Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen op je dak? BUILDINC helpt je op weg!

Tegenwoordig worden we om de oren geslagen met berichten over de stijgende energieprijzen en de afschaffing van de terugdraaiende teller. Iedereen houdt nauwlettend zijn energieverbruik in de gaten, want gratis elektriciteit komt jammer genoeg niet uit de lucht gevallen. Of toch? Met zonnepanelen daalt je energiefactuur aanzienlijk, als je het slim aanpakt tenminste. Gelukkig weet BUILDINC exact hoe je dat doet. Lees snel verder!

Zonnepanelen: een korte samenvatting

Zonnepanelen plaatsen en elektriciteit opwekken is niks nieuws. Toch zijn er nog veel huishoudens die twijfelen om te investeren in groene energie. De kostprijs is hoog en veel mensen vragen zich af of zonnepanelen kopen in een regenachtige regio als Vlaanderen wel de moeite waard is’.  BUILDINC geeft je de basics mee zodat je zelf kan bepalen hoe je staat tegenover het plaatsen van zonnepanelen

Zonne-energie opwekken: hoe werkt dat?

Zonne-energie wordt opgewekt door panelen die zonnestralen opvangen. Meestal worden deze op het dak geplaatst. De zonnecellen concentreren het zonlicht en maken gelijkstroom aan. Door een omvormer wordt deze gelijkstroom omgezet in wisselstroom of elektrische stroom.

De opbrengst van je panelen hangt af van het type zonnepaneel dat je laat installeren. Zo halen monokristallijne panelen (zwarte pv-panelen) een hogere opbrengst dan de blauwe polykristallijne panelen met een lager rendement. Een goede vergelijking maken is dus de boodschap!

Is je dak geschikt voor panelen?

zonnepanelen-3

Voor een optimale opbrengst dien je met een aantal zaken rekening te houden. Te beginnen met te controleren of je dak geschikt is voor de installatie van zonnepanelen. Afhankelijk van je dak, zullen bepaalde keuzes gemaakt moeten worden met betrekking tot de plaatsing, welk type zonnepaneel je het best kiest, hoeveel zonnepanelen je kan plaatsen en hoeveel energie ze zullen produceren. BUILDINC geeft daarom een lijstje mee van welke daken al dan niet in aanmerking komen.

1. Geïsoleerde en asbestvrije daken

Voor de plaatsing van zonnepanelen is het erg belangrijk om een geïsoleerd dak te hebben. Daarnaast mag de installatie van zonnepanelen niet op asbesthoudende dakbedekking of een asbesthoudend onderdak gebeuren.

2. Goede oriëntatie van je dak

Een hoge opbrengst bereik je met panelen die op het zuiden gericht zijn
(zuid-oost, zuid-west). Overdag staat d zon in het zuiden het hoogst, waardoor de panelen het meeste zonlicht kunnen opvangen.

3. Hellingshoek

Met het oog op zoveel mogelijk zonlicht te kunnen opvangen, is ook de hellingshoek van je dak belangrijk. Een hoek van 30° tot 50° graden is ideaal. Heb je een woning met een plat dak, dan kan er steeds een extra hulpstuk gebouwd worden om de perfecte hellingshoek te bereiken. BUILDINC staat steeds voor je klaar om advies te geven. Neem gerust contact met ons op.

4. Schaduw

Wat dan weer nefast is voor het opwekken van stroom met zonnepanelen is schaduw. Dit kan de slagschaduw zijn van bomen, nabijgelegen gebouwen of schoorstenen.  Op daken die in de schaduw liggen kun je nog steeds panelen plaatsen, al zal het rendement een stuk lager liggen. In principe is het rendement hetzelfde als tijdens een regenachtige dag.

Vergunningen voor panelen

Indien je besluit om zonnepanelen te plaatsen, moet je hiervoor een vergunning aanvragen. De regels hiervoor kan je terugvinden op de website van het omgevingsloket. De bijkomende voorwaarden worden per gemeente bepaald. Vergeet daarom zeker niet om langs te gaan bij het gemeentehuis!

Daarnaast is het ook belangrijk om je nieuwe zonnepanelen binnen de dertig dagen na installatie te laten keuren en te melden bij de netbeheerder. Bij goedkeuring wordt er een digitale meter geplaatst.   

