Tiny houses in België
De tiny house movement ontstond oorspronkelijk in Amerika, als reactie op de onzekere huizenmarkt. Hierdoor ontstond er nood aan alternatieve woonvormen, zoals caravans, cohousing of tiny houses. Zo’n tiny house biedt veel voordelen. Het is klein, compact en relatief goedkoop, waardoor het voor sommige mensen een oplossing biedt.
Ben je een fan van ecologische producten en wil je jouw voetafdruk verkleinen? Een tiny house heeft een veel kleinere ecologische voetafdruk dan een standaard woning en kan bovendien ook eenvoudig vervaardigd worden in duurzame materialen.
De trend waaide ook over naar Europese landen, waaronder ook België en Nederland. Steeds vaker duiken de tiny houses op, zowel als vakantiewoning, extra woonunit, tuinhuisje, maar ook als primaire woning. Je hebt een tiny house al vanaf enkele tienduizenden euro’s. BUILDINC staat voor jou klaar bij de realisatie van jouw droomproject op maat.
- Volledig op maat en volgens jouw wensen
- Zowel zelfbouwpakketten als geplaatst
- Begeleiding doorheen het volledige proces
- Duurzame, circulaire & innovatieve materialen
Waar mag ik een tiny house bouwen?
Wil je een Tiny House bouwen in België of Nederland? De regelgeving voor tiny houses in België of Nederland is in elke gemeente anders. Zo heeft de stad Leuven al een eigen regelgeving klaar. Wat wel algemeen is vastgelegd, is dat een tiny house minstens 18m2 groot moet zijn. Ook heb je steeds een bouwvergunning nodig om een tiny house te kunnen plaatsen.
Lees meer:
- De Tiny House wetgeving in België
- De Tiny House wetgeving in Nederland
- De Tiny House wetgeving in Vlaanderen
- De Tiny House wetgeving in de Ardennen
- Meer informatie waar je een Tiny House mag zetten vind je hier.
Tiny house wetgeving België: wat zijn de regels?
Omdat het fenomeen van de tiny houses in België nog vrij nieuw is, is er nog vrij veel onduidelijkheid op wettelijk vlak, zeker in Vlaanderen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, waar tiny houses beter en duidelijker worden gereguleerd. Wil je meer weten over de wetgeving omtrent tiny houses in Nederland? Lees dan meer op deze pagina.
Tiny houses vallen niet onder een specifieke wetgeving. In de toekomst zal moeten blijken wat de reactie is van de wetgever en of er al dan niet voor inspiratie wordt gekeken naar andere wetgeving omtrent bijvoorbeeld gewone woningen, tuinhuizen, garages of mobilhomes. Steden en gemeenten zijn nochtans wel vragende partij voor duidelijke vlaamse regels, zo zegt Nathalie Debast van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) in een interview met Radio 2. Zij haalt aan dat het goed zou zijn dat er een Vlaams afwegingskader komt waarbij lokale besturen (lees: gemeentes) nog altijd een appreciatiemarge hebben, maar waarbij toch een aantal zaken overkoepelend in Vlaamse wetgeving worden geregeld.
Tiny houses in Vlaanderen
Bij het bekijken van de wetgeving in België, moet je al meteen een onderscheid maken tussen tiny houses in Vlaanderen en tiny houses in Wallonië.

Vergunningsplicht
In ieder geval heb je voor het plaatsen van een tiny house een bouwvergunning nodig. Een tiny house valt immers onder de definitie van ‘kleinschalig wonen’, zo valt er te lezen op de website van Wonen Vlaanderen. Zelfs al wil je een tiny house plaatsen op je eigen bouwgrond, dan nog heb je een vergunning nodig. De gemeente heeft een beoordelingsvrijheid en mag oordelen of het project wel op die specifieke plek mag staan. Dit omwille van de ruimtelijke samenhang.
Het zijn de gemeenten die beslissen of er al dan niet een vergunning verleend wordt. Je zal dus altijd geval per geval moeten kijken in welke gemeente je het tiny house wil plaatsen en dan bij de stedenbouwkundige dienst van dat lokale bestuur aankloppen. Sommige gemeenten hebben reeds nagedacht over een zeker beleid omtrent tiny houses, zoals bijvoorbeeld stad Leuven. Dit biedt meer zekerheid voor de aanvragers van de bouwvergunning.
Domicilie
Een bijkomend juridisch probleem bij het wonen in een tiny house is een eventuele domiciliëring. Wie in een tiny house woont en er zich wilt laten domiciliëren zal soms moeilijkheden ondervinden, wegens de kleine oppervlakte die eigen is aan tiny houses. In de Belgische wet staat immers dat er een minimum oppervlakte van 18 vierkante meter per persoon vereist is. Een gemiddeld tiny house zal deze grens al gauw overschrijden. Sommige mensen zoeken achterpoortjes voor dit probleem en plaatsen bijvoorbeeld hun domicilieadres ergens anders.


