Zonnepanelen ontkoppelen van het net

Zonnepanelen ontkoppelen van het net
zonnepanelen-2

Hoe zonnepanelen ontkoppelen van het net? Vijf vragen en antwoorden van BUILDINC.

Wie investeert in zonnepanelen doet dat vaak om de facturen van de energieleverancier te omzeilen. Mensen denken vaak dat je dan onafhankelijk van het net energie verbruikt, maar niks is minder waar. Hoe groot je pv-installatie ook is, je blijft steeds afhankelijk van het net. 

Bestaan er manieren om afhankelijkheid van het net te vermijden? Ben je verplicht om netgekoppeld te blijven? In dit artikel beantwoordt BUILDINC al jouw vragen over zonnepanelen die aangesloten zijn aan het elektriciteitsnet. Lees snel verder om onze gouden tips te ontdekken!

1. Wat is de rol van het elektriciteitsnet?

Iedereen die stroom wenst te gebruiken, moet zich aansluiten bij het net van een energieleverancier. De leverancier voorziet dus elektriciteit via deze aansluiting, maar is ook verantwoordelijk als er iets misloopt, zoals een stroomuitval of stroomstoring.  

Hoeveel elektriciteit je verbruikt wordt bijgehouden door een meter in de meterkast die deel uitmaakt van de elektrische installatie. Aan de hand daarvan betaal je een maandelijkse factuur aan het energiebedrijf. 

2. Wat als ik energie opwek met zonnepanelen installatie?

Heb je zonnepanelen? Goed bezig! Dat is zowel positief voor het milieu als voor je portefeuille, want de zon is je energieleverancier. De panelen wekken gelijkstroom op die door een omvormer omgezet wordt in de wisselstroom die uit jouw stopcontact komt. Omvormers zijn daarom een erg belangrijke schakel in het pv-systeem. Top tip: hoe hoger de kwaliteit van de omvormer, hoe minder verlies van rendement.   

Klik hier om meer te lezen over energie-efficiëntie! 

Hoeveel stroom je panelen ook produceren, je blijft steeds afhankelijk van het net. Wanneer je meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt, gaat dat overschot naar het net. Op die manier gaat de groene stroom, die veel duurzamer is dan de grijze stroom die normaal gezien wordt gebruikt, niet verloren. Voor deze (onvrijwillige) bijdrage krijg je een kleine compensatie

Indien je panelen, door een periode van bewolktheid of regen minder stroom opwekken, ben je genoodzaakt om stroom van het net te gebruiken. Het tekort moet je dus opnieuw aankopen van het net. Uitgerekend verbruik je zelf amper 30% van de opgewekte stroom en gaat de rest naar het net. Heb je later netstroom nodig door een tekort? Dan betaal je voor energie die je eigenlijk zelf geproduceerd hebt.

3. Kan ik mijn zonnepanelen loskoppelen van het elektriciteitsnet?

De gaten in het huidige systeem verhinderen heel wat mensen om te kiezen voor een groene manier van energie opwekken. Met het oog op een duurzame toekomst, kan dit niet de bedoeling zijn. Het is jammer genoeg niet mogelijk om volledig losgekoppeld van het net te opereren. Gelukkig bestaan er systemen die off grid werken, zoals de Battery Peak Pack van BUILDINC, waardoor je al een stuk minder afhankelijk bent van een netbeheerder.   

Tegenwoordig combineren mensen de aankoop van zonnepanelen met de aankoop van een thuisbatterij of -accu. De installateur maakt een verbinding tussen de zonnepanelen en de batterij waardoor het teveel aan opgewekte stroom in de batterij wordt opgeslagen voordat die naar het net gaat. 

De thuisbatterij is ook een goede back-up wanneer je verbruik hoger ligt dan de productie. Bij een tekort wordt eerst de batterij aangesproken, voordat er stroom van het elektriciteitsnet wordt gehaald. Op die manier stijgt je zelfverbruik van een schamele 30% naar een mooie 70%!  

Indien er een lange periode van donkere dagen is en je zonnepanelen te weinig produceren in verhouding met het verbruik, dan is het ook mogelijk om tijdens de daluren stroom aan te kopen van het elektriciteitsnet en die op te slaan in Battery Peak Pack van BUILDINC. Hoewel je dan toch nog steeds bijbetaalt, verkrijg je de stroom zo aan een goedkopere prijs. 

4. Moet ik een thuisbatterij of -accu aangeven?

Net zoals je zonnepanelen moet laten keuren en melden bij de netbeheerder, ben je ook verplicht om je thuisbatterij aan te geven. De keuring van thuisaccu’s gebeurt voornamelijk met oog op de veiligheid van de gebruikers. Defecten in de zekering of bedrading brengen een gevaar voor elektrocutie met zich mee. Controleer alles goed, eventueel met de hulp van een professionele installateur. Meer informatie over het keuren en aanmelden van zonnepanelen en thuisbatterijen vind je op de website van de Vlaamse overheid. 

5. Wat is het beste merk van thuisbatterijen?

Welke thuisbatterij je het beste koopt, hangt af van je verbruik en je zonnepaneleninstallatie. Duurdere accu’s zijn meestal van betere kwaliteit, wat ook interessanter is voor de terugverdientijd van je installatie. Op dit moment zijn thuisbatterijen redelijk prijzig, maar de hoge vraag naar duurzame oplossingen zal de prijs na verloop van tijd doen dalen.

De beste verhouding prijs en kwaliteit vind je bij de producten van Bluetti, zoals de Battery Peak Pack. Ze produceren all-in-one power stations die gebruiksvriendelijk en modulair zijn. Voor elk verbruiksprofiel bestaat er een passend model. Een thuisbatterij als deze zorgt voor meer onafhankelijkheid en vertrouwen. 

Wil je graag meer weten over waarom BUILDINC fan is van Bluetti? Klik hier!

Voor elk probleem een oplossing, met BUILDINC!

BUILDINC is een gespecialiseerd bouwbedrijf dat snelle, slimme en groene oplossingen bedenkt voor elk (bouw)probleem. Met onze kennis en expertise op het gebied van duurzame bouwtechnologieën helpen we graag je droom waarmaken. Heb je nog vragen voor ons of wil je graag een gratis offerte aanvragen? Neem dan snel contact met ons op!