A-frame huis

A-frame huis

Bouw een uniek A-frame huis

Ze lijken recht uit één of ander magisch sprookjesbos te komen. De gezellige driehoekige vorm en houten afwerking maken van de A-frame woning een absolute topper als vakantiehuis. Maar ook als permanente woonplaats winnen ze aan populariteit, mede dankzij de opkomst van de tiny houses. Maar waarom zijn a-frame huizen nu zo’n fijne woningen? Wij zochten het voor je uit.

Wat is een A-frame huis?

Een A-frame woning heeft een driehoekige bouwvorm met één groot zadeldak, gelijkend op de vorm van de hoofdletter A. De schuine dakdelen zijn zo niet enkel deel van het dak, maar worden ook meteen de zijmuren van de woning. Doorgaans heeft een A-frame twee of drie verdiepingen. De benedenverdieping, het breedste stuk van de woning, dient meestal als woonkamer. De tweede verdieping is dan de slaapkamer en in het topje van het dak bevindt zich vaak een kleinere zolder. De voorkant van het houten huis heeft grote ramen die veel natuurlijk licht binnenlaten, maar ook aan de zijkanten worden er meestal nog extra ramen geplaatst.

Een stukje geschiedenis

Dit type huizen bestaat al een heel aantal decennia, maar werd vooral bekend nadat de Amerikaanse architect R.M. Schindler in 1934 een A-frame woning bouwde in Lake Arrowhead. Na de Tweede Wereldoorlog populariseerden architecten de bouwvorm van Schindler door er gezellige, moderne vakantiewoningen van te maken. Amerikanen werden meteen stapelverliefd op het strakke design van deze architecturale pareltjes. Bovendien verkocht men veel a-frame woningen als prefab bouwpakketten waardoor mensen ze relatief goedkoop konden aankopen. Niet veel later bouwde men deze knusse, budgetvriendelijke woningen niet enkel in Amerika, maar overal ter wereld. Ook vandaag nog zijn ze razend populair. Veel architecten en bouwers wenden zich steeds meer tot het tijdloze ontwerp als een prachtige oplossing voor een moderne woning. 

eerste a-frame

The Bennati House in Lake Arrowhead. Ontworpen door R.M. Schindler

Wat zijn de voordelen van een a-frame woning?

a-frame huis
BUILDINC maakt tiny houses op maat volgens jouw wensen.

Voor elk budget

A-frame woningen zijn eenvoudige huizen om te ontwerpen en te bouwen, waardoor ze al voor een klein prijsje aan te kopen zijn. Natuurlijk kan je ook voor een luxueuzere variant kiezen. Wil je bijvoorbeeld een extra aangebouwd stuk, zonnepanelen, een garage of meerdere slaapkamers? Dat kan! Je zal dan ook iets dieper in je buidel moeten tasten. Desalniettemin blijft deze tiny house een pak goedkoper dan een normaal huis. 

De prijzen van een tiny house liggen behoorlijk uiteen, maar de Tiny House prijs kan gemiddeld liggen tussen de 50.000 en 120.000 euro. 

Ecologisch & goed geïsoleerd

Bij het bouwen van A-frame woningen wordt er vaak gebruik gemaakt van ecologische en duurzame materialen. Ook bij BUILDINC dragen wij ons steentje bij aan moeder natuur en gaan wij steeds op zoek naar groene alternatieven. 

Bij BUILDINC zorgen wij voor een woning met een ongeziene isolatiewaarde in de sector. De gemiddelde energiefactuur ligt dan ook aanzienlijk lager.

100% Duurzame, circulaire & innovatieve materialen
Eerder een modern of cottage design?

Makkelijk te bouwen

Doe-het-zelvers en handige harry’s: let nu goed op! A-frame woningen zijn namelijk ook zelf in elkaar te zetten. Bij BUILDINC kun je kiezen voor vaste designs ontworpen door onze in-house architecten, maar je kan ze ook zelf aanpassen of samen met ons een nieuw ontwerp maken. Daarnaast staan wij jou tijdens het volledige bouwproces met raad en daad bij zodat jij je project tot een succesvol einde kan brengen. Voor je het weet staat de A-frame woning van je dromen er!

Lees ook: Een tiny house op je landbouwgrond bouwen.

