Tiny house Vlaams-Brabant
Ook in Vlaams-Brabant is de tiny house-movement aan haar opmars bezig. Steeds meer zie je deze leuke kleine huisjes opduiken, zowel in landelijke als stedelijke omgevingen. BUILDINC staat ook in Vlaams-Brabant klaar voor de realisatie van jouw tiny house. Zo wordt je droomproject werkelijkheid!
Kleinschalig wonen in tiny houses
Tiny house movement
De tiny house movement startte in de Verenigde-Staten, als reactie op de duurder wordende huizenmarkt, maar is de laatste jaren overgewaaid naar onze streek. In België en Nederland vind je steeds meer tiny houses terug,ook in de provincie Vlaams-Brabant. Deze nieuwe woonvorm valt niet meer weg te denken!
Waarom kiezen mensen voor een tiny house?
Er zijn veel redenen waarom mensen ervoor kiezen om een tiny house te plaatsen. Soms wordt een tiny house in de directe omgeving van een primaire vaste woning geplaatst en als ontspannings- of hobbyruimte, werkplek of extra logeerruimte gebruikt. Een tiny house kan je ook binnen de sociale huisvesting kaderen, bijvoorbeeld wanneer het huisje als zorgwoning voor een zorgbehoevende ouder of grootouder wordt gebruikt. Op die manier vermijden mensen hoogoplopende kosten van een rusthuis of zorgfaciliteit.
In Vlaanderen vind je tiny houses vaak terug als vakantieverblijf in de natuur, verder weg van huis. Vlaams-Brabant biedt immers prachtige natuur. Een tiny house is daarom perfect als getaway om helemaal tot rust te komen. Tiny houses die verhuurd worden zitten tijdens de zomer helemaal vol!
In de lijn met de oorspronkelijke tiny house movement kiezen veel mensen ook bewust voor een tiny house als primaire woning. Denk bijvoorbeeld aan jonge starters die geen zin hebben om een enorme lening af te betalen. Nieuwe woonvormen zoals tiny houses of kangoeroewoningen doen daarom steeds meer hun intrede, ook bij ons. Of het nu gaat om een student, alleenstaande of gezin, een andere manier van wonen spreekt veel mensen aan!

De voordelen van een tiny house
Volwaardige woningen voor een kleiner budget
Alle comfort
Je kunt je tiny house uitrusten met alle comfort dat je nodig hebt. In de eerste plaats wordt daarbij aan een keuken en sanitair gedacht. Je kunt hierbij kiezen voor een kleine kookhoek, maar ook een grotere keuken met voldoende werkplek kan een plaats krijgen in je tiny house. Op vlak van sanitair kan je bijvoorbeeld opteren voor een composttoilet, maar je kunt ook werken met een normaal doorspoeltoilet. Een douche mag ook zeker niet ontbreken als je wilt gaan voor net dat tikkeltje meer!
Betaalbaar
Financiële motieven zijn vaak de reden waardoor mensen ervoor kiezen om een tiny house te plaatsen. Vooral wanneer er permanent in het huisje wordt gewoond. Een tiny house gaat veel minder dan een reguliere woning. Voor de bouw van een tiny house moet je rekenen op een budget tussen de 30.000 en de 90.000 euro. De kostprijs van de lap grond waar je je tiny house bouwt, is daarbij niet inbegrepen.
Neem dan zeker eens een kijkje op deze pagina als je meer lezen over de prijs van een tiny house?
Andere voordelen

Meer vrijheid
Een tiny house is al dan niet verplaatsbaar naar een bestemming naar keuze, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je tiny house een permanente plaats te geven. Sommige tiny houses zijn, wegens het formaat, technisch gezien niet verplaatsbaar. Een verplaatsbare woning geeft je in ieder geval een grote vrijheid. Je kunt ervoor opteren in een stad of op het platteland te blijven, of misschien zelfs naar een camping of vakantiepark te trekken.
Minimalistisch leven
Door een tiny house te bewonen zal je vaker in de buitenlucht vertoeven, waardoor de focus minder op bezittingen ligt. Je waardeert meer wat écht belangrijk is!
Flexibel wonen
Daarnaast gebruikt BUILDINC een modulair bouwsysteem bij de constructie van een tiny house. Het wil zeggen dat je de units naar hartenlust kunt schakelen, stapelen en uitbreiden. Op die manier wordt er een flexibele vorm van wonen gecreëerd.
Regelgeving Vlaams-Brabant
De huidige regelgeving rond tiny houses in Vlaanderen is vaag en minder goed geregeld dan in Nederland. Om permanent een tiny house te plaatsen moetje naar het beleid van je gemeente kijken. Je hebt namelijk een bouwvergunning nodig omdat een tiny house onder de noemer ‘kleinschalig wonen’ valt. Dat heeft te maken met het maximaal bouwvolume. Sommige gemeenten staan dit toe, anderen niet.
Lees meer: de regelgeving in Vlaanderen rond tiny houses

Tiny house Vlaams-Brabant: BUILDINC staat voor je klaar!
Ben je klaar voor het tiny house van je dromen en zoek je naar een geschikt bouwbedrijf binnen Vlaams-Brabant? Op BUILDINC kan je rekenen! Wij staan voor jou klaar binnen gans België. Ook in Vlaams-Brabant kan je op ons vertrouwen voor het vervoeren en plaatsen van jouw tiny house.
Ecologisch bouwen
Bij BUILDINC werken we met eco-vriendelijke materialen, zoals het RICRON paneel. Dit is een volledig gerecycleerd paneel dat wordt vervaardigd uit plastic dat uit de zee is gehaald. Daarnaast kan het materiaal, waarmee je tiny house is gebouwd, volledig hergebruikt worden voor een ander bouwproject. Op die manier draag jij ook een steentje bij aan de natuur!
Begeleiding van plan tot afgewerkt project
BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.
Je Tiny House kopen bij BUILDINC
Speel je al een tijdje met het idee om in een tiny house te gaan wonen? Of wil je het eerder bouwen als zorgwoning of extra studentenwoning? Of je nu een tiny house als vakantiehuis wil of als permanente woning, bij BUILDINC ben je aan het juiste adres! Wij zijn expert in modulair en ecologisch bouwen in België. Samen bekijken we wat er mogelijk is en wordt er op basis daarvan een offerte gemaakt. Lees hier hoe wij tewerk gaan:
Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag
Geen verrassingen bij BUILDINC : je krijgt van ons één vaste prijs voor een Tiny House volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.
Het plan voor een Tiny House van je dromen
Samen met jou bekijken we wat je precies van je microwoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.
Jij bepaalt hoe jouw Tiny House gebouwd wordt
Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan alle twee: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.
Levenslang genieten
Tiny Houses met BUILDINC is niet enkel 120% circulair, het is ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

DUURZAME OPLOSSING
Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan ben je met een tiny house al op de goede weg. Bij het bouwen van een tiny house wordt er namelijk steevast gebruikgemaakt van duurzame materialen. Ook bij BUILDINC proberen wij ons steentje bij te dragen. Zo produceren wij met het RICRON paneel; een volledig gerecycleerd paneel met verschillende lagen plastic die zo uit de zee worden gevist. Het eco-vriendelijke product heeft al verschillende awards op zijn naam staan en is erkend door het WWF. Daarnaast zijn wij niet enkel 100% duurzaam, maar ook 120% circulair. Al het materiaal waarmee de tiny house gebouwd wordt, kan opnieuw geïntegreerd worden in nieuwe bouwprojecten.
Hoe kan ik de prijs drukken?
Tiny house bouwen of laten bouwen
Sommige mensen kiezen ervoor zelf aan de slag te gaan bij het bouwen van hun tiny house, omdat ze dit leuk vinden, maar misschien ook omdat ze denken op die manier de kosten te kunnen drukken. Dit is echter niet altijd het geval! Als je weinig ervaring hebt kunnen er immers heel wat zaken mislopen door fouten en verlies je bovendien ook gewoon kostbare tijd. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van waterschade of slechte isolatie, wat je op termijn duur kan komen te staan.
- Woning structuur en de afmeting van je dakopbouw
- Prefab Tiny House of maatwerk?
- Afwerking in hout of steen?
- Technische voorzieningen
- een dakopbouw met een plat of hellend dak?
Daarom is het vaak beter simpelweg een beroep te doen op een expert, zoals BUILDINC. Hierdoor ben je zeker van een kwalitatief afgewerkt huisje en heb je meer zekerheid wat betreft de prijs, die bepaald wordt in de offerte. Bovendien biedt een professional vaak ook meer mogelijkheden op het vlak van afwerking, verschillende opties en upgrades. Bij BUILDINC hebben we jarenlange ervaring en expertise opgebouwd, die we graag voor jou aanwenden!
Gerecycleerde materialen
Je kunt ervoor kiezen om te werken met gerecycleerde materialen voor de bouw van je tiny house, wat de prijs kan drukken. Daarnaast is het ook een erg duurzame keuze! Bij BUILDINC wordt trouwens altijd gewerkt met eco-vriendelijke materialen.
Veelgestelde vragen over Tiny Houses
De Belgische wetgeving is erg vaag rond Tiny Houses. Bij een bouw is er altijd een vergunning nodig. De kans van slagen voor de vergunning is afhankelijk van een aantal factoren:
- Reglementering in je gemeente
- De omgeving van je huis
- Inkijk privacy van je buren
Mocht het niet lukken zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden om je woning uit te breiden zoals aanbouw of werken met een optopping
Tiny Houses worden niet altijd erkend als woning omdat de bewoonbare ruimte soms kleiner is dan wat de woonwetgeving voorschrijft.
Voor domiciliëring moet je eerst informeren bij je gemeente. Of je moet je domicilieadres ergens anders zetten, maar dan woon je officieel niet in je microwoning.
BUILDINC: jouw veilige keuze
Klaar voor een tiny house te kopen dat voldoet aan al jouw wensen? Aarzel niet langer en doe een beroep op de expertise van BUILDINC voor het bouwen en plaatsen van jouw droomproject! Zo ben je zeker van een hoogstaand afgewerkte tiny house en kun je rekenen op een offerte op maat. Zo wordt jouw tiny house-droom werkelijkheid!
Waar mag ik een Tiny House zetten?
Wil je een Tiny House bouwen in België of Nederland? De regelgeving voor tiny houses in België of Nederland is in elke gemeente anders. Zo heeft de stad Leuven al een eigen regelgeving klaar. Wat wel algemeen is vastgelegd, is dat een tiny house minstens 18m2 groot moet zijn. Ook heb je steeds een bouwvergunning nodig om een tiny house te kunnen plaatsen.
Lees meer:
- De Tiny House wetgeving in België
- De Tiny House wetgeving in Nederland
- De Tiny House wetgeving in Vlaanderen
- De Tiny House wetgeving in de Ardennen
- Meer informatie waar je een Tiny House mag zetten vind je hier.
Laat je inspireren door design:
Wie eens tiny houses opzoekt op Pinterest, zal al snel verliefd worden op deze charmante type woningen. Elke vierkante meter wordt benut en knus ingericht voor maximaal comfort en woonplezier. Doordat een tiny house bij BUILDINC altijd in samenspraak met de klant worden ontworpen, zal die er exact uitzien zoals in jouw dromen. Graag een A-frame tiny house (met het typische dak)? Of eerder een blokje? De keuze is aan jou!