, een instapklare woning. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een huis met grote lego-stukken, die al in de fabriek werden gemaakt.

Daar wordt het gebouw vervolgens voorzien van leidingen, sanitair, zonnepanelen, warmtepomp, elektriciteit en alles wat er nog bij een woning komt kijken. Isolatie zit reeds in de panelen verwerkt! Dit zorgt voor een efficiënt en gestroomlijnd bouwproces, terwijl het ook de impact op het milieu vermindert, omdat er minder afval geproduceerd wordt en er efficiënter gebruikgemaakt wordt van de materialen.

 

Nadelen modulair bouwen

Wat zijn de nadelen van modulair bouwen?

Verschil bij ontwerpvrijheid

Qua ontwerpvrijheid is er een klein verschil tussen modulair bouwen en traditioneel bouwen. Modulaire woningen zijn gebaseerd op standaardmodules of -afmetingen, de keuzemogelijkheden qua indeling, grootte en materiaal verschillen van traditionele woningen. Omwille van het transport zijn de afmetingen van de panelen ongeveer 2m30 op 90 cm.

Imagoprobleem

Modulair bouwen kampt met een onterecht imagoprobleem. Vanuit onze Belgische perceptie beschouwen we modulair bouwen als minderwaardig, omdat we denken dat een modulaire woning minder kwaliteitsvol is dan een traditionele woning. Aan de kwaliteit van de materialen valt er uiteraard niks op te merken. Het probleem ligt bij de psychologische marktfactoren die de verkoopprijs van een modulaire woning beïnvloeden. Gelukkig is deze perceptie stilaan aan het veranderen en zit modulair bouwen in een stijgende lijn. 

Hoe gaan we deze nadelen tegen bij BUILDINC?

Geen verrassingen

Bij BUILDINC sta je niet voor verrassingen. Je krijgt van ons een vaste prijs voor een modulair gebouw. Aangepast aan jouw wensen en zonder bijkomende kosten achteraf. 

Een goede planning als basis

Jouw specifieke wensen staan centraal. Samen kijken we wat je precies van je modulaire woning verwacht. Modulaire woningen kunnen op verschillende manieren afgewerkt worden. We werken een plan uit en adviseren je over de verschillende (afwerkings)mogelijkheden.

Jij kiest, BUILDINC levert

Wanneer je dat wenst kan je met de begeleiding van een professional zelf aan de slag. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan allebei: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

 

Modulair bouwen is… levenslang genieten

De modulaire woningen van BUILDINC zijn dankzij de gebruikte materialen niet enkel 120% circulair, maar ook bijzonder duurzaam. Bovendien geniet je van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie en kunnen je grondstoffen telkens hergebruikt worden.  

Een circulaire samenwerking met BUILDINC

Met deze informatie in het achterhoofd, ben je klaar om de voor- en nadelen van modulair bouwen tegen elkaar af te wegen en te beslissen of dit geschikt is voor jouw bouwproject. 

Meer weten over modulaire constructies of andere bouwmethoden? Aarzel niet om contact op te nemen met BUILDINC. Wij helpen je graag bij het realiseren van jouw droomproject.

 

Budgetvriendelijk en ecologisch bouwen doe je met BUILDINC!

BUILDINC staat voor iedereen in heel België klaar. Met onze kennis en expertise binnen het ecologisch bouwen maken we jouw dromen op een slimme, snelle én groene manier waar!

Liggen je bouwplannen al klaar? Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan via onze website.