Tiny House bouwen (België of Nederland)

Tiny House bouwen (België of Nederland)

Droom jij ook van een tiny house vervaardigd uit duurzame materialen? Bij BUILDINC zit je aan het juiste adres voor een op maat gemaakte duurzame woning. Heb je liever een zelfbouwpakket? Of laat je het graag over aan professionals? De experten van BUILDINC gaan samen met jou op zoek naar een oplossing die 100% voldoet aan jouw wensen.

tiny house kopen 2

Waarom tiny houses nu zo populair zijn?

Tiny houses, je hoort er waarschijnlijk steeds meer en meer over. Deze trendy huisjes zie je steeds vaker opduiken. Steeds meer jonge mensen kiezen voor een simpele tiny house in plaats van een appartement in de drukke stad. Maar vanwaar komt deze evolutie?

Tiny House Movement

Het begrip “Tiny house” ontstond in 1970 in Amerika met de “tiny house movement“. Dit was een sociale beweging die een duurzame en minimalistische woon- en levensstijl wou promoten. In plaats van steeds meer spullen te willen, werken ze eerder met het “less is more”-principe.

Een tiny house is dus meer dan een heel klein huisje. Het hoort bij een minimalistische filosofie, waarbij je je tijd gaat spenderen aan wat echt belangrijk is: mooie ervaringen beleven, reizen en genieten van de kleine dingen. Dat lukt enkel als je niet focust op veel bezittingen verzamelen of een groot huis hebben. Met een tiny house zorg je dus voor een volledig zen-ervaring, ook in je woonst.

Bovendien zijn deze kleine woningen ook veel duurzamer en draag je dus bij tot een groenere wereld. Zeker bij BUILDINC gaan we altijd voor duurzame materialen die ook nog eens stevig zijn. Zo gaan zowel jouw tiny house als het milieu nog lang mee!

Off-grid vs. high-tech

Sommige mensen willen een tiny house als alternatieve vakantiewoning, waar ze echt helemaal tot rust kunnen komen. Vaak is een off-grid tiny house dan de beste keuze. Wie het echter als vaste woonst wil, zal wel de nodige technologie moeten (laten) installeren. Ook daarbij heb je veel keuze. Van simpele noodzakelijkheden tot echte high-tech, het kan allemaal in een tiny house.

tiny house buiten

Wetgeving rond tiny houses

Wonen in een tiny house is niet altijd even evident. De wetgeving laat namelijk vaak geen domiciliëring toe in zo’n klein huisje. Net als bij andere gebouwen heb je gewoon een vergunning nodig in België en Nederland. Deze vergunningen kunnen per gemeente of stad ook nog eens verschillen, aangezien het om bouw- en ecovergunningen gaat.

Op eigen grond bouwen is vaak geen probleem. Als je dus een leuk klein huisje wilt bouwen waar iemand anders (denk aan kinderen, cohousing…) intrekt, is dat perfect mogelijk. Het huisje zelf kan echter niet zomaar als woonst opgegeven worden, aangezien er daarvoor de wettelijke vereiste is van minstens 18 vierkante meter per persoon. Is de woonst kleiner dan dat? Dan voldoet ze niet aan de voorwaarden om een officieel adres te krijgen.

Lees meer over de wetgeving van tiny houses in België.

Hoe begin je eraan?

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe je aan het bouwen van een tiny house begint en waar je op moet letten als je een tiny house bouwt. We lijsten het even voor je op:
tiny house bouwen 2

Inspiratie zoeken

Eens je weet wat je budget is, kan je gaan kijken welk type tiny house het best bij jou past. Liever de strakke lijnen van een A-Frame woning? Of toch een typisch houten tiny house? Welke gevelbekleding past het best bij jouw smaak? En hoe groot moet de keuken zijn? Via websites zoals Pinterest kan je snel verschillende uitwerkingen zien en inspiratie opdoen voor jouw ideale tiny house.

Lees ook: Een tiny house op je landbouwgrond bouwen.

Voorbereiding

Voordat je een bouwpakket koopt of iemand inhuurt om je tiny house te bouwen, moet je ook voorbereid zijn op vlak van vergunningen en plaats van de toekomstige tiny house. Doe dus op voorhand voldoende opzoekwerk, zodat je niet voor verrassingen komt te staan op vlak van wetgeving en vergunningen. Je wilt namelijk niet riskeren dat je huisje onwettig gebouwd is.

tiny house bouwen 6
tiny house bouwen 4

Bouwpakket of laten bouwen?

