Tiny House

Tiny House

Met een Tiny House van BUILDINC kies je voor een op maat gemaakte duurzame woning.

Zoek je naar een Sleutel-op-de-deur microwoning in België? BUILDINC combineert modulair design met ecologische materialen. Tiny Houses kunnen later uitgebreid worden met een extra verdieping of volledig zelfvoorzienend gemaakt worden. Benieuwd hoe wij de Tiny House van je dromen bouwen?

tiny house belgië

Tiny houses: ga voor een vrij en onbezorgd leven

De woningprijzen in België en Nederland blijven elk jaar drastisch stijgen. Zeker voor jongere mensen is het daarom vaak bijna onmogelijk om vastgoed te kopen. Geen wonder dat velen op zoek gaan naar meer betaalbare alternatieven, zoals containerwoningen of tiny houses.

Ben je een fan van ecologische producten en wil je jouw voetafdruk verkleinen? Een Tiny house maakt een groot verschil. Benieuwd wat deze kleine, bijzondere paradijsjes allemaal te bieden hebben? Lees dan zeker verder.

De filosofie van een tiny house: back to basics

Tiny house is een begrip overgewaaid uit Amerika. Daar ontstond in 1970 de “tiny house movement”, een sociale beweging die een duurzame en minimalistische woon- en levensstijl propageert. Deze beweging wil afstappen van een materialistische levenshouding, die in het westen zeer sterk aanwezig is, en opnieuw terugkeren naar het eenvoudige leven.

Zo is er met deze prachtige woonvorm veel meer tijd en geld over om aandacht te hebben voor wat echt belangrijk is in het leven, zoals ervaringen opdoen, relaties opbouwen, reizen, de natuur intrekken en genieten van de kleine dingen. Alle extra belast of materie wordt overboord gegooid om zo veel meer geluk en vrijheid in de plaats te krijgen. Daarbij gaat men op zoek naar een woonvorm die misschien een stuk kleiner is, maar ook veel goedkoper en milieuvriendelijker. Bovendien zijn tiny houses in allerlei vormen en maten te bouwen, waardoor je woning altijd is aangepast aan jouw noden en wensen.

Lees hier meer over kleine woningen.

Voordelen van wonen in een tiny house

1. Meer tijd

Doordat een tiny house minder kost, heb je al sneller de mogelijkheid om je werk te onderbreken of het wat rustiger aan te doen in het leven. Zo is er veel meer tijd over om te gaan reizen of je passies te volgen. Ook aan de schoonmaak van je woning zal je niet veel werk hebben. Het poetsen van twee of drie kleine kamers kost veel minder tijd dan het schoonmaken van zeven of acht grote kamers. Schoonmaken gaat ook sneller omdat je niet heel veel spullen hebt om op te ruimen of schoon te maken.

tiny house buiten
Met een tiny house heb je minder kosten, zo heb je veel meer tijd om te gaan reizen en je passies te volgen.
tinyhouses
BUILDINC maakt tiny houses op maat volgens jouw wensen.

2. Hogere kwaliteit van leven

Veel tiny huis eigenaren zeggen dat hun kwaliteit van leven en algehele geluk is verbeterd toen ze afstand namen van hun spullen en kleiner begonnen te leven. Dat is ook logisch. Door te wonen in een tiny house is er veel meer tijd en geld over voor vrijetijdsactiviteiten. De focus verschuift van spullen naar sociaal contact en ervaringen; dat maakt mensen echt gelukkig.

Lees ook: Een tiny house op je landbouwgrond bouwen.

3. Goedkoper

Wonen in een klein huis bespaart geld op veel verschillende manieren. Je hoeft niet zoveel uit te geven aan verwarming, onroerende voorheffing of onderhoud. Bovendien hoef je met een tiny house geen langdurige lening aan te gaan. Binnen enkele jaren ben je al schuldenvrij, terwijl je met een regulier huis soms wel tien tot twintig jaar moet afbetalen.
Soorten tinyhouses
Elk tiny house is verschillend. Tiny houses komen voor in verschillende vormen.
tinyhouse loft
Eerder een modern of cottage design?

