Klein huis te koop

Klein huis te koop

Klein huis te koop? Bouw met BUILDINC!

Kleine woningen of tiny houses zijn aan een serieuze opmars bezig. Daarom lijken ze in heel België, voornamelijk rond de stad Gent en in de Vlaamse Ardennen, als paddenstoelen uit de grond te schieten. Heb je interesse in een eigen kleine woonst, omringd door heuvels in een landelijke gemeente of gelegen vlak bij een stad? Lees dan zeker dit artikel! BUILDINC vertelt je alles wat je moet weten over een kleine residentie.

Alles wat je moet weten over een kleine, gezellige woning

Het idee om kleiner te wonen is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar in de jaren ‘70 de Tiny House Movement ontstond. Het omvatte een groep mensen die wilden inzetten op een duurzame en minimalistische levens-/woonstijl. In een kleine woning is het rustig wonen, omdat je minder spullen hebt. Bovendien is het veel ecologischer, want je verbruikt ook minder energie.

Kenmerken

De oppervlakte van een tiny house is meestal niet groter dan 28 vierkante meter. Het is dus een uitdaging om die ruimte zo efficiënt mogelijk in te delen, zodat het bewonen ervan aangenaam blijft. Een tiny house is daarom niet voor iedereen weggelegd. Wie liever een ruime inkomhal en 3 slaapkamers heeft, zou beter zoeken naar een villa of standaard woning.

In een tiny house bevindt alles zich in één ruimte, meestal met een trap die de slaapkamers scheidt van de andere ruimtes. Die kleine ruimte is een opportuniteit om creatieve oplossingen te zoeken, zodat alle voorzieningen aanwezig kunnen zijn. Je moet immers in staat zijn om te koken, slapen, wassen en ontspannen. Gelukkig kan je je hart ophalen aan de eindeloze inspiratie online. Voer gerust ‘tiny house’ in als zoekopdracht op Pinterest en je zal versteld staan van de mogelijkheden waarmee je een kleine woning kan bouwen.    

De wetgeving als doodlopend straatje?

Voor het bouwen van een tiny house is het wettelijk kader nog onduidelijk omdat het in België een relatief recent fenomeen is. Daarbij verschilt de wetgeving in Vlaanderen met die in Wallonië. Aangezien het onder ‘kleinschalig wonen’ valt moet je hoe dan ook een bouwvergunning aanvragen voor je kleine nieuwbouwproject, ook al is het op eigen bouwgrond. De beslissing tot goedkeuring valt onder de bevoegdheid van de gemeente waar je de aanvraag indient.

Tiny house als instapklare woning

Indien je een klein huis als primaire woning wenst te gebruiken, moet je rekening houden met de wetgeving rond domiciliëring. Volgens de Belgische wet moet een woning een totale oppervlakte hebben van minimaal18 vierkante meter per persoon. Bij een tiny house ligt dat vaak lager, zeker als volledige gezinnen een klein huis  bewonen.  

Tiny house als zorgwoning

Tiny houses zijn dan wel weer geschikt om als zorgwoning te dienen. Neem jij een zorgbehoevende persoon onder je vleugels, dan mag de zorgunit maximaal 50 vierkante meter groot zijn. De module hoeft daarbij niet per se in of aan je huis gebouwd te worden, maar mag er ook los van staan. Wanneer de zorgperiode afgelopen is, kan je het tiny house verplaatsen en eventueel als vakantiewoning gebruiken.  

Tiny house als vakantiewoning

Een kleine woning als vakantiewoning gebruiken is wettelijk gezien volledig mogelijk, mits de bouwvergunning door de gemeente is goedgekeurd. Aangezien je bij een tweede verblijf geen rekening hoeft te houden met domiciliëring, is de minimale oppervlakte niet in tel.

De voordelen van een klein charmant huis

Hoe je ook beslist om je kleine woning vorm te geven of welke toplocatie je ook kiest om je tiny house te planten, er zijn enkele voordelen waar je altijd van zal genieten. We lijsten ze even voor je op.  

Meer vrijheid

Hoe kleiner de woning, hoe minder werk je zal hebben. Hoe minder werk je hebt, hoe meer vrije tijd. Eerst en vooral is een tiny house sneller afbetaald dan een standaard woning, waardoor jij ervoor kan kiezen om minder te werken. Ten tweede vergt het onderhoud van je kleine woning minder tijd. Op een uurtje is je volledige woning weer schoon en kan jij tijd spenderen aan de dingen die echt van belang zijn voor jou.

Gezonder leven

Met een tiny house ligt de nadruk meer op ervaringen dan op het materiële. Het is bewezen dat tijd spenderen met familie en vrienden voor gelukkigere mensen zorgt en dat gelukkigere mensen gezonder leven. Bovendien daalt je stresslevel door meer tijd te investeren in je hobby’s en jezelf te omringen door de natuur.

Minder kosten

Door de kleine oppervlakte betaal je minder voor een tiny house dan voor een standaard woning. Daarnaast is het een pak goedkoper om een kleine ruimte te verwarmen en van elektriciteit te voorzien dan een halfopen bebouwing met 2 slaapkamers of een moderne villa. Als je daarnaast investeert in zonnepanelen, vloerverwarming en driedubbele beglazing zal je nietks van de energiecrisis voelen in je portefeuille.

Duurzaam alternatief

Door de kleine oppervlakte betaal je minder voor een tiny house dan voor een standaard woning. Daarnaast is het een pak goedkoper om een kleine ruimte te verwarmen en van elektriciteit te voorzien dan een halfopen bebouwing met 2 slaapkamers of een moderne villa. Als je daarnaast investeert in zonnepanelen, vloerverwarming en driedubbele beglazing zal je nietks van de energiecrisis voelen in je portefeuille.

Klein huis te koop: wat is de prijs?

De prijs van een tiny house hangt van enkele factoren af. Een van de grootste kosten is ongetwijfeld het perceel waarop je wil bouwen. Hoeveel je daarvoor neertelt is afhankelijk van de ligging. Ligt het dicht bij een gemeente, deelgemeente of stad, dan betaal je uiteraard meer dan een mooi eigendom in een landelijke omgeving. Vastgoed in hartje Antwerpen kost meer dan een stuk bouwgrond in de Vlaamse Ardennen.

Een andere factor die een rol speelt in de prijs van een tiny house is de mate van afwerking. Een woning die instapklaar is kost meer dan een ruwbouw die je zelf verder afwerkt. Bovendien doen ook de gebruikte materialen en gewenste voorzieningen ertoe. Hoewel ecologische toepassingen zoals zonnepanelen veel kunnen kosten, verdient dit zichzelf terug in lage energiefacturen.

Gemiddeld kost een kleine woning tussen de 40.000 en 80.000 euro, maar er hangt dus veel af van jouw wensen, noden en voorkeuren. Breng je de kosten graag al eens in kaart? Vraag dan een gratis vrijblijvende offerte aan bij BUILDINC.

Een tiny house bouwen met BUILDINC

Als ervaren bouwbedrijf helpt BUILDINC je graag in het waarmaken van je bouwplannen. Zou je graag in een tiny house wonen en heb je al een perceel op het oog? Dan staat BUILDINC voor je klaar om jouw droom te realiseren! Wij zetten steeds in op de meest ecologische en duurzame bouwtechnieken op de markt. Onze slogan is niet voor niets ‘smarter, faster, greener’. Kiezen voor BUILDINC is kiezen voor een groene toekomst!

Voldoen wij aan jouw zoekcriteria? Neem vandaag nog contact met ons op en deel je bouwplannen met ons via e-mail!