Heb je je inspiratie gevonden? Weet je exact welke vergunningen je nodig hebt? Dan rest enkel nog de keuze of je het zelf gaat bouwen of wilt laten bouwen. Dit hangt af van een aantal factoren. Twijfel je of het je zou lukken om een bouwpakket alleen in elkaar te steken? Aarzel niet om een professional zoals BUILDINC te contacteren. We helpen je graag doorheen het keuzeproces.

Een tiny house laten bouwen door professionals

Als je toch niet de handigste in huis bent, is het misschien slim om het bouwen van je tiny house over te laten aan professionals, zoals de experts van BUILDINC. We leggen je even uit wat de voordelen zijn:

Expertise

Voor de meeste mensen die zelf een tiny house bouwen, is dat het eerste grote project waar ze zich aan wagen. De experts van BUILDINC hebben echter al heel wat tiny houses ontworpen en gebouwd, waardoor ze perfect weten hoe het werkt. Geen beginnersfouten meer dus: ze werken keer op keer een tiny house perfect af.

Kosten

Veel mensen willen graag zelf aan de slag,omdat ze denken hiermee de kosten goed te kunnen drukken. Dat is echter niet altijd het geval. Als je niet genoeg ervaring hebt met het bouwen, isoleren en afwerken van een huis, kunnen er al snel verschillende fouten in sluipen, die heel duur zijn om weer recht te zetten. Denk daarbij aan waterschade, kwetsbare funderingen of slechte isolatie.

Uiteindelijk zit je op het einde van de rit dan nog steeds met een grote kost, die soms de kost van een tiny house te laten bouwen ferm overstijgt. Je huisje laten bouwen kan dus soms de betere optie zijn, zelfs wanneer je budget niet heel groot is. Je bent verzekerd van een kwaliteitsvolle en duurzame woning.

Keuzevrijheid

Sommige mensen zijn bang dat ze niet genoeg keuzevrijheid zullen hebben als ze hun tiny house door een bedrijf laten bouwen. Als je zelf de lichtschakelaars installeert, kan je ze namelijk zelf ook inwisselen voor andere schakelaars, toch?

Ja, maar er zijn heel wat keuzes die enkel mogelijk zijn als ze door een professional worden gedaan. Ingenieuze installatietechnieken of andere geavanceerde upgrades zijn niet zo heel simpel om te installeren. Als je graag geavanceerdere opties wilt, ga je beroep moeten doen op een professionele tiny house-bouwer.

Zelf bouwen of laten bouwen? Alle voordelen op 'n rijtje!

Zelf bouwen

  • Handig bouwpakket voor de klussers onder ons
  • Lagere kosten
  • Je weet zelf exact hoe alles in elkaar zit

Laten bouwen

  • Volledig perfect gebouwd
  • Geavanceerde mogelijkheden
  • Uitstekende klantenservice bij problemen of fabrieksfouten

Gevelbekleding: een Tiny House met tijdloos design

BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.

Je Tiny House kopen bij BUILDINC

Speel je al een tijdje met het idee om in een tiny house te gaan wonen? Of wil je het eerder bouwen als zorgwoning of extra studentenwoning? Of je nu een tiny house als vakantiehuis wil of als permanente woning, bij BUILDINC ben je aan het juiste adres! Wij zijn expert in modulair en ecologisch bouwen in België. Samen bekijken we wat er mogelijk is en wordt er op basis daarvan een offerte gemaakt. Lees hier hoe wij tewerk gaan:

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC : je krijgt van ons één vaste prijs voor een Tiny House volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Het plan voor een Tiny House van je dromen

Samen met jou bekijken we wat je precies van je microwoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.

Jij bepaalt hoe jouw Tiny House gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan alle twee: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

Tiny Houses met BUILDINC is niet enkel 120% circulair, het is ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

DUURZAME OPLOSSING

Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan ben je met een tiny house al op de goede weg. Bij het bouwen van een tiny house wordt er namelijk steevast gebruikgemaakt van duurzame materialen. Ook bij BUILDINC proberen wij ons steentje bij te dragen. Zo produceren wij met het RICRON paneel; een volledig gerecycleerd paneel met verschillende lagen plastic die zo uit de zee worden gevist. Het eco-vriendelijke product heeft al verschillende awards op zijn naam staan en is erkend door het WWF. Daarnaast zijn wij niet enkel 100% duurzaam, maar ook 120% circulair. Al het materiaal waarmee de tiny house gebouwd wordt, kan opnieuw geïntegreerd worden in nieuwe bouwprojecten.

Hoeveel kost een tiny house?