4. Lagere ecologische voetafdruk

Wonen in een klein huis bespaart geld op veel verschillende manieren. Je hoeft niet zoveel uit te geven aan verwarming, onroerende voorheffing of onderhoud. Bovendien hoef je met een tiny house niet lang een lening aan te gaan. Binnen enkele jaren ben je al schuldenvrij, terwijl je met een regulier huis soms wel tien tot twintig jaar moet afbetalen.

Jij kiest de afwerking,
wij garanderen de kwaliteit.

Bij het bouwen van een tiny house zijn er tal van opties. Een eerste mogelijkheid is om een casco tiny house te laten zetten. De woning wordt dan volledig geïsoleerd en afgewerkt aan de buitenkant (ramen, deuren, gevelbekleding, dak, leidingen…).

De binnenkant is dan zelf naar eigen smaak af te werken. De echte handige harry’s kunnen daarnaast opteren om de tiny house volledig zelf in elkaar te timmeren. BUILDINC levert al het nodige materiaal, maar legt ook met plezier uit hoe je het best aan de slag gaat. Zo is een vlotte plaatsing gegarandeerd. Natuurlijk kan je eveneens kiezen om je tiny house volledig door BUILDINC te laten bouwen, inclusief de plaatsing van een badkamer, keuken, woonkamer en zelfs zonnepanelen om het geheel nog milieuvriendelijker en zelfvoorzienender te maken!

Met een Tiny House bouwpakket is duurzaam wonen nog nooit zo makkelijk geweest.

BUILDINC is in de Benelux exclusief verdeler van het Tabiclack bouwsysteem. Tabiclack levert hoogwaardige bouwsystemen met een ongeziene isolatiewaarde, het bouwsysteem staat garant voor een snelle luchtdichte constructie met een ononderbroken isolatieschil, zo staat je constructie garant voor jarenlang plezier en voldoet deze aan de strengste normen op vandaag en ver in de toekomst.

Download de brochure voor alle technische specificaties.

Gevelbekleding: een Tiny House met tijdloos design

BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.

Tiny houses bouwen bij BUILDINC

Of je nu een tiny house wil kopen als vakantiewoning wil of als permanente woning, bij BUILDINC ben je aan het juiste adres! Wij begeleiden je doorheen het hele bouwproces. Van ontwerp tot plaatsing; BUILDINC staat steeds aan je zijde. Samen bekijken we wat er mogelijk is en wordt er op basis daarvan een offerte gemaakt. Op zoek naar de tiny house van je dromen? Vraag hier meer informatie en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met jou op om je persoonlijk te adviseren en de verschillende mogelijkheden te bespreken.

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC : je krijgt van ons één vaste prijs voor een Tiny House volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Het plan voor een Tiny House van je dromen

Samen met jou bekijken we wat je precies van je microwoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.

Jij bepaalt hoe jouw Tiny House gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan alle twee: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

Tiny Houses met BUILDINC is niet enkel 120% circulair, het is ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

DUURZAME OPLOSSING

Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan ben je met een tiny house al op de goede weg. Bij het bouwen van een tiny house wordt er namelijk steevast gebruikgemaakt van duurzame materialen. Ook bij BUILDINC proberen wij ons steentje bij te dragen. Zo produceren wij met het RICRON paneel; een volledig gerecycleerd paneel met verschillende lagen plastic die zo uit de zee worden gevist. Het eco-vriendelijke product heeft al verschillende awards op zijn naam staan en is erkend door het WWF. Daarnaast zijn wij niet enkel 100% duurzaam, maar ook 120% circulair. Al het materiaal waarmee de tiny house gebouwd wordt, kan opnieuw geïntegreerd worden in nieuwe bouwprojecten.

Wat kost een tiny house? Prijs en mogelijkheden

De prijzen van een tiny house liggen behoorlijk uiteen, maar de Tiny House prijs kan gemiddeld liggen tussen de 50.000 en 100.000 euro.

Omdat elk tiny house verschillend is, hanteren we geen catalogus met vaste prijzen. Veel hangt af van het materiaal, de grootte en de afwerking. Ook zal het een verschil uitmaken of je een tiny house koopt die al klaar is of een die je nog zelf deels moet afwerken of bouwen.