Premies en subsidies

Bij het installeren van zonnepanelen kan je rekenen op heel wat premies en steunmaatregelen. Om van de premies te genieten moeten de zonnepanelen minstens vijftien jaar op hetzelfde perceel blijven. Bekijk alle premies op de website van de Vlaamse regering

Daarnaast worden er heel wat subsidies uitgeschreven voor het (ver)bouwen van woningen. Indien de woonplek ouder is dan tien jaar en als privéwoonst wordt gebruikt, dan kan je genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%.

Meer informatie? Klik hier!

De voordelen van zonnepanelen

1. Milieuvriendelijkste technologie

Zonnepanelen bieden groene stroom, maar wist je dat de technologie die erachter zit ook bijdraagt tot een beter milieu? De panelen hebben een lange levensduur, zo’n 20 tot 25 jaar. Toch hebben ze al in één jaar tijd genoeg energie opgewekt om te compenseren voor het energieverbruik tijdens de productie van het paneel. Over duurzame energie gesproken!

2. Lagere energiefactuur

Wat je zelf doet, doe je meestal beter én goedkoper, zeker als je zelf elektrische energie opwekt met zonnepanelen. Als je het slim aanpakt, hoef je niet meer afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet in Vlaanderen

Enerzijds moet de plaatsing optimaal zijn voor een hoog vermogen, anderzijds mag je geen overtollige energie hebben. Als je zonnepanelen te veel energie produceren, gaat dat overschot naar het net

Als je dan in een periode van tekort zit, door een lange regenachtige periode, dan neem je stroom van het elektriciteitsnet, waar je dan voor betaalt. Dit kan je dus maar beter vermijden!

3. De gemiddelde terugverdientijd

Zonnepanelen hebben een gemiddelde terugverdientijd van acht à tien jaar. Dat wil zeggen dat je met de opgewekte energie zodanig bespaard hebt, dat je de panelen hebt terugverdiend en vanaf nu dus enkel winst maakt. 

Wat de exacte terugverdientijd is, hangt natuurlijk af van hoeveel je voor je zonnepanelen betaald hebt en hoeveel ze opbrengen. Dit kan je makkelijk in kaart brengen met de zonnekaart

Wat als je zonnepanelen te veel stroom produceren?

Zoals hierboven al vermeld, gaat het teveel aan geproduceerde energie van de zonnepanelen naar het net. Op die manier kan iedereen genieten van groene stroom, maar als je dan zelf met een tekort zit, moet jij ook betalen om de stroom van het elektriciteitsnet te mogen gebruiken. 

Het kan dus zijn dat je dan betaalt voor de stroom die jij met je zonnepanelen hebt opgewekt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig is dit makkelijk te vermijden met een thuisbatterij, zoals BUILDINCS favoriet: de Battery Peak Pack.

Een thuisbatterij als slimme investering

Met een thuisbatterij wordt het teveel aan opgewekte energie opgeslagen. Wanneer er dan een tekort is, hoef je niet meer bij te betalen voor de stroom van het net. Je kan namelijk je eigen opgeslagen stroom gebruiken. Op die manier bespaar je extra op je energiefactuur. 

Ontdek Bluetti Portable Power Stations bij BUILDINC

Bij BUILDINC zijn we als groen bouwbedrijf grote fan van de producten van Bluetti. Deze all-in-one thuisbatterijen zijn dankzij hun modulair design erg gebruiksvriendelijk. Ze zijn makkelijk op te nemen in eender welk systeem van eender welke capaciteit. Bovendien zijn de producten van Bluetti van volledig Europese makelij, wat niet enkel de beste kwaliteit garandeert, maar ook een milieuvriendelijke productie.

Klik hier voor meer informatie over de Bluetti thuisbatterij!  

Klaar om over te stappen op groene stroom? BUILDINC staat voor je klaar!

BUILDINC is hét bouwbedrijf bij uitstek als het om groene, snelle en slimme bouwoplossingen gaat. Met onze kennis en expertise in duurzaam en circulair wonen zijn wij de ideale partner om jouw thuisbatterij en zonnepaneleninstallatie te verwezenlijken. Doe vandaag nog een offerteaanvraag en kom te weten wat BUILDINC voor jou kan doen!