Makkelijk te bouwen

Doe-het-zelvers en handige harry’s: let nu goed op! A-frame woningen zijn namelijk ook zelf in elkaar te zetten. Bij BUILDINC kun je kiezen voor vaste designs ontworpen door onze in-house architecten, maar je kan ze ook zelf aanpassen of samen met ons een nieuw ontwerp maken. Daarnaast staan wij jou tijdens het volledige bouwproces met raad en daad bij zodat jij je project tot een succesvol einde kan brengen. Voor je het weet staat de A-frame woning van je dromen er!

Lees ook: Een tiny house op je landbouwgrond bouwen.

a-frame huis
Elk A-frame huis is verschillend. Ze komen voor in verschillende vormen.

Gevelbekleding: een A-frame huis met tijdloos design

BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.

BUILDINC bouwt jouw unieke A-frame woning

Zowel als bouwpakket of volledig kant-en-klaar geleverd. En dat steeds op maat en smaak van de klant. Wil je graag een tiny house kopen of heb je nood aan een extra woordje uitleg? Vraag hier meer informatie en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met jou op om je persoonlijk te adviseren en de verschillende mogelijkheden te bespreken.

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC : je krijgt van ons één vaste prijs voor een Tiny House volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Het plan voor een Tiny House van je dromen

Samen met jou bekijken we wat je precies van je microwoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.

Jij bepaalt hoe jouw Tiny House gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan alle twee: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

Tiny Houses met BUILDINC is niet enkel 120% circulair, het is ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

DUURZAME OPLOSSING

Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan ben je met een tiny house al op de goede weg. Bij het bouwen van een tiny house wordt er namelijk steevast gebruikgemaakt van duurzame materialen. Ook bij BUILDINC proberen wij ons steentje bij te dragen. Zo produceren wij met het RICRON paneel; een volledig gerecycleerd paneel met verschillende lagen plastic die zo uit de zee worden gevist. Het eco-vriendelijke product heeft al verschillende awards op zijn naam staan en is erkend door het WWF. Daarnaast zijn wij niet enkel 100% duurzaam, maar ook 120% circulair. Al het materiaal waarmee de tiny house gebouwd wordt, kan opnieuw geïntegreerd worden in nieuwe bouwprojecten.

Veelgestelde vragen over A-frame huizen in België

De Belgische wetgeving is erg vaag rond A-frame huizen. Bij een bouw is er altijd een vergunning nodig. De kans van slagen voor de vergunning is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Reglementering in je gemeente
  • De omgeving van je huis
  • Inkijk privacy van je buren

Mocht het niet lukken zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden om je woning uit te breiden zoals aanbouw of werken met een optopping

A-frame huizen worden niet altijd erkend als woning omdat de bewoonbare ruimte soms kleiner is dan wat de woonwetgeving voorschrijft. 

Voor domiciliëring moet je eerst informeren bij je gemeente. Of je moet je domicilieadres ergens anders zetten, maar dan woon je officieel niet in je microwoning.

Met het modulair systeem van BUILDINC kunnen sanitaire voorzieningen makkelijk en snel geplaatst worden in je natuurhuisje.

Modulaire gebouwen bieden de mogelijkheid om meerdere verdiepen bij te bouwen.

A-frame woningen en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze 100% duurzaam en geïsoleerd.

BUILDINC biedt de mogelijkheid om je woning uit te breiden op maat. Zo heb je ook een mini natuurhuisje met toilet en douchemogelijkheden, smart home integratie, ect.
Ja, door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen zelfs jaren nog aanpassen, uibreiden of hergebruiken.
Niet onbelangrijk bij het bouwen van een microhuisje is de basis waarop deze gebouwd wordt. BUILDINC biedt je verschillende funderingsmogelijkheden om een snelle en propere opbouw te garanderen.

Waar mag ik een tiny house bouwen?

Wil je een Tiny House bouwen in België of Nederland? De regelgeving voor tiny houses in België of Nederland is in elke gemeente anders. Zo heeft de stad Leuven al een eigen regelgeving klaar. Wat wel algemeen is vastgelegd, is dat een tiny house minstens 18m2 groot moet zijn. Ook heb je steeds een bouwvergunning nodig om een tiny house te kunnen plaatsen.

Lees meer:

Soorten A-frame huizen in België en Nederland

Wie eens A-frame houses opzoekt op Pinterest, zal al snel verliefd worden op deze charmante type woningen. Elke vierkante meter wordt benut en knus ingericht voor maximaal comfort en woonplezier. Doordat een A-frame huis bij BUILDINC altijd in samenspraak met de klant worden ontworpen, zal die er exact uitzien zoals in jouw dromen. Graag een a-frame tiny house (met het typische dak)? Of eerder een blokje? De keuze is aan jou!