De prijzen van een tiny house liggen behoorlijk uiteen, maar de Tiny House prijs kan gemiddeld liggen tussen de 50.000 en 100.000 euro.

Omdat elk tiny house verschillend is hanteren we bij BUILDINC geen catalogus met vaste prijzen. Veel hangt af van het materiaal, de grootte en de afwerking. Ook zal het een verschil uitmaken of je een tiny house koopt dat al klaar is of een dat je nog zelf deels moet afwerken of bouwen.

Een tiny house kopen? Vul dan onderaan het formulier in en krijg een gratis offerte!

Tiny house bij BUILDINC: vraag vandaag nog je offerte aan

Klaar voor een minimalistisch huisje dat 100% duurzaam en 120% circulair is? Bij BUILDINC werken we met eco-vriendelijke materialen, zoals het RICRON paneel: een volledig gerecycleerd paneel dat vervaardigd wordt uit verschillende lagen plastic die uit de zee zijn gehaald. Daarnaast kan ook al het materiaal waarmee je tiny house gebouwd is hergebruikt worden voor een ander bouwproject.

Van ontwerp tot plaatsing begeleiden we je volledig. We bekijken samen met jou alle mogelijkheden en maken op basis van je noden en wensen een offerte. Onze persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat jij de perfecte tiny house zal krijgen. Vraag meer informatie en begin binnenkort aan je tiny house-droom!

Waar mag je een tiny house bouwen?

Wil je een Tiny House bouwen in België of Nederland? De regelgeving voor tiny houses in België of Nederland is in elke gemeente anders. Zo heeft de stad Leuven al een eigen regelgeving klaar. Wat wel algemeen is vastgelegd, is dat een tiny house minstens 18m2 groot moet zijn. Ook heb je steeds een bouwvergunning nodig om een tiny house te kunnen plaatsen.

Lees meer:

Veelgestelde vragen over Tiny Houses

De Belgische wetgeving is erg vaag rond Tiny Houses. Bij een bouw is er altijd een vergunning nodig. De kans van slagen voor de vergunning is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Reglementering in je gemeente
  • De omgeving van je huis
  • Inkijk privacy van je buren

Mocht het niet lukken zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden om je woning uit te breiden zoals aanbouw of werken met een optopping

Tiny Houses worden niet altijd erkend als woning omdat de bewoonbare ruimte soms kleiner is dan wat de woonwetgeving voorschrijft.

Voor domiciliëring moet je eerst informeren bij je gemeente. Of je moet je domicilieadres ergens anders zetten, maar dan woon je officieel niet in je microwoning.

Met het modulair systeem van BUILDINC kunnen sanitaire voorzieningen makkelijk en snel geplaatst worden in je natuurhuisje.
Modulaire gebouwen bieden de mogelijkheid om meerdere verdiepen bij te bouwen.
Tiny Houses en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze 100% duurzaam en geïsoleerd.
BUILDINC biedt de mogelijkheid om je woning uit te breiden op maat. Zo heb je ook een mini natuurhuisje met toilet en douchemogelijkheden, smart home integratie, ect.
Ja, door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen zelfs jaren nog aanpassen, uibreiden of hergebruiken.
Niet onbelangrijk bij het bouwen van een microhuisje is de basis waarop deze gebouwd wordt. BUILDINC biedt je verschillende funderingsmogelijkheden om een snelle en propere opbouw te garanderen.

Soorten tiny houses in België en Nederland

Er bestaan heel wat verschillende soorten tiny houses. Hieronder sommen we de populairste types voor je op: 

  1. Houten tiny house: Hout straalt enorm veel warmte uit en is dan ook de beste keuze als je van gezelligheid houdt. 
  2. Tiny house op wielen: Ze lijken misschien een beetje op trailers, maar hebben wel de typische charme van een tiny house. 
  3. A-frame tiny house: Deze populaire woningen met puntdak is de all-time favorite van elke tiny house liefhebber. 
  4. Containerwoning 2.0: Een containerwoning is de ideale tiny house. Ze zijn makkelijk te plaatsen en volledig naar eigen wens in te richten. 

Laat je inspireren door design:

Wie eens tiny houses opzoekt op Pinterest, zal al snel verliefd worden op deze charmante type woningen. Elke vierkante meter wordt benut en knus ingericht voor maximaal comfort en woonplezier. Doordat een tiny house bij BUILDINC altijd in samenspraak met de klant worden ontworpen, zal die er exact uitzien zoals in jouw dromen. Graag een A-frame tiny house (met het typische dak)? Of eerder een blokje? De keuze is aan jou!