Tiny House wetgeving Nederlands

Tiny House wetgeving Nederlands

Wat is het wettelijk kader in Nederland als je daar een tiny house wil bouwen? Met welke vergunningen, vereisten en dergelijke meer moet je rekening houden als je aan zo’n project wil beginnen? En hoe zit het als je ook in je tiny house wil gaan wonen? Buildinc zet het allemaal voor jou op een rijtje.

tiny house wetgeving Nederland

Tiny houses in België

Oorspronkelijk ontstond de trend rond tiny houses in Amerika, als reactie op de onzekere huizenmarkt. Men spreekt ook wel over de ‘tiny house movement’. Recent waaide de hype ook over naar Europese landen, waaronder ook Nederland en België. Steeds meer vind je ook hier alternatieve woonvormen, zoals tiny houses, kangoeroewoningen, co-housing en zorgunits. Tiny houses duiken tegenwoordig overal op, zowel in de stad als in meer landelijke gebieden.

Tiny house bouwen: wat zijn de voordelen?

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het bouwen van een tiny house. We lijsten ze graag even voor je op.

tiny house buiten

Kom helemaal tot rust

Veel mensen kiezen voor een tiny house naast hun vaste woning, omwille van verschillende redenen. Een tiny house is de perfecte plek om even tot rust te komen, te ontspannen of een hobby uit te oefenen. Maar een tiny house is daarnaast ook de ideale plek voor een home office. Je kunt een tiny house zowel dichtbij je vaste woning plaatsen als ergens anders, wat voor een extra vakantiegevoel kan zorgen.

Permanente woning

Sommige mensen kiezen er ook voor vast te wonen in een tiny house. De meeste tiny houses hebben alles in huis om een comfortabele thuisbasis te vormen, inclusief een kookgelegenheid en sanitair. Berging is bij permanente bewoning ook een belangrijk element.

Wens je permanent te wonen in je tiny house? Vooral in dat geval is het heel belangrijk goed rekening te houden met de geldende wetgeving. Je mag je tiny house niet zomaar overal neerzetten en er moet met enkele verplichtingen rekening gehouden worden.

Andere voordelen

Eén van de grootste voordelen van een tiny house is de compacte oppervlakte: in enkele tientallen vierkante meters creëer je op een zo efficiënt mogelijke manier een eigen stekje. Sommige tiny houses zijn ook verplaatsbaar, bijvoorbeeld door wielen.

Een ander groot voordeel is de timing: op enkele maanden worden tiny houses gebouwd en zijn ze klaar voor gebruik.

Tiny house wetgeving Nederland: wat zijn de regels?

In tegenstelling tot België is het regelgevend kader rond tiny houses in Nederland iets duidelijker, wat meer zekerheid geeft. Net zoals in België, mag je in Nederland niet zomaar overal een tiny house neerzetten. Je bent gebonden aan enkele planologische criteria en verplichtingen. Voor toekomstige bewoners levert dit soms wat onzekerheid op.

Hieronder zetten we de belangrijkste zaken uiteen. Het kan echter zijn dat er nog andere vereisten zijn waar je mee moet rekening houden, zoals bijvoorbeeld plaatselijke gemeentelijke regels. Informeer je dus altijd grondig vooraleer je aan je project begint. Hiervoor klop je best aan bij de gemeente waar je je tiny house wilt plaatsen.

Woningbouw toegestaan

De locatie waar je je tiny house permanent wil neerzetten moet planologisch gezien woningbouw toestaan. De bestemming van de locatie moet met andere woorden ‘wonen’ zijn. Dit kun je controleren op de site van ruimtelijkeplannen. Vaak zal het antwoord hier al negatief zijn en mag je dus geen tiny house plaatsen, zelfs niet als het om je eigen terrein gaat.
tiny house wetgeving nederland 2
ben woning onroerende voorheffing 3

Vergunningplicht

Veruit het belangrijkste aspect in de hele zaak is de vergunningplicht. Er zal namelijk een omgevingsvergunning aangevraagd moeten worden bij de bevoegde ambtenaar vergunningen. De gemeente zal toestaan of je een tiny house mag plaatsen of niet en kan hier vrij over beslissen. Hierbij speelt het gemeentelijk en het provinciaal beleid een grote rol. Ook deze informatie kun je veelal terugvinden op de hierboven genoemde website.

Sommige gemeenten zijn meer bereidwillig dan andere om tiny houses toe te laten op hun grondgebied. Er bestaat dus geen kant-en-klaar antwoord op de vraag of je makkelijk een vergunning zal bekomen. Het kan daarom nuttig zijn op voorhand al wat opzoekingswerk te doen, bijvoorbeeld op de website van jouw gemeente, om zo te weten te komen of er al enig beleid is over tiny houses. Bereid daarnaast altijd je plan goed op voorhand voor. Ook door enthousiast en geduldig te zijn ten opzichte van de gemeente en voor de dag te komen met goed onderbouwde argumentatie bereik je al heel wat.

Milieuaspecten

Het kan zijn dat je geen vergunning krijgt om je tiny house te zetten, wegens geldende milieuwetgeving. Het kan dus zinvol zijn zelf op voorhand al eens te kijken naar deze milieuaspecten. Ligt je tiny house bijvoorbeeld in Natura2000-gebied of te dicht bij beschermde fauna en flora, dan kan je vergunning in problemen komen. Soms kan het zijn dat er sprake is van een ‘niet toegestaan, tenzij…’, waarbij je dan aan bepaalde voorwaarden moet voldoen vooraleer je zal mogen bouwen.