Zorgwoningen
Sinds kort is er wel een wettelijk kader door de Vlaamse overheid ontworpen met betrekking tot zorgwoningen (zorgunits). Steeds meer mensen kiezen er immers voor om hun grootouders, ouders of andere zorgbehoevende personen zelf onder de vleugels te nemen. Dit niet enkel voor persoonlijke reden, maar vaak ook wegens financiële motieven. Wie een zorgunit wilt plaatsen in de tuin kan dit sinds 2021 mits een eenvoudige melding bij de gemeente. Er gelden wel nog steeds enkele basisvoorwaarden. Zo mag je de unit bijvoorbeeld niet in je voortuin plaatsen en mag hij niet groter zijn dan 50 vierkante meter.
Lees ook: Een tiny house op je landbouwgrond bouwen.
Tiny house in Wallonië
In Wallonië is men al iets meer mee met het hele verhaal en gelden er al enkele regels met betrekking tot ‘habitats légers’ of microwoningen. Vlaanderen laat voorlopig dus nog even op zich wachten.
Gevelbekleding: een Tiny House met tijdloos design
BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.
Je Tiny House kopen bij BUILDINC
Speel je al een tijdje met het idee om in een tiny house te gaan wonen? Of wil je het eerder bouwen als zorgwoning of extra studentenwoning? Of je nu een tiny house als vakantiehuis wil of als permanente woning, bij BUILDINC ben je aan het juiste adres! Wij zijn expert in modulair en ecologisch bouwen in België. Samen bekijken we wat er mogelijk is en wordt er op basis daarvan een offerte gemaakt. De prijzen van een tiny house liggen behoorlijk uiteen, maar de Tiny House prijs kan gemiddeld liggen tussen de 50.000 en 100.000 euro. Lees hier hoe wij tewerk gaan:
Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag
Geen verrassingen bij BUILDINC : je krijgt van ons één vaste prijs voor een Tiny House volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.
Het plan voor een Tiny House van je dromen
Samen met jou bekijken we wat je precies van je microwoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.
Jij bepaalt hoe jouw Tiny House gebouwd wordt
Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan alle twee: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.
Levenslang genieten
Tiny Houses met BUILDINC is niet enkel 120% circulair, het is ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

DUURZAME OPLOSSING
Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan ben je met een tiny house al op de goede weg. Bij het bouwen van een tiny house wordt er namelijk steevast gebruikgemaakt van duurzame materialen. Ook bij BUILDINC proberen wij ons steentje bij te dragen. Zo produceren wij met het RICRON paneel; een volledig gerecycleerd paneel met verschillende lagen plastic die zo uit de zee worden gevist. Het eco-vriendelijke product heeft al verschillende awards op zijn naam staan en is erkend door het WWF. Daarnaast zijn wij niet enkel 100% duurzaam, maar ook 120% circulair. Al het materiaal waarmee de tiny house gebouwd wordt, kan opnieuw geïntegreerd worden in nieuwe bouwprojecten.
Hoeveel kost een tiny house?
De prijzen van een tiny house liggen behoorlijk uiteen, maar gemiddeld ben je tussen de 50.000 en 120.000 euro kwijt.
Omdat elk tiny house verschillend is hanteren we bij BUILDINC geen catalogus met vaste prijzen. Veel hangt af van het materiaal, de grootte en de afwerking. Ook zal het een verschil uitmaken of je een tiny house koopt dat al klaar is of een dat je nog zelf deels moet afwerken of bouwen.
Een tiny house kopen? Vul dan onderaan het formulier in en krijg een gratis offerte!
- Woning structuur en de afmeting van je dakopbouw
- Prefab Tiny House of maatwerk?
- Afwerking in hout of steen?
- Technische voorzieningen
- een dakopbouw met een plat of hellend dak?
Je eigen tiny house bouwen? BUILDINC helpt!
Wil je graag kunnen genieten van jouw eigen tiny house? Dat kan. De experten van BUILDINC helpen je graag met je zoektocht naar het tiny house dat volledig voldoet aan jouw wensen. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.
Veelgestelde vragen over Tiny Houses in België
De Belgische wetgeving is erg vaag rond Tiny Houses. Bij een bouw is er altijd een vergunning nodig. De kans van slagen voor de vergunning is afhankelijk van een aantal factoren:
- Reglementering in je gemeente
- De omgeving van je huis
- Inkijk privacy van je buren
Mocht het niet lukken zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden om je woning uit te breiden zoals aanbouw of werken met een optopping
Tiny Houses worden niet altijd erkend als woning omdat de bewoonbare ruimte soms kleiner is dan wat de woonwetgeving voorschrijft.
Voor domiciliëring moet je eerst informeren bij je gemeente. Of je moet je domicilieadres ergens anders zetten, maar dan woon je officieel niet in je microwoning.
Soorten tiny houses in België en Nederland
Er bestaan heel wat verschillende soorten tiny houses. Hieronder sommen we de populairste types voor je op:
- Houten tiny house: Hout straalt enorm veel warmte uit en is dan ook de beste keuze als je van gezelligheid houdt.
- Tiny house op wielen: Ze lijken misschien een beetje op trailers, maar hebben wel de typische charme van een tiny house.
- A-frame tiny house: Deze populaire woningen met puntdak is de all-time favorite van elke tiny house liefhebber.
- Containerwoning 2.0: Een containerwoning is de ideale tiny house. Ze zijn makkelijk te plaatsen en volledig naar eigen wens in te richten.
Laat je inspireren door design:
Wie eens tiny houses opzoekt op Pinterest, zal al snel verliefd worden op deze charmante type woningen. Elke vierkante meter wordt benut en knus ingericht voor maximaal comfort en woonplezier. Doordat een tiny house bij BUILDINC altijd in samenspraak met de klant worden ontworpen, zal die er exact uitzien zoals in jouw dromen. Graag een A-frame tiny house (met het typische dak)? Of eerder een blokje? De keuze is aan jou!