Waarom circulair bouwen?

Waarom circulair bouwen?
Wat is circulair bouwen

Waarom circulair bouwen?

De bouwsector heeft een enorme impact op het milieu. Er worden grote hoeveelheden materialen, ruimte, water en energie verbruikt. Daar komt nog bij kijken dat gebruikte materialen voor nieuwe gebouwen vaak op de afvalberg belanden. 

Aangezien er vaak grondstoffen gebruikt worden in de bouw die in beperkte voorraad aanwezig zijn, moet hier iets aan veranderen. BUILDINC pakt dit aan door circulair te bouwen, wat hopelijk in de toekomst voor alle bouwbedrijven de norm zal worden. 

Kom in dit artikel te weten wat circulair bouwen inhoudt en hoe BUILDINC hiermee omgaat in de praktijk.

Wat is circulair bouwen

Wat is circulair bouwen?

Wat is circulariteit?

Het zit al een beetje in het woord zelf vervat: circulariteit wil zeggen dat je grondstoffen zo lang mogelijk in kringlopen probeert te houden. In praktijk kan dat zowel gaan om reparatie, hergebruik, recycling als renovatie. Zo gaan er zo weinig mogelijk grondstoffen verloren.

Een circulaire economie

Een groeiend aantal ondernemingen en instellingen omarmt het concept van circulariteit. Bij circulariteit verschuift het accent van individueel bezit van hulpbronnen naar het delen van gemeenschappelijke goederen. Door bijvoorbeeld het delen van auto’s en accommodaties vermindert de noodzaak voor overmatige productie, wat resulteert in een lagere vraag naar primaire grondstoffen. 

De ambitie van BUILDINC is daarom om over te gaan naar een volledige circulaire bouweconomie. Een circulaire bouwsector draagt bij aan economische groei en een positieve impact op het klimaat en milieu. Bij een lineaire economie, die vroeger voornamelijk heerste, worden materialen niet hergebruikt en gerecycleerd. Bij circulair bouwen worden daarentegen hernieuwbare grondstoffen gebruikt om uitputting tegen te gaan. 

 

In essentie is een circulaire economie een economisch en industrieel systeem waarbij de eindige voorraden van grondstoffen niet worden uitgeput en restproducten opnieuw worden geïntegreerd in het systeem. Op deze manier blijft de duurzame cyclus efficiënt draaien. Dit systeem wordt ook volmondig omarmd in de bouwsector door BUILDINC!

Wat is circulair bouwen

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen is een groot onderdeel van die circulaire economie. Het betekent dat bij de totstandkoming van een gebouw zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruikt worden en er zo weinig mogelijk afval achterblijft.  

Bij het principe van circulariteit gaat men ervan uit dat de producten van nu grondstoffen voor later zijn. Na gebruik kunnen die producten gewoon gedemonteerd worden en opnieuw als materiaal worden gebruikt. Op die manier ontstaat er een wereld zonder afval. Prachtig toch? 

 

Om dat te bereiken moeten we echter af van de heersende wegwerpcultuur. We kopen namelijk steeds nieuwe producten om ze na een korte tijd weer weg te gooien en dat heeft een enorme impact op de aarde.

Wil je meer te weten komen? Neem dan nu nog contact met ons op! Wij beantwoorden graag al je vragen.

Voordelen van circulair bouwen

De moderne wereld wordt geconfronteerd met urgente milieuproblemen en een toenemende druk op natuurlijke hulpbronnen. In deze context heeft “circulair bouwen” snel aan populariteit gewonnen als een duurzame aanpak voor de bouwsector. 

Als je je afvraagt waarom circulair bouwen zo belangrijk is, laten we dan dieper ingaan op enkele cruciale aspecten die deze benadering zo relevant maken voor onze toekomst.

Milieubewustzijn en grondstoffenschaarste

Onze planeet heeft beperkte grondstoffen, en traditionele bouwmethoden hebben geleid tot overmatig gebruik en verspilling. Hierdoor raken waardevolle hulpbronnen zoals hout, staal en beton uitgeput.

Circulair bouwen bevordert het hergebruik en de recycling van materialen. Door materialen te herstellen uit bestaande gebouwen en deze in nieuwe projecten te integreren, verminderen we de druk op de natuurlijke hulpbronnen. Dit leidt tot minder afhankelijkheid van nieuwe materialen en vermindert de uitputting van grondstoffen.

