Optoppen betekenis

Optoppen betekenis
optopping

Optoppen: betekenis

Optoppen – de betekenis en definitie van een optopping is het aanbrengen van één of meerdere nieuwe bouwlagen boven op een bestaand gebouw. Hierbij wordt veelal gebruikgemaakt van het draagvermogen van de bestaande draagconstructie. 

Optoppen wordt ook wel soms dakopbouw genoemd. Er zijn verschillende manieren om een dakopbouw te doen. Lees verder om de mogelijkheden te zien:

dakopbouw hellend dak
Optopping langs beide kanten (een dakverhoging)

Dakopbouw schuin dak

Heeft je woning een schuin dak? Bij een dakopbouw op een hellend / schuin dak heb je drie mogelijkheden: 

 • Dakverhoging langs één kant
 • Optoppen langs beide kanten: een dakverhoging
 • Omvormen naar een plat dak
 • Goedkope dakopbouw, bv. dakkapel
Een optopping bij een huis wordt toegepast om op een 
relatief goedkope manier extra ruimte te creëren en/of de uitstraling van een gebouw te verbeteren. Wil je een extra verdieping of een dakterras? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Dakopbouw plat dak

Bij een dakopbouw op een plat dak heb je ook heel wat mogelijkheden:

 • Een volledige verdieping op uw plat dak
 • Een deeltje van je plat dak optoppen
 • Prefab constructie zetten op uw dak
 • Een plat dak ombouwen tot een dakterras

De dakopbouw zelf heeft een relatief lichtgewicht constructie van bijvoorbeeld houtskeletbouw of staalskeletbouw. Bij grote optoppingen wordt de constructie versterkt

optoppen plat dak
Optoppen plat dak
dakterras
Een dakterras

Dakterras

In veel steden zijn huizen voorzien van een plat dak. Veel van die daken worden vaak niet gebruikt, wat het mogelijk maakt om een dakterras aan te leggen.

Bij een dakopbouw moet je wel altijd rekening houden met de stedenbouwkundige voorschriften. De prijs van uw dakterras hangt van een aantal factoren af, zoals onder meer de grootte en de gebruikte materialen. 

Gevelbekleding voor optopping van een huis

Het Tabiclack bouwsysteem van BUILDINC zorgt ervoor dat je extra verdieping aanzienlijk minder weegt, zonder aan stabiliteit en isolatiewaarde in te boeten. Bij BUILDINC kan je kiezen voor een kwalitatieve afwerking bijvoorbeeld Degmeda gebrand houtgevelpanelensierpleister of klassieke baksteen.

TIP: Lees ook alles over de do’s-and-don’ts van optopping in dit artikel van Architectura

BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.

Optoppen: een nieuwe betekenis aan goedkoop verbouwen

Bij het bouwen van je optopping op maat wil je graag weten waar je aan toe bent. Dat begrijpen we bij BUILDINC maar al te goed. We leggen daarom graag uit hoe jouw project stap voor stap vorm zal krijgen.

Download de brochure voor alle technische specificaties.

Optopping prijs: Je krijgt een voorstel en kostenraming voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een dakopbouw volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Het plan voor een optopping van je dromen

Samen met jou bekijken we wat je precies van je optopping verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo veel meer.

Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan allebei: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

Optoppen met BUILDINC is niet enkel 120% circulair, het is ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

100% DUURZAAM, 120% CIRCULAIR

Een dakopbouw en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze niet alleen 100% duurzaam, ze zijn ook 120% circulair. Hoe je meer dan 100% circulair kan zijn, horen we je vragen? Simpel: door de modulaire opbouw van onze gebouwen kunnen alle elementen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt. Van je poolhouse een aanbouw maken voor het huis van je kinderen? You got it!

Optopping woning: prijs

De optopping kosten kunnen variëren naargelang het type dakopbouw en je persoonlijke preferenties. Zo kan je optoppen op platte of schuine daken.

De prijs voor optopping hangt af van deze elementen:

Veelgestelde vragen over optopping

Bij een grote optopping is er altijd een vergunning nodig. De kans van slagen voor de vergunning is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Reglementering in je gemeente
 • Is je woning een beschermd monument (geklasseerd)?
 • De omgeving van je huis
 • Inkijk privacy van je buren

Mocht het niet lukken zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden om je woning uit te breiden zoals aanbouw, werken met een dakkapel of een gebouw in je tuin.

Lees ook:
Optopping betekenis
Optopping prijs
Optopping woning
Optopping huis
Optopping houtskeletbouw

Dit is afhankelijk van de draagstructuur van je woning.

Leg je bouwproject altijd eerst voor aan de bevoegde dienst van jouw gemeente of stad.

Met het modulair systeem van BUILDINC kunnen sanitaire voorzieningen makkelijk en snel geplaatst worden.

Optoppen betekent het aanbrengen van één of meerdere nieuwe bouwlagen boven op een bestaand gebouw. 

Hierbij wordt veelal gebruikgemaakt van het draagvermogen van de bestaande draagconstructie. 

Dakopbouw en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze 100% duurzaam en geïsoleerd.
BUILDINC biedt de mogelijkheid om je woning uit te breiden op maat. Zo heb je ook dakruimte met toilet en douchemogelijkheden, smart home integratie, ect.
Ja, door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen zelfs jaren later nog aanpassen, uitbreiden of hergebruiken.
Niet onbelangrijk bij het bouwen van een optopping is de structuur van je huis. Om lang te genieten van je extra mooie ruimte ga je best even na of je woning en/of dak voldoende draagkracht hebben. Door het lichte bouwsysteem van BUILDINC te gebruiken is meestal veel meer mogelijk dan eerst gedacht.

The proof of the pudding is in the eating

Hieronder vind je een aantal voorbeeldjes van projecten met een dakopbouw. Wil je meer weten hoe wij jou kunnen helpen met je project? Vraag gratis een offerte aan.

Bekijk enkele dakopbouw voorbeelden: