Tiny House Vlaanderen

Tiny House Vlaanderen
Hoewel de tiny house movement begon in de Verenigde Staten van Amerika, zijn ze ondertussen ook razend populair in Vlaanderen. Ze kennen tal van voordelen en zijn enorm gezellig.
tiny house kopen 2

Alles wat je moet weten over tiny houses in Vlaanderen

De tiny house movement kent zijn oorsprong in de Verenigde Staten van Amerika. Ondertussen vind je de kleine huisjes echter al in heel Europa. Ook in Vlaanderen zijn tiny houses aan een opmars bezig.

Op een kleine oppervlakte wonen zorgt dan ook voor een kleinere ecologische voetafdruk. Het is dus milieuvriendelijker, en dat maakt verschillende mensen voorstander van deze levensstijl. BUILDINC volgt die mentaliteit en biedt duurzame, op maat gemaakte tiny houses.

Tiny house als vakantiewoning

Nog niet klaar om definitief in een tiny house te gaan wonen? Tiny houses zijn ook perfect als tweede verblijfplaats! Je kan er tijdens je vakantie tot rust komen en de accommodatie verhuren wanneer je hem niet nodig hebt.

Plaats je tiny house dichtbij een natuurgebied en creëer zo je eigen gezellig natuurhuisje. Toch meer fan van de zee? Plaats je tiny house aan de kust en word elke ochtend wakker met de geur van een frisse zeebries.

Wist je dat onze tiny houses verplaatsbaar zijn?

modulair bouwen
Makkelijk verplaatsbaar dankzij ons modulair systeem

Dankzij het modulaire systeem Tabiclack kan je alle onderdelen hergebruiken. Kies dus helemaal zelf waar je jouw tiny huis wil. Op het platteland of liever dichter bij de stad? Jouw favoriete locatie staat niet voor eeuwig vast. Je kan er dus gerust na enkele jaren voor kiezen om je tiny house te verplaatsen.

Je moet natuurlijk wel rekening houden met de wetgeving. In bepaalde steden heb je namelijk een vergunning nodig. Het is vaak ook afhankelijk van de locatie van je tiny house en het stuk grond.

 Liever een tiny house in Wallonië? Daar is de wetgeving makkelijker.

Tiny house als eerste verblijfplaats

Het is ook mogelijk dat je een tiny house als eerste verblijfplaats wil gebruiken. Onze tiny houses komen in allerlei vormen en zijn altijd knus ingericht. Ze geven dus zeker een huiselijke sfeer af. Daarnaast bevatten ze alle faciliteiten die je nodig hebt. Privacy, elektriciteit, watertoevoer, WiFi, sanitaire voorzieningen… Alles wat je nodig hebt om ergens te wonen!

Toch moet je ook hier oppassen. Je hebt vaak een speciale vergunning nodig voor een tiny house. Dit hangt af van gemeente tot gemeente. Ook het plaatsen van je domicilie kan hier moeilijk verlopen. Het wettelijk kader in België is vrij ingewikkeld rond deze kwestie.

tiny house buiten
Met een tiny house heb je minder kosten, zo heb je veel meer tijd om te gaan reizen en je passies te volgen.

Is een tiny house huiselijk genoeg?

interieur tiny house
Kleiner wonen is de levensstijl van de toekomst

Een tiny house kan je helemaal inrichten zoals je zelf wil. Grote ramen voor een prachtig uitzicht, een tijdloze gevelbekleding, een woonkamer die nog steeds ruim genoeg is voor je hele gezin… Jij denkt het, wij doen het! Samen creëren we je prachtige tiny house.

Lees ook: Een tiny house op je landbouwgrond bouwen.

Energie in je tiny house

Het is niet omdat je een stuk kleiner woont, dat je levensstijl helemaal moet veranderen. Ecologisch en duurzaam leven wil allesbehalve zeggen dat je moet terugkeren naar de oertijd. Want wist je dat zonnepanelen ook mogelijk zijn voor je tiny house? We hebben er zelfs de perfecte aanvulling voor: de Watts thuisbatterij.

thuisbatterij tiny house
Zuinig met energie omgaan dankzij de Watts thuisbatterij

Gevelbekleding: een Tiny House met tijdloos design

BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.

Je Tiny House kopen bij BUILDINC

Speel je al een tijdje met het idee om in een tiny house te gaan wonen? Of wil je het eerder bouwen als zorgwoning of extra studentenwoning? Of je nu een tiny house als vakantiehuis wil of als permanente woning, bij BUILDINC ben je aan het juiste adres! Wij zijn expert in modulair en ecologisch bouwen in België. Samen bekijken we wat er mogelijk is en wordt er op basis daarvan een offerte gemaakt. De prijzen van een tiny house liggen behoorlijk uiteen, maar de Tiny House prijs kan gemiddeld liggen tussen de 50.000 en 100.000 euro. Lees hier hoe wij tewerk gaan:

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC : je krijgt van ons één vaste prijs voor een Tiny House volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Het plan voor een Tiny House van je dromen

Samen met jou bekijken we wat je precies van je microwoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.