Vermindering van afval en CO2-uitstoot

Traditionele bouwmethoden genereren enorme hoeveelheden afval, wat resulteert in stortplaatsen en negatieve milieu-impact. Circulair bouwen legt de nadruk op het minimaliseren van afval door sloopmaterialen te recyclen en hergebruiken, waardoor de afvalberg aanzienlijk wordt verminderd.

Circulair bouwen vermindert niet alleen de afvalproductie, maar ook de CO2-uitstoot. Het gebruik van gerecyclede materialen en efficiëntere bouwprocessen draagt bij aan een lagere ecologische voetafdruk van gebouwen, wat essentieel is in de strijd tegen klimaatverandering.

Lange termijn kostenbesparingen

Hoewel initiële investeringen in circulaire bouw mogelijk hoger lijken, betalen ze zichzelf terug op de lange termijn. Lagere operationele kosten door energie-efficiëntie en verminderd onderhoud dragen bij aan aanzienlijke kostenbesparingen gedurende de levensduur van het gebouw.

Circulaire gebouwen kunnen aantrekkelijk zijn voor huiseigenaren en bedrijven, omdat ze waardevastheid behouden en positieve branding opleveren. Duurzaamheid wordt steeds meer gewaardeerd door consumenten en stakeholders.

Stimulering van innovatie

Circulair bouwen daagt de traditionele bouwmethoden uit en stimuleert innovatie. Architecten, ingenieurs en bouwers worden uitgedaagd om creatieve oplossingen te bedenken voor het hergebruik van materialen en het verminderen van milieu-impact.

Van geavanceerde recyclingtechnologieën tot modulaire ontwerpen die gemakkelijke aanpassingen mogelijk maken, circulair bouwen omvat een breed scala aan nieuwe benaderingen en technologieën die de sector transformeren.

Daarnaast is circulair bouwen ook maatschappelijk relevant. Het kan leiden tot de opkomst van een geheel nieuwe sector in de bouwindustrie, waardoor banen worden gecreëerd en economische groei wordt gestimuleerd. Het creëert op die manier meer sociale tewerkstelling. Bovendien kan het wonen voor iedereen betaalbaarder maken.

In een tijd waarin duurzaamheid en verantwoordelijkheid hoog op de agenda staan, is circulair bouwen een krachtig antwoord op de uitdagingen waarmee de bouwsector wordt geconfronteerd. Het gaat niet alleen om het bouwen van fysieke structuren, maar ook om het bouwen aan een betere toekomst voor de planeet en haar bewoners.

Ook benieuwd hoe wij een circulair gebouw ontwikkelen of renoveren? 

Neem dan nu nog contact met ons op! Wij beantwoorden graag al je vragen. 

Circulair bouwen is bij BUILDINC de norm

Bij BUILDINC zetten we versterkt in op circulariteit. Gerecycleerde of recycleerbare materialen en modulair bouwen zijn bij ons topprioriteit.  Eindige bronnen passen we zo efficiënt mogelijk toe en we blijven steeds op zoek naar de meest duurzame bouwmethodes. Circulair bouwen gaat immers niet alleen over het bouwproces, maar ook over de ontwerpfase en de manier waarop je een gebouw gebruikt. 

En dat heeft niet alleen een positieve impact op het milieu, maar heeft ook voordelen voor jou! De duurzame materialen zorgen voor een langere levensduur van je woning. Daarnaast houden we met het bouwsysteem van BUILDINC ook rekening met de toegankelijkheid van huizen en de aanpasbaarheid ervan over tijd. 

Wij kiezen voor “Slim bouwen met levenslang comfort”. Bovendien is je woning erg energiezuinig, waardoor je je energiefacturen in aanzienlijke mate zal zien dalen!

Ook benieuwd hoe wij een ecologisch huis kunnen bouwen of hoe wij circulair renoveren? 

Neem dan nu nog contact met ons op! Wij beantwoorden graag al je vragen. 

Budgetvriendelijk en ecologisch bouwen doe je met BUILDINC!

BUILDINC staat voor iedereen in heel België klaar. Met onze kennis en expertise binnen het ecologisch bouwen maken we jouw dromen op een slimme, snelle én groene manier waar!

Liggen je bouwplannen al klaar? Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan via onze website.