Optopping van een bestaande woning

Optopping van een bestaande woning
optopping

Optopping van je woning: mogelijkheden en tips

Wil je een optopping doen van een bestaande woning? In dit artikel lees je alles over een extra verdieping op je huis bouwen. Wat zijn mogelijke aanleidingen om te kiezen voor optoppen? e bekijken ook het verschil tussen optoppen op een plat dak of schuin dak. Wat zijn de mogelijkheden en zijn er beperkingen aan verbonden? Lees verder.

optopping hotskeletbouw
Een optopping op een bestaande woning

Je woning veel groter maken

Als je weinig ruimte hebt in je woning, dan is een optopping interessant. Onder optopping verstaan we het verhogen van een bestaand gebouw met één of meerdere verdiepingen. Optoppen biedt een snelle manier om je woonoppervlakte uit te breiden en optimaal te benutten. De invullingen zijn eindeloos:

Materiaalkeuze voor een optopping

De constructie van een optopping van je woning kan uit diverse materialen bestaan. Afhankelijk van de look die je wenst en je budget kan je kiezen voor een kwalitatieve afwerking naar keuze. Hier zijn een aantal voorbeeldjes:

 • Hout: een optopping in hout is tegenwoordig erg trendy. Het is een licht materiaal, waarmee je snel en ecologisch een verdieping kan verhogen. Bijvoorbeeld met Degmeda gebrand hout.
 • Kunststof: Kunststof is een licht materiaal. Hierdoor hoeft de woning niet extra verstevigd te worden. Bovendien is kunststof budget- en onderhoudsvriendelijk.
 • Sierpleister: Met sierpleister, ook gekend als crepi, kan je een optopping een mooie afwerkingslaag geven. Door de grote keuze aan kleuren en structuren kan je zelf bepalen hoe het eindresultaat er zal uitzien.
 • Klassieke bakstenen: Een stenen constructie is van alle opties de meest duurzame, maar ook de duurste en zwaarste. Je moet eerst nagaan of de constructie van je woning wel stevig genoeg is.

TIP: Lees ook alles over de do’s-and-don’ts van optopping in dit artikel van Architectura

BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.

Optopping op een bestaande woning: werkwijze

Bij het bouwen van je optopping op maat wil je graag weten waar je aan toe bent. Dat begrijpen we bij BUILDINC maar al te goed. We leggen daarom graag uit hoe jouw project stap voor stap vorm zal krijgen.

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een dakopbouw volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Het plan voor een optopping van je dromen

Samen met jou bekijken we wat je precies van je optopping verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en dergelijke meer.

Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan alle twee: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

Optoppen met BUILDINC is niet enkel 120% circulair, het is ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

100% DUURZAAM, 120% CIRCULAIR

Een dakopbouw en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze niet alleen 100% duurzaam, ze zijn ook 120% circulair. Hoe je meer dan 100% circulair kan zijn? Simpel: door de modulaire opbouw van onze gebouwen kunnen alle elementen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt.

Download de brochure voor alle technische specificaties.

Optopping woning: prijs

De prijs van je optopping zal in sterke mate afhangen van je persoonlijke situatie en wensen. Gaat het om een dakkapel of om een extra verdieping op een schuin dak? Welke afwerking kies je? Zo kan je optoppen op platte of schuine daken.  Er zijn veel opties:

 • Dakverhoging langs één kant of beide kanten
 • Een dakkapel
 • Een volledige verdieping op uw plat dak
 • Prefab constructie zetten op uw dak
 • Een dakterras zetten

De prijs van een optopping hangt af van deze elementen:

Veelgestelde vragen over optopping

Bij een grote optopping is er altijd een vergunning nodig. De kans van slagen voor de vergunning is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Reglementering in je gemeente
 • Is je woning een beschermd monument (geklasseerd)?
 • De omgeving van je huis
 • Inkijk privacy van je buren

Mocht het niet lukken zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden om je woning uit te breiden zoals aanbouw, werken met een dakkapel of een gebouw in je tuin.

Lees ook:
Optopping betekenis
Optopping prijs
Optopping woning
Optopping huis
Optopping houtskeletbouw

Dit is afhankelijk van de draagstructuur van je woning.

Leg je bouwproject altijd eerst voor aan de bevoegde dienst van jouw gemeente of stad.

Met het modulair systeem van BUILDINC kunnen sanitaire voorzieningen makkelijk en snel geplaatst worden.

Optoppen betekent het aanbrengen van één of meerdere nieuwe bouwlagen boven op een bestaand gebouw. 

Hierbij wordt veelal gebruikgemaakt van het draagvermogen van de bestaande draagconstructie. 

Dakopbouw en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze 100% duurzaam en geïsoleerd.
BUILDINC biedt de mogelijkheid om je woning uit te breiden op maat. Zo heb je ook dakruimte met toilet en douchemogelijkheden, smart home integratie, ect.
Ja, door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen zelfs jaren later nog aanpassen, uitbreiden of hergebruiken.
Niet onbelangrijk bij het bouwen van een optopping is de structuur van je huis. Om lang te genieten van je extra mooie ruimte ga je best even na of je woning en/of dak voldoende draagkracht hebben. Door het lichte bouwsysteem van BUILDINC te gebruiken is meestal veel meer mogelijk dan eerst gedacht.

The proof of the pudding is in the eating

Hieronder vind je een aantal voorbeeldjes van projecten met een dakopbouw. Wil je meer weten hoe wij jou kunnen helpen met je project? Vraag gratis een offerte aan.

Bekijk enkele dakopbouw voorbeelden: