Goedkope recreatiewoning bouwen

Goedkope recreatiewoning bouwen

Alles over een goedkope recreatiewoning bouwen: de tiny house movement, de kostprijs en de voordelen. BUILDINC is dé specialist in het bouwen van energiezuinige Tiny Houses. Lees meer in dit artikel.

Goedkope recreatiewoning bouwen 1

Hoe kan je een goedkope recreatiewoning bouwen?

Af en toe kunnen ontsnappen aan de dagelijkse drukte is voor veel mensen een droom. Om die reden kopen of huren heel wat particulieren een recreatiewoning.

Toch is een vakantiewoning bouwen niet zo simpel en zijn er een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden, zeker als je een beperkt budget hebt. Gelukkig kan je rekenen op de expertise van BUILDINC! Wij helpen je met plezier op weg naar een eigen recreatiewoning.

Waarom zou je een recreatiewoning bouwen?

Goede vraag, want huren of kopen is toch ook prima? Dat is natuurlijk afhankelijk van jouw wensen. Daarom bespreken we hieronder de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden, zodat jij makkelijk de ideale oplossing kan vinden.

Een vakantiewoning huren

Recreatiewoningen huren biedt heel wat voordelen. Je bent niet gebonden aan één plek, je bent niet verantwoordelijk voor het schoonmaken van de woning én het is goedkoop. De keerzijde is dat je niet altijd precies weet waar je terecht zal komen. De kans is reëel dat de ligging, de inrichting en de netheid van het pand niet aan jouw standaarden voldoen.

Daarnaast hangt het ook af van hoe frequent je er op uit trekt. Als je vaak een weekendje weg gaat en daarbij telkens een vakantiewoning huurt, zal je op lange termijn veel meer geld kwijt zijn. Misschien zijn één van de andere opties een betere oplossing voor jou? 

Een vakantiewoning kopen

Bezoek je vaak dezelfde plek om tot rust te komen? Dan is het uiteindelijk goedkoper om op die plaats een vakantiewoning te kopen. Je kan het naar eigen smaak inrichten én eventueel verhuren wanneer je het zelf niet in gebruik neemt. Op die manier betaalt je investering zichzelf terug! 

Een nadeel in dit geval is dat een volledig afgewerkt en gebruiksklaar pand erg prijzig is. Een goedkoop vakantiehuis kopen komt met een pak verbouwingswerken. Misschien is het grondplan niet gebouwd volgens jouw visie of is de woning niet energiezuinig genoeg. Een goedkope vakantiewoning die volledig naar jouw zin is, bestaat helaas enkel in dromen. 

Een vakantiewoning bouwen

Een vakantiewoning bouwen is de oplossing bij uitstek, geschikt voor mensen met een specifieke visie en een klein budget. Hierbij bepaal je zelf de afwerking, de indeling, de afmetingen, hoe duurzaam het bouwwerk is, de inrichting, etc. De kostprijs is dan volledig afhankelijk van jouw keuzes. Aangezien de vakantiewoning volledig van jou is, kan je die ook verhuren als jij er niet bent. Misschien is een BEN-woning iets voor jou? Dan bespaar je ook nog eens op energiekosten! 

Om zelf een recreatiewoning te bouwen, moet je natuurlijk ook een stuk bouwgrond aankopen. Waar deze lap grond gelegen is zal voor een groot deel de waarde bepalen. Daarnaast moet je rekening houden met de bouwvoorschriften per gemeente.

Gerecycleerde materialen

BUILDINC, expert in prefab en modulair bouwen, werkt zelfs met een systeem waardoor circulair bouwen mogelijk is. Dat wil zeggen dat alle materialen die gebruikt zijn voor een gebouw opnieuw gebruikt kunnen worden bij een nieuw bouwproject. Een garage die bijvoorbeeld niet vaak wordt gebruikt, kan tot poolhouse of tuinkantoor omgevormd worden. 

circulair bouwen 2

Een circulair recreatiewoning bouwen is een geniaal idee

Als prefab woningen steeds vaker dienen voor permanente bewoning, dan klinkt een prefab chalet of recreatiewoning meer en meer als een geniaal idee. In snel tempo worden ze in elkaar gezet en kan jij genieten van het goeie leven.

