Zonnepanelen zonder netaansluiting

Zonnepanelen zonder netaansluiting
zonnepanelen-2

Zonnepanelen zonder netaansluiting? BUILDINC helpt je op weg!

Wie zonnepanelen heeft geplaatst, denkt een hoge energierekening te kunnen vermijden. Helaas is dat niet altijd het geval. Bij een teveel of een tekort aan onafhankelijk opgewekte zonne-energie ben je nog steeds afhankelijk van het elektriciteitsnet. Toch is ook dit makkelijk te omzeilen als je het slim aanpakt. In dit artikel vertelt BUILDINC wat je kan doen om bijkomende kosten te vermijden. Lees snel verder!  

Het probleem met onafhankelijk opgewekte zonne-energie

Zonnepanelen zijn een geweldige uitvinding. De eigen energie die je ermee opwekt is betrouwbaar, goedkoop en 100% groen. De energie die je verbruikt komt rechtstreeks van de zonnepanelen. Toch is het mogelijk dat je te veel of te weinig energie opwekt.

Op zonnige dagen wek je meer stroom op dan je verbruikt. Het zelfverbruik ligt gemiddeld rond 30%. De overige 70% gaat naar het elektriciteitsnet, waar je een kleine vergoeding voor krijgt.

Indien je zelf meer stroom verbruikt dan je zonnepanelen opwekken, val je terug op de stroom van het net. Aangezien eerdere overschotjes van je eigen energie naar het net gingen, lijkt het vanzelfsprekend dat je diezelfde hoeveelheid stroom terugkrijgt. Jammer genoeg werkt het systeem niet op die manier en moet je het tekort opnieuw aankopen.

Ondanks het feit dat je met zonnepanelen zelf stroom kan produceren, ben je dus nog steeds afhankelijk van het elektriciteitsnet. Gelukkig bestaat er een systeem dat op je zonnepanelen wordt aangesloten zodat jij volledig energieonafhankelijk bent!  

Een off-grid installatie als oplossing

Off-grid systemen zijn omwille van de net-afhankelijkheid tegenwoordig erg populair. Deze technologie omvat een batterij of accu die het teveel aan opgewekte energie opslaat. Afhankelijk van het type installatie, rekening houdend met het verbruik, houdt de batterij de opgewekte energie minimaal enkele uren tot maximaal enkele dagen vast. 

Indien er een tekort is, wordt eerst de thuisbatterij aangesproken. Pas als die volledig leeg is, valt het systeem terug op het elektriciteitsnet. Hetzelfde geldt ook in de omgekeerde richting: pas als de volle capaciteit van de accu bereikt is, gaat het overschot naar het net.

(Thuis)batterijen of -accu’s bieden meer zekerheid en onafhankelijkheid van het net. Daarnaast is deze manier van energie verbruiken veel zachter voor het milieu. Door een lokale opslag van energie verhoog je het zelfverbruik tot wel 70%. De thuisbatterij biedt alleen maar voordelen!     

Klik hier om meer te lezen over slim en energiezuinig wonen!

1. Jaarverbruik

Het eerste agendapunt voor het aankopen van een thuisbatterij is het in kaart brengen van je verbruik. Een alleenstaande behoeft niet dezelfde opstelling als een gezin met vier kinderen, omdat het verbruik drastisch zal verschillen. Daarnaast zal er ook een verschil zijn in het vermogen door het aantal zonnepanelen die de elektriciteit opwekken. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3500 kWh per jaar. Een thuisbatterij met een capaciteit van 4kWh zal dus volstaan. Indien je twijfelt, kan je steeds raad vragen aan de experts van BUILDINC!

2. Terugverdientijd

Een off-grid systeem is een flinke investering, waardoor dit niet snel terugverdiend is met lage energiefacturen. Toch wordt er een stijging in de vraag naar thuisbatterijen verwacht, wat een daling in de kostprijs zal veroorzaken. Bovendien kan je rekenen op een verlaagd btw-tarief van 6%. Benieuwd hoeveel de plaatsing van een thuisbatterij voor jou kost? Vraag een gratis offerte aan bij BUILDINC!

3. Technische aspecten

Om een lange levensduur te garanderen en de batterij op een relatief korte termijn terug te verdienen, is het belangrijk om op deze details te letten bij de aankoop en plaatsing van je thuisbatterij.

4. Opslagcapaciteit

De capaciteit die je nodig hebt, hangt af van het type installatie van je zonnepanelen en je jaarverbruik. Het is dus belangrijk dat je deze aspecten goed in kaart brengt. Om een idee te krijgen van de nodige capaciteit kan je kijken naar de kWp (kilowattpiek, of het maximaal elektrisch vermogen bij standaardomstandigheden) van je zonnepanelen. Als het energie produceren ongeveer overeenkomt met het energie verbruiken, dan geldt dat per kWp er 1 kWh batterijcapaciteit wordt aangemaakt.

5. Koelingssysteem

Net als alle apparaten kunnen ook thuisbatterijen warm worden bij intensief gebruik. Om een lange levensduur te garanderen, is het belangrijk om de temperatuur onder controle te houden. De accu moet dus voorzien zijn van een adequaat koelingssysteem. Gelukkig kan je in de meeste gevallen rekenen op een garantie van 10 jaar

6. Laadcycli

Hoe meer laadcycli een thuisbatterij heeft, hoe langer die zal meegaan. Daarom zijn de duurdere batterijen, met een hoog aantal laadcycli, veel interessanter voor de terugverdientijd dan een goedkoper model.

7. Rendement

Tijdens het laden en ontladen van de batterij gaat er steeds een beetje energie verloren. Het is daarom belangrijk om te peilen naar het rendement van de accu. Dit doe je door te letten op de volgende onderdelen: het type batterij, de laad- en ontlaadefficiëntie en het vermogen. Geen idee hoe je daaraan moet beginnen? Vraag raad aan BUILDINC!

8. Omvormer

De omvormer is de MVP van dit systeem. Hoe hoger de kwaliteit van de omvormer, hoe minder verlies van rendement. De omvormer zet namelijk gelijkstroom om naar wisselstroom en is dus belangrijk voor het opslaan en gebruik van je energie.

BUILDINC is fan van Bluetti!

Als het van ons afhing, kozen we voor de kwalitatieve thuisbatterijen van Bluetti, of beter nog: voor de Batter Peak Pack van BUILDINC. Deze all-in-one krachtpatsers zijn erg gebruiksvriendelijk en modulair. Voor elke situatie of verbruiksprofiel is er een passende batterij. Onze favoriet? De Battery Peak Pack!

Meer weten over het revolutionaire systeem van de Battery Peak Pack? Schrijf je hier in voor het webinar over thuisbatterijen!

bluetti-stapelen

Voor elk probleem een oplossing, met BUILDINC!

Als gespecialiseerd bouwbedrijf kan je steeds rekenen op de kennis en expertise van BUILDINC. Wij zijn volledig op de hoogte van de nieuwste technieken en technologieën om wonen slimmer en groener te maken. BUILDINC staat je dus graag bij in het bedenken en plaatsen van woon-oplossingen. Meer weten? Neem contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken!