Optoppen met houtskeletbout? De voor- en nadelen op een rij
Kies je best voor een optopping met houtskeletbouw of traditionele bouw? Wat is het verschil en zijn er ook andere mogelijkheden? De verschillende bouwtechnieken voor een optopping bespreken we in dit artikel.
TIP: Lees ook alles over de do’s-and-don’ts van optopping in dit artikel van Architectura
Een optopping met houtskeletbouw

Bij een houtskeletbouw wordt er een skelet opgebouwd, met aan beide kanten een gipsplaat of houten plaat. De isolatie wordt daartussen geplaatst. Bij de afwerking van een houtskeletbouw zijn er nog weinig plaatsen waar het hout zichtbaar is. Met een houtskeletbouw kan je snel en goedkoop bouwen, maar het heeft als nadeel dat je isolatie niet optimaal is.
- Goedkopere bouwmethode
- Snellere bouwmethode (6 weken tot 2 maanden)
- Goedkopere bouwmethode
- Brandveiligheid is slechter dan een traditioneel huis
- Isolatie is niet optimaal
Optoppen met traditionele bouw

Een optopping met traditionele bouw is eigenlijk altijd maatwerk. De extra verdieping is meestal opgetrokken uit steen en vormt een zwaardere belasting op je huidige woning en fundering. Vaak neemt dit meer tijd in beslag omdat constructieberekeningen nodig zijn. Dit is hierdoor de duurste oplossing. Je hebt bij traditionele dakopbouw altijd kans op zwakke schakels in de isolatieschil van je constructie.
- Brandveiligheid beter dan houtskeletbouw
- Volledig opgemeten naar jouw woning
- Dure bouwmethode en duurt langer
- Meer gewicht op je woning
- Isoleert slecht

Constructief isolerende sandwichpanelen
Bij een optopping met houtskeletbouw of traditionele bouw wordt de structuur opgebouwd uit losse materialen die samen het skelet vormen.
Bouwen met SIP-panelen wordt steeds populairder. SIP staat voor Structural Insulated Panels oftewel constructief isolerende sandwichpanelen. Dit betekent dat SIP-platen isolatie en drager in één combineert.
- Zelfdragend, sterk en weegt licht
- Hoge isolatiewaarde met doorlopende isolatieschil
- Snelle en eenvoudige bouwmethode
- Brandveilig: Zelfdovende pur+
Waarom bouwen met Tabiclack Panelen?
Bouwen met SIP-panelen zoals het Tabiclack bouwsysteem van BUILDINC zorgt ervoor dat je extra verdieping aanzienlijk minder weegt, zonder aan stabiliteit en isolatiewaarde in te boeten.
Wil je meer weten over energiezuinig bouwen met SIP-panelen? Download de handige gids hieronder:

Gevelbekleding voor optopping van een huis
De afwerking van je optopping met SIP-panelen wordt op een zeer precieze manier opgebouwd, waardoor de meest kwalitatieve wand ontstaat. Die kwaliteit uit zich op het vlak van energieprestatie en isolatie, maar ook akoestiek, stevigheid en luchtdichtheid. Bij BUILDINC kun je kiezen voor een kwalitatieve afwerking bijvoorbeeld Degmeda gebrand hout, gevelpanelen, sierpleister of klassieke baksteen.
BUILDINCÂ werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.
Hoe bouwen we een optopping?
Optopping prijs: Je krijgt een voorstel en kostenraming voor je vraag
Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een dakopbouw volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.
Het plan voor een optopping van je dromen
Samen met jou bekijken we wat je precies van je optopping verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo veel meer.
Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt
Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan allebei: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.
Levenslang genieten
Optoppen met BUILDINC is niet enkel 120% circulair, het is ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

100% DUURZAAM, 120% CIRCULAIR
Een dakopbouw en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze niet alleen 100% duurzaam, ze zijn ook 120% circulair. Hoe je meer dan 100% circulair kan zijn, horen we je vragen? Simpel: door de modulaire opbouw van onze gebouwen kunnen alle elementen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt.
Optopping met SIP-panelen: prijs en mogelijkheden
De optopping kosten kunnen variëren naargelang de opbouw en je persoonlijke preferenties. Zo is een optopping met houtskeletbouw wel goedkoper maar niet de milieuvriendelijkste oplossing.
Kies daarom voor een oplossing die 100% duurzaam is en 120% circulair. De prijs voor het plaatsen van een optopping met SIP-panelen hangt af van de volgende elementen:
- Woning structuur en de afmeting van je dakopbouw
- Prefab optopping of maatwerk
- Afwerking in hout of steen?
- Technische voorzieningen
- een dakopbouw met een plat of hellend dak?
Veelgestelde vragen over optopping
Bij een grote optopping is er altijd een vergunning nodig. De kans van slagen voor de vergunning is afhankelijk van een aantal factoren:
- Reglementering in je gemeente
- Is je woning een beschermd monument (geklasseerd)?
- De omgeving van je huis
- Inkijk privacy van je buren
Mocht het niet lukken zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden om je woning uit te breiden zoals aanbouw, werken met een dakkapel of een gebouw in je tuin.
Lees ook:
– Optopping betekenis
– Optopping prijs
– Optopping woning
– Optopping huis
– Optopping houtskeletbouw
Dit is afhankelijk van de draagstructuur van je woning.
Leg je bouwproject altijd eerst voor aan de bevoegde dienst van jouw gemeente of stad.
Optoppen betekent het aanbrengen van één of meerdere nieuwe bouwlagen boven op een bestaand gebouw.
Hierbij wordt veelal gebruikgemaakt van het draagvermogen van de bestaande draagconstructie.