Bouwpakket voor recreatiewoningen

Prefab bouwen biedt ruimte om zelf de handen uit de mouwen te steken. Zo biedt BUILDINC een bouwpakket aan waarmee je zelf, met je eigen handen, een prefab vakantiewoning kan bouwen. Afhankelijk van je kennis, vaardigheden, eisen en wensen, wordt je meer of minder ondersteund door de professionals van BUILDINC.

Begeleiding van plan tot afgewerkt project

Wij begeleiden jou volledig, van ontwerp tot plaatsing. Binnen elk project bekijken wij samen met jou alle mogelijkheden en bieden wij een offerte op maat. Deze persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat jij het perfecte tiny house zal krijgen! Aarzel daarom niet langer en doe een beroep op onze jarenlange ervaring!

BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.

Je vakantiewoning bouwen bij BUILDINC

Speel je al een tijdje met het idee om in een tiny house te gaan wonen? Of wil je het eerder bouwen als zorgwoning of extra studentenwoning? Of je nu een tiny house als vakantiehuis wil of als permanente woning, bij BUILDINC ben je aan het juiste adres! Wij zijn expert in modulair en ecologisch bouwen in België. Samen bekijken we wat er mogelijk is en wordt er op basis daarvan een offerte gemaakt. Lees hier hoe wij tewerk gaan:

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC : je krijgt van ons één vaste prijs voor een Tiny House volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Het plan voor een Tiny House van je dromen

Samen met jou bekijken we wat je precies van je microwoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.

Jij bepaalt hoe jouw Tiny House gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan alle twee: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

Tiny Houses met BUILDINC is niet enkel 120% circulair, het is ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

DUURZAME OPLOSSING

Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan ben je met een tiny house al op de goede weg. Bij het bouwen van een tiny house wordt er namelijk steevast gebruikgemaakt van duurzame materialen. Ook bij BUILDINC proberen wij ons steentje bij te dragen.

Goedkope opties voor je eigen recreatiewoning

Een vakantiewoning bouwen is uiteraard een pak goedkoper dan een gewone standaard woning bouwen. Toch is het voor veel mensen nog een té grote hap uit het budget. Daarom geven we enkele goedkopere mogelijkheden mee. Op die manier hopen we dat een recreatiewoning voor iedereen mogelijk is! 

Ben je nieuwsgierig naar het kostenplaatje van een prefab vakantiewoning? Neem dan contact op met BUILDINC voor een plan en prijsraming voor een bouwproject op maat.

Prefab recreatiewoning bouwen

modulair bouwen prijs 6

Bij een prefab woning worden de grootste delen vooraf in een atelier en/of fabriek gemaakt. Eenmaal de fundamenten gelegd zijn, worden alle bouwcomponenten naar de bouwgrond getransporteerd en ter plekke in elkaar gezet. Op vlak van kwaliteit hoeft een prefab woning zeker niet onder te doen. Net zoals in een standaard woning is alles voorzien: leidingen, elektra, isolatie, gevelbekleding, etc.

Door een prefab recreatiewoning te bouwen bespaar je tijd en, bijgevolg, geld. Omdat de componenten in een gecontroleerde omgeving worden gerealiseerd – zonder externe factoren, zoals weersomstandigheden, die het bouwproces beïnvloeden – is de bouwtijd korter, zijn er minder werkkrachten nodig en komen productie-/bouwfouten zelden voor. Door deze efficiënte manier van werken is je recreatiewoning in no time opgebouwd en heb je geen onvoorziene kosten.

Lees hier meer over prefab woningen!

Casco woning bouwen

Bij een casco woning wordt enkel de ruwbouw geplaatst. Het skelet en de buitenafwerking worden geplaatst, maar de verdere afwerking heb jij volledig zelf in handen. Zie het als een bouwpakket waarmee jij een recreatiewoning volledig zelf kan bouwen. Afhankelijk van je vaardigheden bepaal je zelf de mate van afwerking. Sommigen kunnen met een skeletbouw aan de slag, anderen laten liever ook het aansluiten van verwarming of elektriciteit over aan een professional. 

producten voor ecologisch bouwen

Klop je bij BUILDINC aan voor een casco woning, dan verzorgen wij standaard de grondwerken, de dakconstructie, de metselwerken, het buitenschrijnwerk (ramen, deuren en buitenmuren), de voegwerken en de isolatie. Daarmee verzekeren we een water- en winddichte woning. Daarna plaatsen we indien je dat wenst ook nutsvoorzieningen, maar dat kan je ook volledig zelf doen. Met een casco woning heb je dus veel in eigen handen, wat wil zeggen dat je veel kan besparen op het uitbesteden van bepaalde werken. Daarnaast geeft het bouwen van je eigen recreatiewoning veel voldoening!

Interesse in het zelf bouwen van een recreatiewoning? Lees hier meer over de casco woning!

Veelgestelde vragen over Tiny Houses

De Belgische wetgeving is erg vaag rond Tiny Houses. Bij een bouw is er altijd een vergunning nodig. De kans van slagen voor de vergunning is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Reglementering in je gemeente
  • De omgeving van je huis
  • Inkijk privacy van je buren

Mocht het niet lukken zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden om je woning uit te breiden zoals aanbouw of werken met een optopping

Tiny Houses worden niet altijd erkend als woning omdat de bewoonbare ruimte soms kleiner is dan wat de woonwetgeving voorschrijft.

Voor domiciliëring moet je eerst informeren bij je gemeente. Of je moet je domicilieadres ergens anders zetten, maar dan woon je officieel niet in je microwoning.

Met het modulair systeem van BUILDINC kunnen sanitaire voorzieningen makkelijk en snel geplaatst worden in je natuurhuisje.
Modulaire gebouwen bieden de mogelijkheid om meerdere verdiepen bij te bouwen.
Tiny Houses en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze 100% duurzaam en geïsoleerd.
BUILDINC biedt de mogelijkheid om je woning uit te breiden op maat. Zo heb je ook een mini natuurhuisje met toilet en douchemogelijkheden, smart home integratie, ect.
Ja, door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen zelfs jaren nog aanpassen, uibreiden of hergebruiken.
Niet onbelangrijk bij het bouwen van een microhuisje is de basis waarop deze gebouwd wordt. BUILDINC biedt je verschillende funderingsmogelijkheden om een snelle en propere opbouw te garanderen.

Ter inspiratie

Containerwoning

Tiny house in je tuin
Tiny house in je tuin

Met een containerwoning bedoelen we natuurlijk geen letterlijke zeecontainer. De term verwijst eerder naar de vorm van de recreatiewoning. Deze manier van bouwen is erg flexibel en kan je met elk bouwmateriaal realiseren: steen of beton? Wat dacht je van een houten recreatiewoning?

Een containerwoning valt, net als prefab bouwen, onder de noemer ‘modulair bouwen’. De containervorm wordt ook in dit geval op voorhand geproduceerd. Hierbij maakt BUILDINC exclusief gebruik van het Tabiclack-systeem. Deze panelen zijn makkelijk te monteren en demonteren, waardoor je de woning kan herschikken, verplaatsen en hergebruiken. Van chalets maakt BUILDINC dus makkelijk mantelzorgwoningen. 

Lees hier meer om te weten over de mogelijkheden van een containerwoning.

Tiny house

Tiny houses komen steeds vaker voor in België. Ze worden niet enkel als vakantiewoningen gebruikt, maar ook om permanent in te wonen. Een tiny house is dan ook van alle gemakken voorzien, maar dan op een kleinere woonoppervlakte. Omdat ze zo klein zijn is de bouw ervan een stuk betaalbaarder en milieuvriendelijker.

Wist je trouwens dat een tiny house verplaatsbaar is? Het transporteren van een tiny house houdt vrijwel niets in. Wens je dus een nieuw stukje natuur te ontdekken, dan is je tiny house makkelijk verhuisd!

Lees hier meer om te weten over de mogelijkheden van een tiny house.

modulair bouwen prijs 3
Tiny house in je tuin

Laat je inspireren door design:

Wie eens tiny houses opzoekt op Pinterest, zal al snel verliefd worden op deze charmante type woningen. Elke vierkante meter wordt benut en knus ingericht voor maximaal comfort en woonplezier. Doordat een tiny house bij BUILDINC altijd in samenspraak met de klant worden ontworpen, zal die er exact uitzien zoals in jouw dromen. Graag een A-frame tiny house (met het typische dak)? Of eerder een blokje? De keuze is aan jou!