Wetgeving rond tiny houses

Wil je een Tiny House bouwen in België of Nederland? De regelgeving voor tiny houses in België of Nederland is in elke gemeente anders. Zo heeft de stad Leuven al een eigen regelgeving klaar. Wat wel algemeen is vastgelegd, is dat een tiny house minstens 18m2 groot moet zijn. Ook heb je steeds een bouwvergunning nodig om een tiny house te kunnen plaatsen.

Lees meer:

Tiny house in je tuin
Een Tiny house in je tuin

Wil je een tiny house in Vlaanderen bouwen?

Een tiny house wordt in België niet altijd als woning erkend omdat de bewoonbare oppervlakte soms kleiner is dan wat de woonwetgeving voorschrijft. Dus domiciliëren is niet altijd mogelijk. Om ergens een huisje neer te zetten zijn er wel mogelijkheden, dit hangt vaak af van:

  • De wetgeving in je gemeente
  • De plaats van je Tiny House
  • Afhankelijk van het stuk grond

Tiny houses in België bouwen

Tiny houses vind je terug in heel Europa en zelfs over de hele wereld. Een Tiny House is in België erg populair als een vakantiewoning, je vindt ze vaak terug in de Ardennen en op andere plaatsen waar je heerlijk kan genieten van natuur.

Overweeg je zelf om een mini natuurhuisje te bouwen op je eigen grond. Het modulair systeem van Tabiclack maakt bouwen bijzonder gemakkelijk.

Tiny House België
Tiny Houses als vakantiewoning

Veelgestelde vragen over Tiny Houses in België

De Belgische wetgeving is erg vaag rond Tiny Houses. Bij een bouw is er altijd een vergunning nodig. De kans van slagen voor de vergunning is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Reglementering in je gemeente
  • De omgeving van je huis
  • Inkijk privacy van je buren

Mocht het niet lukken zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden om je woning uit te breiden zoals aanbouw of werken met een optopping

Tiny Houses worden niet altijd erkend als woning omdat de bewoonbare ruimte soms kleiner is dan wat de woonwetgeving voorschrijft.

Voor domiciliëring moet je eerst informeren bij je gemeente. Of je moet je domicilieadres ergens anders zetten, maar dan woon je officieel niet in je microwoning.

Met het modulair systeem van BUILDINC kunnen sanitaire voorzieningen makkelijk en snel geplaatst worden in je natuurhuisje.
Modulaire gebouwen bieden de mogelijkheid om meerdere verdiepen bij te bouwen.
Tiny Houses en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze 100% duurzaam en geïsoleerd.
BUILDINC biedt de mogelijkheid om je woning uit te breiden op maat. Zo heb je ook een mini natuurhuisje met toilet en douchemogelijkheden, smart home integratie, ect.
Ja, door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen zelfs jaren nog aanpassen, uibreiden of hergebruiken.
Niet onbelangrijk bij het bouwen van een microhuisje is de basis waarop deze gebouwd wordt. BUILDINC biedt je verschillende funderingsmogelijkheden om een snelle en propere opbouw te garanderen.

Soorten tiny houses in België en Nederland

Er bestaan heel wat verschillende soorten tiny houses. Hieronder sommen we de populairste types voor je op: 

  1. Houten tiny house: Hout straalt enorm veel warmte uit en is dan ook de beste keuze als je van gezelligheid houdt. 
  2. Tiny house op wielen: Ze lijken misschien een beetje op trailers, maar hebben wel de typische charme van een tiny house. 
  3. A-frame tiny house: Deze populaire woningen met puntdak is de all-time favorite van elke tiny house liefhebber. 
  4. Containerwoningen: Een containerwoning is de ideale tiny house. Ze zijn makkelijk te plaatsen en volledig naar eigen wens in te richten. 

Laat je inspireren:

Wie eens tiny houses opzoekt op Pinterest, zal al snel verliefd worden op deze charmante type woningen. Elke vierkante meter wordt benut en knus ingericht voor maximaal comfort en woonplezier. Doordat een tiny house bij BUILDINC altijd in samenspraak met de klant worden ontworpen, zal die er exact uitzien zoals in jouw dromen. Graag een A-frame tiny house (met het typische dak)? Of eerder een blokje? De keuze is aan jou!