Bouwbesluit

Voorts moet je tiny house ook voldoen aan de huidige regelgeving, zoals het Bouwbesluit 2012. Dit Bouwbesluit moet de kwaliteit van woningen waarborgen, met name het minimumniveau met betrekking tot veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid, enzovoort.

Gevelbekleding: een Tiny House met tijdloos design

BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.

Je Tiny House kopen bij BUILDINC

Speel je al een tijdje met het idee om in een tiny house te gaan wonen? Of wil je het eerder bouwen als zorgwoning of extra studentenwoning? Of je nu een tiny house als vakantiehuis wil of als permanente woning, bij BUILDINC ben je aan het juiste adres! Wij zijn expert in modulair en ecologisch bouwen in België. Samen bekijken we wat er mogelijk is en wordt er op basis daarvan een offerte gemaakt. Lees hier hoe wij tewerk gaan:

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC : je krijgt van ons één vaste prijs voor een Tiny House volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Het plan voor een Tiny House van je dromen

Samen met jou bekijken we wat je precies van je microwoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.

Jij bepaalt hoe jouw Tiny House gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan alle twee: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

Tiny Houses met BUILDINC is niet enkel 120% circulair, het is ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

DUURZAME OPLOSSING

Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan ben je met een tiny house al op de goede weg. Bij het bouwen van een tiny house wordt er namelijk steevast gebruikgemaakt van duurzame materialen. Ook bij BUILDINC proberen wij ons steentje bij te dragen. Zo produceren wij met het RICRON paneel; een volledig gerecycleerd paneel met verschillende lagen plastic die zo uit de zee worden gevist. Het eco-vriendelijke product heeft al verschillende awards op zijn naam staan en is erkend door het WWF. Daarnaast zijn wij niet enkel 100% duurzaam, maar ook 120% circulair. Al het materiaal waarmee de tiny house gebouwd wordt, kan opnieuw geïntegreerd worden in nieuwe bouwprojecten.

Hoeveel kost een tiny house?

De prijzen van een tiny house liggen behoorlijk uiteen, maar gemiddeld ben je tussen de 50.000 en 120.000 euro kwijt.

Omdat elk tiny house verschillend is hanteren we bij BUILDINC geen catalogus met vaste prijzen. Veel hangt af van het materiaal, de grootte en de afwerking. Ook zal het een verschil uitmaken of je een tiny house koopt dat al klaar is of een dat je nog zelf deels moet afwerken of bouwen.

Een tiny house kopen? Vul dan onderaan het formulier in en krijg een gratis offerte!

Meer weten over de wetgeving rond tiny houses?

Droom je zelf al even van je eigen tiny house, maar weet je niet goed waar te beginnen? Geen paniek. De experten van Buildinc staan je graag met raad en daad bij, zodat jij de tiny house van jouw dromen kan (laten) bouwen! Neem vandaag nog contact op voor meer informatie.

Veelgestelde vragen over Tiny Houses

De Belgische wetgeving is erg vaag rond Tiny Houses. Bij een bouw is er altijd een vergunning nodig. De kans van slagen voor de vergunning is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Reglementering in je gemeente
  • De omgeving van je huis
  • Inkijk privacy van je buren

Mocht het niet lukken zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden om je woning uit te breiden zoals aanbouw of werken met een optopping

Tiny Houses worden niet altijd erkend als woning omdat de bewoonbare ruimte soms kleiner is dan wat de woonwetgeving voorschrijft.

Voor domiciliëring moet je eerst informeren bij je gemeente. Of je moet je domicilieadres ergens anders zetten, maar dan woon je officieel niet in je microwoning.

Met het modulair systeem van BUILDINC kunnen sanitaire voorzieningen makkelijk en snel geplaatst worden in je natuurhuisje.
Modulaire gebouwen bieden de mogelijkheid om meerdere verdiepen bij te bouwen.
Tiny Houses en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze 100% duurzaam en geïsoleerd.
BUILDINC biedt de mogelijkheid om je woning uit te breiden op maat. Zo heb je ook een mini natuurhuisje met toilet en douchemogelijkheden, smart home integratie, ect.
Ja, door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen zelfs jaren nog aanpassen, uibreiden of hergebruiken.
Niet onbelangrijk bij het bouwen van een microhuisje is de basis waarop deze gebouwd wordt. BUILDINC biedt je verschillende funderingsmogelijkheden om een snelle en propere opbouw te garanderen.

Soorten tiny houses in België en Nederland

Er bestaan heel wat verschillende soorten tiny houses. Hieronder sommen we de populairste types voor je op: 

  1. Houten tiny house: Hout straalt enorm veel warmte uit en is dan ook de beste keuze als je van gezelligheid houdt. 
  2. Tiny house op wielen: Ze lijken misschien een beetje op trailers, maar hebben wel de typische charme van een tiny house. 
  3. A-frame tiny house: Deze populaire woningen met puntdak is de all-time favorite van elke tiny house liefhebber. 
  4. Containerwoning 2.0: Een containerwoning is de ideale tiny house. Ze zijn makkelijk te plaatsen en volledig naar eigen wens in te richten. 

Laat je inspireren door design:

Wie eens tiny houses opzoekt op Pinterest, zal al snel verliefd worden op deze charmante type woningen. Elke vierkante meter wordt benut en knus ingericht voor maximaal comfort en woonplezier. Doordat een tiny house bij BUILDINC altijd in samenspraak met de klant worden ontworpen, zal die er exact uitzien zoals in jouw dromen. Graag een A-frame tiny house (met het typische dak)? Of eerder een blokje? De keuze is aan jou!