Jij bepaalt hoe jouw Tiny House gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan alle twee: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

Tiny Houses met BUILDINC is niet enkel 120% circulair, het is ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

DUURZAME OPLOSSING

Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan ben je met een tiny house al op de goede weg. Bij het bouwen van een tiny house wordt er namelijk steevast gebruikgemaakt van duurzame materialen. Ook bij BUILDINC proberen wij ons steentje bij te dragen. Zo produceren wij met het RICRON paneel; een volledig gerecycleerd paneel met verschillende lagen plastic die zo uit de zee worden gevist. Het eco-vriendelijke product heeft al verschillende awards op zijn naam staan en is erkend door het WWF. Daarnaast zijn wij niet enkel 100% duurzaam, maar ook 120% circulair. Al het materiaal waarmee de tiny house gebouwd wordt, kan opnieuw geïntegreerd worden in nieuwe bouwprojecten.

Hoeveel kost een tiny house?

De prijzen van een tiny house liggen behoorlijk uiteen, maar gemiddeld ben je tussen de 50.000 en 120.000 euro kwijt.

Omdat elk tiny house verschillend is hanteren we bij BUILDINC geen catalogus met vaste prijzen. Veel hangt af van het materiaal, de grootte en de afwerking. Ook zal het een verschil uitmaken of je een tiny house koopt dat al klaar is of een dat je nog zelf deels moet afwerken of bouwen.

Een tiny house kopen? Vul dan onderaan het formulier in en krijg een gratis offerte!

Veelgestelde vragen over Tiny Houses

De Belgische wetgeving is erg vaag rond Tiny Houses. Bij een bouw is er altijd een vergunning nodig. De kans van slagen voor de vergunning is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Reglementering in je gemeente
  • De omgeving van je huis
  • Inkijk privacy van je buren

Mocht het niet lukken zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden om je woning uit te breiden zoals aanbouw of werken met een optopping

Tiny Houses worden niet altijd erkend als woning omdat de bewoonbare ruimte soms kleiner is dan wat de woonwetgeving voorschrijft.

Voor domiciliëring moet je eerst informeren bij je gemeente. Of je moet je domicilieadres ergens anders zetten, maar dan woon je officieel niet in je microwoning.

Met het modulair systeem van BUILDINC kunnen sanitaire voorzieningen makkelijk en snel geplaatst worden in je natuurhuisje.
Modulaire gebouwen bieden de mogelijkheid om meerdere verdiepen bij te bouwen.
Tiny Houses en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze 100% duurzaam en geïsoleerd.
BUILDINC biedt de mogelijkheid om je woning uit te breiden op maat. Zo heb je ook een mini natuurhuisje met toilet en douchemogelijkheden, smart home integratie, ect.
Ja, door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen zelfs jaren nog aanpassen, uibreiden of hergebruiken.
Niet onbelangrijk bij het bouwen van een microhuisje is de basis waarop deze gebouwd wordt. BUILDINC biedt je verschillende funderingsmogelijkheden om een snelle en propere opbouw te garanderen.

Soorten tiny houses in België en Nederland

Er bestaan heel wat verschillende soorten tiny houses. Hieronder sommen we de populairste types voor je op: 

  1. Houten tiny house: Hout straalt enorm veel warmte uit en is dan ook de beste keuze als je van gezelligheid houdt. 
  2. Tiny house op wielen: Ze lijken misschien een beetje op trailers, maar hebben wel de typische charme van een tiny house. 
  3. A-frame tiny house: Deze populaire woningen met puntdak is de all-time favorite van elke tiny house liefhebber. 
  4. Containerwoning 2.0: Een containerwoning is de ideale tiny house. Ze zijn makkelijk te plaatsen en volledig naar eigen wens in te richten. 

Wetgeving rond tiny houses

Wil je een Tiny House bouwen in België of Nederland? De regelgeving voor tiny houses in België of Nederland is in elke gemeente anders. Zo heeft de stad Leuven al een eigen regelgeving klaar. Wat wel algemeen is vastgelegd, is dat een tiny house minstens 18m2 groot moet zijn. Ook heb je steeds een bouwvergunning nodig om een tiny house te kunnen plaatsen.

Lees meer:

Laat je inspireren door design:

Wie eens tiny houses opzoekt op Pinterest, zal al snel verliefd worden op deze charmante type woningen. Elke vierkante meter wordt benut en knus ingericht voor maximaal comfort en woonplezier. Doordat een tiny house bij BUILDINC altijd in samenspraak met de klant worden ontworpen, zal die er exact uitzien zoals in jouw dromen. Graag een A-frame tiny house (met het typische dak)? Of eerder een blokje? De keuze is aan jou!